Филми и развлекателни игри ще има за членовете на секционни комисии в София в изборната нощ

Надписи СОС и "Помощ, заключени сме" се виждаха на прозорците на "Арена Армеец", където на местния вот през 2015 г. броенето на бюлетините продължи над 24 часа

© Анелия Николова

Надписи СОС и "Помощ, заключени сме" се виждаха на прозорците на "Арена Армеец", където на местния вот през 2015 г. броенето на бюлетините продължи над 24 часаС български филми и игри като табла и "Не се сърди човече" ще могат да запълват времето си членовете на секционните избирателни комисии в София, докато чакат да бъдат приети от общинската избирателна комисия да предадат протоколите и изборните книжа. В кътовете за почивка и изчакване в зала "Арена Армеец", където отново ще се предават документите, ще има и достатъчно вода и храна, обещаха отново от общинската комисия на пресконференция днес.


За да се гарантира, че няма да се стигне до хаоса от 2015 г., когато часове наред членове на комисии стояха заключени в "Арена Армеец" и не можеха да отчетат изборите, от общинската комисия залагат също на повече обучения, електронни приложения за проверка на това правилно ли се попълнени книжата, повече технически сътрудници, които да насочват хората и да им помагат.


От комисията днес отчитат, че повече хора от секционните комисии са проявили интерес към обученията, отколкото на предишни гласувания. Сега те ще получават и по 10 лева за участие в инструктажите. На предишни избори обаче част от представителите на комисиите биваха сменяни в последния момент, което и сега няма как да бъде гарантирано.
За да не се стига до сериозни забавяния при предаването на книжата заради неправилно попълнени протоколи и грешки при отчитането на данните, общинската комисия е разработила електронно приложение, чрез което самите членове на секционните комисии ще могат да проверяват за грешки и пропуски, преди да стигнат до отчитане пред експертите на общинската комисия.


Все пак председателят на ОИК - София, Полина Витанова предупреди, че изчакване неминуемо ще има. Сега са създадени обаче по-удобни места за това, а не както преди – само по трибуните на залата. А докато чакат реда си, пристигащите над 4000 членове на 1609 секционни комисии в общината, ще имат възможност да гледат на екрани български филми или да играят развлекателни игри.


Допълнително са осигурени над 150 технически сътрудници, които да помагат хората от секционните комисии, да ги насочват и настаняват. Има и осигурени медицински пунктове.


Взето е още решение на комисиите в София да не се дават накуп всички бюлетини, отпечатани за съответната секция, което по закон е 110 процента от общо гласуващите в съответната секционна комисия. Така в секционните комисии ще са улеснени както с преброяването на неизползваните бюлетини, така и с последващото им носене в чували. Ако се наложело, общинската комисия имала готовност веднага да осигури допълнителни бюлетини там, където свършели.


За да не се налага дълго носене на тежки чували с бюлетини и изборни книжа пък, колите, превозващи представителите на секционните комисии, ще спират непосредствено преди входа на залата, откъдето ще се влиза. За пореден път от комисията посочиха, че този път ще се влиза през три входа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK