Новият общински съвет в София: известни и неизвестни

Мандатите в Столичния общински съвет са 61.

© Юлия Лазарова

Мандатите в Столичния общински съвет са 61.Тази есен местните избори в София са изключително оспорвани и причина за това е не само очертаващият се балотаж за кметския пост, но и съревнованието за 61 места в Столичния общински съвет (СОС). За първи път ГЕРБ може да загуби мнозинство в съвета, като според различни прогнози ще има между 21 и 26 общински съветници вместо сегашните 30 (досега ГЕРБ си осигуряваше липсващия глас обикновено от СДС и ДБГ).


Очакванията са в новия общински съвет да има между седем и девет групи, което не е необичано за София, както и двама независими съветници. Според последното публикувано проучване на "Алфа Рисърч" след групата на ГЕРБ, подкрепата за която е 32.1%, се очаква да бъдат групите на "БСП за България" с 21.4% от гласовете и "Демократична България" с 15.5%. По изчисления на партийните щабове социалистите ще имат 15-16 места, а десните - 11-12.


Останалите места в Столичния общински съвет ще бъдат разпределени между ВМРО (6.1%), кандидатите на "Спаси София", "Глас Народен" (2.6%), листата на коалицията зад Мая Манолова - "ДБГ, НДСВ, ЗНС" (2.5%) и вероятно други по-малки партии.
Кандидатите за общински съветници в София са 1010, а позициите в бюлетината са 34, в т.ч. листите и независимите кандидати. Освен това има и опцията "Не подкрепям никого". Според изборни експерти на този вот разместването на листите в София ще е по-трудно, тъй като за да сработи преференцията, за конкретен кандидат трябва да гласуват 7% от подкрепящите листата, а не както досега - от общинската избирателна квота, която през 2015 г. бе около 6300 гласа.


Новите стари съветници


За да намали загубата на доверие заради компромисни решения, некачествени ремонти и спорни условия в обществени поръчки в София, ГЕРБ извади от листата си, чийто водач е Йорданка Фандъкова, дългогодишни общинари като Андрей Иванов, Орлин Алексиев и Орлин Иванов и ги замени с гражданска квота, кандидати от която са кардиологът проф. Иво Петров, акушер-гинекологът проф. Асен Николов и архитектът от критикуващата местната управа "Група Град" Ивайло Петков.


На избираеми места са дългогодишните съветници от ГЕРБ Елен Герджиков, Малина Едрева, Николай Стойнев, Татяна Георгиева, Екатерина Йорданова, Валя Чилова, Лорита Радева, Силвия Христова, Анна Стойкова и Зафир Зарков, както и колегите им Борислав Борисов от СДС и Стефан Марков и Прошко Прошков, които досега бяха съветници от ДБГ в групата на Реформаторския блок. В листата влизат шефът на Центъра по градска мобилност Христиан Петров, радиоводещият Симеон Колев и директорът на 119-о СУ Диян Стаматов (още за листата на ГЕРБ вижте тук).


Социалистите, чиято политическа група в СОС беше трета по численост, се надяват да удвоят броя на съветници си, които сега са седмина. На избираеми места са досегашните съветници Калоян Паргов, който е и лидер на БСП в София, Милка Христова, Иван Таков, Владимир Данев, Альоша Даков, Николай Николов, както и зам.-областният управител Диана Тонова и Иван Мечков от Комунистическа партия на България (още за листата на "БСП за България" вижте тук).


Голяма част от общинските съветници в този мандат отново са кандидати.

© Юлия Лазарова

Голяма част от общинските съветници в този мандат отново са кандидати.


На челните избираеми места в листата на "Демократична България" са бившият председател на Софийския районен съд Методи Лалов, кандидатът за кмет и председател на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов, актьорът Веселин Калановски, досегашните съветници от ДСБ Марта Георгиев и Иво Божков, както и лидерът на градската организация на партията Любомир Георгиев. В новия общински съвет ще влязат и съпредседателят на Зелено движение Владислав Панев, природозащитникът Тома Белев, както и програмистът Михаил Паргов и софтуерният инженер Симеон Ставрев, които са от "Да, България" (още за листата на "Демократична България" вижте тук).


С шансове от листата на ВМРО, чийто водач е кандидатът за кмет Ангел Джамбазки, който ще остане евродепутат, са досегашните общински съветници Карлос Контрета и Димитър Антов, градският лидер на партията Владимир Митов и адвокатът Михаил Петров. На първите места в листата на "Глас Народен" са съветници от група "Пет" в изтичащия мандат - Светослав Витков, Стоян Александров, Иван Велков и Венцислав Мицов. Водач на листата на коалицията между ДБГ, НДСВ и ЗНС е лидерът на ДБГ Димитър Делчев, а втори е настоящият общински съветник от коалиция "Сердика" Воислав Тодоров.


Според проучването на "Алфа Рисърч" 9.9% от избирателите биха гласували за други кандидати. Борис Бонев и Гергин Борисов от "Спаси София" са издигнати от два инициативни комитета и според повечето прогнози ще влязат в новия съвет. С малко доверие са листите на НФСБ, "Атака", АБВ и "Движение 21".


Кой ще взема решенията


Възможните мнозинства в новия общински съвет зависят и от това дали настоящият кмет и кандидат на ГЕРБ и СДС за нов мандат Йорданка Фандъкова ще спечели изборите. Според изследването на "Алфа Рисърч" тя има символична преднина от 1.7% пред издигнатата от инициативен комитет Мая Манолова, която е подкрепена от БСП, АБВ, "Движение 21", ДБГ, НДСВ, ЗНС, "Път на младите", "Волт" и др.


Ако Фандъкова спечели нов мандат, ГЕРБ вероятно ще се опита да повтори управленската формула от национално ниво и да работи със съветниците на ВМРО. И в този мандат двете партии работят заедно, а съветниците от малката група често подкрепят управляващите с гласувания си. Според представители на двете формации не е невъзможно заедно да постигнат мнозинство след изборите, но хора от ВМРО, които се надяват на шестима съветници в новия СОС (сега "патриотите" имат петима), казват, че коалицията не е сигурна и имат критики и изисквания към ГЕРБ. Едно от тях може да е представител на ВМРО да е зам.-кмет на Столичната община. Ако мнозинство няма, Фандъкова ще трябва да търси подкрепата и на други групи или отделни съветници.


Ако Манолова, която няма собствена листа и не е кандидат за общински съветник, спечели изборите за кмет на София, ще трябва да търси подкрепа за политиките си, тъй като партиите, които застанаха зад нея, трудно биха имали 31 съветници. Тогава вариант остава тя да работи за мнозинства по различни решения, което не изглежда лесно.


И при двата сценария решаващи ще се окажат гласовете на съветниците от "Демократична България", които сега заявяват, че не подкрепят нито една от двете, както и политиките в техните платформи. На национално ниво обединението се стреми да е алтернатива на правителството на Бойко Борисов, така че подкрепа за местното управление на ГЕРБ би носела загуби. Същото би било и при евентуална подкрепа за Манолова, която е дългогодишен ляв политик, а избирателите на "Демократична България" са предимно десни.


Какво предстои


След изборите най-важната задача пред новия общински съвет е приемането на общинския бюджет за следващата година, който обаче се предлага от екипа на кмета. Обикновено столицата разполага с огромен бюджет, като за т.г. той е 1.7 млрд. лв. В задачата влиза и определянето на размера на местните данъци и такси за 2020 г., чиито параметри обаче са заложени по закон и не зависят толкова много от разпределението на силите в съвета. По време на кампанията и Фандъкова, и Манолова обещаха, че промяна на данъците и таксите няма да има.


Друга задача пред новите общински съветници вероятно ще бъде изменението на Общия устройствен план на София, каквито заявки се чуха от различни кандидати.


По закон общинският съвет е колективен орган с обща компетентност, т.е. политиката му се формира въз основа на мнозинството. Основно негово правомощие е да приема общинските наредби и промените в тях, т.е. от него зависят задължения на гражданите и санкции за неспазването им. Той избира ръководствата на общинските фирми и болници и се разпорежда с общинско имущество.


Общинският съвет обаче няма думата при провеждане на обществени поръчки, възложител на които е кметът на общината. Той има по-голяма роля при концесии, които може да планира.


Столичният общински съвет заседава два пъти месечно - всеки втори и четвърти четвъртък. Всеки общински съветник може да участва в две комисии, които обикновено заседават преди съвета. Чистото месечно възнаграждение на един общински съветник в София е около 1100 лв., като няма ограничения той да работи и нещо друго.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK