Липса на кворум провали парламентарния контрол над Борисов

Липса на кворум провали парламентарния контрол над Борисов

© Юлия ЛазароваЛипса на кворум провали заседанието на парламента днес, на което премиерът Бойко Борисов трябваше да отговаря на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за политиката на правителството за приемането на България в Шенген. Малко по-късно в профила на Борисов във фейсбук се появи видео на живо как кара джип по нов участък от магистрала "Хемус".


Изненадващо тази сутрин председателстващият Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ даде не три опита за регистрация, както обикновено, а два - първо в пленарната зала бяха 106, а след няколко минути - 112 души. За започване на заседанието са необходими 121 народни представители. Според зам.-председателя на парламента от "БСП за България" Кристиан Вигенин обаче това не е нарушение на правилника, а преценка на председателстващия.


По правилник за провеждане на парламентарен контрол не е необходим кворум, но за да има такъв, трябва да бъде дадено начало на заседанието, за което в зала трябва да присъстват поне 121 от 240 души.


Кой отсъства
Днес бе последното заседание на Народното събрание преди местните избори, а според депутати част от народните представители от всички партии отсъстват, защото са или кандидати за кметове, или участват в кампанията по места.


Корнелия Нинова обяви, че Борисов се страхува

© Анелия Николова

Корнелия Нинова обяви, че Борисов се страхува


Народни представители в пленарна зала от ДПС въобще нямаше. По данни на социалистите от ГЕРБ на работа са били само 42 от 95 депутати, а от "БСП за България" - 48 от 79.


От "Обединени патриоти" и "Воля" казаха, че половината им представители също отсъстват заради различни ангажименти, в т.ч. и пътувания в чужбина. Следващото заседание на парламента е на 30 октомври, т.е. след първия тур на изборите.


Кой се страхува


В кулоарите на парламента през медиите БСП и ГЕРБ си размениха обвинения, че се страхуват едни от други. Според Корнелия Нинова страхът на Борисов да дойде и да отговаря на въпросите й бил по-голям от парламентаризма. По думите й, докато преди питанията на социалистите към премиера се отлагали или прехвърляли към вицепремиери и министри, днес шикалкавенето му ударило дъното, тъй като се наложило ГЕРБ да го спасява. Това според нея приличало на наблюдение на предишен шеф на НСО, който обяснявал, че си личало, че едно правителство си отива, когато премиерът спре да ходи в парламента или охранителите започнат да го изкарват оттам през задния вход.


И през трите си мандата като министър-председател Бойко Борисов рядко ходи в Народното събрание. Той бе на парламентарен контрол в края на септември, за който обяви, че Нинова пък отсъствала.


Даниела Дариткова каза, че премиерът не бяга

© Анелия Николова

Даниела Дариткова каза, че премиерът не бяга


"Корнелия Нинова избяга от парламентарен контрол, а не премиерът. Петък е ден на опозицията", каза днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, след като заяви, че депутатите от ГЕРБ в залата били толкова, колкото позволявали ангажиментите им по предизборната кампания. Тя обяви още, че при следващ контрол и присъствието на двамата Нинова ще може да зададе въпроса си на Борисов за Шенген.


От "Обединени патриоти" обявиха, че липса на организация от всички партии е довела до провала на кворума в Народното събрание. От "Воля" заявиха, че не е нормално парламентът да не работи.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK