Районен кмет, или фокусът да управляваш 100-хиляден град без свой бюджет

Район "Младост" е по-голям по население и по икономически показатели от много областни градове, но няма свой бюджет,

© Цветелина Белутова, Капитал

Район "Младост" е по-голям по население и по икономически показатели от много областни градове, но няма свой бюджет,В трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, освен за кмет на общината, на 27 октомври ще се гласува и за кмет на район. В някои от районите - като софийските "Люлин" и "Младост", живеят над 100 хиляди души. Те са по-големи от повечето областни градове, но не са самостоятелни юридически лица както общините, а кметовете им нямат свой самостоятелен бюджет.


И районният кмет не може сам да сключва договори, ако не е упълномощен от кмета на голямата община. "Той е цар с картонена корона", смята Милка Христова от БСП, зам.-председател на Столичния общински съвет. Тя посочва, че районният кмет получава само толкова пари, колкото са му отпуснати от бюджета на голямата община и одобрени от общинските съветници. Тези пари са целеви - за заплати на общинските служители, за общинските училища и детски градини и др.


В 122-хилядния "Люлин" няма нито концертна зала, нито галерия, нито спортна зала. Това е така, защото всички решения се взимат в централната община, беше изводът, направен на дискусия между архитекти и урбанисти за градската среда в Съюза на архитектите в България.
Районният кмет се назначаваше от кмета на общината до влизането в сила през 2014 г. на новия Изборен кодекс. От предишните местни избори през 2015 г. той се избира пряко, което е крачка към децентрализацията и развитието на местното самоуправление. Въпреки това правата му на администратор не бяха увеличени.


Това не намали интереса към тази управленска длъжност. За нея в София заплатата е 2200 лева, като само за кметовете на "Люлин" и "Младост" тя е 2500 лв.


Общо 461 са кандидатите да станат районен кмет


В Общинската избирателна комисия на София са се регистрирали 344 кандидати да станат районен кмет на някой от 24-те района. Най-много желаещи има за район "Красно село" - 18. Следват "Младост", "Овча купел" и "Искър" - със 17, а за "Люлин" са 16.


В Пловдив желаещите да оглавят някой от шестте района са 72. Най-много са регистрираните кандидати за "Централен", за "Северен" и "Южен" - по 13.


Във Варна районите са пет, а броят на кандидатите - 45. Там интересът е най-голям към район "Одесос" - 11 души и към "Приморски" - 10.


Какви са ограниченията за кмета на район


Бюджетът на района е част от общия бюджет на общината като за София средства се отпускат на тримесечие. Приходната част на районните бюджети се формира от постъпления от общинския бюджет и от собствени извънбюджетни сметки - наеми, дарения и др.


Кметът на район изпълнява бюджета на общината в частта му за района, гласи чл.46, ал.1, т.1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Така те по закон са второстепенни разпоредители с бюджетни средства, което значи, че кметовете им не формират и реално не разполагат със свой бюджет.


"Бюджетът на района не се отнася за капиталовите разходи и на практика районите не могат самостоятелно да управляват големи проекти", обяснява Мария Ачкова, кмет на район "Средец".


Това важи и за огромните райони като "Младост", "Люлин" и "Надежда", които са по-големи по население от доста областни градове.


Районният кмет не събира и местните данъци и такси. С тях в София се занимава дирекция "Общински приходи" на Столичната община.


Районите не са самостоятелни юридически лица, поради това те са със свити възможности за самостоятелни решения.


Районният кмет сключва договори само ако е упълномощен от кмета на града


"Сключването на договори от районния кмет е по упълномощаване от кмета на Столичната община", обясни Мария Ачкова от ДСБ, кмет на централния район "Средец".


При изредените ограничения сега е много трудно кандидатът за районен кмет да изготви реалистична програма, каза тя. Изпълнението й в по-дългосрочен план става зависимо от много неизвестни - кой ще бъде избран за кмет на общината, дали ще е от същата партия или от друга. Кои политически сили ще доминират в общинския съвет, както и коя партия ще доминира в дадена ресорна комисия.


"Тук има както политически елемент, така и личностен – с някои хора можеш да работиш добре, с други – не. За моя мандат, мога да кажа, че в Столичната община и в общинския съвет отношението беше в повечето случаи привидно неутрално – до открито враждебно", каза Ачкова.


Тя даде пример с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", която се намира на територията на район "Средец". "На един етап представители на ГЕРБ в Столичния общински съвет разпространяваха публично тезата, че всички участници в строителството са си свършили много добре работата и само районният кмет не е изпълнил задължението си да информира гражданите. В последствие се видя, че това въобще не е така", обясни Ачкова.


"Районният кмет е недомислица. Той стои на вратата, хората го търсят за решаване на проблемите, но той нищо не може да направи", коментира Ангел Джамбазки от ВМРО, кандидат за кмет на София, на предизборна среща.


Константин Павлов от "Демократична България", сега кандидат за кмет на район "Лозенец", не се притеснява от ограничените правомощия на тази длъжност. Убеден е, че обединението ще има силна група в Столичния общински съвет, "от която ще зависят много неща и тогава ще правя политика с ресурсите, които общинският съвет ще заделя за район "Лозенец", казва той.


Павлов се надява групата на "Демократична България" в общинския съвет да успее да наложи идеята си за делегирани бюджети на отделните райони. "Защото независимостта на районния кмет сега е като на детенце, което пращате с точни пари да купи нещо от магазина. Толкова е голяма", обяснява той.


"Дневник" потърси мнението и на сегашни районни кметове от ГЕРБ. Някои от тях изразиха готовност, но трябваше да получат разрешение от предизборния щаб на партията. Оттам отклониха предложението с мотива, че "всички районни кметове сега са много заети с изборите и нямат възможност". В София районните кметове на ГЕРБ са 18 от общо 24.


Положението сега е деконцентрация, вместо децентрализация


Това е мнението на Ачкова. Въпреки това тя подчерта, че прекият избор на районен кмет е израз на политиката на децентрализация в големите градове, която е не само полезна, но и задължителна по европейските стандарти. Сегашното положение определи по-скоро като деконцентрация, а не реална децентрализация.


В момента инициативността на районния кмет е спъвана от тромава процедура за всяко полезно начинание, е наблюдението на Милка Христова от БСП, зам.-председател на Столичния общински съвет.


"Ако районният кмет реши да ремонтира вътрешна квартална улица, той трябва да напише докладна до Фандъкова, а тя – до фирмите, които поддържат уличната мрежа", обясни тя. Според нея сега големи райони като "Младост" нямат собствени средства за поддържане на детски площадки и градини.


"Трябва да се даде възможност поне 20 % от инвестиционната програма да се определя от районния кмет. Той да посочва обектите в района, където да се извършат ремонти, разбира се, с участието на гражданските общности и инициативи. В момента централната общинска администрация решава къде какво да се прави", добави Христова.


Какви пълномощия дава законът на районния кмет


В Закона за местното самоуправление и местната администрация, чл.46 очертава дейностите, които извършва районният кмет:
- изпълнява бюджета на общината в частта му за района.
- отговаря за стопанисването на определени от общинския съвет обекти на общинската собственост.
- организира провеждането на благоустройствени, комунални и др. мероприятия
- назначава и освобождава служителите в районната администрация
- води регистрите на населението и гражданското състояние и ги актуализира в ЕСГРАОН
- осигурява извършването на административни услуги на физически и юридически лица
- осигурява спазването на обществения ред в района
- ръководи защитата на населението при бедствия и аварии
- организира изпълнението на актовете на общинския съвет и на кмета на общината за района
- може да участва в заседанията на общинския съвет със съвещателен глас.


Законът за устройство на територията също дава някои конкретни правомощия на районния кмет и на районния главен архитект - за съгласуване и одобряване на работни устройствени планове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Очевидно районният кмет е парадокс и може да бъде пречка за развитието на града. Но може да бъде и пречка за мафията, както показа Иванчева.

 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Специално на тези избори гласуването ще е знаково. Ще се види, дали други софийски райони ще загърбят ГЕРБ след Сердика, Оборище и Красно село през 2015 г.

  Триумфът на Гергей Карачон в Будапеща над бившия кмет Ищван Тарлош се оказа най-важната победа за опозицията, четем в статия на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". 50,1% от гражданите на Будапеща гласуваха за човека, когото кандидатите на Фидес нарекоха "клоун" и за когото казваха, че планира заговор с Брюксел за наводняването на красивата християнска Унгария с мюсюлмани. Гергей Карачон, който преди пет години беше избран за кмет на 14-ти микрорайон на Будапеща, в много отношения е пълна противоположност на всичко, което партия Фидес олицетворява. Той се появява на публични места не с вратовръзка, а с преметната през рамо чанта, води предизборната си кампания с китара в ръка и застава зад лозунга "Свобода вместо страх".

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  2.5k е заплатата на средно ниви програмист. Не може един районен кмет да е толкова тъп за тия пари да се занимава. Всичко е корупция, до дупка. С изключения като Комитата от ДБ

 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2060 Весело

  Кметът на 8 милионен Ню-Йорк изпраща поздрави на осемте кмета на едномилионна София....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 5. 5 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#3] от "arcanum":

  2.5k е заплатата на средно ниви програмист. Не може един районен кмет да е толкова тъп за тия пари да се занимава......

  Нама такова равнище на заплата под което си корумпиран, а над което не си - дали заплата е 2.5К или 5К се тая- който краде ще го прави и в двата случая.....  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 6. 6 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Стигнах до това, че в Люлин няма спортна зала и приключих със статията.
  Зала Сиконко каква е??

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Неутрално

  В общинските избори в България участват и кандидати от Великобритания,Холандия,Полша,Гърция и Румъния.

 8. 8 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2689 Неутрално

  До коментар [#5] от "DS":

  Ааа няма такова нещо за умните. Щом си от тяхната партия не си крадец, всички други са крадци и дебили

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Весело

  ГЕРБ са прозрачни. Спуснаха плътна завеса "Нямат време за въпроси, понеже са заети с изборите" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Кметът на район ако разполага със самостоятелен бюджет, трябва да има районни съветници, които да разпределят за какво ще се харчи този бюджет, а не районния кмет да го харчи все едно му е бащения.Това води след себе си още повече държавни служители, бюрокрация и тяхната издръжка от нашите данъци.
  Тази малка подробност не ви я казват левендурите, защото разчитат на гладките ви красиви мозъчета.

 11. 11 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Стигнах до това, че в Люлин няма спортна зала и приключих със статията. Зала Сиконко каква е??
  —цитат от коментар 6 на vtl53383951


  Е, хайде сега, заяждате се!
  Няма НОВА спортна зала, от чието построяване ще бъдат отклонени 30% за благото на кмета, родата му и партията кърмилница.

 12. 12 Профил на dokker
  dokker
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Ще се види, дали други софийски райони ще загърбят ГЕРБ след Сердика, Оборище и Красно село през 2015 г..
  —цитат от коментар 2 на cinik


  В Младост като загърбиха ГЕРБ, последваха арести, вкл. и до днес.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  [quote#12:"dokker"][/quote]

  Нека да са 15 района, пък да видим на кого по-напред ще подхвърлят кашончета

  За коалиция Анти-Пеевски: ДБ+Слави+Мая+БСП
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "В трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, освен за кмет на общината, на 27 октомври ще се гласува и за кмет на район. ...
  районният кмет получава само толкова пари, колкото са му отпуснати от бюджета на голямата община и одобрени от общинските съветници. ..."

  - Смисленият дебат е нужни ли са общински съвети в тези градове, или районните кметове могат да вършат тази работа. В частност именно те в дебат биха достигали до решение най кой какъв бюджет ще бъде определен.

  - Гласувайте и на първи тур защото само тогава се гласува за общински съветници. А те са важни, по-важни и от районните кметове, по-важни и от големия кмет. Това поне си личи прекрасно от статията.

 15. 15 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Т. е изобщо няма нужда от крадците в общоната със всичките им 100 човека гл. експерти в краденето. Самп в една малка община влезте и ще видите колко паразита работят на наш гръб.. то не са замесници то не са специалисти то не са инженери абе въобще много ненужни корупирани бокшуци за смъртни присъди.

 16. 16 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 777 Неутрално

  25% заети в публичния сектор са малко, предполагам?
  Да ги направим 50% направо и да си разделим публичния сектор човек-по-човек; поне да знам на кого плащам заплатата, пък и една картичка за нова година ще ми прати, от 13-тата заплата, която аз не получавам в частния сектор.

 17. 17 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Време е ж.к. "Младост" да се отдели от София. И без това нямаме нищо общо с града, исторически, културно и както и да го погледнеш.

 18. 18 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Гласувайте за независими кандидати за районни кметове за партийните кандидати са важни партийните интереси не тези на гражданите.

 19. 19 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "tosho_toto":

  Искате да кажете, че кмета си седи съвсем сам в кметството? Я пак? Ето например органограмата на район Подуене, където живея:

  https://www.poduiane.info/documents/Struktura.pdf

  Видно е, че си има държавен апарат, аналогичен на всяко друго населено място.По-конкретно, 64 човека работят в кметството в момента по щат. Всички тези хора, могат да образуват районен общински съвет и не е нужно да се назначават нови хора.

 20. 20 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 823 Весело

  ''За нея в София заплатата е 2200 лева''

  разгеле, няма да мислим Трайчо Трайков - като не стана президент, поне кмет на район

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK