Новият общински съвет в София: известни и неизвестни

Мандатите в Столичния общински съвет са 61.

© Юлия Лазарова

Мандатите в Столичния общински съвет са 61.Тази есен местните избори в София са изключително оспорвани и причина за това е не само очертаващият се балотаж за кметския пост, но и съревнованието за 61 места в Столичния общински съвет (СОС). За първи път ГЕРБ може да загуби мнозинство в съвета, като според различни прогнози ще има между 21 и 26 общински съветници вместо сегашните 30 (досега ГЕРБ си осигуряваше липсващия глас обикновено от СДС и ДБГ).


Очакванията са в новия общински съвет да има между седем и девет групи, което не е необичано за София, както и двама независими съветници. Според последното публикувано проучване на "Алфа Рисърч" след групата на ГЕРБ, подкрепата за която е 32.1%, се очаква да бъдат групите на "БСП за България" с 21.4% от гласовете и "Демократична България" с 15.5%. По изчисления на партийните щабове социалистите ще имат 15-16 места, а десните - 11-12.


Останалите места в Столичния общински съвет ще бъдат разпределени между ВМРО (6.1%), кандидатите на "Спаси София", "Глас Народен" (2.6%), листата на коалицията зад Мая Манолова - "ДБГ, НДСВ, ЗНС" (2.5%) и вероятно други по-малки партии.
Кандидатите за общински съветници в София са 1010, а позициите в бюлетината са 34, в т.ч. листите и независимите кандидати. Освен това има и опцията "Не подкрепям никого". Според изборни експерти на този вот разместването на листите в София ще е по-трудно, тъй като за да сработи преференцията, за конкретен кандидат трябва да гласуват 7% от подкрепящите листата, а не както досега - от общинската избирателна квота, която през 2015 г. бе около 6300 гласа.


Новите стари съветници


За да намали загубата на доверие заради компромисни решения, некачествени ремонти и спорни условия в обществени поръчки в София, ГЕРБ извади от листата си, чийто водач е Йорданка Фандъкова, дългогодишни общинари като Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов и ги замени с гражданска квота, кандидати от която са кардиологът проф. Иво Петров, акушер-гинекологът проф. Асен Николов и архитектът от критикуващата местната управа "Група Град" Ивайло Петков.


На избираеми места са дългогодишните съветници от ГЕРБ Елен Герджиков, Малина Едрева, Николай Стойнев, Татяна Георгиева, Екатерина Йорданова, Валя Чилова, Лорита Радева, Силвия Христова, Анна Стойкова и Зафир Зарков, както и колегите им Борислав Борисов от СДС и Стефан Марков и Прошко Прошков, които досега бяха съветници от ДБГ в групата на Реформаторския блок. В листата влизат шефът на Центъра по градска мобилност Христиан Петров, радиоводещият Симеон Колев и директорът на 119-о СУ Диян Стаматов (още за листата на ГЕРБ вижте тук).


Социалистите, чиято политическа група в СОС беше трета по численост, се надяват да удвоят броя на съветници си, които сега са седмина. На избираеми места са досегашните съветници Калоян Паргов, който е и лидер на БСП в София, Милка Христова, Иван Таков, Владимир Данев, Альоша Даков, Николай Николов, както и зам.-областният управител Диана Тонова и Иван Мечков от Комунистическа партия на България (още за листата на "БСП за България" вижте тук).


Голяма част от общинските съветници в този мандат отново са кандидати.

© Юлия Лазарова

Голяма част от общинските съветници в този мандат отново са кандидати.


На челните избираеми места в листата на "Демократична България" са бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, кандидатът за кмет и председател на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, актьорът Веселин Калановски, досегашните съветници от ДСБ Марта Георгиев и Иво Божков, както и лидерът на градската организация на партията Любомир Георгиев. В новия общински съвет ще влязат и съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев, природозащитникът Тома Белев, както и програмистът Михаил Паргов и софтуерният инженер Симеон Ставрев, които са от "Да, България" (още за листата на "Демократична България" вижте тук).


С шансове от листата на ВМРО, чийто водач е кандидатът за кмет Ангел Джамбазки, който ще остане евродепутат, са досегашните общински съветници Карлос Контрета и Димитър Антов, градският лидер на партията Владимир Митов и адвокатът Михаил Петров. На първите места в листата на "Глас Народен" са съветници от група "Пет" в изтичащия мандат - Светослав Витков, Стоян Александров, Иван Велков и Венцислав Мицов. Водач на листата на коалицията между ДБГ, НДСВ и ЗНС е лидерът на ДБГ Димитър Делчев, а втори е настоящият общински съветник от коалиция "Сердика" Воислав Тодоров.


Според проучването на "Алфа Рисърч" 9.9% от избирателите биха гласували за други кандидати. Борис Бонев и Гергин Борисов от "Спаси София" са издигнати от два инициативни комитета и според повечето прогнози ще влязат в новия съвет. С малко доверие са листите на НФСБ, "Атака", АБВ и "Движение 21".


Кой ще взема решенията


Възможните мнозинства в новия общински съвет зависят и от това дали настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ и СДС за нов мандат Йорданка Фандъкова ще спечели изборите. Според изследването на "Алфа Рисърч" тя има символична преднина от 1.7% пред издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова, която е подкрепена от БСП, АБВ, "Движение 21", ДБГ, НДСВ, ЗНС, "Път на младите", "Волт" и др.


Ако Фандъкова спечели нов мандат, ГЕРБ вероятно ще се опита да повтори управленската формула от национално ниво и да работи със съветниците на ВМРО. И в този мандат двете партии работят заедно, а съветниците от малката група често подкрепят управляващите с гласувания си. Според представители на двете формации не е невъзможно заедно да постигнат мнозинство след изборите, но хора от ВМРО, които се надяват на шестима съветници в новия СОС (сега "патриотите" имат петима), казват, че коалицията не е сигурна и имат критики и изисквания към ГЕРБ. Едно от тях може да е представител на ВМРО да е зам.-кмет на Столичната община. Ако мнозинство няма, Фандъкова ще трябва да търси подкрепата и на други групи или отделни съветници.


Ако Манолова, която няма собствена листа и не е кандидат за общински съветник, спечели изборите за кмет на София, ще трябва да търси подкрепа за политиките си, тъй като партиите, които застанаха зад нея, трудно биха имали 31 съветници. Тогава вариант остава тя да работи за мнозинства по различни решения, което не изглежда лесно.


И при двата сценария решаващи ще се окажат гласовете на съветниците от "Демократична България", които сега заявяват, че не подкрепят нито една от двете, както и политиките в техните платформи. На национално ниво обединението се стреми да е алтернатива на правителството на Бойко Борисов, така че подкрепа за местното управление на ГЕРБ би носела загуби. Същото би било и при евентуална подкрепа за Манолова, която е дългогодишен ляв политик, а избирателите на "Демократична България" са предимно десни.


Какво предстои


След изборите най-важната задача пред новия общински съвет е приемането на общинския бюджет за следващата година, който обаче се предлага от екипа на кмета. Обикновено столицата разполага с огромен бюджет, като за т.г. той е 1.7 млрд. лв. В задачата влиза и определянето на размера на местните данъци и такси за 2020 г., чиито параметри обаче са заложени по закон и не зависят толкова много от разпределението на силите в съвета. По време на кампанията и Фандъкова, и Манолова обещаха, че промяна на данъците и таксите няма да има.


Друга задача пред новите общински съветници вероятно ще бъде изменението на Общия устройствен план на София, каквито заявки се чуха от различни кандидати.


По закон общинският съвет е колективен орган с обща компетентност, т.е. политиката му се формира въз основа на мнозинството. Основно негово правомощие е да приема общинските наредби и промените в тях, т.е. от него зависят задължения на гражданите и санкции за неспазването им. Той избира ръководствата на общинските фирми и болници и се разпорежда с общинско имущество.


Общинският съвет обаче няма думата при провеждане на обществени поръчки, възложител на които е кметът на общината. Той има по-голяма роля при концесии, които може да планира.


Столичният общински съвет заседава два пъти месечно - всеки втори и четвърти четвъртък. Всеки общински съветник може да участва в две комисии, които обикновено заседават преди съвета. Чистото месечно възнаграждение на един общински съветник в София е около 1100 лв., като няма ограничения той да работи и нещо друго.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  Да кажем всички заедно последно сбогом на гробарската Шайка (меко казано) в СОС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  За парламента знаем как са нещата, ама 61 места в Столичния общински съвет (СОС) не са ли много калинки за тази работа? Да не говорим ,че какво как стане все си управляват в съдружи и съучастие бюджета и общинските дружества ,за строителната мафия да не говорим!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Пицата е голяма НО за сметка на това е мнго мазна !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Проблемите на София са презастрояване, паркиране, качество на въздуха, градски транспорт, места в детските градини. ГЕРБ слага за кукичка две-три "нови лица", от които двама лекари с нула отношение към общински теми в цялата си кариера, а отзад наднича старият кримиконтингент, прочул се с подписите си под всички големи безобразия от последнте два мандата.

  Имаме тест за интелигентност, дали софиянци са наистина такива шаранчета.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Всички възмутени от "Гешев е радост" са призовани да гласуват за Методи Лалов, водач на листата на ДБ. Той неслучайно е сложен на това място. Ако искаме Истанбул и Будапеща, ето я алтернативата.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Независимо от предпочитанията, гласувайте поне за общински съветници.
  Общинският съвет е местния парламент. Кметът прави това, което ОС му нареди.

 7. 7 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  ГЕРБ ще има мнозинство в новияобщински съвет.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "За да намали загубата на доверие заради компромисни решения, некачествени ремонти и спорни условия в обществени поръчки в София, ГЕРБ извади от листата си, чийто водач е Йорданка Фандъкова, дългогодишни общинари като Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов и ги замени с гражданска квота, кандидати от която са кардиологът проф. Иво Петров, акушер-гинекологът проф. Асен Николов и архитектът от критикуващата местната управа "Група Град" Ивайло Петков."

  - Весел Дневник... :)

  Прошко Прошков в ДСБ - "Изгубеното поколение на ДСБ" в Капитал
  Прошко Прошков в ДБГ, Реформаторския блок и СОС:
  "Прошко Начев Прошков
  Заместник-председател на Столичен общински съвет
  Роден е на 31.08.1974 г. в град София.
  Член на група Реформаторски блок - София." - https://council.sofia.bg/proshko-nachev-proshkov-deputy-chairman-smc

  Прошко Прошков сега в листата на СДС - ГЕРБ.

  Със здраве.

 12. 12 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1269 Весело

  Както се и очакваше, невероятно умния и приказно красив, класиран на 8-мо място в листата за общински съветници на ДеБъ - Тома Белев – направи неоценима услуга на издигналата го маргинална партийка, изцепвайки се във Фейсбук, че „най-евтино са пътували евреите в конските вагони – напълно безплатно“! Браво, аферим и ашколсун! Расистите на стадиона на мача с Англия, за които ни разкатаха фамилията по цял свят, могат само да ходят на семинари по този предмет при талантливия гус‘ин Тома Белев, да се учат от големия мислител и да му носят куфарите, но само ако той им позволи, в случай, че са усвоили материала, който той им преподава! Не можем да не споменем заслугата на гус‘ин Белев за напиращото множество гласоподаватели, които искат да го видят в новия Софийски общински съвет, за да претвори в дела своите напредничави идеи в областта на транспорта! Да, трябва да признаем, че с такива идеи ДеБъ са за завиждане! Още веднъж „бравос“!

 13. 13 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Ако на мястото на Лалов, беше Вили Лилков, щях да ви дам един глас за ОС... Обаче тоя ми е прекалено умнокрасив, а Тома Белев и компания съвсем ме отказаха от 66...

 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#4] от "cinik":Не знам за тях, ама ти си шаранче
  —цитат от коментар 9 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Много добре аргументирано мнение, характерно за сляп гяурбадийски фанатик от копанята

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 696 Неутрално

  А Дневник явно се е отдал на проточества:

  В новия общински съвет ще влязат и съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев, природозащитникът Тома Белев....

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Проблемите на София са презастрояване, паркиране, качество на въздуха, градски транспорт, места в детските градини. ГЕРБ слага за кукичка две-три "нови лица", от които двама лекари с нула отношение към общински теми в цялата си кариера, а отзад наднича старият кримиконтингент, прочул се с подписите си под всички големи безобразия от последнте два мандата.Имаме тест за интелигентност, дали софиянци са наистина такива шаранчета.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  В.Капитал -редата / Политика
  [Тази статия е част от съдържанието на вестник Капитал] 9 юли 2005, 0:00, 998 прочитания
  София след Софиянски
  Управлението на столицата би било немислимо без съществуването на кризи
  Следване
  Иван Михалев
  [Всички статии на Иван Михалев]

  Препоръчване (0)
  LinkedIn
  Twitter
  [Изпращане по email] Email

  София няма късмет с кметовете. Всеки от тях носеше криза, каквато градът не е виждал преди това. Янчулев ще остане в историята с водния режим. Софиянски ще бъде запомнен с планините от боклуци.
  Кметовете не само си тръгват, но и идват на власт в условията на криза. Янчулев влезе на „Московска“ 33 след гладната Луканова зима. Софиянски го смени след голямата суша и водния режим. Изобщо управлението на града вече изглежда немислимо без съществуването на кризи.
  Всички софийски кризи имат няколко общи характеристики, които се виждат и при драмата с боклука. Първата от тях е, че съответната кметска управа години наред е недооценявала и отбягвала определени въпроси, поради което така и не се е формирала конкретна визия за решаването им в обозрими времеви хоризонти. Когато протакането стигне крайната си точка и проблемът избие на повърхността, започва прехвърляне на топката - към общинския съвет, полицията, прокуратурата, правителството, опозицията и „лошите граждани“. Следва „опаковане“ на проблема под дебел пласт от добре звучащи лозунги и нови обещания. И така до следващата криза.
  Всъщност думата криза не е съвсем уместна. В някакъв смисъл кризите са добре дошли за общинските чиновници. Защото, ако нямаше кризи, нямаше да има и кризисно харчене на пари за тяхното решаване. След смрадта, която Софиянски стовари на столичани посред лято, наследникът му ще има редкия шанс да тегли неограничено нови заеми за строителство на завод за отпадъци. Заеми, които после ще бъдат изплащани чрез такса „смет“ от софиянци. Данъкоплатците вече са подготвени за поредното голямо бъркане в джоба им. И понеже всички искат бързо решение на проблема с купчините смет, процедурите за избор на строител ще бъдат отново претупани. Типично по общинарски.
  Липсата на прозрачност и заобикалянето на законите са патент на столичните общинари. Това особено личи в общинската икономика, където действа принципът

  Малко правила, много изключения

  Този принцип беше заложен от самия Софиянски с масовото нарояване на смесени дружества. Схемата е проста: някой си харесва общински имот, купува двама-трима общинари, които внасят предложение за създаване на смесено дружество, след което общината апортира имота. След време общината решава да продаде акциите си от смесеното дружество и с това на практика прехвърля собствеността върху имота. Без търг, без конкурс, без публичност.
  Обяснението за създаването на смесените дружества в повечето случаи е, че общината няма пари, за да инвестира в тези обекти. В действителност липсата на пари е само параван, зад който се сключват скандални сделки. Така общината постепенно се превърна в донор на частни фирми. Първите няколко смесени дружества от този тип бяха „Централни хали“ АД, „Бизнес център Гурко 1“ АД, „Компания за луксозни хотели“ АД, „Милениум център“ АД. Едва ли е случайно, че сега Софиянски е обвиняем по повечето от тях.
  Лобито около Софиянски не е единственото облагодетелствано от схемата със смесените дружества. Истината е, че този модел обслужваше интересите и на конкурентното лоби в общината - това около бившия председател на Столичния общински съвет (СОС) Антоан Николов, чийто изразител впоследствие стана групата съветници от „Гергьовден“ и Демократическата партия. Най-яркият пример е тайната приватизация на 54 декара от Южния парк, попаднали в скандалното дружество „София сити къмпани“.
  Нещо да коментирате по тази част от статията на "Капитал " ????

 18. 18 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Да кажем сбогом и на теб и на твоята крадлива шайка БСП
  —цитат от коментар 10 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  С тази БСП-шайка на 25-ти сутринта ще се поздравявате с:

  - Гешев е радост!
  - Воистину е радост!

  Записал съм си го в сигнатурата, да се присетите какво съм ви казвал

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#13:"niakoi_si"]До коментар [#5] от "cinik":Ако на мястото на Лалов, беше Вили Лилков, щях да ви дам един глас за ОС... /quote]


  До коментар [#13] от "niakoi_si":

  "Вили Лилков оттегли кандидатурата си за общински съветник от ДСБ"
  "Проф. Вили Лилков: От Фандъкова научих как с умение и такт човек може да решава големите въпроси"

  Заглавията са от Фактор.

 21. 21 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#13:"niakoi_si"]До коментар [#5] от "cinik":Ако на мястото на Лалов, беше Вили Лилков, щях да ви дам един глас за ОС... /quote]До коментар [#13] от "niakoi_si":"Вили Лилков оттегли кандидатурата си за общински съветник от ДСБ""Проф. Вили Лилков: От Фандъкова научих как с умение и такт човек може да решава големите въпроси"Заглавията са от Фактор.
  —цитат от коментар 20 на plebs


  Вили Лилков е един провален кандиат-кмет, прегазен от Фандъкова като влак цинкова кофа на 1-ви тур миналите избори. Можеш да го сложиш където си искаш другаде, но не и отново за кандидат или да води листата в София. Това е несериозно. В политиката си има класически правила, без значение коя е политическата сила.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  И нека търкалянето на тикви да започне!
  Хайде стига бостанджийски номер, свършва се!

 23. 23 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Проблемите на София са презастрояване, паркиране, качество на въздуха, градски транспорт, места в детските градини. ГЕРБ слага за кукичка две-три "нови лица", от които двама лекари с нула отношение към общински теми в цялата си кариера, а отзад наднича старият кримиконтингент, прочул се с подписите си под всички големи безобразия от последнте два мандата.Имаме тест за интелигентност, дали софиянци са наистина такива шаранчета.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  +++++ За пръв път се съгласявам с Вас.

  Дневник-токсичният сайт
 24. 24 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1456 Любопитно

  :Бегай при мъжа си. Чака те да му свириш на инструмента
  —цитат от коментар 19 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Всички ли от симеоновския колеж сте толкова умни, или ти си и с доктурантура?
  Мильоционер прозд, с БСП и ДПС си имате тематично приятелство още от 2005 година. Ч
  аст от него развихте до зашеметяващи висоти, а градът за който говорим превърнахте в това, в което сте превръщали всичко до което едни прасета се докоснат. В кочина.

  Ecrasez l’infâme
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs":

  Прошко беше златния пръст.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  ГЕРБ ще има мнозинство в новияобщински съвет.
  —цитат от коментар 7 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Абе защо на всички мутро заведения по центъра са налепени герберски изборни плакати?
  Има ли нещо общо с таксите за спокойствие?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  [quote#21:"cinik"][/quote]

  Много умно, а и много красиво, @cinik! Я какви мъдрости, непреходни, публикуваш: „В политиката си има класически правила, без значение коя е политическата сила“. Та би ли ни обяснил с думи прости, като за тъпи и грозни герберунгели, защо сваленият именно от съпартийците си от поста председател на файтонджийската ви партийка - Раданчо Къневото, сгази като луда крава теле тези „класически правила“ и сам се гуди на първо място в листата ви за евродепутати, въпреки, че на това място и то с вътрешни избори, бе избран Стефан Тафров? Продумай, душко, просвети нас – непросветените в тази висша политика герберасти!

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Ще гласувам за ДБ, въпреки отвращението ми към Тома Белев. Червено мнозинство не трябва да има.

 29. 29 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#18] от "cinik":

  Бате к*ре.кво им обесневаш на теа нкендзани у мозъко гробарски ицпърделки? Дебелио им е ръцдал по некой леф да сЕрат у сайтовете и да цоват умнокрасивците. : ))

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 30. 30 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Проблемите на София са презастрояване, паркиране, качество на въздуха, градски транспорт, места в детските градини. ГЕРБ слага за кукичка две-три "нови лица", от които двама лекари с нула отношение към общински теми в цялата си кариера, а отзад наднича старият кримиконтингент, прочул се с подписите си под всички големи безобразия от последнте два мандата.Имаме тест за интелигентност, дали софиянци са наистина такива шаранчета.
  —цитат от коментар 4 на cinik


  ++++++++++++++++
  Да добавя само, че проблем са и гаражните клетки, нацвъкани навсякъде.
  Заемат място за две коли.Грозни са. Често в тях има "Лада" и буркани.
  Време е да ги разкарат!

 31. 31 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#21:"cinik"]
  —цитат от коментар 27 на Santos
  Раданчо Къневото, сгази като луда крава теле тези „класически правила“ и сам се гуди на първо място в листата ви за евродепутати, въпреки, че на това място и то с вътрешни избори, бе избран Стефан Тафров? Продумай, душко, просвети нас – непросветените в тази висша политика герберасти! [/quote]

  Тафров спечели изборите в Да ,България и беше на първо място от местата, дадени за Да, България. Как са определени за коя партия кое място, това не знам. Може да са хвърляли жребий на коалиционно заседание.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 32. 32 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Онзи ден на пазара Ситняково се натъквам ма един плакат на добре познатия ни мафиот и аферист Каратанчев. Гледам го и не вярвам на очите си, толкова се е запазил и така младее. Оказа се, че това е синът му, който очаква да наследи далаверите на татенцето в политиката. Създават се цели династии, които искат да лапат и да се угояват за наша сметка.

 33. 33 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  До коментар [#18] от "cinik":Бате к*ре.кво им обесневаш на теа нкендзани у мозъко гробарски ицпърделки? Дебелио им е ръцдал по некой леф да сЕрат у сайтовете и да цоват умнокрасивците. : ))
  —цитат от коментар 29 на меншевик


  Тези не са от ънкендзаните, а от натоварените със задачата ъ кендзят. И за разлика от изпърделките си живеят като симеончовци

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 34. 34 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Пицата е голяма НО за сметка на това е мнго мазна !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Мхм... А колко постна беше 2009, кога комунята (БСП+ДСБ+ДПС) бехте управлявали 65 години, а? Блазнят ли ви милиардите в бюджета, резерва, касите и масите? Лиги сте проточили ча' до Перловската река, нова канализация требе да правим заради лакомите комундели. 'Айде, облизвайте лигите и залягайте над неко нова "визия", "манифест", "стратегия", "тезиси" или тези си познатости, които ви се удават. Пък ние да продължим да работим и да развиваме България, че след вашия погром 65 години, много има да догонваме останалите европейски страни.

 35. 35 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Абе защо на всички мутро заведения по центъра са налепени герберски изборни плакати?
  Има ли нещо общо с таксите за спокойствие?
  —цитат от коментар 26 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Има общо с одобрението на бизнеса и гражданите на политиките на ГЕРБ в София и страната. Язе си ходя с тениска и шапка на ГЕРБ, а "такса спокойствие" ми е бюлетината за ГЕРБ, която пускам на всички избори. По време на позитанското и дръгалефското БКП имаше стикери и такси за спокойствие. Затуй и ще ви груваме пак у дуварете след една седмица.

  Фандъкова - победа на първи тур!

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Весело

  Когото и да изберете, места за паркиране няма да видите.
  Ние също, разбира се.

  Еретик
 38. 38 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1721 Весело

  Десните? ДБ? Смеех в залата.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 39. 39 Профил на Mike Crazy
  Mike Crazy
  Рейтинг: 294 Весело

  Когото и да изберете, места за паркиране няма да видите. Ние също, разбира се.
  —цитат от коментар 37 на Костадин Иванов


  Ако изберем Игнасий Виброла, че ни направи паркинги връз покривот на "ХилтОн". Па как че се качваме там, си е наш праблем. Нъл?

 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Открийте разликите:
  Враговете според върхушката на герб са:
  Репортери без граница, Български хелзинкски комитет, Свободна Европа, Дойче веле, Джордж Сорос, Дневник, Капитал, Медиапул…

  А според върхушката на БСП, враговете пък са:
  Репортери без граница, Български хелзинкски комитет, Свободна Европа, Дойче веле, Джордж Сорос, Дневник, Капитал, Медиапул…

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  [quote#36:"Mike Crazy"][/quote]

  Как 15 години, като коалицията РБ-ГЕРБ се разпадна 2017 г.? Явно сме ти такъв кошмар, че като се отървеш от нас, 2 години ги броиш за 15

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4896 Весело

  До коментар [#34] от "Mike Crazy":

  Трепериш ли комундрел червенотиквен !?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 708 Весело

  До коментар [#42] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#34] от "Mike Crazy":Трепериш ли комундрел червенотиквен !?!?
  —цитат от коментар 42 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, осъзнаваш ли колко е гротескно точно ти да обиждаш на "комундел червенотиквен"?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 44. 44 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":Ако на мястото на Лалов, беше Вили Лилков, щях да ви дам един глас за ОС... Обаче тоя ми е прекалено умнокрасив, а Тома Белев и компания съвсем ме отказаха от 66...
  —цитат от коментар 13 на niakoi_si

  Ако на мястото на Лалов, беше Вили Лилков, ЩЕШЕ ДА НАПИШЕШ
  "Ако на мястото на Вили Лилков, беше Лалов ......"
  тролските номера са ясни
  ти никога не би гласувал за ДБ!

 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "За първи път ГЕРБ може да загуби мнозинство в съвета"

  Не може, а сигурно ще го загуби

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на pvd2
  pvd2
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз ще гласувам на СТЪПКИ.Първата стъпка е да се гласува за онзи кандидат,без значение от коя партия е ,който ще свали настоящият кмет с броя на гласовете,които е успял да събере-ясно е за кого.Не трябва да се изпускат гласове за осъществяване на тази цел.
  За общински съветник-Методи Савов.

 47. 47 Профил на pvd2
  pvd2
  Рейтинг: 8 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK