Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници

Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници

© Юлия ЛазароваНа 27 октомври ще са изборите за кметове на общини, общински съветници, кметове на кметства и районни кметове. За четвърти път гласуването на избори у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.


По неокончателни данни избирателите са 6 227 901, кандидатите за кметове на общини са 1254, а за общински съветници - 29 515. В изборите за кмет на кметства, които ще се проведат на 1968 места, ще участват 5059 кандидати, а за районни кметове в София, Пловдив и Варна - 460.


Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, като във всяка една от тях ще има опция "Не подкрепям никого". В селата около София ще се гласува с четири бюлетини - за кмет на Столичната община, за общински съветници, за кмет на кметство и за районен кмет. Според изборни експерти гласуването на тези места ще става по-бавно.
За втори път на местни избори хората могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник от кандидатска листа, а прагът за валидност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината за общински съветници ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.


Как изглеждат бюлетините


За първия тур на изборите са отпечатани над 17. 2 млн. бюлетини. Всяка бюлетина за изборите е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия (СИК). В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на СИК след гласуването.


Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство. както и районен кмет в София, Пловдив и Варна, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого". В бюлетината за избор на кмет на Столичната община например има 20 кандидата и "Не подкрепям никого".


От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до нагоре (в София до 161 - бел авт.). Има и възможност "Не подкрепям никого".


Какво прави избирателят


Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа.


Гласува се само в тъмната стаичка. Не се показва вотът, защото в противен случай гласът ще бъде недействителен и няма да се брои. Заради това трябва да се внимава при сгъването на бюлетините и пускането им в прозрачните урни.


В изборния ден гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответния кочан и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение.


След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


Как се гласува с преференция


По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за общински съветник от листата на предпочитаната политическа формация - нужно е да знае точно кой номер в листата е фаворитът му (номерата започват от 101 - бел. авт.) и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.


Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е отгоре да остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.


След това избирателят излиза от кабината за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответства на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачните урни. Накрая полага подпис в избирателния списък.


Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, я която да отбележи вота си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Весело

  "..Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници?..."
  С клечка с подходяща дължина и снимка от телефон, които след гласувеане се връщат на тартора

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2942 Весело

  Гласувайте както искате, пък ако искате не гласувайте - те си знаякт да разпределят гласовете както трябва.

 3. 3 Профил на yzd34490484
  yzd34490484
  Рейтинг: 31 Неутрално

  Химикалка, колеги, химикалка. Никой не гласува с химикал...

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Дано да гласуваме ОСЪЗНАТО!!!!
  Другото води до положението, в което се намираме....

 5. 5 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Според мен трябва да се махнат номерата от бюлетините, да се въведе изцяло машинно - а който не може да чете, значи няма да гласува. Образованието до 12ти клас е безплатно.

 6. 6 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Тия управляващи тотално се правят на разсеяни за електронното гласуване. А близо 2 милиона българи го подкрепиха.

 7. 7 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 392 Весело

  "..Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници?..." С клечка с подходяща дължина и снимка от телефон, които след гласувеане се връщат на тартора
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  явно живееш или в някоя ромска мааала или в забутано село в Родопите
  и в момента пишеш от местното интернет клубче

 8. 8 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Аз за общински съветници как се гласува? Това е важното

 9. 9 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници?
  —цитат от коментар 0 на Заглавие


  Гласува се за кандидатите на Демократична България!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 10. 10 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Задължително е, но няма глоба. Мисля, че правният нонсенс е ясен. И защо нямаме нужда от тия дебили в парламента

 11. 11 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално
 12. 12 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 923 Весело

  Аз за общински съветници как се гласува? Това е важното
  —цитат от коментар 8 на shisharko

  -Важно е, ама е важно и да прочетеш докрая:
  ,След като вземе бюлетините, избирателят влиза в кабината за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати,...''

 13. 13 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "По неокончателни данни избирателите са 6 227 901"

  Много високо число имайки предвид и принципа на уседналост

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  " избирателите са 6 227 901"
  Че то в България вече цялото население е толкова.

 15. 15 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници"

  Трябва да се гласува отговорно, с ум и визия за бъдещето.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 16. 16 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1506 Весело

  "Как се гласува на изборите за кметове и общински съветници"Трябва да се гласува отговорно, с ум и визия за бъдещето.
  —цитат от коментар 15 на Bramasole


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK