"Прозрачност без граници" напомня за възможните нарушения в деня на изборите

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаАсоциация "Прозрачност без граници" припомни какви са възможните нередности и нарушения в деня на изборите за местна власт, които ще се проведат в неделя (27 октомври). От асоциацията призовават избирателите да упражнят правото си на избор и да съдействат за ограничаване на нарушенията.


"От Вас зависи да се противопоставяте на нередностите и да сигнализирате за нарушенията в изборния процес", се казва в съобщение на "Прозрачност без граници". Ето и съветите:


Внимавайте дали членовете на секционната избирателна комисия:
Проверяват внимателно дали присъствате в съответния избирателен списък и едва след това подават бюлетината.


Осигуряват възможност да гласувате необезпокоявано, при запазване тайната на вота (например никой не присъства на по-малко от 3 метра от тъмната стаичка, няма пряка видимост към тъмната стаичка, екранът на електронната машина за гласуване се вижда само от избирателя, няма външни лица в секцията).


Боравят правилно с бюлетините: откъсват пред вас бюлетината от кочана, поставят първи печат върху нея, след гласуването сверяват дали контролният номер в долния ъгъл съвпада с номер от кочана, поставят втори печат и откъсват пред Вас поредния контролен номер (без да разкриват тайната на вота и да проверяват как сте гласували).


Вписват в съответния избирателен списък данните Ви по лична карта и Ви канят да поставите подпис, след като сте гласували.


В изборните помещения:


Не е допустимо да присъстват кандидатите, представители на местни власти и хора без обозначен статут.


Могат да присъстват само: членовете на секционните комисии; избирателите; застъпниците; наблюдателите; журналисти (докато правят репортаж за протичането на изборния процес). Членовете на СИК, застъпниците и наблюдателите задължително носят обозначителни знаци.


При нарушения на секционната избирателна комисия или на представители на партиите


можете да се оплачете пред Общинската избирателна комисия. ОИК е длъжна да вземе решение незабавно и да го публикува на сайта си заедно с постъпилия сигнал. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за връзка с ОИК.


При съмнение за престъпления като купуване на гласове, осъществяване на контрол и натиск върху избирателите сигнализирайте компетентните органи – МВР, районна прокуратура или РИК/ЦИК, призовават от "Прозрачност без граници" и изброяват


съмнителни практики:


Присъствие на хора без обозначителни знаци, застъпници или представители на партии, които проследяват как гласуват избирателите.
Организирано безплатно извозване с автобуси, леки автомобили, съпровождане на избиратели и групово гласуване.
Даване на указания на избирателите за кого да гласуват.
Разпитване на избирателите за начина, по който възнамеряват да гласуват.
Оказване на натиск върху избирателите да гласуват по определен начин.
Възпрепятстване на избирателите да гласуват.
Събиране на лични карти и изготвяне на списъци с лични данни на избиратели.
Разкриване тайната на вота.
Отправяне на заплахи за физическа саморазправа и оказване на тормоз върху избирателите.
Раздаване на пари.
Опрощаване на дългове.
Раздаване на хранителни продукти, дърва за огрев и други материални облаги.


В тези случаи съветът е да се обръщате своевременно към служителите на МВР. Те са длъжни да реагират незабавно, да проверят сигнала и да прекратят незаконни действия. На вратата на изборното помещение са посочени телефони за подаване на сигнали до РУ на МВР и до дежурния прокурор. МВР поддържа и централизирана линия за сигнали за изборни нарушения: 02/ 982 2232, както и e-mail: [email protected], припомнят от "Прозрачност без граници".


Можете да подадете сигнал и до Асоциация "Прозрачност без граници" на безплатен телефон – 0800 11 224. Нашият екип може да Ви даде съвет как да защитите своите права.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK