Догодина ще бъде подписан договор за новите бойни машини на пехотата

Красимир Каракачанов

© Георги Кожухаров

Красимир КаракачановНай-рано през пролетта на следващата година е възможно да се подпише договор за новите бойни машини на пехотата, заяви пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов, след като беше изслушан от парламентарната комисия по отбрана, предаде БНТ. Той посочи още, че до края на годината или в началото на следващата може да бъде подписан договор за нови многоцелеви бойни кораби.


Каракачанов заяви, че с два месеца се удължава срокът за подаване на оферти за доставката на 150 бойни машини, на стойност 1 милиард и 500 милиона лева. "Може би се предоверихме на част от експертите в Сухопътните войски, които ни уверяваха, че бързо ще приключим с проекта за бронирана машина. Оказа се, че има много неща, които в движение трябваше да се връщаме и да коригираме", каза той.


Променят се финансовите параметри. Срокът за плащане на новите бойни машини на пехотата се намалява от 12 на 8 години. "Бяхме заложили изплащането на машината да стане за 12 години, на равни вноски, но придобиването на последната машина трябва да бъде реализирано до 8 години. Това означава, че фирмите или фирмата, която ще спечели, ще се наложи да тегли кредит и ние ще трябва да обслужваме 4 години по-късно и лихвите по този кредит. Затова, със съгласието на Министерството на финансите сме съкратили срока", коментира Каракачанов.
Той съобщи, че флотът получава трети вертолет, след като загуби един "Пантер" по време на учение. Той е предоставен от "Юрокоптер" като неустойка по предишен договор за доставка на хеликоптери.


Стана известно още, че военното министерство е поръчало 10 бронирани високопроходими машини, произведени от българската компания "Самел", за специалните сили. "Бронировката на автомобилите е от специална бронебойна стомана, която осигурява най-висок клас защита от стрелково оръжие с бронебойни патрони. И това, което допълнително правим към тази бронировка е бронировка с керамика", каза Стоян Пашов, зам.-председател на Съвета на директорите на компанията. Компанията има възможност да произвежда по 100 бронирани машини на година.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK