"Предизборната кампания - различна, Борисов - по-скоро същият"

Бойко Борисов

© Профил на Бойко Борисов във

Бойко БорисовНетрадиционна предизборна кампания за местния вот, без особени скандали и конфронтации между кандидатите и с очаквано поведение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - такива са основните коментари на политолози и социолози, с които "Дневник" разговаря дни преди първия тур на изборите за кметове и общински съветници у нас на 27 октомври.


Според някои съдбата на ГЕРБ като управляваща партия в много голяма степен ще се определи от резултатите от изборите в големите градове. Има мнения, че и визионерски, и марково кампанията се доминира от ГЕРБ, ВМРО и "Демократична България", а останалите кандидати отсъстват.


(Не)различната кампания


Дали кампанията прилича на предишните? Мненията на наблюдателите се различават. Според Първан Симеонов от "Галъп интернешънъл" тя е по-хубава и усмихната, съдържателна и без особени скандали, по-скоро в началото урбанистична, отколкото политическа и това се дължи на факта, че през последните години макар и основно на външен вид българските градове са се променили благодарение на европейското финансиране. Той смята още, че кампанията се е напрегнала с началото на телевизионните дебати, като има две стратегии - на своеобразен отчет, каквато е на кмета от ГЕРБ и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова, и политическа, каквато била на Мая Манолова - независима, подкрепена от БСП и други партии.
"Това, което отличава кампанията от предишни, е, че не виждам как всички ще могат да кажат, че са победители. Най-важното е, че тази кампания има национални аспекти - съдбата на ГЕРБ като управляваща партия в много голяма степен ще се определи от резултатите в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Там вече въпросът става за самата продължителност на националното управление на ГЕРБ", смята политологът Евгений Дайнов. Според него макар и в началото да е имало заявка за мръснишки номера, цивилизоваността в кампанията е надделяла.


Социологът Юрий Асланов, собственик на агенцията "Афис", който е в Националния съвет на БСП, смята, че няма съществени различия между тази и други кампании, но тя показа много ясно до каква дълбочина е стигнала кризата на партийната система. "В средните и малките общини партиите с национално влияние са избутани встрани и назад, а на преден план са някакви бизнес формирования и местни коалиции около авторитетни личности. Представителството в бъдещата местна власт ще бъде много шарено и разнообразно - нещо, което не можем да видим на парламентарни или други избори. Това е криза на партийната система, тя се задълбочава, отваря простор за много нови антисистемни играчи. Ако един Слави Трифонов участваше на тези избори, щеше да отбележи впечатляващо появяване, но той очевидно пази силите си за друго", коментира Асланов.


Според политолога Стойчо Стойчев кампанията е стандартна, без особени скандали, дори с една идея по-ниско напрежение. "Като изключим ексцесиите на Волен Сидеров от "Атака", в по-голямата част от случаите имахме добронамерени кандидати, които избягват лични нападки. В последните дни кандидатите за кмет на София бяха малко понапрегнати и изморени", смята Стойчев.


Поведението на Борисов


Мненията за поведението на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също са противоречини - част от експертите смятат, че той води имиджова кампания, както обикновено, а други - че не участва в кампанията.


Според Евгений Дайнов поведението на Борисов в кампанията показва, че той вярва, че може да повтори добрия резултат от европейските избори като обикаля с джипа из страната и прегръща двояки отличнички. "Дали това ще проработи нямам представа - местните избори са по-сложни и разнопосочни, болките на хората са различни. Много се съмнявам, че ще се вдигне резултатът на ГЕРБ така, както на евроизборите. Неговото бъдеще ще се решава в няколко от големите градове", смята Дайнов.


Стойчо Стойчев е на мнение, че Борисов се държи нормално за него. "Никога през годините аз не съм видял той да стои пасивен и да не използва влиянието си да подкрепя своята партия чисто имиджово, тъй като тя се идентифицира с него", коментира Стойчев.


Първан Симеонов смята, че Борисов не се е отказал да агитира, а в отсъствието на Цветан Цветанов явно той трябва да вложи доста усилия. "В местната кампания прекомерното ухажване от централната власт може да има обратен ефект - много пъти сме го виждали. Знаково е, че Борисов се въздържа от каквато и да е намеса за София - явно осъзнава, че ако се намеси в кампанията в София, може да развали нещата. Йорданка Фандъкова всячески се опитва да се покаже като човек, който едва ли не няма общо с Борисов", коментира още Симеонов.


Според Юрий Асланов поведението на Борисов не е типично, той на практика не участва в кампанията. "Нямам обяснение защо така е решил. Може би има и някакви вътрешнопартийни проблеми да решава, но прави впечатление неговото отсъствие от тази кампания", коментира Асланов.


Заявките на партиите


Според Евгений Дайнов ГЕРБ излъчва послание на умора от себе си в големите градове, а в малките - огромно самодоволство и убеденост, че ще управлява още няколко поколения поне, което възгордяване обикновено е лош съветник в политиката. Той смята, че БСП излъчва това, което и през последните две години - обърканост и безпомощност, а на някои места няма видимо присъствие. "ДПС излъчва обичайното самочувствие и самоувереност, че има позиции, които ще се удържат, а може би и качат. Националистите разиграват обичайната истерия, иска да мобилизират истеричното си ядро да отиде до урните", коментира Дайнов. Според него макар да отсъства от някои по-малки общини "Демократична България" излъчва самочувствие в няколко големи града и очевидно в София рязко ще увеличи резултата си спрямо европейските избори.


Първан Симеонов е на мнение, че ГЕРБ може и да загуби някой областен град, но като цяло ще запази присъствие в страната. "Ако ГЕРБ има отстъпление в София и Пловдив, ще е още по-добре за БСП, макар че не е точно на нейна сметка. ДПС ясно показва в последните години, че се опитва да се разшири към нови електорати. Макар и да изглеждат колегиални към управленския микс, ВМРО и НСФБ имат шансове и в Пловдив, и в Русе, както и да се окажат най-важният балансьор и формацията, от която зависи кой ще е кмет в някои градове като София и Велико Търново. "Атака" се опитва да си върне самостоятелния имидж чрез познати механизми и леко скандални ситуации, както и леко да събори ВМРО", смята Симеонов.


И някои пропуски


Според Стойчо Стойчев и визионерски, и марково тази предизборна кампания се доминира от ГЕРБ, ВМРО и "Демократична България". По думите му ГЕРБ излъчва винаги едно и също послание - че ще продължава със стила на управление, който води, защото го разпознава като успешен, разбира се, признавайки си отделни пропуски и грешки. В София Йорданка Фандъкова е признала, че има проблем с ремонта на ул. "Граф Игнатиев", но тя си е взела поука и възнамерява да коригира тези пропуски. "Нищо в кампанията на Мая Манолова, например, не говори, че БСП я подкрепя - дори цветът на материалите й е зелен, а не червен. Нейните пиари сигурно си мислят, че това ще е плюс, но тя бяга от червения цвят и червената идея, ако щете. Не знам дали Манолова ще съумее да извади всички гласове на БСП", казва политологът. По думите му при кандидатите на БСП има разнопосочни послания, заради което трудно се говори за единен образ на партията и това е минус.


"Демократична България" се фокусира основно върху корупцията, като аргументът е, че ако се пребори тя, ще се управляват по-ефективно публичните средства, следователно и местното самоуправление ще бъде по-добро. Това е вярно, но тази работа с преборването на корупцията е доста проблематична. Защо 30 години говорим за корупцията и как ще се преборваме с нея, пък стоим все на едно и също място? Значи нещо не ни е почтена борбата с корупцията", смята Стойчев.


Юрий Асланов не вижда центрирани заявки на партиите. "Артикулира се едно говорене, което от тяхна гледна точка им помага да се представят по-добре. В главата на ръководството на всички партии е отбелязването на победа там, където е възможно. И нищо повече. Някакви отчетливи политически послания запомнящи се няма. Няма и генерален сблъсък на идеи, а и не може да има, защото на местните избори в всяка община ситуация е сама по себе си много по-различна от навсякъде другаде", смята Асланов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Най- важното е масово да се гласува. Така ГЕРБ ще се затруднят да фалшифицират ПАК изборните резултати.
  В София е най-важната битка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  За Бога и Родината , за вашето и на децата Ви бъдеще ! - Гласувайте българки и българи !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Муравей Радев: “Да свалим ГЕРБ от власт” днес означава “и да доведем БСП”"

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7727418

 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Весело

  Верно бе! Баце не води предизборна кампания! Сал дет вози кандидати на ГЕРБ в личното си жипче! Опс, то не било лично, а служебно, ама карай да върви. Нали е аванта.

 5. 5 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 58 Любопитно

  За Бога и Родината , за вашето и на децата Ви бъдеще ! - Гласувайте българки и българи !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Бъдеще ще има, само ако се гласува за прогресивно лилавите кандидати.Всеки гласоподавател требе да мечтае, да се трансформира в елитарен сноб.Това е вечният стремеж за съвършенство и либерална хармония!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 930 Любопитно

  всеки който Е очаквал някога, някаква промяна в борисов , е глупак ,а предизборна кампания просто нямаше ,имаше обичайният ФАРС

 7. 7 Профил на Aldi Mitov
  Aldi Mitov
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Докога Борисов ще обикаля кампанийно с джипа(собственост на държавата), който харчи 20/100 и ще плаща тези разходи с моите данъци?

  Да пада! Да пада и Фандъка! Да пада и Сестра Галева!
  Само Игнатов, другото е плява!

 8. 8 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Демократична България - единственият нормален избор

  силен вот за ДБ може да е началото на края на ГЕРБ

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 9. 9 Профил на Мунчету на Боeку
  Мунчету на Боeку
  Рейтинг: 8 Неутрално

  само на мен ли ми се повдига от тази тристакилограмова издънка на БКП? обаче, чудно главно прокурорче ви назначи за следващите седем години... нали някой трябва да му покрива престъпленията, па правосъдието и правото репа да ядат

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  За съжаление кампанията няма как да е различна, защото я правят същите хора...

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  ""Демократична България" се фокусира основно върху корупцията, като аргументът е, че ако се пребори тя, ще се управляват по-ефективно публичните средства, следователно и местното самоуправление ще бъде по-добро. Това е вярно, но тази работа с преборването на корупцията е доста проблематична. Защо 30 години говорим за корупцията и как ще се преборваме с нея, пък стоим все на едно и също място? Значи нещо не ни е почтена борбата с корупцията", смята Стойчев."

  С главни прокурори като Цацаров и Гешев накъде да се движим и как изобщо очакваме " борба" с корупцията, след като над нея има разпънат институционален чадър ?

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  Кампанията може да продължи и в деня за размисъл , и в деня на вота с реклами на магазини за възрастни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  На тези избори отново ще видим борба за кокала ,кой ще усвои повече евросредства за фиктивни инициативи и строежи ,докато основните инфраструктури на държавата в здравеопазване ,образование и сигуроност се разпадат , хората напускат , просто ,защото никой не оценява труда им , така ,че кой ще дойде на власт няма значение ,знае се само ,че всички са от червеното котило ,независимо за какви се представят.

 15. 15 Профил на rotor
  rotor
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Фандъкова НИКОГА няма да излезе от СЯНКАТА на Борисов. Тя беше, е, и ще бъде ЗАВЕСА на олигархията. България се управлява от 100-тина (може би по-малко) крупни мафиоти, чийто щит - и едновременно - са мутрите, а завесите са кметовете на ГЕРБ. Един от методите за контрол на мафията върху обществото и държавата е терорът, който упражняват мутрите. Обикновените хора си мълчат от страх, а полицията си мълчи от интерес. Живеем в клетка, изплетена от порочни кръгове на мутренско насилие и обществено безсилие. И ОГРОМНА ГЛУТНИЦА от прокурори. В България броят прокурори за всеки 100 хил. души население е 27.1, в сравнение например с 5 в Гърция, 12 в Румъния, 14.5 в Хърватия, 16.7 в Словакия. За държавите от северозападна Европа данните също са значително по-ниски – между 2.3 и 10.6 магистрати. България е сред първите места и по брой на съдиите – 30.7 на на 100 хил.души.

  "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
 16. 16 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не, Борисов не е същият: вече не може да управлява дори собственото си тегло. Явно съзнанието, че е пионка на по-големи дебелаци съвсем е заличило остатъците от предишното му обаяние за селските моми.

 17. 17 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не, Борисов не е същият: вече не може да управлява дори собственото си тегло. Явно съзнанието, че е пионка на по-големи дебелаци съвсем е заличило остатъците от предишното му обаяние за селските моми.
  —цитат от коментар 16 на petrapetra


  А Бойкикиев може ли да управлява собственото си тегло?

 18. 18 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#17] от "Боби Бобев":

  Все повече заприличва на Пеевски - прасе бори тиква!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Умнокрасивите пак са на дъното.
  Закономерно.

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Макрон: "Ако в една държава, на една личност се уповаваме.....това не е устойчив модел".......в България, това е актуално, мисля.... !!! Но Макрон няма предвид малка, тоталитарна държавица...... с малка корумпирана прокуратурка....... Тук модела се оказа бая устойчив.........нещо като при саудитците и турците, и точно за това в сутришният блок на НОВА 40 минути, вече гледаме нахилената ,
  самодоволна ..............и т.н

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Изключително омерзително е когато комуноиди и рубладжии се позовават на Бог!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 24. 24 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Нетрадиционна предизборна кампания за местния вот, без особени скандали и конфронтации между кандидатите и с очаквано поведение на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

  Много ретро има в снимката. Напомня за борческите години. В този смисъл - нищо ново.
  Порциите, порциите..... и обръчите.
  Желаещите да се включат в обръчите са много, а дългото чакане ги разочарова и изнервя.
  Въпросът е в съотношението между калинките и получаващите порции. Изглежда златното сечение не е прецизирано и това води до дестабилизиране.

 25. 25 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Ако ще си говорим за артикулации, ето ви един типичен (и местен, при това предизборен) пример: "ляво", "дясно", "либерали", "консерватори" и най-накрая миродавния "център". Обаче има и "артикулираща тишина", ето ви и такъв типичен пример: "задкулисие" и "мафия", които "слагат, назначават, правят, произвеждат и т.н." силните на дена. Шшшт, тихо, защото българските тайни служби като нищо могат да вземат и да ви "разследват" като много знаещи и много говорещи из разните там ... социални мрежи и форуми - така, както били направили и ... някои "американски служби, които съвсем наскоро били разследвали рапъра Еминем" заради нещо което се "артикулирало" в негови клипове, така поне "артикулират" с днешна дата някои онлайн издания.

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  ГЕРБ - по-НЕумната част от БКП !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#23] от "selqnin":

  Бойко ли визираш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Прочетох, че ГЕРБ била "дясна" партия и спрях нататък.

 29. 29 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Бойко винаги си е бил мутра: хитър и неграмотен.

  Хората започнаха да го забелязват когато им се опразниха джобовете.
  Още ще се опразват.

 30. 30 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Много неща се направиха, прав е Борисов , но и много пари се откраднаха......и никаква "справедливост" (......тая дума, дето много я обича Гешев........) покриха се и къщите за гости и апартамент гейт и огромните далавери на вкарване на земеделски земи в регулацията на градовете за сметка на държавата......и.....и....и........ хората искат "кръв"... Министри , политици и кметове в затвора.....както в Румъния......ама не избирателно, а по "заслуги".......ама нада ли...... С Гешев дето: "никой няма да ми казва на мене, срещу кого да предявяваме обвинение и срещу кого не" И що? Няма ли нужда системата от коректив ? Или ще продължаваме пак политиката на "целесъобразност" и подборен отстрел.......

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Борисов трябва да си изпълни обещанията, за борба с корупцията, в "собствената си къщичка"......защото тя, корупцията по презумция е сред управляващите.........само Цецо не стига....ако се обещае нещо, трябва да се прави....само една комисия за "другарски съд" не стига......съд....съд.....

 32. 32 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Най-голямата застрахователна,охранителна и ПР фирма в България се нарича Прокуратура - тя работи само за избрани големи клиенти.

 33. 33 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  От народ, който обича Тодор Живков и Путин не може да се очаква много.

 34. 34 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  Брей. Ама как се изтупал, ей тъй на..

 35. 35 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Айде нямам търпение да върнем фандупкова на село.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 36. 36 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Имаше едни царски конюшни. Имаше един Боршош и едно НДК.
  Та по това време разбрахме, че здравите сили се борят с корупцията по високите етажи на властта до момента в който се качат на тях. После я потребяват.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 37 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Същият, в смисъл че пак ще ви нацепи канчетата?
  Правилно.

  Понеже и вие сте си същите не би трябвало да ви притеснява.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Мислете днес, за да не псувате в понеделник.

 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Баце ще има повече кметове и общински съветници, отколкото сичките останали партии. Това е положението...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK