На живо

Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© ДневникДнес се проведе първият тур на изборите за кметове и общински съветници. За четвърти път гласуването на изборите у нас е задължително, но санкция за негласуване няма.


Избирателите по списъци са 6 227 901, а всички кандидати за местната власт са 36 251. Кандидатите за общински съветници са 29 493, за кметове на общини - 1254, а за кметове на кметства - 5041. В пет общини, както и в 392 кметства има само по един кандидат за кмет. Кандидатите за районни кметове в София, Пловдив и Варна са 463 души.


От първоначалните резултати, разпространени от "Алфа Рисърч", се вижда, че балотажи ще има в повечето големи градове в страната. Във Варна и Кърджали може да има кмет и след първия тур, но там ще се чакат крайните резултати. В София ще има балотаж за първи път от 2005 г.
Официално изборният ден приключи по закон в 20 ч. Това съобщи пред журналисти говорителят на ЦИК Таня Цанева. Изборният процес може да бъде удължен до 21 ч. на места, където все още има желаещи да упражнят правото си на глас, уточни тя.

Очертават се балотажи в големите градове, във Варна може да има кмет на първи тур

Кметският пост в София ще бъде решен на балотаж между настоящия кмет Йорданка Фандъкова и явяващата се като независим кандидат, но с подкрепата на БСП, Мая Манолова. Разликата между двете е близо 10 процентни пункта в полза на претендента на ГЕРБ - 35.4% срещу 26.2 %. Това сочат първите данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" към 19 ч., получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции. В Пловдив ще има балотаж, като изненадата е класирането на Дани Каназирева, издигната от коалицията Съюз за Пловдив". Според първите данни тя влиза във втория тур с резултат 20.8% срещу 33.5% за кандидата на ГЕРБ - областният управител Здравко Димитров. В Русе, където премиерът Бойко Борисов не позволи на досегашния кмет да се кандидатира за нов мандат, ГЕРБ отива на балотаж, но от втора позиция. Кандидатът на партията Диана Иванова има 26.21%. Претендентът на БСП - депутатът Петър Милков печели 32.5 на сто от гласовете. Във Варна досегашният кмет Иван Портних взима 49.5%, което до доближава на крачка от победата на първи тур. Втора, с голяма разлика, е издигнатата от БСП Анелия Клисарова - 16.1%.

Избирателната активност в страната към 17:30 ч. е 42.85%

Избирателната активност в страната към 17:30 ч. е 42.85%, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК). Гласувалите са малко над 2.7 млн. души. В Столичната община избирателната активност е 35.35%.

Транспорт с лични автомобили и групово гласуване - какви са сигналите за изборни нарушения

До 16 ч. в изборния ден доминират организационните нередности, сред които се открояват неспазването на процедурите за боравене с бюлетините: предварително откъсване на бюлетини, питане на избирателите дали желаят да получат всички бюлетини или част от тях, поставяне на различните в три отделни урни. Сигналите бяха обобщени на пресконференция на Централната избирателна комисия. В последните часове нараства честотата на сигнали за контролиран вот: разкриване тайната на вота от избиратели или от членове на секционни комисии чрез демонстративно показване на попълнена бюлетина, снимане с телефон на бюлетини в тъмната стаичка и др. Освен това се забелязват първи признаци на групово придвижване на граждани до секциите (групи от по 7-8 граждани, които видимо няма връзки помежду си, отиват до секция). Данните са от сигнали и наблюдения на "Прозрачност без граници". Още за изборните нарушения четете тук.

Кандидатът за кмет на София Десислава Иванчева, подкрепена от "Християндемократическа партия на България", гласува в 125-о училище в квартал "Младост". Тя заяви на официалната си "Фейсбук" страница, че дава гласа си "за по-чиста, по-уредена и по-зелена София, без презастрояване".

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов гласува в столичното 134 СУ "Димчо Дебелянов", като обяви, че вотът му е "за един добър кандидат за кмет на София, енергичен, млад човек". Лидерът на ВМРО подчерта, че е "крайно време да се разбере, че София не е само центърът и жълтите павета". "Крайно време е да разберем, че нашите проблеми са в нашите ръце. "Ако ние не гласуваме, други хора срещу 30 лева, срещу определен етнически или религиозен натиск, предопределят нашето бъдеще", каза още той.

Към 13 ч. избирателната активност в страната е 23.54%

Избирателната активност в страната към 13 ч. е 23.54%, съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК). За сравнение на местните избори през 2015 г. тя е била 25.71%. Досега са гласували близо 1.5 млн. избиратели. В Столичната община избирателната активност към 13 ч. е 17.61%.

Борисов обвини Румен Радев в изборна агитация за БСП и ДПС

Премиерът Бойко Борисов обвини президента Румен Радев, че в изборния ден е агитирал в полза на БСП и ДПС. Изказването му дойде, след като гласува в родния си град Банкя. То беше в отговор на думите на държавния глава по-рано днес, който обяви, че Борисов е избягал от отговорност, като не е издигнал друг кандидат за поста главен прокурор и така единственият борещ се за поста Иван Гешев беше гласуван в четвъртък от Висшия съдебен съвет. Радев заяви, че номинациите и изборът на главен прокурор са от ВСС, "в който премиерът Бойко Борисов има огромно влияние със своята квота". Според премиера изказването на държавния глава е предизборна агитация, която подвежда избирателите. По думите му ВСС се състои от 24 човека, като от тях 11 са от парламентарната квота. "От тези 11 трима са от ГЕРБ, трима от БСП и двама от ДПС. Последните две партии подкрепиха Радев на изборите. Така той (бел. ред. Румен Радев) агитира избирателя. Той има по-голяма квота във ВСС от мен и прехвърли много тънко и йезуитски топката върху мен. Просто не искам да агитира за БСП и ДПС, защото това е внушение", заяви Борисов. Какво още каза той четете тук.


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Велко Ангелов

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева гласува на местните избори в училище "П. Р. Славейков" в Кърджали. Тя заяви, че е дала вота си градът "да стане по-добро място за живеене, за да могат да се върнат децата". По думите ѝ в града най-вероятно ще има балотаж. "Не очаквайте парламентарни избори след тези местни избори", каза още Караянчева.

Независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова, която е подкрепена от БСП, даде своя вот "за промяна в модела на управление". По думите ѝ столицата се нуждае от чисто и прозрачно управление. "Гласувах за по-добър живот на всички, а не за малка група приближени", каза още тя.


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

В 163-о училище в столичния квартал "Дружба" гласът си пусна кандидатът за кмет на "Демократична България" Борислав Игнатов. Той каза, че гласува за "силен, принципен и подготвен кмет, както и общински съвет". Според него в момента на София ѝ липсва съвременно управление и скорост. "Гласувах за София, в която децата са приоритет", допълни той.


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Демократична България

Независимият кандидат за кмет на София Борис Бонев гласува на местните избори в столичния квартал "Лозенец", като заяви, че вотът му е "за град, който не стои на едно място, а прави смели крачки напред". Това съобщиха в прессъобщение до медиите неправителствената организация "Спаси София", чийто кандидат е той. Бонев призовава "хората да гласуват масово" и да не се поддават на "партийни манипулации и тънки сметки".


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Спаси София

Лидерът на БСП Корнелия Нинова гласува в столичното 25 ОУ "Петър Берон". Тя заяви, че дава гласа си "за промяна на статуквото, за по-чиста, по-зелена, по-подредена и модерна София". Нинова каза още, че е гласувала за "град, в който е гарантирана сигурността на всеки софиянец.

Към 10 ч. избирателната активност в страната е 10.27%

Към 10 ч. избирателната активност в страната е 10.27%, обяви Централната избирателна комисия. В София тя е 6.7%, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Отчита се, че в малките населени места активността е доста по-голяма. Какви са предварителните резултатите от изборите може да намерите тук.

Около 30 сигнала и жалби са получени в Централната избирателна комисия (ЦИК), съобщи говорителят Александър Андреев. По думите му голяма част от тях са от компетентността на Общинските избирателни комисии (ОИК) и са били препратени към тях. "Има такива, че в списъците, които са изнесени на информационното табло в Севлиево не е изписан правилно номерът на кандидатската листа, за това вече са взети мерки, подменено е информационното табло, така че да не се обърква избирателят", съобщи Андреев. Прокуратурата е образувала 57 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборния процес. 9 от тях се разглеждат като бързи производства, а останалите 48 – по общия ред.

Радев призова хората да гласуват, за да не оставят някой друг да определя бъдещето им

Президентът Румен Радев гласува на местните избори в столичния кв. Редута, като заяви, че прави това "с очакването София да се развива като столицата на страната, като град в интерес на своите граждани, в който те живеят спокойно и сигурно, в който публичните средства се харчат прозрачно и ефективно, обществените услуги са качествени, а градоустройството е в хармония с природата". Той призовава българите да гласуват днес и да не оставят някой да определя бъдещето вместо тях, защото само масовият вот можел да обезсмисли всякакви опити за манипулации на тези избори. Той коментира и дали ще подпише указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Какво каза по темата четете тук.


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Анелия Николова

Фандъкова гласува с мисъл "да не се подлагат на риск големите проекти"

Кметът на София и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Йорданка Фандъкова упражни правото си на глас, като заяви, че столицата трябва да продължи да се развива. Тя гласува в 47-мо СУ "Христо Г. Данов" в квартал "Иван Вазов". "Не трябва да се подлагат на риск големите проекти. Все още в София има нужда от много работа", каза тя. "Ще прекарам деня оттук нататък със семейството си. Надявам се днес да е хубав ден за всички", каза още кметът на София.


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

В деня за размисъл в Несебър бяха установени няколко нарушения и опити за купуване на гласове. По данни на БНТ е задържан още един кандидат за общински съветник. По първоначална информация той е част от организирана престъпна група за купуване на гласове, която специализираната прокуратура разследва. През последната седмица в курортния град бяха арестувани няколко души по същите обвинения, като сред тях беше и настоящият кмет Николай Димитров, който отново се кандидатира за поста.

Лидерът на "Атака" и кандидат за кмет на София Волен Сидеров гласува за това столицата "най-после да има кмет мъж". Ако бъде избран, той очерта няколко основни цели пред себе си - да се справи с дилърите на наркотици край училищата, които щели да бъдат "размазани", както и да пребори обирджиите на къщи, апартаменти и офиси. За пореден път той подчерта, че ще спре и провеждането на гей парадите в града. Сидеров уточни, че няма да оттегли подадената си оставка като депутат.

Ахмед Доган гласува без да коментира

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган гласува рано тази сутрин в една от избирателните секции на столичното 36 СУ "Максим Горки". По традиция той беше придружен от дългогодишния шеф на пресцентъра на партията и настоящ депутат Велислава Кръстева. През последните години това са единствените публични прояви на Доган, който е пазен от служители на Национална служба охрана (НСО), въпреки че официално няма никаква политическа или институционална длъжност. И този път той пристигна със сериозна охрана. Доган за пореден път не говори пред събралите се журналисти. В официалния му профил във "Фейсбук" беше публикувано съобщение, че е гласувал "за една по-красива София".


Очертават се балотажи в големите градове (хронология)

© Георги Кожухаров


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK