Рецептите на кандидатите за кмет срещу презастрояването на София

Борислав Игнатов, Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Борис Бонев

Борислав Игнатов, Йорданка Фандъкова, Мая Манолова и Борис БоневКак да се преодолее проблемът с презастрояването e основен акцент в предизборните програми на кандидатите за кмет на София.


Градът е претъпкан от сгради в южната и източната си част. Между блоковете в жилищните комплекси като "Младост", "Овча купел" и "Обеля" законно се появяват нови сгради. В уж луксозните нови квартали под Витоша от хаотичното застрояване не остана място за улици, за зелени площи, за детски градини и училища. На различни места в града изненадващо изникват небостъргачи, които допълнително сгъстяват града и засенчват околните сгради. В същото време западните и особено северните квартали видимо са настрана от големите инфраструктурни проекти. Сега София като че завършва до Централната гара.


Такива констатации могат да се чуят на протести и на предизборни срещи. "Дневник" представя какви решения предлагат независимият Борис Бонев от "Спаси София", арх. Борислав Игнатов от "Демократична България", независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП и други партии, и кметът Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. Идеите им са изложени по реда, по който оповестиха програмите си.
Бонев ще създава нов квартал, наречен Северна София


В програмата си "План за София" Бонев пръв лансира идеята за нов квартал в свободните общински територии между квартала "Враждебна" и Северната тангента. Площта им е 700 000 кв.м. Нарекъл е бъдещия град Северна София и иска да пренасочи натам новото строителство в града. На частните собственици на имоти в междублоковите пространства на сегашните жилищни комплекси може да бъде предложено да ги заменят с терени в Северна София.


Общината може да изгради инфраструктурата - третата метролиния лесно може да се продължи до там, а може да се инвестира сериозно в пътната мрежа и градската среда на Нови Искър, Орландовци, Бенковски, Ботунец.


Игнатов ще променя Общия план на столицата


Арх. Игнатов вижда първопричината за проблема в Общия устройствен план на София (ОУП). За да спре презастрояването, той ще намали параметрите за площ и големина на сградите. Ако един жилищен комплекс е бил проектиран през 80-те години за 100 000 жители, то в ОУП, приет през 2009 г., е увеличен индексът за интензивност на застрояване в комплексите от 1 на 3. Така същият комплекс вече може да поеме сгради за 300 000 жители без никакво развитие на уличната мрежа.


Той се ангажира да предостави на хората собствеността на земята под блоковете им в старите комплекси "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Надежда", "Дружба" и др. Тя сега е общинска и всъщност собствениците притежават само апартаментите в блока, но не и земята под него.


Игнатов ще спира този проблем, както и хаотичното строителство на небостъргачи като наложи провеждането на множество реални обществени обсъждания с гражданите на бъдещите инвестиционни проект в техния квартал. Сега тези обсъждания се извършват манипулативно и хората в един момент с изненада виждат, че пред домовете им започва строежа на огромна сграда, смята той.


Манолова е за обезщетяване на собствениците на частни терени между блоковете


Манолова е възприела идеята за насочване на новото строителство към северните територии. Тя е нарекла бъдещия нов квартал Северен град и го разполага между Северната тангента и полите на Стара планина. Там ще се строят само нискоетажни сгради и еднофамилни къщи.


На терена на летището в Доброславци да бъде изграден центърът на този нов квартал на София, планира Манолова.


Тя предлага Столичната община да обезщети справедливо частните собственици на терени в междублоковите пространства и добавя привилегия за тях – да бъдат освобождавани от такса смет терени, предвидени за озеленяване.


Фандъкова ще спре реституцията до края на 2020 г.


Фандъкова обещава да назначи заместник кмет с ресор "Строителство", който да отговаря за планирането и изграждането на всички публични проекти - "експерт с доказан авторитет в областта".


Срещу презастрояването тя предлага да се увеличат отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. Тази мярка е да защити междублоковите пространства. Фандъкова иска да наложи краен срок за реституцията до края на 2020 г., за да спре придобиването на имоти чрез фиктивни реституционни претенции.


Фандъкова обещава да създаде програма за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване. Отделно ще наложи забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Така ще се запазят терените, предвидени в устройствените планове за детски градини и училища.


Тя обещава задължителна приемна за граждани веднъж седмично при всеки нов инфраструктурeн обект. Ще предприеме действия за облекчаване на процедурата за отчуждаване на частни имоти, когато се изграждат улици в новите квартали.


В следващите дни "Дневник" ще представи решенията на кандидатите за кмет на София за озеленяването и достъпа до Витоша, на дигитализацията на общинските услуги. Вече бяха описани идеите им за прозрачни обществени поръчки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  Ей, тъкмо махалата се събрахме и решихме да продадем имотите и да станем софиЕнци, то те ще спрат строенето - стройте бе, хора, стройте - тенденция е провинцията да се обезлюдява в посока София по-бързо, отколкото София се обезлюдява в посока запад - та трябва да се строи - хем едни пари ще се преперат между другото.

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  Долу горе добри идеи. София трябва да се разширява и на запад и на север и на изток ако иска да започне да диша. С човешко планирани зелени квартали и с квартал за небостъргачи. Развитието на икономиката щем не щем ще направи България 11-12 милиона към 2030 година независимо какви "българи" ще си внесем. София както в Гърция Атина ще стане поне 3 милиона плюс чужденци плюс туристи плюс работещи от околните области 5 милиона. И трябва да се мисли и да се направи човешки.

 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Два проблема стоят:
  1. Потенциалът някой да свърши тази работа;
  2. Бързото отказване при най-малкия натиск да се запазят на власт.

  Тук трябва да се планира и действа без прекъсване поне десет години - никое правителство досега не си е поставяло такива дългосрочни цели - година макс и то обновяващи ремонти.

 4. 4 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Фандъкова няма решение.
  Тя дори не осъзнава проблема - отиде да живее точно в презастроен квартал.
  Явно и харесва.
  И очаквате да решава този проблем?

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  До коментар [#3] от "Deaddark":

  Да де. Това е дългосрочна стратегия и планиране. Трябва някой с топки и с хъс да го осъществи. И спечелиха ще го наложи пренаселването а тогава ще се действа стихийно и некачествено според мене

 6. 6 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 878 Весело

  Бравос- страВотни идеи, страВотни стратегии, супер обещания!

  Няма и дума за финанси, ма на кой му пука- важни са идеите... 😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 7. 7 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Весело

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината": Абе пич,ти четеш ли си коментарите преди да ги постнеш?????Какви 12 милиона сънуваш,да не прибереш македонците до 2030????

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  Момчетата с рецептите, нали и без това ще подкрепят лявата и в ляво застанала на снимката кандидатка?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 878 Весело

  А- между другото- ако някой има затруднения с идеите, хеле пък с обещанията- питайте- мога да дам много. Като дойде ред за плащане- не ме търсете...

  Ма то в този форум всеки може да даде идеи, де.

  Карай- аз ще кажа, че моето не са идеи- "Програма" ще е...

  Питайте бе- евтино вземам. 😂😂😂😂😂😂

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 10. 10 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1083 Весело

  Дневник,на снимката защо липсват някои от най-интересните кандидати все пак?!!???

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  Най-смислено, пълно, непротиворечиво е предложението на Игнатов. Останалите са слепци, които опипват слона...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 54 Любопитно

  Борисъ Бонев ше е новию кмет!
  И ше сме шастливи, като по времето на Цар Борисъ Три!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Почнете да спазвате законите - като бай Ганю започне да си паркира колата на 15 мин пеша, защото няма място на тротоара или в поляната, много бързо ще започне изселването...или да започне да ползва градския транспорт...
  Вчера в час пик бездомник се качва в претъпкан рейс и се сещайте какво става след това - миризми, тъпчене по далечни краища....после искайте народа да ползва градския транспорт и да се тъпче с такива или с тълпи оскотели тъмнозелени...

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Абе защо на колажа липсва Джамбазки, нищо че е с по-голям процент от Бонев?

  Знанието е сила, информацията - власт
 16. 16 Профил на biimbaambuum
  biimbaambuum
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Единствено Промяната в ОУП и ЗУТ може дс доввде до промени. Но за това се иска мнооого смелост и хъс за борба със строителното лоби и дребните софийски собственици на междублокови пространсва. Ако трябва да се правят и улици и паркове това ще доведе до покачвaне пък на цените на имотите....

 17. 17 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лелките - неадекватни както винаги. Само ги вижте и преценете кой искате да управлява града ни.
  Аз съм за 66.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  До коментар [#10] от "angeles":

  За да са трима срещу един, тогава са най силни от проекта

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Хора, зачеркнете съветския простак и мая общата от вота си! Това е единственото спасение !

 20. 20 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#15] от "pag":

  Щото не е от правоверните :)

 21. 21 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Когато не знаеш какво да правиш, гледай хората хората какво правят, от тях се учи. От изключително значение да запази жизненото пространство около блоковете в жилищните комплекси. НИКАКВО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА НОВО СТРОИТЕЛСТВО ТАМ! Първо изграждане на инфраструктурата: канализация, водоснабдяване, електрификация, детски градини и ясли, училища, тротоари и улици, И УДОБНИ ПАРКИНГИ7 ПОДЗЕМНИ, НАДЗЕМНИ ЕДНО И МНОГОЕТАЖНИ. През комунизма не се строеше между блоковете, а се проектираха и изграждаха цели комплекси като "Младост 2" например, "Обеля" и "Малинова Долина" със съответните фасилитис и утилитис. Кувейт сити се е разпрострял на площ с диаметър близо 100 км, пет магистрални ринга, стотици паркинги и достатъчно жизнено пространство. През последните 30 години изключително добре проектираните и удобни за живеене ж.к. комплекси бяха ОСРАНИ ПО НЕВЕРОЯТЕН НАЧИН. Днес България и нейните големи градове приличат повече на МЕКСИКО, отколкото на американския островен щат ХАВАЙ! София и всички градове на България са пълни с казина и други хазартни заведения, агенции за отпускане на бързи необезпечени кредити. ТАМ ОСТАВЯТ ПАРИТЕ СИ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ. За каква печалба, за какви пари могат да говорят, от кого, за кого и за какво са парите, А?! Върху този проблем да се концентрират кандидатите за кметове.

 22. 22 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Не че нещо, но Борис Бонев няма място на тази снимка. Социологическите проучвания му отреждат 5то място, 4ти е Джамбазки(от който нищо не става, но това е социологията). Време е Бонев да не бъде спряган сред топ кметовете защото просто такива са числата. Който иска да променя статуквото да гласува за Игнатов. Всичко друго е лъжа и измама.

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Общо взето най-добре е да се спре реституцията, но най-лесно е да се промени планът на София и да се обезщетяват собствениците. Борката говори врели-некипели, но северна София трябва да се развива

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#22] от "Aldi Mitov":

  Жабашки няма място на снимката, нито намерение да става кмет на София. Ако имаше, щеше да се нареди до тях.

 25. 25 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Фъндъкова какво има да обяснява?

  Сега ще предлага това, което НЕ Е направила за 12 год? Айде чемодана, вокзала и към гарата на Банкя!

 26. 26 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Весело

  Абе защо на колажа липсва Джамбазки, нищо че е с по-голям процент от Бонев?
  —цитат от коментар 15 на pag


  .......вероятно ЩОТО не ТЕЖИ достатъчнооо........!!!!!.....аааа.....ииии......ПАТРИОТИЧНИТЕ ФЕНОВЕ го ОТОРИЗИРАХА със СЪВСЕМ ДРУГА ЗАДАЧА в Брюксел.../...тряба
  да се БИЯТ ТЕЖКИ КАМБАНИ от НАШАТА КАМБАНАРИЯЯЯ...../.......!!!!!.......аааа....дзадника на БАШ ваЙводата е НЕСПАСЯЕМ......вечееее......../....нема ли нещо друго за КУПУВАНЕ на ЧЕРТЕЖЖЖ.......????!!!!????....../.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 27. 27 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Саше, мноо си зле

 28. 28 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  Стига с това презастрояване. То старите квартали дето изобщо няма нови сгради паркирането е най зле.

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Шопия заприличва на китайски квартал - глава връз глава и навсякъде мръсотия. Който иска да емигрира, нека първо да поживее у Шопия и ще се изстреля със скоростта на светлината в странство.
  А Фандъчката, колкото и да се напъва, ще си остане един посредствен кмет, подкрепяна от една корумпирана партия във времето на потоци еврофондове в касите и потоци кал по улиците...

 30. 30 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Весело

  София - презастроена, но не старее.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 31. 31 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  “ Градът е претъпкан от сгради в южната и източната си част. Между блоковете в жилищните комплекси като "Младост", "Овча купел" и "Обеля" законно се появяват нови сгради. ”

  Авторът на статията явно пише по поръчка, и то на няКОЙ? , който не познава София. От трите изброени района само Младост е в източната част на София. Овча купел и Обеля са в западната част, ама важното е да се напише нещо за подгряване на феновете.
  Странно съвпадение в идеите на Манолова и Бонев за “Северен град”. Добра идея,
  но как ще се подсигури бръз транспорт за този район? Метрото лесно можело да се продължи - колко лесно? Откъде ще вземат пари за това?
  Още ли не са се сетили за “презастрояването” на центъра? Чакам някой да даде идея за разреждане на сградите в някои квартали в центъра. Например в района Раковска-Цар Освободител-Васил Левски-Патриарх Евтимий. Там са сграда до сграда и някой от кандидатите може да предложи разрушаване на половината от тях и построяване на градинки. Майтапя се, но ми писна от тъпи идеи.

 32. 32 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ма нещо идеите на Б.Бонев и Маяма доста се припокриват, да не кажа, че са едно и също. Нещо не разбирам, гласуваш за Бонев - получаваш Манолова ли е работата? Защото трудно можем да си представим той да стигне балотаж вместо нея. Встрани от това, мнението на Игнатов звучи най-смислено, а обещанието на Фандъкова - доста закъсняло.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 33. 33 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#9] от "Дедов'та Колюуа Унукя!":

  Добре де, кажи ги тези идеи, сподели я тази програма - обещавам ще ти ги заплатя доволно.

 34. 34 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1536 Разстроено

  Ма нещо идеите на Б.Бонев и Маяма доста се припокриват, да не кажа, че са едно и също. Нещо не разбирам, гласуваш за Бонев - получаваш Манолова ли е работата? Защото трудно можем да си представим той да стигне балотаж вместо нея. Встрани от това, мнението на Игнатов звучи най-смислено, а обещанието на Фандъкова - доста закъсняло.
  —цитат от коментар 32 на deinakz


  .......наблюдаваме една съвършенно организирана ИНТРИГА......!!!!????!!!!......СИЧКИ ....!!!!.....срещу ДАНЧЕТО..........интересно кво МИСЛЯТ СОФЯНЦИИИ........????!!!!!????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 35. 35 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Абе Джамбаза кога ще се появи на снимката? Щото със сигурност ще е 3-ти на изборите, с много преднина пред архитекта на вибратори.

  Путин - мы верим в тебя !
 36. 36 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 221 Весело

  Развитието на икономиката щем не щем ще направи България 11-12 милиона към 2030 година независимо какви "българи" ще си внесем. София както в Гърция Атина ще стане поне 3 милиона плюс чужденци плюс туристи плюс работещи от околните области 5 милиона.
  —цитат от коментар 2 на Да вярваме на истината

  Искам и аз от хапчетата които пиеш.
  Апропо, кога ще ми продадеш габровския Р320?

 37. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Игнатиев предлага ли да опакова презастрояването със жив плет?

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 38 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Основната причина за презастрояването в София, по морето и Банско е престъпният закон 'Лучников' за реституцията, който даде възможност на разни тарикати да заграбят апетитни парцели без нотариален акт, а само с двама 'свидетели'. Тази бомба, от която се възползваха и комунягите, и костоваците, и обикновени шмекери, доведе до всичко, което гледаме сега.

 39. 39 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Абе Джамбаза кога ще се появи на снимката? Щото със сигурност ще е 3-ти на изборите, с много преднина пред архитекта на вибратори.
  —цитат от коментар 35 на terminal velocity


  Гейчето с очилцата е по дела с перхидроления гей, където изясняват кой какъв е.

 40. 40 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абе Джамбаза кога ще се появи на снимката? Щото със сигурност ще е 3-ти на изборите, с много преднина пред архитекта на вибратори.
  —цитат от коментар 35 на terminal velocity


  Закъде без Джамбазлето!? Ще танцува на платформа начело на прайда...

 41. 41 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Лелките" 2 - провинциалистки съсипват София. Очаквайте скоро в урните

 42. 42 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Ма нещо идеите на Б.Бонев и Маяма доста се припокриват, да не кажа, че са едно и също. Нещо не разбирам, гласуваш за Бонев - получаваш Манолова ли е работата? Защото трудно можем да си представим той да стигне балотаж вместо нея. Встрани от това, мнението на Игнатов звучи най-смислено, а обещанието на Фандъкова - доста закъсняло.
  —цитат от коментар 32 на deinakz


  Лесно - Майчето преписва.

 43. 43 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  Не знам за София като цяло, но местният герб-кмет в нашия квартал принципно допринася за презастрояването чрез собствената си фирма.
  Между другото, в квартала от около месец тече предизборното запушване на дупки в кварталните улици. Почнаха да преасфалтират и част от тротоарите.
  Вицът стана, когато преасфалтираха и тротоара пред кварталния клуб на ГЕРБ - асфалтът беше станал по-крив от плочките на Графа. Бе все едно с боси крака го бяха мачкали, не с валяк и трамбовка. Това беше преди два дни. Вчера сутринта, като минавах оттам, гледам, че пак го разкопават, тоя път сериозно - на дълбочина 50-60 см. Нямам идея защо толкова много, но така беше. Наколо две малки валячета и машина за асфалт (не знам как им викат). Вечерта, като минах оттам, асфалтът като огледало, обувките ми лепнат по него :)
  Иначе запушването на дупките на повечето места е доста некачествено, вероятно нарочно, за да има какво да се прави пак предизборно, след две години. Надеждата ми е, тогава това преасфалтиране да се прави от друга политическа сила.

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 44. 44 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#42] от "kapitan_laino":

  Още по-лесно - Майчето котка десните да я подкрепят на балотажа. Нека пробва.

 45. 45 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#32] от "deinakz":

  Цялата организация "Спаси София" ще се окаже политически проект още от самото начало. Имаше някакви съмнителни връзки на тях с някаква фирма, спечелила обществени поръчки около летището. Отделно имат доста ресурс за самоиздържаща се организация. Разни лъскави 3д презентации и т.н. участия по медии, това всичко струва пари. Не им е чиста работата според мен.

 46. 46 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2938 Весело

  До коментар [#43] от "keen":

  При нас без необходимост рязаха и после кърпиха - да се вижда че нещо е направено, нали чернее асфалта нов. Кръпките влошиха положението. Дотам стигнаха в по-малките улички.

 47. 47 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#32] от "deinakz":Цялата организация "Спаси София" ще се окаже политически проект още от самото начало. Имаше някакви съмнителни връзки на тях с някаква фирма, спечелила обществени поръчки около летището. Отделно имат доста ресурс за самоиздържаща се организация. Разни лъскави 3д презентации и т.н. участия по медии, това всичко струва пари. Не им е чиста работата според мен.
  —цитат от коментар 45 на Aldi Mitov


  Уау, осветли ни с доказателства за тъмните схеми на СС и огромните им бюджети. Ако може без линкове от блиц и пик.

 48. 48 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3126 Весело

  А защо никой не предложи примерно петорно или десеторно увеличение на таксата за разрешение за строеж, никъде по света не е по-евтино да се строи от България. Уверявам ви, ще има отказали се, а и допълнителните пари могат да отидат за подобряване в инфраструктурата на съответните квартали.
  А и, честно казано, преди да се мисли да се строи ново, да видим какво става със старото - по различни оценки между 100 000 и 150 000 жилища са необитаеми, на панелите им идва време да започнат да се рушат и т.н.

 49. 49 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 648 Неутрално

  След като със селски финтове и к*рвенски номера ДеБъ отстраниха автентичното СДС от Панорама, сега гледам са активирани и тролове да отклоняват от малкия идеалист към дългия идиот. Ей това ви е проблемът на "десните", затова ви бие Бойко най-лошо вас, а не БСП, щото ползва вашия електорат...

  Sic transit gloria mundi...
 50. 50 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 442 Разстроено

  На София й трябва един Осман! /Или по- точно Аусман, за незнаещите/.
  Но, да му се не види, то освен двете кукли имало и други кандидат- кметове!
  Не знаех!

 51. 51 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  На мен ми се струва, че комбинация от вижданията на Бонев и Игнатов , е като че ли най-доброто. Несъмнено се нуждаем от промени в ОУП, които да спрат хаоса в строежите. Ако не го направим, всички други мерки ще бъдат половинчати, част от тях ще бъдат атакувани в съда , ще има "изключения" и какви ли не други начини за възползване от сегашната ситуация..
  От друга страна, несъмнено северна София трябва да се развива и предложената схема за компенсация и пренасочване на инвестициите за строителство натам е добра. Това може, а според мен и трябва да се съчетае с промяната на Устройствения план. На София отдавна вече и трябва урбанистично планиране , което да намали хаоса , предизвикван от частни интереси, като използва и насочва тези интереси за едно по-хармонично развитие на града.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 52. 52 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 214 Неутрално

  нинам, язе знам ена рицепта, на Борисов:

  "Ако вие смесите живак,
  алуминиев фосфат,
  амониев сулфат и
  формалдехид с вируси,
  след това вземете
  спринцовка и
  инжектирате това на
  детето си, то вие ще
  бъдете АРЕСТУВАН и
  СЪДЕН за малтретиране
  на детето си и може би
  за опит за убийството му.

  Защо тогава докторите правят това и
  защо ние им го позволяваме?

  ОБРАЗОВАЙ СЕ!!!

  ПРЕОСМИСЛИ ВАКСИНИТЕ!!!"

  --Деница Панайотова, ГЕРБ, шеф "разпореждане с общинска собственост"

  картинка искате ли?

 53. 53 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Обещания, обещания...и после йок.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Единственото, което ползвам в град София е летището. Сестра ми живее там и в последно време ми прави натиск да я посетя. Баща ми пък няма да ме вземе от летището, ако преспя при сестра ми. Затова трябва вси1ко самичък да организирам, няма жена на моя страна. Последно бях при сестра ми 2012 г. и мисля, че и дължа едно посещение. Оттам с такси на автогара в посока провинцията.

  Es muß Geld fließen!
 57. 58 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#15] от "pag":
  Понеже ориентацията му е под съмнение!!! :)))

 58. 59 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  И аз имам рецепта.Връщат гражданството,социализма,и държавата се връща с 50 години назад,и Манолова управлява с Б.Игнатов в синхрон,а БСП е единствена политическа сила в България.
  Само так и единствено така,ще се спре икономическото развитие на София и държавата!

  sdg
 59. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#34] от "kesh":

  Мне. Тия двамата са с Данчето.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 60. 61 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ruthger Righart":

  тоест, не е днес, когато катунарите на Борисов я прекалиха

 61. 62 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Деница Панайотова, ГЕРБ, шеф "разпореждане с общинска собственост"
  —цитат от коментар 52 на Ruthger Righart


  мислим кан Цацаров да не мисли я нагледа таа?

 62. 63 Профил на Ruthger Righart
  Ruthger Righart
  Рейтинг: 214 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ruthger Righart":

  мислим кан Цацаров да не мисли я нагледа таа?

 63. 64 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  До коментар [#59] от "Svetlio":

  Герб се справя чудесно с това.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 65 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  Данчето даже работи по стратегията си, пазарчето в младост-1 даде фира, скромно 10-етажно блокче ще вдигат отгоре му.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 65. 66 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Най-добра е идеята на Борис Бонев. Ще допълня само, че вероятно може и да не се изгражда метро. Покрай Ботунец и Нови Искър минава добре развита ЖП Мрежа, по която и днес върват пътнически влакове.
  Ако софиянци претендират, че живеят в 21 век, балотажът ще е между Борис Бонев и Борислав Игнатов.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 66. 67 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Стига с това презастрояване. То старите квартали дето изобщо няма нови сгради паркирането е най зле.
  —цитат от коментар 28 на rdb41527334


  Кое няма бе, кретен?
  Строят ми осем етажен блок на 6мертра срещу 2 етажната къща, от към юг!
  Глупендър
  Нямало

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 67. 68 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 265 Неутрално

  И аз имам рецепта.Връщат гражданството,социализма,и държавата се връща с 50 години назад,и Манолова управлява с Б.Игнатов в синхрон,а БСП е единствена политическа сила в България.Само так и единствено така,ще се спре икономическото развитие на София и държавата!
  —цитат от коментар 59 на Svetlio


  Тъпак !
  Ясно е, че си селяндурин на ЕНТА Степен, то ти и личи от КИЛОМЕТРИ !
  Много ви тровеше Жителството, да си стоите в Чешнегирово, нали?

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 68. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4232 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Ами Градът в централната си част... изобщо в Републиката?

  Сред постройки паметници на културата доминират като бройки
  или в процентно изражение недружелюбниш към детски площадки и прочее
  съветски култове на колониализъм, тоталитаризъм, фашизъм и/или комунизъм.
  Явно поле за решителни демократични идеи...
  Полето където некога СДС решително громеше антидемокрацията.

  Друга наболела проблема, другарки и другари, е приватизацията на обществени фондове.
  Без ясен и прозрачен обществен контрол, пишете фондовете бегали.
  Пишете ги: подкопали устоите на обществото.

  "Градът е претъпкан от сгради в южната и източната си част."

 69. 70 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Ако софиянци претендират, че живеят в 21 век, балотажът ще е между Борис Бонев и Борислав Игнатов.
  —цитат от коментар 66 на Gopeто

  И аз така мисля. Разбира се, има и политическа страна - мнозинство с СОС, както и отношение на правителството към града, ако бъде избран неудобен кмет.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 70. 71 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  От тези всички, само на един е ясно, как трябва да се случи. Той е архитект, специалист и има визия за София.

 71. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Фандъкова видяхме какво направи в Лозенец, Младост, Редута. Балкон до балкон, колите са по тротоарите.

  Как има очи да погледне хората?

  Любовта ще спаси света!!!
 72. 73 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ще ми е забавна физиономията на Мая Манолова след разгрома ѝ от Фандъкова. Няма и помен да остане от сресаната ѝ, изкуствена и лицемерна усмивчица, злобно процедена през зъби.
  Ще ѝ остане радостта от бране на череши из кюстендилско, топлите пачки от братя Галеви и образа на проскубана кокошка с житейско мото:

  Битата бита, еваната евана...

  Паметниците на съветската окупация трябва да бъдат унищожени. Русоробията е престъпление.

  ...

  Navigare Necesse Est
 73. 74 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2336 Гневно

  Няма вече оправяне ! Който си е купил апартамент под 1000 евро метъра кв. е разбрал, че ще живее зад пердета и щори докато му писне и няма да има на кой да продава .И КОЙ свърши тази глупост ….и се кандидатира...и ще се бори срещу презастрояването ?! Така е , всеки народ си заслужава управниците и още по-лошо продължава с наивността си да има надежда....

 74. 75 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Реституцията в жилищните квартали не трябваше до се допуска още преди 30 години, не след дъжд качулка когато не остана почти нищо не реституирано

 75. 76 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#64] от "Darth Plagueis":

  С кое,с връщане на гражданството,социализма,или ни връща назад във времето?!?!?
  Дайте шанс на Манолова и солташака и Игнатов,и ще видите кон боб яде ли!

  sdg
 76. 77 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  До коментар [#31] от "aralambi":

  На север метрото може да е само надземно, заради високите подпочвени води :) Които никой не споменава, че могат да се ползват за отоплението и охлаждането на този "северен" град ...

 77. 78 Профил на oliverstone
  oliverstone
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Нещо за нови магазини за играчки за палави женички не спомена ли кандидат кмето на ДБ? Има нужда от такива, търсенето е нараснало осезаемо, някаква клиентка ги изкупува като бясна - казват, че била млада, руса, палава и кандидат кметица.

 78. 79 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не че нещо, но Борис Бонев няма място на тази снимка. Социологическите проучвания му отреждат 5то място, 4ти е Джамбазки(от който нищо не става, но това е социологията). Време е Бонев да не бъде спряган сред топ кметовете защото просто такива са числата. Който иска да променя статуквото да гласува за Игнатов. Всичко друго е лъжа и измама.
  —цитат от коментар 22 на Aldi Mitov


  заговорих един агитатор на бонев
  лесно се разкри че е червена подводница
  цитирам
  -целта ни е да вземем колкото се може гласове/ но нямаме шанс да отиде на балотаж!/
  значи целта е да отклоните гласове?
  отговор ''целта на ДБ е да отклони гласове от нашия"
  питах защо не се е съгласил на коалиция с ДБ след като му е предлагани високо място в листата ( а и с преференция би влязъл) и смята че мястото му е в съвета
  отговор 1 -ние им предложихме те да издигнат нашия! - -който има 4-5 пъти по-малко симпатизанти!
  отговор 2- имаме различия
  И като задълбахме разбрах че различията са че те са ЗА ЗАПАЗВАНЕТО НА МОча! ПОВТАРЯшЕ ИЗВЕСТНИ червени опорки!
  накрая ми каза, че ''щом искам да махам/местя Моча не съм демократ''!
  така че моля Дневник да не слага тази червена лимонка сред хората имащи шанс за балотаж! щом гласуването за съвет за ДБ е близко до това за БСП значи и Игнатов има шанс! така че НИТО ЕДИН СИН ГЛАС ЗА ЧЕРВЕНИЯ БОНЕВ.
  А АКО И ИЗЛЪГАЛИТЕ СЕ ДА ЗАГУБЯТ ГЛАСА си ЗА ИВАНЧЕВА го разбера балотажа е много вероятен!!

 79. 80 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Дневник, кандидатите за кмет на София са 19. Защо дискриминирате останалите, като отразявате само тези?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 80. 81 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1051 Неутрално

  Фъндъкова какво има да обяснява?Сега ще предлага това, което НЕ Е направила за 12 год? Айде чемодана, вокзала и към гарата на Банкя!
  —цитат от коментар 25 на idiotstavrev


  +
  Висша форма на наглост е да имаш цялата власт от 12 години и днес да обясняваш 'какво трябвало да се направи'. Засирането на София продължи с пълна пара през мандата на БСП2 и учителката по руски.
  Това което направиха е че придвижаха некои по-големи инфраструктурни проекти, като метрото и някои пътища, но щетите с презастрояването и откровенно корупционите им практики са в пъти по-вредни.
  Айде, вече нема нужда!

 81. 82 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 916 Весело

  До коментар [#81] от "ali_ibn_isa":

  ,,Висша форма на наглост е да имаш цялата власт от 12 години и днес да обясняваш 'какво трябвало да се направи'. ''

  ==Никой не се пенсионира само с 12 години стаж. Затова трябва да работи така, че да има какво да прави още толкова години- до пенсия.

 82. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  От всички кандидати засега май само един предлага без уговорки да се премести МОЧА в музея.
  http://www.bzns.bg/диана-димитрова-за-кмет-на-софия/

  Ако има друг, моля да го покажете, за да се замисля и направя информиран избор.

 83. 84 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  А докато не се свали оня с автомата от високото в центъра на София си оставаме 16та республика с всичките последствия.

 84. 85 Профил на Kephy
  Kephy
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Впрочем какво мисли Фандъкова за паметника на Съветската армия? Ами най-голямата група в СОС - тая на ГЕРБ?

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK