Без коли в центъра и забрана на въглищата предлагат кандидатите за кмет на София

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис Бонев

Йорданка Фандъкова, Мая Манолова, Борислав Игнатов, Борис БоневКакви решения предлагат кандидатите за кмет на София, за да подобрят качеството на въздуха, който дишат 1.5 милиона души?


Независимият Борис Бонев от "Спаси София" пръв очерта в програмата си мерките за намаляване на автомобилния трафик в центъра. Нулева толерантност към колите без работещ катализатор и създаване на нови пешеходни зони, не само в центъра, предлага той. Бонев е учил и работил в Париж и ще приложи тамошните нискоемисионни зони в града. В тях ще се допускат само електрически и хибридни превозни средства, както и с изправни катализатори.


Борислав Игнатов от "Демократична България" ще спре "димящите" коли в центъра с помощта на КАТ. И той ще създава нискоемисионни зони, като посочва къде - около училищата и детските градини.
Независимата Мая Манолова, подкрепена от БСП и други партии, ще ограничава трафика в центъра само в дни с високо замърсяване на въздуха. Тогава ще има "бял билет" за безплатно пътуване в цялата градска мрежа. Тя смята, че създаването на нискоемисионни зони трябва да се реши от софиянци с местен референдум.


Йорданка Фандъкова от ГЕРБ при високи нива на фини прахови частици пак ще дава еднодневен "зелен билет" с цена 1 лев за цялата градска мрежа и "безплатно паркиране". Тя ще доизгради т.нар. Вътрешен ринг на града, по който транзитно преминаващите коли да заобикалят центъра.


Измерване на качеството на въздуха


Всички кандидати за кмет предвиждат бързо осведомяване на гражданите при повишена замърсеност на въздуха.


Бонев ще приложи изпитаната практика на полския Краков – на огромни екрани в града емотикон ще се усмихва при чист въздух и ще се мръщи при високи нива на фини прахови частици.


Експеримент с измерване на изгорелите газове от автомобили, проведен в София през 2017 г.

© Николай Дойчинов

Експеримент с измерване на изгорелите газове от автомобили, проведен в София през 2017 г.


Игнатов уверява, че неговият екип от IT специалисти ще разработи съвременна система за бързо осведомяване на гражданите при повишено замърсяване на въздуха. В сайта на Столичната община ще има цветова сигнализация в такива случаи, предвижда той.


Фандъкова обещава модел на известяване при предстоящи дни с висока прогноза за замърсяване. 48 часа преди превишаването общината ще има данните от БАН и ще предприема мерки, посочва в програмата си тя.


"Сега данните се получават от 7 станции, а отскоро и от 22 нови сензора из целия град", се отбелязва в програмата й.


От тези 7 станции едната е на Витоша, на Копитото, а на Орлов мост няма, опонира Манолова. Тя смята, че и новите 22 сензора не са поставени на най-критичните точки в София и ще промени това. "Публикуване на данните от тях в реално време", се обещава в програмата й.


Да има ли инсинератор за горене на RDF-отпадъци


Бонев и Игнатов са против изграждането на инсинератор за изгаряне на RDF-отпадъци в ТЕЦ "София", който е зад Централната гара. "Само на 2 км от центъра да се горят хиляди тонове отпадъци?", недоумява Бонев.


Игнатов разясни, че RDF е всъщност сушен боклук, а инсинераторът е пещ, в която ще се изгаря. "Той не е рентабилен, защото евродирективите изискват до 2025 г. 50% от сметта да се рециклира, а през 2050 г. вече да е 70%. Което значи, че в перспектива няма да има гориво за този бъдещ инсинератор насред София", каза той.


Мая Манолова ще се обърне към софиянци по този въпрос. Тя предлага местен референдум да реши дали да се изгради инсинераторът.


За Фандъкова "отпадъците не са боклук, а ресурс". С горенето им в бъдещия инсинератор ще се добива електроенергия за 70 000 домакинства, обещава тя.


Игнатов е решен София да започне да използва топлинната енергия на най-ценния си ресурс - минералните води. Пилотният му проект ще е с извор Казичене-Равно поле, който е на 5 км от ТЕЦ "София-изток", уточнява програмата му.


Вредните емисии от битовото отопление


Бонев е проучил полския опит за справяне с горенето на опасни отпадъци – пластмаси, гуми, стари дрехи и др. Дронове ще кръжат над рисковите квартали и със сензори ще засичат какви фракции има в дима от комините. На нарушителите ще се налагат строги санкции, защото Бонев привежда статистиката, че у нас заради мръсния въздух от преждевременна смърт умират годишно 15 000 души.


Протест ''Заедно против лошия въздух" в район "Оборище"

© Юлия Лазарова

Протест ''Заедно против лошия въздух" в район "Оборище"


"Една стара печка на въглища или дърва замърсява колкото 13 автомобила. В София над 50 000 домакинства се отопляват с тях и през зимата към трафика все едно се прибавят още 650 000 коли", изчислил е той. Затова обявява, че Столичната община трябва да спре да дава само ваучери за въглища и дърва, но те трябва да са и за пелети и газ.


Той се ангажира да наложи Столичната община стриктно да контролира чистенето и миенето на улиците и редовното събиране на сметта – иначе солени глоби на фирмите, обещава Бонев.


Игнатов поетапно ще ограничи и спре отоплението на въглища. В тази посока ще създаде в София зони с ограничено и със спряно ползване на твърди горива – първи ще са топлофицираните и газифицираните квартали.


"Ще пренасочим енергийните помощи към алтернативи на твърдите горива", записал е той в програмата си. Активизиране на програмата за подмяна на стари печки с безплатни нови инсталации на пелети или газ, предвижда архитектът.


Той ще наложи задължителни стандарти за отоплителните инсталации на всички нови сгради, както и при санирането на стари.


Манолова също ще подменя старите печки и ще налага санкции срещу горенето на отпадъци. Тя се заканва с драстични мерки срещу основните, според нея, замърсители на въздуха, които е нарекла "трите К" - коли, кал, комини.


Фандъкова ще продължи действащи вече програми – за монтиране на 2000 филтъра на комини на домакинства, отопляващи се на твърдо гориво. На 20 000 такива домакинства вече се предлага безплатна замяна на старата печка с инсталация на пелети или газ. Досега 6000 домакинства са кандидатствали по тази програма. Парите за нея – 57 млн.лв., са осигурени по европрограмите "Лайф" и "Околна среда".


Тя ще забрани горенето на дърва и въглища във всички общински жилища, в които е осигурено "по-екологично отопление". Търговски обекти на твърдо гориво ще бъдат задължени да монтират филтри на комините си.


В следващите дни "Дневник" ще представи идеите на кандидатите за кмет на София кои дейности на Столичната община ще дигитализират. Досега са сравнени техните решения за прозрачност на обществените поръчки, за презастрояването и за достъпа до Витоша.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  Смешни мерки на всички. Най-смешни и нелепи са "мерките" на мадам Ф . !!!
  Време е да проветрим София.
  ВСИЧКИ на избори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  БНТ не покани Борис Бонев, но вместо това набута по неизвестно чие изследване господина Жабашки

 3. 3 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Смешни мерки на всички. Най-смешни и нелепи са "мерките" на мадам Ф . !!!Време е да проветрим София. ВСИЧКИ на избори !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Не бе "кмете", пак не улучи! Най-смешни и нелепи са твоите "коментари".

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 4. 4 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Защо само в "центъра"ще спре димящите коли, какава е логиката?

 5. 5 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Вчера се качих нависоко, в планина над София. Тъмна пелена се стеле над целия град. А е едва октомври.

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Борислав Игнатов изглежда най- адекватен

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#2] от "Славейко":

  И що да видя? Същий господин в същий костюмъ отново, сега по битиви

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5388 Неутрално

  Мерки са задължителни. Тези на Игнатов са целенасочени и ефективни.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#5] от "truly":

  В събота бях на Стара планина над Нови Искър. Ааа кой град? Нищо се не видеше !!! Виждаше се една бяла мъгла и зад нея Витоша

 10. 10 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 865 Любопитно

  Никой не смее да направи най важното , да вдигне данъците на таралясниците и да няма никаква милост при паркиране по тревни площи и тротоари.

 11. 11 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#9] от "Славейко":

  Бяла пелена може да е заради ниска облачност, мъгла. Но вчера беше ясно времето, слънчево без облаци. Градът се виждаше под кафяво-черен килим. Това дишаме ние, това дишат децата ни. Очевидно сме идиоти.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#5] от "truly":

  При мадам Ф е така.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Всичко е много хубаво , но в сферата на пожеланията и добрите намерения. Стигне ли се до изпълнение и санкции всички в един глас ще се заобясняват , че ТИБЕТСКИЯ ДАЛАИЛАМА е виновен!Или "международното положение " ! СЛЕДВАТ И ПРОТЕСТИ !
  Тук процесъс е бавен , мерките , които се предлагат и от четиримата са АДЕКВАТНИ но НЕУДОБНИ И НЕПОПУЛЯРНИ за нашите бедни , но МОТОРИЗИРАНИ съграждани и сънародници , защото мръсотията се стеле над цялото Софийско поле. Няма "патентован" мръсен "софийски въздух " от една страна и от друга - "кристално чист въздух " в Своге например !Въздухът , който дишаме е на всички и мерките би трябвало да се отнасят до всички ни !

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#11] от "truly":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#11] от "truly":

  В събота беше жега както вчера. Не беше заради ниската облачност

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#11] от "truly":

  Иначе има и идиоти, особено тези, дето идват да живеят в София непринудени от липса на работа в родните места или друга принуда. А такива са страшно много.
  Други идиоти са дето избират добри женици на постове, за които се искат гадни копелета, които да не цепят басма на никого

 17. 17 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Не виждам някой да предлага решение за горенето на всичко що им падне в циганските гета и за отравянето на въздуха в съседните квартали.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Фандъкова вероятно е предложила, в дните със зелено билетче инсинераторът да спира работа.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 19. 19 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Много смислено предложение - да се спрат ваучерите за въглища и дърва, които софийската община дава. Въпрос - защо не го прави, това не изисква никаква инвестиция?
  Отговор - самият министър на екологията собственик на фирма за печки на твърдо гориво. Една негова печка бълва отрова колкото дузина коли. Екология, гарантирана от министъра и ГЕРБ.

  https://clubz.bg/74349-ekoministyryt_neno_dimov_akcioner_vyv_firma_za_pechki

  https://gospodari.com/екоминистърът-нено-димов-се-оказа-акционер-във-фирма-за-печки-video155209.html

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 20. 20 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Г-жа Фани ще чисти въздуха чрез горене на Софойския боклук!? Много лъжи от нея, но в случая, е че едва ли не ще е безплатна енергията - нищо подобно, тайният им проект се очаква да ни струва поне по 15млн. на година без да се смята заема... А що с отнася до горенето на отпадъци от печки, идеята на арх. Игнатов (ДБ) е чрез стимули за рециклиране, да не остават боклуци за горене, естествено и замяна на твърдите горива и контрол.

 21. 21 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Не виждам някой да предлага решение за горенето на всичко що им падне в циганските гета и за отравянето на въздуха в съседните квартали.
  —цитат от коментар 17 на Мизийски


  Хубаво е да се прочете статията преди да се коментира.

 22. 22 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Тези мерки са пълна дивотия! Не трябва да спреш Жигулата или Опелчето на един чичо пенсионер дето кара щайги на селото си в събота и неделя! При тези ниски пенсии такива хора са обречени на пълна мъка.А електрическите коли са далеч за нас като цяло, а не като мода.

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Няма нито бързи, нито изцяло ефективни решения. Започнато е нещо, не трябва да се отрича, а да се надгражда. А не да се започва отначало.

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#17] от "Мизийски":

  Аз предлагам - да им се прокара безплатен газ за сметка на Булгаргаз.

 25. 25 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#23] от "stedim":

  Какво е започнато? Премести се мерителната станция от Орлов мост на Копитото.
  На К О П И Т О Т О !!!
  Тия ептен за балъци ли ме взимат, или те са балъци?

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":

  Какво е започнато и колко пари откраднаха !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Презастрояването води до запрашаване, до пренаселване, до шумово замърсяване, истерясване на населението, взаимна омраза - едни блеят, други ги бутат жестоко. Изпитано и доказано отдавна в Москва: твърде големите градове са античовешки. София върви уверено не точно към нова Москва, но към нова Атина. Презастроена, грозна, мърлява, прашна, с всякакви луди по улиците, квартали за геове, проститутки, анархисти, дрогари, комунисти итн. без зеленина, без градска среда, без социални връзки и с разпаднато общество.

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#27] от "Славейко":

  Мадам Ф. и кликата ѝ разрешиха на мутрите и вече застрояват Витоша.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#27] от "Славейко":

  В тая връзка грешките на Фъндъчката: строи метро по схема от 1979 г.
  Пуска рейсове, а спира трамваи и тролеи (главата ще й откъсна!) .
  Прави подлези за пешеходци и магистрали за колите (опитайте се да пресечете Лъвов мост и ми кажете кой идиот го е проектирал това!)
  Разрешава строителство за близките до Барабойко кой където си пожелае. Понеже не може нищо да им каже, мълчи като насрана и дава интервюта само в контролирана среда с предварително написани въпроси и заучени отговори.
  Лута се из разни проекти и се опитва по женски тя да си изстрада, но да угоди на всички. Вместо да взема радикални решения, от които ще пищят, но ще им мине. Пример - горублянските ливади, които селяните искат да застрояват (е, като беше да се вземат евро парите за северната танджента, там бързо действаха)

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мадам Фъ даде на Цеко Минев цяла Витоша, и той я закри! Пърдон, не знам на кого, защото собствеността на Витоша ски е държавна тайна, като офшорките на Плевнелиев! По гербаво време застроиха всичко това от Младост 4 нагоре та чак до Шумако, и то с шибани молове, за които излъгаха гърците, че ще са страшно вървежни, и нагоре със стърчащи бетонови скелети на недостроени мутростройки.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#29] от "Славейко":

  Само да те поправя, че избягаха от плана на метрото от едно вренме и сгрешиха.
  Метрото по план трябваше да минава под Цариградско и после да се разклонява към Младост и Дружба.
  Трети метродиаметър също е по тъча вместо да минава под Борис III.
  останалия транспорт е в тотална грешка и малоумно разписание.
  Да не говорим за цената.
  Това принуждава хората да купуват и карат лични автомобили.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#30] от "Славейко":

  По-скоро му я подариха под благия поглед на вожда и учителя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Весело

  Мерки са задължителни. Тези на Игнатов са целенасочени и ефективни.
  —цитат от коментар 8 на penetrating


  "Борислав Игнатов от "Демократична България" ще спре "димящите" коли в центъра с помощта на КАТ. "

  Звучи адски ефективно да разчиташ на КАТ да си върши работата.

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Неутрално

  До коментар [#33] от "kapitan_laino":

  Просто още една хранилка за изтерзаните от чоплене на семки ушеви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И оная снимка с Цеко Минев и пречупените в кръста Плевнелиев и Трайчо Трайков, да се демократи името му.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Любопитно

  Защо Бонев не беше поканен снощи в "Референдум"?

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 37. 37 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За третата линия имат някакъв лъч прозрение, благодарейки на Спаси София, които започнаха като Спаси метрото. Да имаш готов трамвай в изолирано трасе, да го закриеш за да построиш метро по същата линия, е идиотизъм. Затова малко вдянаха, макар че Горна баня няма нужда от метро, а има нужда Тодор Каблешков, Гоце Делчев и Манастирски ливади.

 38. 38 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  На Баце ви, му дайте кметски битки. И толкоз.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  За да не задава неудобни въпроси. Маямата се възползвА веднага, защото залага на избирателите му за втори кръг (ако)

 41. 41 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  2/3 от мръсния въздух на София е заради тежката стара дизелова техника на строежите и мръсните улици край тях!!!
  Ама калинките обещават, обещават!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 42. 42 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  И защото иначе трябваше да изхвърлят Жабашки

 43. 43 Профил на mans
  mans
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Интересно Герберите какви мерки мислят, владеят града от повече от 10 години и застроиха повечето зелени площи и сега празнословят!

 44. 44 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Никой кмет няма топки да приложи наистина адекватни мерки! Включително мъжете кандидати!

  Единствения начин да се реши проблема със замърсяването е употребата на личен автомобил да стане достатъчно скъпо удоволствие.

  И за това не трябват някакви специални законови мерки - ако се глобяват редовно всички неправилно паркирали автомобили ( а те са между 50 - 90% в зависимост от квартала), собствениците им ще се принудят да се лишат от тях.

  Безумието "гаражни клетки" никой не смее да го спомене... В някой квартали тия грозни незаконни обекти заемат огромни площи...

  Отоплението на твърди горива, също има лесни решения - просто трябва да се оскъпят дотолкова, че да не могат да си ги купят.

  Все мерки, които са непопулярни.

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле":

  Нищо няма да спират. Какво са спрели досега, че да го правят и занапред? Фандъкова мънка пред камерите и все обещава някакви мерки, когато стане напечено и се заговори за протести. Даже и няколко газ-анализатори купиха и ги дариха на полицията, която трябваше да проверява и да спира от движение димящите и замърсяващи коли, камиони и автобуси. Всичко беше шум за няколко дни и толкова.

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Глупости на търкалета! Каквито и фишеци да хвърлят, каквито и пари да "усвояват".... София се намира в котловина с ярко изразена температурна инверсия..... това е природен феномен, който никой не може да промени. 30-те и 40- те години софиянци зимата са ходили по улиците с черни лица като миньори, има достатъчно материали по въпроса. Летището не случайно се казва Враждебна!
  Преди плюеха Кремиковци, е сега като го няма? Плюят печките, но лятото ги няма!! Накрая ще забранят на хората да дишат... или ще наложат такса....

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Всички обещават въздух .... въздух под наляхане и никакви идеи.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  До коментар [#44] от "niakoi_si":

  Хахо, 40-те години колко лични автомобила е имало в София, а въздуха е бил пак така .... дори по-мръсен!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 49. 49 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  Безумието "гаражни клетки" никой не смее да го спомене... В някой квартали тия грозни незаконни обекти заемат огромни площи...
  —цитат от коментар 44 на niakoi_si


  Не е вярно, че никой не ги споменава:

  http://tinyurl.com/y6qsblre

  Между другото дори в други български градове, като Варна и Стара Загора се справиха с проблема. За Фандъкова, разбира се, е прекалено сложен...

 50. 50 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#5] от "truly":

  Потвърждавам. Вчера от Камен дел се виждаше бяла пелена, а облаци нямаше никакви.

 51. 51 Профил на nevermindme
  nevermindme
  Рейтинг: 274 Неутрално

  дрън-дрън та пляс. много хубави закани, но заради биомасата обитаваща София, няма как да се справят законово с проблема.

 52. 52 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Дроньо ще лети над Мордор...орките ще има да ги свялат и дават за джилезу.

 53. 53 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Вчера гледах Референдум и най в час беше Игнатов. Заговореше ли се за корпупция Фандъкова ставаше по ниска от тревата. Заговореше ли се за Топлофикация и дълговете и Фандъкова пак ставаше по ниска от тревата.

  Заговореше ли се за паркинги и къде потъват парите от Зелени и сините зони Фандъчкова почваше да приказва глупсоти.
  Цялото управление на Фандъкова е една огромна лъжа в стил патрона и Боко Тиквата.
  Джамбазки е тъп популист, който си позволява да прикзва глупости на гурме само в България, В Брюксел гласът му не се чува.

  Балотажът трябва да е между Борислав Игнатов и Борис Бонев а не между двете квачки.

 54. Всеки иска да има нов автомобил, а може ли всеки да си го позволи?
  Е една част могат, особено тия които ще “оправят” въздуха........колко му е.....една “обществена” поръчка и готово.....има и за кола, за къща и за вила даже ще останат....

  Очите ти могат да те излъжат, не им вярвай!
 55. 55 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#48] от "chichka":

  40те години са се топлили на кюмур.

  В момента София е замърсена и без да са активни печките. Съгласен съм с природните "дадености", но може много да се направи, за да се компенсира този недостатък.

  Но мерките са скъпи и непопулярни. Бългаина обича ламаринения си курник повече от децата си.

 56. 56 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#53] от "GreenBush":

  Какво "трябва" според теб и какво ще се случи в действителност, нали се сещаш, че няма никаква корелация :)

 57. 57 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 385 Неутрално

  Хахахаха! Хвани единия удари другия! Мерките на сегашната кметица са най реални, но пак се заобикаля проблема. Бедността! Тя е водещия фактор на тема замърсяване! Мая Манолова също е внимателна на тази тема докато 2мата господина са като слонове в стъкларски магазин. Да, техните мерки са супер, но не и за България. Не са приложими в нашия стандарт на живот. Лесно е така да си плямпаш за зелени зони Ел автомобили бля бля! Добрия управник се различава точно по това! Да може да пипа като хирург, а не да сече със секирата!

 58. 58 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Бонев е единственият читав кандидат.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Разстроено

  До коментар [#46] от "chichka":

  Друго си е като си в котловина, да я напълниш с мръсотия.
  И в Перник е така.

 60. 60 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#49] от "kapitan_laino":

  Факт, Бонев има най-смислена концепция, но пък е тотална нула като политик. Което го обрича на изборите.

 61. 61 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#58] от "dgd":

  Понеже е безпартиен. Каквито и небулози да развива, само това му стига да му стана фен.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Стига с тая глупост намаляване на броя коли в центъра! А по Яворов, Вапцаров, Сливница, Г.М. Димитров, К. Величков, Гешов какво? Трафикът на лични МПС трябва да бъде намаляван навсякъде, а това не става само с удобен градски транспорт. Става само в комбинация удобен градски транспорт и най-важното - ПЛАТЕНО паркиране!

 64. 64 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#49] от "kapitan_laino":Факт, Бонев има най-смислена концепция, но пък е тотална нула като политик. Което го обрича на изборите.
  —цитат от коментар 60 на niakoi_si


  ... и двете лидерки за кмет дават фира ... Труден избор !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 65. 65 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#9] от "Славейко":Бяла пелена може да е заради ниска облачност, мъгла. Но вчера беше ясно времето, слънчево без облаци. Градът се виждаше под кафяво-черен килим. Това дишаме ние, това дишат децата ни. Очевидно сме идиоти.
  —цитат от коментар 11 на truly


  Няколко години имам 24/7 изглед от планината към София. С изключение на лятото през другото време много често се набюдава София под смог с много ясна вертикална граница. Т.е. София е пълна с мръсен въздух като кофа с помия, който свършва с рязка граница. И наистина далече трафика в центъра не е бедствие, което за Младост не съм съвсем сигурен!

 66. 66 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Вчера се качих нависоко, в планина над София. Тъмна пелена се стеле над целия град. А е едва октомври.
  —цитат от коментар 5 на truly


  Времето е тихо и спокойно, затова е така в софийското равно поле. Неслучайно немците са избрали да построят летището във Враждебна - мъглата се явява естествена защита.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 67. 67 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Не виждам някой да предлага решение за горенето на всичко що им падне в циганските гета и за отравянето на въздуха в съседните квартали.
  —цитат от коментар 17 на Мизийски


  Това с отоплението само влошава положението. В момента е топло и никой не гори нищо, но София е под пелена.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":

  Кое точно е почнато?

 70. 70 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#23] от "stedim":Кое точно е почнато?
  —цитат от коментар 69 на Oleg Shishmanov


  Как кое, кьорав ли си? Унищожението на София! Дори е почти напълно завършено!

 71. 71 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#30] от "Славейко":

  Забрави да кажеш, че няма път от гадните молове и лифта до Шумако иначе е Симеоново! И мутропостройките често са близо до моловете, обаче нямат път и бръмчат 5 км за да слязат до МОЛ-а на 500 метра от тях.

 72. 72 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1130 Весело

  "Независимата Мая Манолова" 😆😀😃

 73. 73 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#49] от "kapitan_laino":Факт, Бонев има най-смислена концепция, но пък е тотална нула като политик. Което го обрича на изборите.
  —цитат от коментар 60 на niakoi_si


  Я ме светни що е то политик? И двете нули на товарища по-политик ли означават?

 74. 74 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#71] от "Oleg Shishmanov":

  Ами правилно допълнение. Строят и мислят с гъзовете си - само да го продадат, и дим да ги няма. Да не би Плевнята да живее там, където е настроила?
  Или в Гърция? Не му светя, нямам и намерение
  Въпрос е какви типажи купуват тия недомислия ... Това знаеш ли от кое е? Това е мечтата на селския комплексар аз да се набутам при важните, при главните, при тарторите, при тарикатите.
  Така на село най-сетне ша ма видят каква голяма работа съм аз.

 75. 75 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#69] от "Oleg Shishmanov":

  Е човека търси още кое е започното, не припирай толкова :)
  Да му помогна - два пъти обявиха зелен билет, това е започнатото.
  И купиха електробуси, това си е сериозна крачка. Но не свалят ли ганювците от колите, нищо не правят.

 76. 76 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Лъжи, лъжи и пак лъжи....

 77. 77 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Това с катализаторите обаче преминава и през задължително задължаване на застрахователите да покриват кражбите на катализатори щото рязко ще скочи търсенето на такива втора употреба.
  Иначе от всички кандидати остава впечатление че цари безидейност и неястност. Всички ще забраняват, ще карат хората да плащат повече и т.н. а никой не говори за основния проблем който е скапаната инфраструктура причиняваща безкрайни задръствания и струпване на много автомобили на малко пространство. А разрешенията за строеж на места където и без това са презадръстени с автомобили продължават. Някой каза ли кога ще строят квартал северната част на София където е празно и който да отговаря на нормалните условия за живеене?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 252 Неутрално

  уол много кални думи от недялко-защо не го оборите в съда при панов?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 82. 82 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Гледах както Референдум, така и дебатът по тема Транспорт.
  Най-потготвеният кандидат определено е Борис Бонев. Той има най-подробна програма, която се готви от години, иначе в личен план трябва още да "узрее" и уравновеси.
  Най-интелигентният кандидат за моя изненада се оказа ... Джамбазки. А аз не харесвам националистки пароли и партии принципно.
  По случайност или не само Джамбазки и Бонев са от София.
  Игнатов се опитва, трябва да се признае, но много от предложенията му просто не кореспондират с реалността.
  Като цяло не ми прави достатъчно убедително впечатление.

 83. 83 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Изключително слабо представяне на архитекта Игнатов! Много жалко! Онзи, който има проблем с гейовете, дори се представи по-адекватно. А за двете еднояйчни близначки - безспорно стояха най-добре на екран, бяха най-добре подготвени, цитираха данни, цифри, сатистики....
  Много жалко, мили хора! Ще си продължим с още много от същото...

 84. 84 Профил на devdimi
  devdimi
  Рейтинг: 381 Неутрално

  За въздуха водещият фактор е битовото отопление, за което има програми, но трябва да се разширят за да се сменяит всички печки.
  За колите са много непопулярни мерките - такса влизане в центъра като Лондон и ограничаване на дизелите с плакети като в Германия. Тези мерки естествено никой не ги предлага, защото няма да го изберат :)
  И в двата случая трябват законодателни промени.

 85. 85 Профил на Citizen
  Citizen
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ако се вземе предвид нивото на дебилщина на българската популация, вероятно стадото отново ще гласува за редови разбойници и крадци. Борис Бонев е най-смислен, но стадото не може да се "припознае" в него. Все пак дебилите в София, макар и все още мнозинство, са в пъти по-малко от тези в провинцията, така че ще е интресно.

 86. 86 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4585 Весело

  До коментар [#39] от "amg32":

  Това му казват сарказъм драги.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 87. 87 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#84] от "devdimi":

  За битовото отопление имаше някакви предложения преди години за оборудване на циганските махали с енергоспестяващи климатици, но това дори на крадливата община се стори малко прекалено.

  Сега, доколкото разбирам, идеята е да се субсидират нови уж икономично-екологично печки от завода на екоминистъра Нено Димов, които пак да горят брикети от Бобовдол - на Христо Ковачки, друг любимец на властта изобщо и на Топлофикация - София в частност.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Това да няма коли в центъра хич, ама хич не ми се вярва да стане. Кандидатите си дрънкат врели-некипели, колкото да хвърлят прах в очите. А най-тъжно е положението с Витоша, за което също си упражняват словестните възможности. Княжевският лифт щял пак да тръгне...Да, и дядо Коледа ще дойде от Лапландия, а аз ще стана цар.

 91. 91 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#90] от "groznik90":

  Нормално е след 14 години едно и също да не вярваш, че нещо обещано може да се случи. Ненормално е да гласуваш за същите въпреки че го знаеш.

 92. 92 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Защо само в "центъра"ще спре димящите коли, какава е логиката?
  —цитат от коментар 4 на Ох леле


  Там живеят жълтопаветниците.

  ще забранят на хората да дишат... или ще наложат такса....
  —цитат от коментар 46 на chichka


  Така ще успеем да върнем детството на Малката Грета.

 93. 93 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Има нещо много цинично в изказванията на кандидат-кметовете на София, които в един глас обясняват какво зло са личните автомобили и как трябвало да се ползва обществения транспорт, особено на фона на Закона за НСО, където кмета на столицата е едно от лицата които се ползват с държавна охрана и специален режим на движение.
  Ще им повярвам, когато видя поне един кмет на града в метрото (има спирка на някакви си 300-400м от общината). А ако накарат и депутатите да се придвижват по този начин, вместо да пълнят с коли пространството около Александър Невски, направо ще ги заобичам. Само дето едва ли ще го видя това.

 94. 94 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  БНТ не покани Борис Бонев, но вместо това набута по неизвестно чие изследване господина Жабашки
  —цитат от коментар 2 на Славейко


  Както казах вчера, според процента на подкрепа Борис Бонев е на пето място, а Джамбазки е на четвърто....
  Не че Джамбазки бе толкова полезен де. По някаква негова си логика реши да проверява кой знае къде отива някакъв си номер автобус. Според него ако знаеш къде ходят всички номера автобуси в София си най-полезен за кмет.
  Манолова пък освен критики и недобри данни също не сподели нещо градивно и полезно.
  Само Фандъкова и архитект Игнатов предлагаха полезни идеи. Фандъкова на база придобит опит и направени на негова база заключения, а Игнатов на база чуждестранен опит и образование.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 95. 95 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А покрай расистките прояви на мача България-Англия, бъдещият кмет на София , ще забрани ли Луков марш?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 96. 96 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Не се казват въглища, а негри...

 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Да, де! Ама никой от кандидатите за кметове не достига до крайното решение на проблема! А той е : да се смени министъра на околната среда, понеже той е спец по въздуха. И веднага ще се окаже,че София е съвсем нормален столичен град. Ако на негово място турят спец по водите, ела да видиш каква лоша вода пием, че и скъпа отгоре!

 98. 98 Профил на PETZL
  PETZL
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Най много се лъже преди избори и след секс😉😊😋😎☺😐

  99,9% от всички хора, умрели от рак, приживе са яли краставици.
 99. 99 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  До коментар [#97] от "ahasver":

  Имахме вече хидроинженер, за кмет на столицата - Янчулев. И стояхме цяло лято без вода.

 100. 100 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 350 Неутрално

  До коментар [#75] от "Славейко":

  За електробусите обаче, има една уловка. Тъй като нямат възможност да ги зареждат по време на смяна могат да издържат само половин ден. Демек така купени по безумен начин означава, че за да се замени всеки автобус ще са нужни 2 електробуса, които ако са 2 пъти по-скъпи означава 4-рна цена. Това е безумно.
  По-добре би било, ако можеха да се ползват и като тролейбуси, за да могат да се зареждат по време на работа и да могат да излизат извън покритието на тролейбусната мрежа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK