Въпреки заръката на Борисов партиите взели високи субсидии и за юли

Въпреки заръката на Борисов партиите взели високи субсидии и за юли

© Надежда Чипева, КапиталМинистерството на финансите е изплатило третата част от годишните държавни субсидии за т.г. на партиите и коалициите, които на парламентарните избори на 26 март 2017 г. са получили повече от 1% от гласовете на избирателите - ГЕРБ, "БСП за България", "Обединени патриоти", ДПС, "Воля" и "Възраждане". Справка на предоставените суми вече е публикувана на сайта на министерството.


Оказва се, че за периода от 1 до 29 юли т.г. политическите партии са получили държавно финансиране, чийто размер е изчислен при 11 лева годишна субсидия за всеки действителен глас, а за периода от 30 юли до 30 септември т.г. - при един лев годишна субсидия за глас.


За третото тримесечие на 2019 г. ГЕРБ е получила 1 200 728 лева при получени 1 147 292 действителни гласа на последните избори, ДПС - 330 692 лева при 315 976 гласа, "Воля" - 152 420 лева при 145 637 гласа, а "Възраждане" - 39 661 лева при 37 896 гласа. На партиите от формациите "БСП за България" (955 490 гласа) и "Обединени патриоти" (318 513 гласа) сумите са намалени наполовина, тъй като имат да връщат надвзети пари - първата коалиция е получила общо 503 246 лева, а втората - 166 674 лева, съобщават от министерството.
След като "Шоуто на Слави" информира, че в продължение на години партиите са получавали повече от 11 лева на глас, първо по предложение на Министерския съвет парламентът реши формациите да върнат надвзетите пари за три години назад. А след това в началото на юни премиерът Бойко Борисов дойде в Народното събрание и обяви, че е разговарял с парламентарната група на ГЕРБ да подкрепи предложена от правителството актуализация на бюджета за 2019 г., според която субсидията се намалява на 1 лев на глас. Предложението на Министерския съвет бе изменението да влезе в сила от 1 юли т.г.


Заради първоначалното несъгласие на коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединени патриоти", промените в Закона за държавния бюджет бяха отложени, но приети окончателно на 4 юли т.г., а в изменението вече е записано, че те влизат в сила от деня на обнародването им в Държавен вестник. Това става близо месец по-късно - на 30 юли т.г., тъй като президентът Румен Радев налага вето на друга част от измененията - прокараната след среща на ГЕРБ с Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от ДПС възможност партиите да бъдат финансирани от юридически лица. Ветото е отхвърлено на 24 юли, а ден по-късно държавният глава подписва указ за обнародване на промените в закона, сред които е и намаляването на годишната субсидия от 11 на 1 лев на глас. След това измененията са публикувани в Държавен вестник и на практика влизат в сила.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK