Програмите на кандидатите за кмет на София: тук-там разлики в щедростта на обещанията

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борис Бонев и Борислав Игнатов.

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борис Бонев и Борислав Игнатов.Предизборните програми на кандидатите за кмет на София, които според социолози събират най-голямо одобрение, доста си приличат в предлаганите решения на основните проблеми на столицата. Освен че проблемите са видни с просто око, обяснение за сходството може да е разликата във времето на изготвянето на плановете, което дава възможност за взаимно "усвояване" на идеи.


Пръв представи програмата си независимият Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София" - на 23 юли. Кандидатът на "Демократична България" Борислав Игнатов го последва през август. Мая Манолова, която като независима има подкрепата на БСП и други партии, и сегашният кмет Йорданка Фандъкова /ГЕРБ/ предпочетоха да оповестят вижданията си за управлението на града през септември. Затова идеите на кандидатите са представени в същия ред. Всеки от тях обещава по-строг контрол върху харченето на средства и при обществените поръчки.


Кой да чисти града
През август началото на процедурата на една поръчка - за избор на фирми за почистването на града в следващите години за 430 милиона лева, предизвика остра реакция у кандидатите. Защо най-скъпата обществена поръчка не се предостави на следващия управленски екип на общината, обърнаха се те към Фандъкова.


Фандъкова обясни, че процедурата е тромава, а някои договори за чистене изтичат през пролетта на 2020 г. и не може градът да изпадне в хаос с отпадъците. А и следващият общински съвет щял реално да избере фирмата-изпълнител, успокои опонентите си тя. Но нейният екип изготви параметрите на заданието, с което в немалка степен се предопределя кой би могъл да спечели поръчката, отвърнаха конкурентите й. Неслучайно кандидатите за чистенето на София са "дежурните играчи" в този бизнес, сред които Румен Гайтански-Вълка, братя Домусчиеви.


На 23 и 24 октомври, само няколко дни преди изборите, ще се отворят офертите и на още две поръчки на Столичната община на обща стойност 80 милиона лева - за купуване на електробуси и за зарядни устройства. Манолова обяви, че това се прави, за да няма време да се развихри скандал, защото било напълно ясно кой ще спечели едната.


Какво се предлага за прозрачност на обществените поръчки


Борис Бонев ще изготви черен списък на фирми, които многократно не изпълняват своите задължения да строят или ремонтират качествено и в срок. Те няма да могат да кандидатстват за следващи поръчки на общината.


За да се реши този системен проблем, неговата гражданска организация "Спаси София" ще инициира промени в Закона за обществените поръчки и ще изисква стриктно прилагане на директивите на ЕС.


Според Бонев трябва да се приложат още мерки за спиране на софийския феномен "ремонт на ремонта". Първо заданията, които изготвя възложителят на обществената поръчка – Столичната община, трябва да се изработват "обмислено и професионално, тъй като сега проличавала липсата на капацитет в ръководството на общината да изготвя качествени задания за проектите на бъдещите ремонти".


Втората задължителна мярка е изцяло да се преосмисли как точно Столичната община ще контролира пряко извършването на ремонтите. В момента на много от обектите контролът е оставен само на частни фирми. Бонев предлага общинското предприятие "Софинвест" да се реформира в звено за инвеститорски и строителен надзор.


Арх. Игнатов се ангажира да наложи публикуване на документите, чрез които се определят прогнозните стойности на обществените поръчки. Сега често пъти те са изкуствено завишени спрямо реалните пазарни цени и така още в заданието се залага източването на общински средства.


Той ще прекрати практиката на възлагане на обществени поръчки за инженеринг (фирмата-изпълнител сама да си поръчва проекта за строеж или ремонт). Той обещава в договора с изпълнителите да има клауза за прекратяването му във всеки етап от изпълнението – поради лошо качество, отклоняване от проекта и др.


Основен антикорупционен лост, който обявява Игнатов през август е дигитализацията на общината.


Манолова залага на дигитализацията да се постигне пълна прозрачност на всички етапи от процедурата на всяка обществена поръчка. Тя казва, че ще внедри т.нар. блокчейн платформи, където всеки заинтересован ще може да следи данните, участниците и промените в хода на избора и на изпълнението на поръчката. Харченето на общински пари да бъде публично и прозрачно, обещава тя чрез пълна дигитализация на общинските услуги.


Фандъкова предлага подобен подход – обществените поръчки да се провеждат по електронен път чрез единна електронна платформа. Тя сочи и конкретна дата за начало – 1 ноември 2019 г.
За справяне с феномена "ремонт на ремонта", който се прояви в повечето скъпоструващи проекти за обновяване на центъра на София, тя предлага законодателни промени за повишаване на отговорността на проектанти, строителни фирми и надзорници при некачествено изпълнение на поръчката, което е сходно с предложението на Игнатов.


Всички ще строят детски ясли и градини, но къде


"Спаси София" ще ускори строителството на детски градини и училища, като приоритетът е в кварталите, в които въобще липсват. За няколко години Бонев смята, че може да се постигне целта всяко дете да има място в общинска детска градина и то близо до дома.


Тук арх. Игнатов е по-конкретен – той ще задължи в партерните етажи на всички новостроящи се бизнес и офис сгради да се проектира пространство за детска ясла или градина. Така няма да се застрояват допълнително кварталите, а и в някои случаи родителите в работно време ще са близо до децата си. Ще се постигне и намаляване на трафика в града, тъй като избраната ясла или градина ще са по-близо до дома.


В програмата си Манолова заявява целите си всяко дете да има място в ясла и в детска градина. Тя обещава да развие и общинската програма за стимулиране на млади семейства за раждане на първо, второ и трето дете. Отбелязва се и възстановяване на строителството на общински жилища за тези семейства.


Фандъкова също обещава места за всички деца в яслите и градините като се построят нови сгради за тях, предимно в новите квартали. Тя напомня, че проблемът и досега е бил приоритетен за нея, защото по време на нейното управление "са построени 100 сгради за детски градини".


В тази насока е и обявеното от Фандъкова изграждане на първата детска поликлиника в София на ул. "Пиротска" 117 в район "Възраждане".


Чистотата на въздуха


Бонев предвижда повече пешеходни зони в центъра, което значи ограничаване на автомобилите там. По примера на Париж, където е учил и работил, той ще наложи нискоемисионни зони, в които да влизат само хибридни и чисти автомобили с работещи катализатори.


Той недоумява защо ваучерите за социалнослаби са за дърва и въглища, след като общината води кампания срещу тези горива. Бонев ще наложи да се дават и ваучери за пелети и газ.


Игнатов директно иска да се спират "димящите коли" в центъра и обиколни маршрути за транзитно преминаващите коли, както и да се повиши контролът на годишните технически прегледи.


Манолова смята, че трябват законови промени срещу ползването на вредни горива като отпадъците. Ще наложи драстични мерки срещу трите "К"-замърсители: коли, кал и комини.


Фандъкова обещава да добави и ваучери за пелети и газ по примера на Бонев. Ще увеличи честотата на миене на улиците и ще постави 2000 филтъра на комини на къщи, където се отопляват на въглища и дърва.


За планираното изграждане на инсталация за изгаряне на RDF-отпадъци в ТЕЦ "София" Бонев и Игнатов са абсолютно против като вредна за здравето и нерентабилна, защото евродирективите са за развиване на рециклирането на отпадъците - 50% до 2025 г., а не изгарянето им.


Манолова няма изразена позиция за тази инсталация за изгаряне на боклука, а Фандъкова обяви, че за нея "отпадъците не са боклук, а ресурс". RDF-инсталацията ще произвежда електроенергия за 70 000 семейства, изтъкна предимствата й тя.


В следващите дни "Дневник" ще представи решенията на кандидатите за кмет на София в сферата на строителството, на озеленяването и достъпа до Витоша, на дигитализацията на общинските услуги.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  Колко трябва да си наивен или прост за да вярваш на обещанията за светло бъдеще на компроментираната мадам Ф. !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 754 Неутрално

  БСП/СестраГалева не е алтернатива на модела ГЕРБ/ДПС
  Избирателят обаче не може да изпрати нужното послание на ГЕРБ/ДПС, гласувайки за БСП или различните “патриоти”, защото те не са алтернатива на наложения модел. Нещо повече: в управлението си БСП нееднократно е доказвала, че постига дори по-лоши резултати, като същевременно запазва гореописаните корупционни характеристики. И в настоящата им електорална листа най-яркият икономически експерт е професор Румен Гечев - човекът, чиято политика се увенча със срив на цялата банкова система, хиперинфлация и радикално обедняване на българите по време на Виденовото правителство. Тогава беше извършена измамата с така наречените приватизационни бонове, в резултат на което всички фирми, около 200 инвестиционни посредници, станаха собственост на бивши БКП/ДС номенклатури, продължение на схемата, придобила известност като "раздаването на куфарите с пари" на свои другари. Циреят КТБ се спука при последното пребиваване на социалистите във властта (2013-2014 г.) и така възроди спомена за злощастните 1996-1997. “Патриотите” пък се наложиха просто като удобен пълнеж за правителства, които поддържат описания корупционен модел на управление: както „Атака" направи възможна коалицията “Орешарски”, така и “Обединени патриоти” са смокиновият лист, зад който ГЕРБ и ДПС де факто управляват заедно.
  Тази дилема на избирателя ще има един сигурен ефект - доста хора просто няма да отидат да гласуват. Социолозите прогнозират ниска активност, като част от избирателите на ГЕРБ вече оттеглиха подкрепата си за тази партия - именно това доведе до крехка временна преднина за БСП. Подобен наказателен вот обаче рискува да даде незаслужен антикорупционен бонус на БСП, както и да реабилитира “консервативния завой” на лидерката Корнелия Нинова.

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Хубава статия! В общественото пространство липсва дебат!
  За какво даваме толкова пари за държавна телевизия. Кметовете са важни обществени фигури, делегирани със сериозни правомощия и харчещи маса пари!
  Искам да ги чуя!!

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Весело

  Изборът е като между това да пуснеш питомното и да гониш из треволяците дивото. За едни са обещания, за Фандъкова - политика от години

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ogre":

  Точно тази политика ОТВРАТИ софиянци !!! Сбогом !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мда, три мандата "отврат след отврат"... Хубаво е да се видиш отстрани

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5672 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ogre":

  Ами виж се - скандал след скандал и корупция до шия !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Весело

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахаха, нали? То затова трябва да има дебати и споделяне на информация, че иначе остава само пропаганда, като твоята. Сигурно си искал да напишеш друг да се види, а не аз, но изглежда насочи емоцията, която те води, вместо доводите, към мен

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  маямата ще "стане " кмет на София на 36-ти, 18-ти месец, 3012-га година, пада се ШЕСТЪК!!!!!!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5944 Неутрално

  Обещанията са с нюанси, но много от кандидатите са познати с направеното и то никак не е вдъхновяващо. Колко пъти ще се хванем на една и съща стръв. При това някои дори не са се постарали да сменят стръвта с някоя по-свежа...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Абе не че нещо, ама това са само напудрени думи за наивници. Щели да строят градини. Защо? Защото.... строителството е разходване на едни пари към едни фирми. Проблемът е, че и в съществуващите градини липсва персонал а грижите за децата са меко казано никакви, но....няма келепир в това. За да се реши, трябва да се вдигнат таксите, а това не се харесва на селяните в града.
  Маяма ще бори корупцията с блок чейн. Нова мода шантиклер. Всичко се решава с внедряване на електронна система. Сами се сетете защо ( подсказка, виж строителство на градини)

 12. 12 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  дневник, напишете моля ви се, че управляващите в полша предлагат увеличение на минималната заплата, която е 510 евро, с близо 80%, ако спечелят изборите. това са неща, които си струва да се обсъждат - разликите в заплащането в страни члени на ЕС, къде са стигнали някои и къде сме ние, как се променя модела на евтината работна ръка, защото той не работи. колко хора се изнесоха от територитята, а обществото продължава да се занимава с пълни глупсоти.

  а тези щели да строят детски градини. проблемът е в качеството на градините, а не в количеството. надпреварват се кой по-голямо клише да изтърси.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#12] от "owen":

  Ахахахааа на нас дедо Цар тва вече ни го предложи, много беше убаво. Комунисти сър

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq":

  сърове са ви в главите на вас, селяни от шопско. не виждате, че изоставаме трагично и от най-бедните страни в ЕС, дори и на Румъния и дишаме прахта вече по стандарт,ама вие си гонете призраци, вместо да говорим как да се преодолее това.

 17. 17 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Някой знае ли къде могат да се прочетат програмите на кандидатите Мая Манолова и Йорданка Фандъкова?

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Русата калинка Мая е само с гимназиално образование! едногодишен курс в комсомолска школа в Масква по "История на младежките революционни движения" не е висше образование специалност История!!! А юрист се става след 9 семестъра!!! Тези бележки от УНСС за право, икономика.... са невалидни!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 857 Неутрално

  А колко трябва да си затубен да вярваш на Мая Галева и радомирския партизански отряд?! Галеви ще чистят, можете да нямате съмнения, а партизанския отряд ще взломява мандрата докато има, а после лозунги, лъжи и докато издържим....

  agent
 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 978 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ДобрЮтро кмете. По стар навик пишеш коментари без да четеш. Чети бе кмете, чети. Може да научиш нещо.

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#16] от "owen":

  Така ли? Ами...може би ти изоставаш, не ние. Общо взето това не ме учудва, по-скоро бих се учудил ако човек, смяташ че увеличението на минималната заплата помага някак, не изостава. Това показва елементарна липса на способност за разсъждаване и анализиране на причинно-следствените връзки и живот, базиран на първосигнално реакция на лозунги, предимно комунистически

 22. 22 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Весело

  До коментар [#20] от "todor._89":

  Тука поне половината са в алтернативна реалност

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#22] от "Ogre":

  Доста са просто тролове. Тече координирана атака към форума на дневник. Напълни го с тролове, пишещи глупости под всяка статия, генериращи по няколко стотин коментара и това е най-сигурният начин да изгониш нормалните хора и в крайна сметка да сринеш популярността на сайта

 24. 24 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Стига и толко на руската учителка и калинка на Баце , която си пази още партийния билет !
  Половината от ремонтите в София по нейно време бяха удължаване и променяни , а оттам и оскъпявани !
  А стига толко ве 10 години я търпяхме !
  Сега имаме кандидат от бранша - Арх.Игнатов от Демократична България .
  Повече изисквания някой да има ? ?

 25. 25 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Те са тролове, затова аз съм огър :)

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1795 Неутрално

  До коментар [#20] от "todor._89":

  Той, както и всички комуноиди и ушанки не е читател-0 той е писател - без значение на какво...!!!
  "Комуноиди, Сър"!!!!!

 27. 27 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  лозунги, колко да са лозунги. в цяла изтозна европа която се присъедини към ЕС, минималаната заплата се върти около 500 евро. нашта е 150. и вие не смятате, че това трябва да се обсъжда?

 28. 28 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Бутане на паметник включено ли е в програмите?

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  докато в Германия няма минимална.заплата, не смятам да. Минималната заплата е нещо, за което реват търтеите. Ако имахте капка акъл, щяхте да обсъждате абсурдните български синдикати, които са придатък на властта и си пият кафето с БСК но както вече казах, това не. ме учудва.

 30. 30 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  А защо работиш за минимална заплата?

 31. 31 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#27] от "owen":

  И хайде, ходи гласувай за Манолова. И тя, както и Радев направи, ще ти обещае да ти я вдигне.

 32. 32 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 647 Неутрално

  арх. Игнатов е специалност Градоустройство, Да българия е партията на ИТ и юристите, Зелено движение са хората с грижа за природата, ДСБ имаха двама почтени и дейни общински съветници - комбинацията ще е в голяма полза за София!

 33. 33 Профил на helixs
  helixs
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Слабо написана статия. Очевидно авторът не е следил кампанията на Архитект Игнатов, който откри кампанията си с глава Дигитализация и предложи създаване приложение в телефона, чрез което всеки да вижда в реално време какво става в София какво се строи и за колко пари. Приложение през което да се ползват електронни услуги вместо да се чака на гише. Седмица след това двете клявки запяха в хор за Блокчейн, без да знаят какво е това.
  Никъде в програмата му няма ЗАДЪЛЖЕНИЕ във всяка нова сграда да се предвидят помещения за детски ясли.
  В програмата пише, че се предлага общината да откупува такива помещения на партер там където има нужда и проекта е подходящ.

  Нищо не видях за ПСА, за парк Витоша и Цеко. Нищо не чух за финансирането на общината, кой какво предлаг, ще се вдигат ли данъци, няма ли?

 34. 34 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#29] от "uq":
  https://www.reuters.com/article/us-germany-economy-wages/germany-to-raise-minimum-wage-to-935-euros-in-2020-idUSKBN1JM1AS
  оправете си базата за мисленето. и не обиждайте хората. аз не работя за минимална заплата, но има хора които го правят, защото им се налага; и то доста. въпросът не е в минималната заплата толкова, колкото в разликата в заплащането, в разлиаката в икономическтото развитие, в стандарта и въпросът е защо ние не успяхме да извлечем полза от членството като другите страни в ЕС. ако вас това не ви интересува ОК. гласувайте си тука за тия дето най-големият им план е да строят детски градини.

 35. 35 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 481 Неутрално

  ГЕРБ са тумор в държавата.
  Най-важното и първо по важност нещо, е да се отстрани тумора.

  Да, може следващия да не е перфектно подготвен...ако трябва пак ще протестираме, ще вдигаме шум.
  Ясно е, че нещата няма да се оправят сами...и ще е трудно за всички. Само с постоянен граждански контрол можем да ги накараме да работят по-добре.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ох леле":

  Да

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":

  Увеличението на МРЗ поне у нас, води до обедняване.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Единствено избора кмет на София е извън обсега на контрол на милиционеромтренската шайка.Разбира се и избора на Президент.

 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  370 милиона лева, загробени за изгаряне на отпадъци в центъра на София по инициатива на ГЕРБ и с-ие не са "разлика тук-там". Това са парите за още една линия на метрото.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 40. 40 Профил на Господин Нинов
  Господин Нинов
  Рейтинг: 39 Весело

  НОРМАЛНО, ВСИЧКИ СА ОТ КОТИЛОТО. НА ТОЗИ БОЗАВ ФОН ЯРКО СЕ ОТКРОЯВА Г-Н ВОЛЕН СИДЕРОВ С НЕГОВАТА УНИКАЛНА ПРОГРАМА ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА СОФИЯ. НА 27-ми ДА ПОДКРЕПИМ ПРОМЯНАТА, НОМЕРЪТ Е ЧЕТИРИ.

 41. 41 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Само некои разлики:

  Фандъкова, Манолова и Бонев ще строят градини. Игнатов ще ползва готов ресурс.
  Фандъкова, Манолова и Бонев ще вдигат качеството на контрола.
  Игнатов ще прави процедурите публични.

  Е така, да си знаете.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Дневник пак скриха останалите кандидати. А дали си дават сметка, че другарят Игнатов е извън дори дупките на кавала.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 44. 44 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Колко трябва да си наивен или прост за да вярваш на обещанията за светло бъдеще на компроментираната мадам Ф. !?!?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Не приятелю.................
  Просто едни го разбират други не !!!

 45. 45 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Изборът е като между това да пуснеш питомното и да гониш из треволяците дивото. За едни са обещания, за Фандъкова - политика от години
  —цитат от коментар 4 на Ogre


  Като си такъв отворен да ми кажеш дали "заслугите" на ЕС са заслуги на Фандъкова?! Много е лесно заслугата на ЕС в даването на пари да си ги пишеш на твоя сметка, ама не е редно! Освен това мадам Ф е голям спец да не си пише на гърба проблемите, а само заслугите.

 46. 46 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Някой знае ли къде могат да се прочетат програмите на кандидатите Мая Манолова и Йорданка Фандъкова?
  —цитат от коментар 17 на dc_ken


  Какво ти е написала Ф има ли значение? Където поднеш изкачат л@йна! Буквално!
  Няма канализация из Витоша, няма пътища напр. от Симеоново няма път до Лифта Симеоново, Горубляне е барикадирано между Цариградско и Околовръстното, Младост, Студентски нямат трамвай и вътре са като някаква автогара от безброй автобусни линии запрени в задръствания. Има и още купища купища проблеми,..

 47. 47 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "Oleg Shishmanov":

  "Какво ти е написала Ф има ли значение? Където поднеш изкачат л@йна! Буквално!"

  Извади си главата от кенефа и ще прогледнеш!!!!!!!!!!

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Арх. Игнатов естествено с най-смислени и конкретни предложения. Двете лелички ако не бяха подкрепени от партиите майки нямаше да минат и 5%.
  София е синя #66

 49. 49 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#46] от "Oleg Shishmanov":"Какво ти е написала Ф има ли значение? Където поднеш изкачат л@йна! Буквално!"Извади си главата от кенефа и ще прогледнеш!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 47 на Nikolay Savov


  Айде бе! Кое точно да прогледна?! Аз да не съм ти някой п0серко дето не знае къде се намира?!
  Какво ще ме убеждаваш? Че трябва цяла Бистрица, Панчарево, Симеоново, Драгалевци, Бояна, Княжево и пространствата между тях да пикаят и акат по дупки, рекички, дерета, езера?
  Какво още ще ме агитираш, че блокове във Витоша трябва да нямат нормален достъп ами през множество частни терени?
  Ей тези блокчета https://goo.gl/maps/ciJuHtLXXcK4kvhJA
  трябва да са забити за достъп до околовръстното чак през цялото Симеоновско шосе след като се намират на няколко стотин метра от ИКЕА и РИНГ МОЛ. Вместо да се направи улица по която да стигат до Симеоново въздуховозите 122 и 123 след 1-ва станция на лифта, то хората трябва да карат 4 км до Младост като са на 1 км от него?
  Какво друго прекрасно да видя? Как за 5 млн. лв европари преди години по ОПОС за замацали леко с теракол Симеоновските езера и сега текат спукани.

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Коалиция Две Кандидатки

  Ако пазарувате за "по-добра" оферта,
  Think again:

  Money for Nothing
  & Chicks are Free.

  BTW: и Цола Другарчева обичахе хората.

  още инфо:
  ivo.bg

 51. 51 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nikolay Savov":

  Вие сте много нагли като вместо да решавате проблемите на столицата смятате за по-лесно да прилагате псевдо психо-терапия ала Кашпироески с налудничевото вярване, че ще внушите, че всичко е супер!
  Повярвали сте си, че сте каймака на нацията, а сте суроватката на изварата!

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  UNITED EU UNION

  за Фъндъковна и Маноловна...

  Пред монументала МОЧА,
  за Макс пиар ефект?

  Преди да рециклира эвразийския монумент...
  Или, освободител Бакърджиев II да пристигне с валяк.

  В Европа считат фашистките символи за нелегални, да знаеш.
  Монумента на коминтерньовеца Ленин
  разкараха в края на 1980те.
  И на коминтерньовеца Димитров.

  Д-р Желю Желев написа специално да учи неуки главанаци:

  "Тоталитаризмът",
  "Фашизъмт",
  "Тоталитарните близнаци Сталин и Хитлер".

  До коментар [#42] от "Иосиф Давидович":

  Борислав Игнатов трябва да предложи в програмата си по един
  безплатен вибраторза...

 53. 53 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Повечето от обещанията са неизпълними от кметовете и общинските съвети. За повечето от изброените проблеми се иска държавна политика и промяна на закони и подзаконови актове и съответно спазването им. Винаги програмите са все едно за парламентарни избори, без значение дали са такива, местни, президентски или евроизбори...

 54. 54 Профил на Ивайло Христов
  Ивайло Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По- добре омбудсман, а не послушен даскал.

 55. 55 Профил на Ивайло Христов
  Ивайло Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Елате и вижте тротоарите в кварталите... Явно трябва нов кмет, тези се оакаха...

 56. 56 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  От досегашните кметове след 1989 г. май Фандъка е направила най-много за София. От другите само помня, че Софиански направи така, че градският транспорт да е редовен и да идва на малки интервали от време. Защото преди Софиански чаках 5-та трамвая 10-15 мин. а това изнервя. След него вече 5-та е на 5 мин. И това се забелязва. По времето на комунизма се чакаше 20-30 мин. за превозно средство от градският транспорт и това се приемаше за нормално. После се качваха хората на юруш и имаше останали и по спирките, а вътре в превозниоте средства беше като преса. Софиански промени отва.
  А Фандъка запона да променя София, толкова колкото по нейно време не се е строило никога в София. Метро, пътища, кръстовища на 2 нива... И продължава да се работи.
  Ще дойде някой друг и всичко ще спре.
  Кметовете на БКП в северо-западна България показаха как се разсипва един регион.
  Кметът на ДБ в Плвен също показа как не трябва да се работи.

 57. 57 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#56] от "anonim440":

  Според тебе малоумни ли сме или ти се ще да сме такива? Това дето другарката ти по руски е направила се дължи на парите от ЕС, а не на другарката ти!На нея можш да препишеш закритите трамвайни линии, които не са заменени с други алтернативни.
  1. Метрополитен , НКЖИ, Българско речно плаване,АПИ и т.н. са бенифициенти по ОП "Транспорт", която е многомилионна програма.
  2. Много от проектите дето ги пишеш на Ф са по "Региони в растеж", други по ОПОС.

  Софиянски завари Жан Виденов като стана кмет и безводна София след Янчулев и хипер инфлация. Другарката по руски, ако я пуснеш в 94-95-та година ще избяга обратно в клас!
  Тези глупости иди ги пиши в ПИК!

 58. 58 Профил на Господин Нинов
  Господин Нинов
  Рейтинг: 39 Весело

  До коментар [#43] от "disclosure":

  Игнатов е дупкатa на геврека :D

 59. 59 Профил на Господин Нинов
  Господин Нинов
  Рейтинг: 39 Весело

  До: arcanumРейтинг: 269510:59, 8 окт, '19 / Неутрално

  Арх. Игнатов естествено с най-смислени и конкретни предложения. Двете лелички ако не бяха подкрепени от партиите майки нямаше да минат и 5%. 

  А БИБИ ИГНАТОВ НЕ Е ЛИ ПОДКРЕПЕН ОТ ПАРТИЯТА-МАЙКА "ДейБъ"??? )))
  ________

  София е синя #66

  ТЪЙ ДЕ, СИНЯ...НЕ МОРАВОВИОЛЕТОВА И В ЦВЕТА НА ДЪГАТА... )))

 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Фандъкова от 10 години е кмет. Като е знаела, да го е направила, не сега пак да обещава.

 61. 61 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "Програмите на кандидатите за кмет на София: тук-там разлики в щедростта на обещанията"

  Разликата е, че Фандъкова знае и може да ги изпълни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK