Неподготвена изборна администрация и риск от ново струпване в "Арена Армеец" прогнозира наблюдател

Неподготвена изборна администрация и риск от ново струпване в "Арена Армеец" прогнозира наблюдател

© Юлия ЛазароваВъзможно е да се стигне до изборния хаос от 2015 г. на местните избори, когато часове наред членове на изборни комисии седяха заключени в зала "Арена Армеец", чакайки да предадат протоколите си и да отчетат резултатите. Пореден риск да не бъдат отчитан преференциалният вот при броенето на бюлетините и липса на добре подготвена изборна администрация и хора в секционните комисии. Това прогнозира заместник-председателят на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) Стоил Цицелков в предаването "Преди всички" на БНР днес.


Той отбеляза, че все пак Общинската избирателна комисия в София взима някакви превантивни мерки, за да не се стигне до ситуацията от 2015 г., но съмненията за подобен риск остават.


Правителството отпусна 20 милиона лева над обичайните 50 милиона именно за по-високи възнаграждения на членовете на комисиите и за да се привлекат и по-подготвени хора. От днес започват и обученията на общинската избирателна комисия, а после и на членовете на секционните комисии. Освен по-доброто заплащане за работата в комисиите се предвижда също и още един стимул за участие в обученията – всеки, който е минал през инструктаж, ще вземе и допълнителни 10 лева.
Въпреки това Цицелков коментира: "Аз лично имам притеснения, че може да се повтори. Без да съм адвокат на ЦИК - колегите съвсем резонно и адекватно поискаха разделение на тези преброителни центрове. Не мога да ви кажа поради каква причина Общинската избирателна комисия (ОИК) излезе със становище, че само "Арена Армеец" е подготвена. Но чисто физическото скупчване на едно място, макар и номинално разделени - че са три центъра, когато са в една и съща зала... Физически всичко трябва да пристигне отново там, аз имам притеснения, че може да се повторят нещата от 2015 г."


Все пак ОИК - София, поиска и получи от ЦИК назначаване на 140 допълнителни технически сътрудници. Според Цицелков това може би е някаква заявка, че има допълнителна организация, за да се избегнат проблеми.


Той изрази и съмнение също дали и колко адекватно ще бъдат преброени преференциите на предстоящите избори. Такива проблеми имаше и при предишни гласувания, включително и не толкова сложни, колкото са местните. "Попълването на протоколите е изключително сложно и точно тук би трябвало да имаме електронна и друга помощ", допълни Цицелков.


Той отбеляза, че и все още няма промени в изборните закони, които да гарантират професионална и добре подготвена изборна администрация. "Членовете все още, както и на миналите избори, са избрани на партиен принцип. А в съвсем прав текст да ви го кажа - това са хората в стаята, на които даваме лична карта, броят, а после попълват протоколи. Те са избрани на принципа да бъдат доверени наши хора - на партията, която ги номинира, а често виждаме, че те не са и грамотни. Моето мнение е, че масово те ще са подготвени, но няма законова промяна от миналите избори, която да гарантира, че това ще се случи", коментира Цицелков.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK