Кметската кампания: Усмихнати кандидати и настървени сблъсъци на заден план

Кметската кампания: Усмихнати кандидати и настървени сблъсъци на заден план

© ДневникУсмихнати кандидати и настървени сблъсъци на заден план - така Първан Симеонов определи досегашната кампания за местните избори на 27 октомври. "Дневник" потърси мнението на политолози и социолози за предизборните събития. По тяхно мнение кампаниите, програмите и посланията сякаш все по-малко влияят на решението за кого ще гласува избирателят. Все по-малко стават хората, които се вслушват в обещанията на кандидатите за кметове или съветници, сравняват, обмислят доколко и как те са осъществими и така правят избора си. На този фон компроматите, скандалите и черният Пи Ар продължават да са нещо, което може да обърне нагласите, но те могат да са с двояко значение – както в полза на тези, които ги произвеждат, така и да направят добра услуга на засегнатия.


Първан Симеонов: На ниво политтехнологии кампанията се развива агресивно и неприятно


Като че ли най-любопитното засега е, че самата кампания изглежда по-позитивна от друг път, а около кампанията изглежда по-негативно от друг път.


В самата кампания, особено в София, но не само, сякаш кандидатите са съгласни един с друг, усмихнати, добронамерени. В последното десетилетие като че ли градовете, общините, се преобразиха към по-добро. Това се дължи на най-големия коалиционен партньор на ГЕРБ – европейското финансиране. Но каквото и да е, градовете изглеждат по-добре и на този фон е трудно да излезеш и да правиш негативна кампания. Затова и повечето кандидати правят по-скоро усмихната кампания, която говори за детайлите, с конкретика. Не се говори толкова срещу действащия кмет, а какво може да се допринесе позитивно от опонентите. Затова кампанията излиза доста по-позитивна поне на повърхността.
Обратно, около кампанията нещата са по-неприятни – изнудването с лични снимки, ситуацията около радиото, съдебната система. Там е по-голямото напрежение. През 2015 г. на ГЕРБ беше доста по-конфортно, сега има ясна опозиция, още един избор – на главен прокурор, сериозен залог и една институция в лицето на президента, която е доста по-критична. Това прави нещата доста по-изострени и настървени.


Така че тук има две страни - за десетина години хората свикнаха, че в градовете нещо се прави, това не е новина и това не ги впечатлява. Сега има нагласа да се търси качество, говори се дали е имало корупция по време на вършеното и т.н. Вече наистина имат значение тези конкретики, конкретни решения, излагани от кандидатите. Това обаче е само половината истина, другата половина е, че особено в София и големи градове, изборът ще е политически, ще има емоции, заряд, ценностни разломи. И изпълнения, като това на Волен Сидеров - лидер на "Атака", в БНТ и други черни похвати, могат да повлияят.


Обобщено може да се каже, че на ниво кандидати кампанията тече усмихнато, а на ниво политтехнологии отстрани, се развива агресивно и неприятно. И ще тече толкова неприятно, защото този път има залог в София. Сякаш за първи път ГЕРБ, особено в София, влиза в боя. Обикновено формацията подхожда спокойно, дори леко високомерно, много позитивно, с което показва, че не я е страх. Този път обаче това послание – "Работа, работа, работа" на ГЕРБ, тоест работа, а не думи, е директен опит да се адресира противникът – Мая Манолова, явяваща се като независима с подкрепата на БСП и на някои десни и центристки партии. За пръв път виждаме ГЕРБ да влиза превантивно в битка, което издава, че партията се страхува от изхода в София. Вижда се нервност.


Трябва да се отбележи, че като че ли този път има също и по-голяма пъстрота, освен че има залог. Има градове, в които може да победят ВМРО и НФСБ, други – където може да спечели БСП, трети, където може да има син победител.


Нов и любопитен момент ще бъде и това, какво ще парви ДПС. Движението показа желание за устойчива експанзия в нетрадиционни райони, превръща се във формация на маргинализираните общности въобще, не само на етническите общности, на смесените региони. ДПС трайно се превръща в синдикат на маргинализиарните общности. Ще се превръща все повече в бизнес-партия, а не толкова в етническа и това обяснява много неща из страната. От там идва и основното послание "Власт за хората", казват им: "През нас, вие благоденствате, от бедни, ставате по-малко бедни".


Още един нов въпрос е позицията на Цветан Цветанов, който някак си вече дава съобщения, критични към модела на управление. Такова съобщение се чака даде и проектът на Слави Трифонов. Той може да отправи съобщения, които могат да се окажат решаващи в даден момент.


Очаквам да има значение и какво ще каже президентът Радев за избора на нов главен прокурор, но това е по-скоро свързано с другата, паралелната кампания.


Стойчо Стойчев: Партиите използват кампаниите, за да се разплащат за услуги с медии и експерти


Тези формални кампании са от абсолютно нулево значение, но чрез тях партиите могат да се разплатят с медии за сътрудничеството си през годините. Защото в този период е разрешено публично да се харчат бюджети за реклама и Пи Ар.


Това важи също и за посланията, слоганите, програмите - партите гледат доста формално на тази работа и отново използват възможността под формата на политически Пи Ар да платят на някакви хора официално пари. От тези хора не се иска толкова да направят медийни стратегии, кампании и реклами, а по-скоро да говорят определени неща в медиите. Формациите изобщо даже не се интересуват от социологическите данни, защото вече имат самочувствието, че знаят какви са нагласите на хората. Така че да, плаща се на консултанти, социолози, Пи Ар агенции и др, но не заради тяхната конкретна услуга, а за неща, които ще излязат и ще кажат по медиите на базата на професионалния си опит. И така пропагандно да използват експертността на хората и да обръщат нагласи.


Ако изключим София, Пловдив и Варна, каквито и публични кампании да се водят, хората са познати на местно ниво, знаят се, кандидатите имат съответната репутация. На тях не им е нужна кампания, слогани, табели.


Групите, агитките, различните видове избиратели искат да си от техните и реагират все по-остро, ако решат, че не си от техните. Подобна е и предизборната ситуация – каквото и да говорят кандидатите, не е от такова значение, колкото дали са от "нашите" или не са. Макар че това може да бъде някакъв проблем за Мая Манолова, защото тя хем е от нашите, хем не е – беше в БСП, сега я подкрепят и други, прави се на безпартийна и т.н.


Стана традиция при всяка кампания да повтаряме, че такъв връх на популизма и черния Пи Ар не е имало. А откакто наблюдавам избори от над 20 години, виждам сходни неща – папки, компромати. Включително и негативния ефект за политиците, които ги разпространяват. Сега имаме и примера с кандидата за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов - компроматите срещу него го направиха по-разпознаваем.


На тези избори най-интересното и ново за мен е как се обърнаха нагласите за независимите кандидати. Доскоро на независимите кандидати, подкрепени от всички и в същото време от нищо, се гледаше по-скоро негативно. Обикновено те биваха възприемани като каниддати на олигарсите, криещи се зад независим кандидат или бяха окопали се местни кметове, които не могат да бъдат махнати с години и биват припознавани от партиите. Такива кандидати бяха единици, по-скоро изключения. Сегашната публична преориентация за мен е много любопитна. Това е по-скоро някакъв вид стратегия по линия на основния опонент на ГЕРБ в лицето на БСП, които сякаш са осъзнали, че на някои места, като например София, няма как партийно да бият ГЕРБ. И се опитват да мобилизират някакъв тип десни хора, за които ГЕРБ е по-омразно от БСП.


Петър Чолаков: Има много конкретни идеи, но няма кой да се повлияе от тях


Впечатление още преди началото на кампанията прави, че това е една от най-агресивните кампании, които сме наблюдавали за местни избори специално в столицата. От години не си спомням да има такъв случай. Никакви средства не се подбират. Вижда се, че това е оспорвана кампания и не изключвам да видим и други подобни прояви на черен Пи Ар до края на агитацията. Вече все повече кандидати биват засегнати, виждате и целенасочното поведение на Волен Сидеров.


Причините могат да са най-различни, една от тях е и сериозната конкуренция между двамата основни претенденти Йорданка Фандъкова -отново кандидат на ГЕРБ, и Мая Манолова. Вижда се, че БСП, чрез подкрепения от тях кандидат в София – Мая Манолова, има някакъв шанс за последните 30 години да получи кмет. Това също е сред причините за обостряне на кампанията, мобилизира и останалите играчи.


В същото време и позицията на "Демократична България" е от значение, защото дори да няма шанс да получи кметския пост, ще има много голяма тежест в общинския съвет и е важно с кого ще работи обединението. Вероятно сред част от политическите сили те биват припознати като заплаха и биват атакувани.


На фона на това от водещите претенденти не чувам общи приказки, а конкретика, което е важно. Това важи както за София, така и по отношение на нещата, които се чуват при дебатите от други градове, минали до момента. Това не е много необичайно за местни избори, в които немалка част от претендентите са участвали по един или друг начин в местната власт през годините. И се поставят много конкретни въпроси и как те да бъдат решени. Тук общите приказки бързо олекват и не могат да издържат.


Има прагматични послания, конкретика за това как да се справи София например със сериозни проблеми като боклука, замърсяването и др. Излиза се извън критиката срещу действащия кмет. Открояват се и идеи, като тази на Манолова всички обществени поръчки да могат да се следят по интернет, това е нещо, което е доста модерно. Манолова също говори доста конкретно: предлага по-прозрачно управление и дигитализация на до 90% от услугите в общината, гражданите ще могат да проследяват онлайн всеки публичен разход, подписаните договори и пр. Тя има наблюдения от позицията си на омбудсман, а и като народен представител.


В кампанията на Фандъкова, която вече 12 години е кмет, също ясно се вижда, че действително познава проблемите на столицата и излиза с решения. Въпросът е доколко това ще е достатъчно, за да забравят избирателите проблемите с ремонтите в централната градска част и съмненията за злоупотреби, вървящите дела.


Борислав Игнатов и Борис Бонев от "Спаси София" също имат множество ясни идеи и предложения.


Но въпросът също е доколко тези кампании и прагматично говорене обръщат нагласите. Специално за кметските издбори впечатлението ми е, че голяма част от хората са решили как ще гласуват. От тази гледна точка какво се казва на дебатите има значение, не е без значение, но не мисля, че ще бъде решаващо. Голяма част от избирателите са решили как да гласуват и трудно биха променили мнението, биха били убедени. Пак подчертавам - има конкретно говорене по конкретни политики. Но не съм убеден доколко избирател, който се колебае, ще седне, ще следи дебатите, ще събира плюсове и минуси и ще реши прагматично. Често тези решения се взимат на емоционална основа. Всъщност рационалните аргументи се използват, за да бъдат оправдани емоционалните решения, които хората вече предварително са взели.


Това, което за съжаление е решаващо, са такива неща, които отклоняват рязко термометъра на политическото напрежение, вдигат температурата на политическата игра рязко нагоре – скандали, компроматни кампании. Това е, което изпъква в медийния шум, което прави впечатление и би порменило някакви тенденции.


Можем да се успокоим, че това не е феномен само в нашата страна, съществува и в доста развити демокрации. Тенденция, включително в много развити страни, е силното агресивно популистко говорене. То все повече надделява в политическата борба. И според мен в бъдеще не само няма България да се спаси от това, а тепърва ще продължи да ни залива. И това, че партии като "Атака" и Националния фронт за спасение на България все повече се маргинализират, не ознчава, че няма да навлязат нови играчи на този фронт. В един момент може Волен Сидеров и Валери Симеонов да ни се сторят умерени и въздържани хора.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bkstoja
  bkstoja
  Рейтинг: 381 Неутрално

  какъв анализатор е първан, той е по-скоро ПолитПроп на бкп!

 2. 2 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 625 Любопитно

  Налага се убеждението, че Герб залагат на кметският феодализъм. Многомандатни кметове, които успешно се "скачиха" с управляващата на ниво МС и НС партия. И като цяло, почти никой не обелва думичка за децентрализация.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2951 Весело

  Тъй де !

  Аз вече съм решил - гласувам за аверчето ...

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Те се за матряла, да не си помисли нЕкой, че за нЕКОЙ.

 5. 5 Профил на Democrat
  Democrat
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Затова ще гласувам за г-н Бонев в София. Първи и единствен разви подробен план - добър, лош...но другите не може да покажат нищо. Позитивна и интересна кампания, добре обмислена като медия и формат. Лични срещи. Гражданска инициатива. Критици и тролове могат само да плюят, но това, което изхрачат им идва отвътре, от самите тях.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Волен даже не знам защо се кандидатира, вероятно за да вдигне малко шум около себе си, но той без останалите патрЕоти, не може и в парламента да влезе, а София не е село, дето бабите да го дървят на него.

 9. 9 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Интересно комунистическите "анализатори" са най-активните. А в действителността хората все пи-вяло ходят на предизборна кампания, което говори за забогатяване на хората.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Дали би било възможно всичките снимки от колажа да минат Фотошоп като тази на Манолова?
  Някак си много силно изпъква разликата и човек започва да търси някъде в ъгъла рекламичка на кремче коректорче, а пък такава няма.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Рубладжийската бяла златка защо още не е в затвора?!?!?!

 12. 12 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  Какво ти пука за софийските селяндури кого ще си изберат?!:) Ако искат да си изберат и Азис. Все ще е мизерия поне 20 години още.
  Вчера завършиха последният метър на виадукта за подстъпите към тунела под Шипка. Значи могат да го почват. Като стане готов Пловдив, Стара Загора, Габрово, Велико Търново и Русе ставаме бай-мощната икономическа конфигурация. С много природа, курорти и оправени градове:)

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "...така Първан Симеонов определи досегашната кампания за местните избори на 27 октомври. "Дневник" потърси мнението на политолози и социолози за предизборните събития."

  - Заглавието провокира интереса ми. Очаквах акценти от програмите на разните кандидати. Уви, нищо подобно. Отново някакви ...лози, които коментират коментари...

  Мерси. Дайте фактите.
  Със здраве.

 14. 14 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Любопитно

  "Усмихнати кандидати и настървени сблъсъци на заден план“
  ===========================================================
  Усмихнати? На горните снимки само Борис Бонев има някакво подобие на усмивка на лицето...:)))

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  А прическите как са? Изправят ли се или сами е така с машинката като хвана.....
  Хайде стига с тези бойковизми че додея вече

 16. 16 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#9] от "Да вярваме на истината":

  “А в действителността хората все пи-вяло ходят на предизборна кампания, което говори за забогатяване на хората.”

  Така е , толкова забогатяха некой хора, че вече нема смисъл да ходят да гласуват, направо си ги купуват на килограм гласовете.

  https://www.segabg.com/node/72615

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Вярно ли за тунела?
  Има ли някакви срокове?
  Върло ме интересува, защото обожавам района около Трявна и Габрово, а последния път през прохода беше такъв кошмар, че ми се отщява да си помисля.
  А разстоянието е смешно!

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  докато има еврофондове за крадене ,ще има комунисти във властата

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":А прическите как са? Изправят ли се или сами е така с машинката като хвана.....Хайде стига с тези бойковизми че додея вече
  —цитат от коментар 15 на uq  До коментар [#15] от "uq":

  Ха ха! Нанизал три бойковизма един до друг, на мен ми обяснява какво му додеяло! Ми спри се, бе!

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#17] от "АзКлавдия":

  Ами вчера отлага последният метър от виадукта. Трябва да го почват догодина последната част с тунела. Като стане до Пловдив ми е 1 час. До Казанлък 15 минути. Хисаря, Старосел.
  ТИР-овете ще минават няма да заобикалят като сега.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#16] от "Albert Hoffmann":

  Ами след като да намерили да купуват да купуват.
  Има Прокуратура и полиция. Обърни се към тях. Аз говоря за нормалните хора. Ама те и циганите се ометоха на Запад ще видим откъде ще се купуват.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#20] от "Да вярваме на истината":

  Дано да му дадат приоритет и да стане бързо.
  Кой каквото си няма - аз искам да ходя бързо до Етъра и Дряновски манастир, ти до Старосел, който вярно е страхотно място, но вече го знам на пръсти.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  Дайте малко по-уважително, софийските селяндури плащаме 70% от данъците в държава а консумираме под 40%, другото е да храним провинцията да не се изсипе и тя в София. Може би Пловдив е известно изключение и поне си покрива разходите но за скъпи проекти като тунела под Щипка ще се наложи Борисов доста да изтръска бюджета.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Това е едно важно и много полезно тръскане на бюджета.
  Иначе съм съгласна, че с обиди и пренебрежение е гадно и вредно.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на so
  so
  Рейтинг: 314 Весело

  Много са усмихнати на снимката, особено оня вдясно, на долния ред. Забравих как се казва.

 26. 26 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#23] от "m17":

  Ти си много смешен в този коментар. Той ме бил хранил дето Габрово е най-развитата област. Хахаха.бУ тези 70% направо голям софийски селски шовинизъм. 33% от БВП прави София. Беше 37%.
  И понеже не е от производство, а от услуги значи провинцията го прави и него един вид.
  Значи давам ти пример. Една банка регистрирана естествено в София де факто си получава БВП от цяла България.

 27. 27 Профил на Stoyko Tsochev
  Stoyko Tsochev
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Всеки говори за проблема с циганите, но малко гласуват за Сидеров...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 248 Неутрално

  Дали би било възможно всичките снимки от колажа да минат Фотошоп като тази на Манолова?Някак си много силно изпъква разликата и човек започва да търси някъде в ъгъла рекламичка на кремче коректорче, а пък такава няма.
  —цитат от коментар 10 на АзКлавдия


  А ма, овцо климактерична,
  на селската учителка по руски, снимката също е обработвана, я я пОгледни ква е мазна и без бръчки таа бабишкера нагла!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#26] от "Да вярваме на истината":

  Габрово е готино градче но ако го оставим да се издържа с приходите си, ще се наложи да пътувате с магарета по тесни пътеки между къщурките по чукарите.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Кандидат-кметската предизборна надпревара ще е "безмилостно жестока"!За гомелмите градове и най-вече София ще станем свидетели на много "мръсни номера и удари под пояса"

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4658 Неутрално

  До коментар [#29] от "Matrix":

  Мадам Ф. е обработвана повече. Казвам го от първо лице.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Кайзер Созе
  Кайзер Созе
  Рейтинг: 8 Весело

  В момента Столична община се е превърнала в свърталище на жени с обратни наклонности....Дано Мая или Волен сложат край на това!

 35. 35 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  Айде бе:) Не се е случвало засега.
  Напротив. През 1942 година Габрово кредитира държавата. Единствен случай в света:)
  И София ни обирате БВП през банки застрахователни компании и прочие и пак можем да кредитираме.
  И градче силно казано. При 59 000 жители през август се оказа,бче работят и живеят 107 500 човека в Габровска община. Нещо като малка София.

 36. 36 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 891 Любопитно

  Доскоро на независимите кандидати, подкрепени от всички и в същото време от нищо, се гледаше по-скоро негативно. Обикновено те биваха възприемани като каниддати на олигарсите, криещи се зад независим кандидат или бяха окопали се местни кметове, които не могат да бъдат махнати с години и биват припознавани от партиите.
  ----------------------

  Е, това що да не важи за Маяма "Аз предложих Пеевски" Общата? Сестра Галева?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 37. 37 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Да се ударят соросоидите - този с вибраторите, и оня от "Спаси София".

  Това е задачата на тези избори - да изквичи соросоида !!

 38. 38 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не познавам човек, който ще гласува за Фандупкова и Манолова 😂 София иска демокрация и нормална градска среда

 39. 39 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Към всички усмихнати кандидати на по-горната снимчица, всички знаете, или поне сте чували за една сентенция, която най-общо се изразява в изразява в израза "Какъвто е народът на дадена държава, такива са и политиците му" (иначе ще трябва да си ги внасяме отвън - имало е и такива исторически периоди в нашата история), въпросът ми към вас е следният: какво ще направите, ако станете кмет на града, за неговото превръщане от "Голямото село", отново в град София, столица на държавата ни, действащ като "голям притегателен икономически център" не само за голяма част от днешните български провициалисти, но и на други, малко по-духовни, неща. Защото не е тайна за никой, че градът на времето е бил проектиран за максимум 1 (един) милион и около 300-400 (триста-четристотин) хиляди човека, а в момента, по неофициални данни, вече гони 2 (два) милиона души, а въпросът за неговата инфраструктура за разширението на града, който би трябвало да е паралелен на по-горният, си стои така, както е бил и в "зората на, така наречената, демокрация"? - иначе просто си въведете отново ограницителното "софийски жителство" и други необходими за това рестрикции и законови положения.

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2384 Весело

  Доскоро на независимите кандидати, подкрепени от всички и в същото време от нищо, се гледаше по-скоро негативно. Обикновено те биваха възприемани като каниддати на олигарсите, криещи се зад независим кандидат или бяха окопали се местни кметове, които не могат да бъдат махнати с години и биват припознавани от партиите. Такива кандидати бяха единици, по-скоро изключения.
  *
  И как да се гледа позитивно на прикрита партийна кандидатура като тази на Мая Манолова?
  Не вярвам да има чак такива дебили, които да не осъзнават, че гласувайки за М.М. гласуват за БСП. Ако М.М. се класира за балотаж, задължително гласувам срещу нея.

 41. 41 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Целта на тези прогмози е да вкарат двете лели на балотаж. Гражданите с интелект, трябва да гласуват за друг!

 42. 42 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  А кой ще го строи?
  То да не кажа, че точно вие сте нарицателните за новософиянци.

 43. 43 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Рубладжийската бяла златка защо още не е в затвора?!?!?!
  —цитат от коментар 11 на selqnin  Защото започва кампаниите си от Москва, а на български терен му пееше Йосиф Кобзон .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  Попитали радио Ереван, как ще се поздравяват привържениците на Мая, Юрдечка, Джамбазки и Сидеров на сутринта на 25.10.2019. Радиото отговило, ето така:

  "- Гешев е радост!"
  "- Воистина Гешев е радост!"

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  До коментар [#31] от "Matrix":


  «... и си търси секспартньорка ... «


  Непукистка ? На нейните години ... ?
  Тази отдавна, отдавна е забравила някои неща от живота !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Има ного проблеми, но винаги когато вали дъжд от общината мият улиците! Защо не го правят през лятото да намалят запрашването вместо да тероризират хората!

 50. 50 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кметската кампания на София е едно говно.

  Няма нито един кандидат, който за ми харесва.

  Спомням си така безнадеждно гледах на изборите в София, когато мафията около Софиянски печелеше изборите с 80%.

  Сега софиянци са по-разумни, но пък няма свестен кандидат.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 51. 51 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5227 Весело

  "...Петър Чолаков: Има много конкретни идеи, но няма кой да се повлияе от тях..."
  Напълно вярно! Тук превес вземат емоциите и на това разчитат Атака, ВМРО и БСП :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 52. 52 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има ного проблеми, но винаги когато вали дъжд от общината мият улиците! Защо не го правят през лятото да намалят запрашването вместо да тероризират хората!
  —цитат от коментар 49 на himler


  В моя квартал не измиха улиците. Само една сутрин ги намокриха и толкоз. Невероятна пародия.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 53. 53 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Това е някакво сборище от олигофрени, крадци и педераси събрани на едно място да се борят за правоо да крадат и лъжат от името на софиянци през следващите 5 годинио. Поредното ревю на отрепки преповтаряно вече 30 години с основен резултат че у нас нищо не работи като хо5рата и че терминалите по летищата са пълни с емигранти.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 894 Любопитно

  Това е някакво сборище от олигофрени, крадци и педераси събрани на едно място
  —цитат от коментар 53 на jobssboj


  Ако нямаш друг избор, на кого би се доверил - на крадец, олигофрен или п***рас?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#45] от "cinik":

  Тогава защо демократичните кандидати се разделиха?
  ОТНОВО

 59. 59 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#56] от "kapitan_laino":

  На пилота на самолета който да ме изведе от тозьи вертеп. А най-добре бих имал доверие на палача който екзекутира тази паплач ама за това трябва да иам критична маса поне 10% които разбират че отиват на кино и те и децата им, но В България 80% са дебили а от останалитеп овечето са конформисти.

 60. 60 Профил на Александър Иванов
  Александър Иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В някои градове хората оценяват добре свършената работа, предварителните резултати го доказват - https://btvnovinite.bg/mestnite2019/oponenti/market-links-gerb-vodi-sreshtu-bsp-predi-mestnite-izbori-v-blagoevgrad.html?fbclid=IwAR0Ye6_hP8JfSIUVGs22E4TC-hJ2lIBs4iB6qj6QKnGx7hfanlsG77Jzw5E

 61. 61 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Кметската кампания: Усмихнати кандидати и настървени сблъсъци на заден план

  ААбсолютно нищо ново и непознато - просто е едно добре познато явление съществуваощо по различни поводи във всяка държава и обществена среда . Маскарад . Представящ нещата по ПОЗВОЛЕН начин от властващите ,в определени дни и по определени поводи . Където нещата се представят такива , каквито СА в действителност- отвратителни , пагубни , непристойни и налагани със силата на закони над обществото . А позволяващите временно такъв отдушник на общественото недоволство , стоят отстрани , ръкопляскат с ехидна усмивка на ентусиазираните участници в маскарада прегръщат и поздравяват участниците , снимат се с тях , и трупат досазателства за следващите години . Типичен кукерски празник . Това е и същността на КАМПАНИЯТА на изборите , каквито и да са те . Да се покаже и маската на кандидатите за власт . Усмихната , морална , показваща загриженост не за личните интереси , а за благоденствието на щастливите по време на маскарада участници . Маска , свалена веднага , след заглъхването на последния акорд на музиката , съпровождаща "ПРАЗНИКА " НА ИЗБРАНИТЕ КАНДИДАТИ . Парата е изпусната , напрежението туширано , до следващия маскарад .

 62. 62 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  И с фотошоп и без , двете са си лика-прилика .Блондинки по фиш-фъш и алъл. Пунта мара . шменти капели

 63. 63 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2733 Весело

  До коментар [#10] от "АзКлавдия":

  И с фотошоп и без , двете са си лика-прилика .Блондинки по фиш-фъш и алъл. Пунта мара . шменти капели

 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Само идиоти се впечатляват от изкривени от злоба физиономии.

 65. 65 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 3817 Неутрално

  До коментар [#12] от "Да вярваме на истината":

  А дано, че да се върнете по родните си места. София се пренасели с вас.

 66. 66 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Няма предизборна кампания, да чувате да се обсъждат Програми?

  Любовта ще спаси света!!!
 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  "Но не съм убеден доколко избирател, който се колебае, ще седне, ще следи дебатите, ще събира плюсове и минуси и ще реши прагматично. Често тези решения се взимат на емоционална основа. Всъщност рационалните аргументи се използват, за да бъдат оправдани емоционалните решения, които хората вече предварително са взели."

  Чолаков все още не е убеден (може би от уважение към избирателя), но аз съм! Избирателят се държи точно по този начин и затова цялата тази пародия на предизборна кампания е само камуфлаж, за който всички са предизвестени, но скромно го игнорират.
  И понеже "кампанията" все по-ясно придобива емоционален характер, за себе си вече съм оценил, колко унищожително отрицателен ефект имат всички водевилни напъни на "умнокрасивите" от последните един-два месеца.
  Но това те го умеят- не може да им се отрече!
  След това търсят под вола теле, за да оправдаят уникалната си некадърност и поредния си зрелищен провал.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 420 Неутрално

  БСП/СестраГалева не е алтернатива на модела ГЕРБ/ДПС
  Избирателят обаче не може да изпрати нужното послание на ГЕРБ/ДПС, гласувайки за БСП или различните “патриоти”, защото те не са алтернатива на наложения модел. Нещо повече: в управлението си БСП нееднократно е доказвала, че постига дори по-лоши резултати, като същевременно запазва гореописаните корупционни характеристики. И в настоящата им електорална листа най-яркият икономически експерт е професор Румен Гечев - човекът, чиято политика се увенча със срив на цялата банкова система, хиперинфлация и радикално обедняване на българите по време на Виденовото правителство. Тогава беше извършена измамата с така наречените приватизационни бонове, в резултат на което всички фирми, около 200 инвестиционни посредници, станаха собственост на бивши БКП/ДС номенклатури, продължение на схемата, придобила известност като "раздаването на куфарите с пари" на свои другари. Циреят КТБ се спука при последното пребиваване на социалистите във властта (2013-2014 г.) и така възроди спомена за злощастните 1996-1997. “Патриотите” пък се наложиха просто като удобен пълнеж за правителства, които поддържат описания корупционен модел на управление: както „Атака" направи възможна коалицията “Орешарски”, така и “Обединени патриоти” са смокиновият лист, зад който ГЕРБ и ДПС де факто управляват заедно.
  Тази дилема на избирателя ще има един сигурен ефект - доста хора просто няма да отидат да гласуват. Социолозите прогнозират ниска активност, като част от избирателите на ГЕРБ вече оттеглиха подкрепата си за тази партия - именно това доведе до крехка временна преднина за БСП. Подобен наказателен вот обаче рискува да даде незаслужен антикорупционен бонус на БСП, както и да реабилитира “консервативния завой” на лидерката Корнелия Нинова.

 70. 70 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Сака ще да привлече момите...
  Кандидатките честити?

  Ама те в пиар заети
  да кметуват многолетни

  До коментар [#8] от "chepokalipsis":

  Волен даже не знам защо се кандидатира, вероятно за да вдигне малко шум около себе си, но той без останалите патрЕоти, не може и в парламента да влезе, а

  София не е село, дето бабите да го дървят на него.

 71. 71 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Весело

  Хаха, честно признание, БСП се надява да победи с подкрепата на "десни" за които ГЕРБ е по-омразна от БСП.

  Само аз ли виждам едни "автентични" зад това определение? Не че е нещо ново, още при пРезидента го видяхме. Но за първи път Дневник си позволява да го кажат публично. Значи вече съвсем дере очите. А, забравих, още при Костинбродското КГБ активно мероприятие го видяхме, Костов до Станишеф в дует пеят за "фалшивите бюлетини".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 72. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1660 Неутрално

  И как да се гледа позитивно на прикрита партийна кандидатура като тази на Мая Манолова?Не вярвам да има чак такива дебили, които да не осъзнават, че гласувайки за М.М. гласуват за БСП.
  —цитат от коментар 40 на pamela

  Ами то в статията е обяснено, едни автентични красиви умници за които ГЕРБ е по-омразно от БСП.

  На първи тур издигат свой кандидат за да могат без да бъдат разкрити като БСП съюзник да плюят по Фандъкова, на втори тур тихичко и под строй гласуват за БСП кандидата.

  Никакви морални терзания няма да имат, за тях истинският противник са ГЕРБ. Което автоматично означава, че са съюзник на БСП.

  Още при протестите срещу Орешарски го забелязах, основната им цел беше не свалянето му а битката срещу ГЕРБ. Затова и мъкнеха шествието километри по задните улици на София, само за да минат покрай централата на ГЕРБ и да ги освиркат. Вместо от президентството директно към централите на БСП и ДПС срещу които уж са, на десетина минути само бяха. И платени агитки, след централата на ГЕРБ при НДК се махаха от шествието, за тях централите на БСП и ДПС не бяха цел. Лично съм свидетел как се координираха. Толкова за протестите на умните и красивите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK