Денят на местните избори: какво е важно за избирателите

Денят на местните избори: какво е важно за избирателите

© Цветелина Белутова, КапиталДнес е първият тур на изборите за кметове и общински съветници. За четвърти път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.


Избирателите по списъци са 6 227 901, а всички кандидати за местната власт са 36 251. Кандидатите за общински съветници са 29 493, за кметове на общини - 1254, а за кметове на кметства - 5041. В пет общини, както и в 392 кметства има само по един кандидат за кмет. Кандидатите за районни кметове в София, Пловдив и Варна са 463 души.


Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час - до 21.00 часа (още за гласуването четете тук).


Бюлетина за всеки избор
Гласуването ще е само и единствено с хартиени бюлетини, отделни за всеки вид избор. За първия тур са отпечатани над 17.2 милиона бюлетини, като всяка от тях е на непрозрачна хартията, има осемцифрен номер, който се откъсва след гласуването, както и място на гърба за два печата.


В София, Пловдив и Варна има три вида избори - за кмет на община, за общински съветници и за районен кмет, в останалите общински центрове - два. В селата около столицата има и четвърти избор - за кмет на кметство. В останалите села у нас, които имат над 350 жители, се гласува за кмет на община, за общински съветници и за кмет на кметство.


Бюлетините, с които се гласува за кмет на община, кмет на кметство, както и за районен кмет, са еднотипни. От лявата страна са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а от дясната - имената на кандидатите. По средата са квадратчетата с номерата на партиите, коалициите и независимите кандидати. Най-отдолу има опция "Не подкрепям никого". Кандидатите за кмет на София са 20, на Пловдив - 14, а на Благоевград и Шумен - по 13.


Преференция за съветник


От лявата страна на бюлетината за избор на общински съветници са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и имената на независимите кандидати, като номерата в квадратчетата са от 1 до 100 според жребия; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция за отделен кандидат от дадена листа, в които има номера от 101 до нагоре (в София до 161). Има и възможност "Не подкрепям никого".


За втори път на местни избори гласуващите могат да отбележат преференция за предпочитан кандидат за общински съветник, а прагът за валидност е 7% от действителните гласове за съответната листа. Номерата са различни, за да се избегнат съвпадения по т. нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата. Ако няма отбелязана преференция, гласът ще се брои за водача на общинската листа, както е и на парламентарни избори.


Как се гласува


Гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия (СИК) по постоянен или настоящ адрес, ако е заявил предварително такова желание. Той се легитимира пред член на комисията с личната си карта (със зелен паспорт – само гласоподавателите, родени до 31.12.1931 г.). След вписване на данните от личната карта на избирателя в списъка той получава бюлетини, които се откъсват от съответните кочани и на гърбовете им се поставя по един печат на СИК. Нарушение е, ако членовете на комисията са накъсали бюлетините предварително за улеснение. Ако не иска да направи един от видовете избори, избирателят не получава съответната бюлетина.


След като вземе бюлетините, избирателят влиза в тъмната стаичка за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Преференцията за даден кандидат от листа се отбелязва в съответното кръгче със същите знаци. Гласът е действителен само ако е с химикал, пишещ със син цвят.


Бюлетините се сгъват така, че да не се вижда отбелязването. Препоръчително е отгоре да остане мястото за печати, където да се постави втори на излизане.


След това избирателят излиза от тъмната стаичка за гласуване, подава сгънатите бюлетини с вота си на член на СИК и следи за точното сверяване дали номерата върху тях съответстват на номерата върху кочаните, от които са откъснати. Ако това е така, номерата се откъсват и се поставят в кутия, а върху бюлетините се поставя втори печат. След това избирателят ги пуска в прозрачната урна. Накрая полага подпис в избирателния списък.


Ако избирателят сгреши дадена бюлетина, може да я върне на комисията, която поставя надпис "Сгрешена", и да получи нова, в която да отбележи вота си.


На изборите е забранено


Предварително раздаване на изборни книжа и материали.


Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.

Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.


Присъствието в кабината за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.


Присъствието на други лица извън гласуващите в момента избиратели на разстояние по-малко от 3 метра от кабината за гласуване, когато в нея има избирател.


Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева.


Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането й в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.


Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.


Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Най важното за избирателите е да отидат до урните и да гласуват.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Ще бъде чудесно да запомним този ден не само със смяната на лятното часово време.
  ГЛАСУВАЙТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  Може да прозвучи малко олигофренско, но видях, че в текста не са го включили.
  Гледайте да не забравите да отбележите партията на общинските съветници, а пък да сложите преференция. Бюлетината е невалидна в този вид.
  Хубав ден и гласувайте!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 599 Неутрално

  "Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лева."

  Мога да се обзаложа, че в края на деня няма да има нито един хванат, па камо ли глобен.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Отворихте ли секцията ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз":

  То самото "хващане" би нарушило закона. Не трябва да има хора на три метра от теб. За кое точно да те хванат? Или да пребъркват за телефони... Как ли не.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":Отворихте ли секцията ?
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Тц. Вчера отворих секцията да търся едни лекции, а там се оказа такъв безпорядък, че едно старо издание на Записките едва не ми счупи пръста, докато го хвана, затова днес съм пас.
  Вий?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  Ний ще ядем и пиИм . И те тез трите неща !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Избирателите трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гласуват, а никъде не прочетих че тези които избираме са длъжни задължително да си вършат работата.Корупцията и търговията с влияние в общинските съвети е сериозна!

 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Весело

  какво е важно за избирателите
  -------------------------------------------------------

  Най-важното е да не ги метнат при плащането

  или да им пробутат фалшиви пари....

 11. 11 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#9] от "Зори":

  Не са длъжни изобщо да вършат работа. Ако не нарушават закона, могат да сучат пръсти четири години.
  Затова му викат "избори".

  Доброто е заразно
 12. 12 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Дали да не отида за гъби?!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  За избирателите преди всичко е важно да МИСЛЯТ ЗА СВОЯТ ГРАЖДАНСКИ ИНТЕРЕС преди да гласуват!!!

 14. 14 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Избирателите трябвало ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гласуват, а никъде не прочетих че тези които избираме са длъжни задължително да си вършат работата.Корупцията и търговията с влияние в общинските съвети е сериозна!
  —цитат от коментар 9 на Зори


  Задължително? Зори, ама аз си мислих, че вече живеем в свободна страна?

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#14] от "bez_ime2":

  В закона пише, че е задължително.
  Тъй че ако ще ходиш за гъби, внимавай да не те изпоарестуват.
  Шегувам се.

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":В закона пише, че е задължително.Тъй че ако ще ходиш за гъби, внимавай да не те изпоарестуват.Шегувам се.
  —цитат от коментар 15 на АзКлавдия


  Гешев да дойде да ме арестува... :)

 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":В закона пише, че е задължително.Тъй че ако ще ходиш за гъби, внимавай да не те изпоарестуват.Шегувам се.
  —цитат от коментар 15 на АзКлавдия


  ... да се дегизира като червена мухоморка и да ме закопчае. :)

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#16] от "bez_ime2":

  Чакам след изборите някой все пак да каже, аджеба, след като станаха задължителни, колко се вдигна активността.
  Моята прогноза - с минус нула цяло и три.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#16] от "bez_ime2":Чакам след изборите някой все пак да каже, аджеба, след като станаха задължителни, колко се вдигна активността. Моята прогноза - с минус нула цяло и три.
  —цитат от коментар 18 на АзКлавдия


  И още ще пада...

 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#10] от "Hawaii":

  Или фалшиви кИбапчета и алкохол !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  Това твоите го измислиха и още го крепят. Скоро ще посегнат и на други свободи на раята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Весело

  До коментар [#19] от "bez_ime2":

  Това е също толкова умно колкото карането на фарове. Но е изгодно някому !
  Гарантирано от >>>> .... !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Най важното за избирателите е да отидат до урните и да гласуват.
  —цитат от коментар 1 на chicago514


  И това ! Но и да гласуват не само както ПОВЕЛЯВА партийната дисциплина , а като мислят с главите си КОЙ ще е този , в когото са сигурни , че изпълнява , каквото е обещал !!

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Карането на фарове е доказано умно, кмете. Многократно доказано.
  Не шофираш достатъчно, за да псуваш някой селски бек как шпори с кафява лада седмичка из кафяво поле наоколо, за да го оцениш.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аз ще гласувам за по- малкото зло!

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#25] от "faeton.":

  Що не гласуваш за някое добро?
  Доброто е заразно.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  футболен мач с една врата!

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":

  Ами така пише.

 29. 29 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#14] от "bez_ime2":Ами така пише.
  —цитат от коментар 28 на Зори


  Докато се приемат глупави закони, хората масово няма да ги спазват...

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  В несебър вече има ли неарестувани, за които да може да се гласува?

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Къде ще могат да се гледат междинни резултати?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 32. 32 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Купуването и продаването на овце не Е престъпление!

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Гласът е действителен само ако е с химикал, пишещ със ❗син цвят.❗
  =////========

  Някой може ли да обясни защо ?!

  "Чуждестранен агент"
 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#34] от "putinxujlo":

  Прието някога и се кара по инерция. Нищо не пречи да е черен, червен, зелен, лилав, оранжев. Виж, жълтото се губи малко. Ми, нещо, като традиция.

 36. 36 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Какво да е важно? Ами отново ще изберат крадци и мшеници да крадат от общините като на всияки избори до сега... Очевадно изборите не са решение но избирателите не са хванали сопите следователно избирателите са мазохисти и самоубийци.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 223 Неутрално
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":

  Ето какво пише в статия:

  КАК СЕ ГЛАСУВА
  След като вземе бюлетините, избирателят влиза в тъмната стаичка за гласуване. Той отбелязва вота за кмет, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избрания от него кандидат или опцията "Не подкрепям никого". По същия начин се отбелязва вот за предпочитаната листа с кандидати за общински съветници или независими кандидати. Преференцията за даден кандидат от листа се отбелязва в съответното кръгче със същите знаци. ❗Гласът е действителен⁉️ само ако е с химикал, пишещ със син цвят.❗

  "Чуждестранен агент"
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1545 Неутрално

  Да гласуват без да се влияят от друг.

 43. 43 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":

  Аз мисля, че на изборите трябва да гласувате само с ВАШИЯ химикал; необходимо е цветът на химикалката да е всеки „креативен“ цвят, различен от тези, които са в кабинките. Освен това, по време на преброяването на гласовете, ако гласовете за „ненужната“ партия преминат през "покрива", в бюлетината с маркировки за „Непотребна“ страна, поставете втора отметка и той вече е невалиден. Така
  можете да изравните/намалите висок процент гласове, подадени за всяка партия и да направите
  победител е този, който „препоръчан“.

  "Чуждестранен агент"
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Заемането на позиция е най-важно. А позиция се заема с гласуване

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Весело

  Е, надявам се кандидатът, който ми е най-противен дори да не се класира за балотажа за кмет на София. За съжаление е малко вероятно.

 46. 46 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":
  Трудна работа. Как да се дегизира на това, което е?

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#24] от "АзКлавдия":

  Значи немците са тъпи защото НЕ карат на фарове.Колкото до другото- едва ли имаш по-голям опит и квалификация от мен.
  Имаш доста близки милиционери - позаинтересувай се какъв е ефекта - ЗЕРО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK