На живо

Резултатите от местния вот: Борисов видя стабилност, БСП - ново начало (хронология)

Йорданка Фандъкова и Мая Манолова

Йорданка Фандъкова и Мая МаноловаГЕРБ губи позиции в сравнение с местните избори преди четири години, но не драматично. БСП пък е във възход, но също без особено впечатляващи резултати - това сочат първите резултати на социологическите агенции, като потвърждават предварителните очаквания от осмите редовни избори за местна власт след промените в България. В тях за доверието на избирателите се състезаваха малко над 36 хил. кандидати за кметове и общински съветници.


Данните до този момент не са представителни, тъй като са за около половината от областните градове в страната - тези, в които социологическите агенции са избрали да правят анкети на изхода на избирателните секции и паралелно преброяване след това. Дотук ГЕРБ изглежда печели 5 областни града още на първия тур, а в още седем отива на балотаж, като сред тях е столицата, където втори тур не е имало от 14 години, когато премиерът Бойко Борисов спечели за първи път кметското място и така отвори път за три последователни управленски мандата на партията си.


Първите официални резултати от общинските избирателни комисии се очакват сутринта. От тях ще стане известно какви позиции запазва управляващата партия ГЕРБ и дали ключовият й коалиционен партньор - ВМРО (явяващ се по места заедно с друг от "малката управленска коалиция" - НФСБ), ще има достатъчно добри постижения, за да осигурява нужното мнозинство в общинските съвети, както и какви позиции ще имат БСП, ДПС и "Демократична България" в тях.
Министър-председателят разтълкува резултатите като "безапелационна победа" на партията си, докато основната опозиционна партия - БСП обяви завръщането си в местната власт. "Демократична България" и ДПС запазиха пълно мълчание в изборната нощ.


"Дневник" проследи на живо първите резултати и първите коментари на политическите играчи след вота.


Най-важното от изборния ден - тук.

Протоколите в София - пълни с грешки

Протоколите от секциите в София са пълни с грешки, обработването и отчитането на резултатите върви изключително трудно и бавно, а в някои секции все още продължават да попълват протоколи, съобщи за "Дневник" председателят на Общинската избирателна комисия в столицата София Полина Витанова.


Документите от 238 секции са пристигнали в зала "Арена Армеец" към 1 ч. От тях 120 са обработили и предали протоколите си и в тях не са отчетени грешки. Секциите в София са над 1600.


Подробности по темата - тук.

Какво предстои

От понеделник сутрин се очаква да започнат да излизат официални резултати от изборите за цялата страна. Общинските избирателни комисии започнаха да дават данни, но при твърде малка извадка от протоколите към този час, за да бъдат съобщавани.


Очакват се официалните изявления на "Демократична България" и "Спаси София" за действията им на балотажа в София.

ГЕРБ печели пет града от първия тур

Според данните на социологическите агенции от паралелното преброяване на гласовете изглежда, че ГЕРБ взима от първия тур пет областни града. Местата си запазват досегашните кметове на Бургас, Варна, Велико Търново и Стара Загора. Първи с над 50 на сто подкрепа е и кандидатът на управляващата партия в Хасково.


В още 5 областни града ГЕРБ се очертава да отиде на балотаж, като кандидата на партията влиза с първи резултат - това са София, Пловдив, Благоевград, Видин и Шумен. В Русе и Пазарджик номинираните от формацията са с втори резултат преди втория тур. Резултатите в Пловдив и Русе се очакваха с особено внимание, тъй като там премиерът Бойко Борисов не допусна досегашните кметове, смятани за приближени до вече бившият втори човек в партията - Цветан Цветанов, да се кандидатират отново и ги замени с непопулярни имена.


В Плевен ГЕРБ губи изборите за втори пореден път, като този дори не се класира за втория тур.


ДПС взима със сигурност Кърджали още от първия тур, а БСП засега е на балотаж в Русе, където кандидатът й е на първа позиция преди повторното гласуване след седмица.


В София голямата изненада е резултатът на независимият кандидат Борис Бонев, надвишаващ значително социологическите прогнози.

Обрат в Пловдив

Здравко Димитров и Славчо Атанасов

Здравко Димитров и Славчо Атанасов


Бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов, който на тези избори се кандидатира от местната коалиция НФСБ/ВМРО, е на път да преобърне резултатите и да се класира за балотажа срещу номинирания от ГЕРБ Здравко Димитров, сочат данните на агенция "Алфа Рисърч" при 70% паралелно преброяване на гласовете в града.


Според тях Атанасов получава 17.9 на сто от гласовете и рязко изпреварва Дани Каназирева от коалицията "Съюз за Пловдив", която според прогнозните резултати към 19 ч. имаше 20.8% и изглеждаше, че влиза на балотаж. Още при обявяването на първите данни Атанасов обяви, че те ще се променят и трябва да се изчака паралелното броене.


Още по темата - тук.

Разликата между Игнатов и Бонев в София намалява

Разликата между настоящия кмет Йорданка Фандъкова и втората в изборите за кмет на София - Мая Манолова намалява от 9.2 на 8.9 процентни пункта. Доста по-чувствително намалява разстоянието между третия и четвъртия - Борислав Игнатов и Борис Бонев, които вече имат разлика от само 1.3 процентни пункта.


Това сочат данните на социологическата агенция "Алфа Рисърч" при пълното паралелно преброяване на гласовете в столицата.

"Толкова дълго бях задържан, и аз не знам защо. Това време, което ми беше дадено – 20 дни да се готвя за изборите... Бях изолиран от хората и оттам идва лошият резултат". Така подсъдимият кандидат за кмет на община Бяла Слатина Ценко Чоков коментира пред "Нова телевизия" изборния си резултат, макар в същото време изрично да подчерта, че не знае резултати и "не знам какво се случва в Бяла Слатина. Чоков, който беше кмет на село Галиче, е осъден на първа инстанция като ръководител на престъпна група за рекет, лихварство, побои и палежи. Същевременно


Съпругата му Цветелина Нелова, издигната от местната коалиция "Новото време", засега води на изборите в Галиче, където се очертава балотаж между нея и кандидата на ГЕРБ Страхил Стоянов. Стоянов бе избран за кмет, след като Чоков беше отстранен.

Изборните книжа на 70 от общо 1613 секции са пристигнали в зала "Арена Армеец" до 23 ч. Установено е, че има грешно попълнени протоколи, но все още не се знае колко точно са те. Това обясни председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК-София) Полина Витанова.


Витанова категорично отрече твърденията на лидера на "Атака" и кандидат-кмет Волен Сидеров, който продължава да стои пред залата, че има право да влезе в "Арена Армеец". Тя обясни, че според Изборния кодекс в изчислителния център и при приемане на протоколите могат да присъстват застъпник, представител и наблюдател.

Стара Загора и Кърджали с кметове

При 80% паралелно преброяване на гласовете от агенция "Галъп" кметът на Стара Загора Живко Тодоров печели нов мандат още на първия тур с резултат 71.8 на сто от гласовете. Втори е кандидатът на БСП Иван Върляков с едва 14.1%


В Кърджали Хасан Азис печели петия си мандат. Това става на първи тур с 55.5% от гласовете. Вторият - Николай Ганев от ГЕРБ, е получил 27.4%.

По данни от паралелното преброяване на "Галъп" във Видин води кандидатът на ГЕРБ Огнян Ценков с 33.2%, а втори е Цветан Ценков, кандидат на местна коалиция СДС.


Бонев и Игнатов засега мълчат за втория тур

Кандидатите на "Демократична България" и "Спаси София" - Борислав Игнатов и Борис Бонев, засега запазват мълчание дали ще призоват привържениците си да подкрепят някой от участниците в балотажа следващата седмица. В изявлението си Йорданка Фандъкова директно заяви готовност за разговори с десните формации, докато втората Мая Манолова заговори за надпартийно обединение в името на промяната в столицата.


Разликата между победителката й подгласничката й е почти 10%. като се има предвид броя на гласувалите днес софиянци, това се равнява на около 45 хил. гласа. Игнатов и Бонев останаха на трето и четвърто място на първия тур с общ резултат колкото този на Мая Манолова.


Бонев вече обяви, че ще изчака окончателните резултати, за да излезе с официална позиция. Той обаче допълни, че с гласуването си за него и колегата му Гергин Борисов, софиянци са заявили желание за промяна и той няма да предаде тези хора (интервюто на Борис Бонев за "Дневник" четете тук)


Игнатов и щабът му от "Демократична България" казаха за "Дневник", че днес няма да правят изявления и препратиха въпросите към утрешния ден, когато се очаква да свикат пресконференция.

Резултатите от местния вот: Борисов видя стабилност, БСП - ново начало (хронология)

© Велко Ангелов


Лидерът на "Атака" и кандидат за кмет Волен Сидеров прави опит да влезе в зала "Арена Армеец", където работи столичната общинска избирателна комисия. Сидеров, чийто резултат за момента е неизвестен, но е извън челната петица в кметската надпревара, е заобиколен от неколцина свои съпартийци и настоява да влезе в залата, за да види как се приемат протоколите, докато партийната му телевизия "Алфа" излъчва на живо.


Полицаите около залата отговарят спокойно на искащия шумно обяснения Сидеров, показва прякото предаване. Те неколкократно обясниха, че по заповед на шефа на общинската комисия в залата се допускат представители на партиите-участници в изборите, но не и кандидати.


По-рано днес Сидеров пробва да направи скандал и в избирателна секция, в училището, където гласува. на висок глас той искаше обяснения от член на комисията, отново излъчван директно от "Алфа".


Преди четири години изборната нощ след местния вот беше белязана от нахлуването на Волен Сидеров в НАТФИЗ, където той и заместникът му Десислав Чуколов налитаха на бой, но накрая бяха отведени, след като Сидеров беше ударен.

Фандъкова: готова съм на разговори с десните за балотажа

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова, която следващата седмица ще излезе на балотаж срещу Мая Манолова, обяви, че е готова на разговори с десните партии за втория тур.


Преди това тя поздрави изрично кандидатите на "Демократична България" и на неправителствената организация "Спаси София" - Борислав Игнатов и Борис Бонев, за резултатите им и на няколко пъти подчерта, че с гласуването днес София е показала, че е дясна. Според първите данни резултатите на Игнатов и Бонев сумарно надвишават този на класиралата се втора Мая Манолова.


Фандъкова изрази надежда следващата неделя софиянци да излязат да гласуват, "защото този избор е важен".


Пълното изявление на Фандъкова вижте във видеото:

Борисов обяви безапелационна победа над БСП

В първото си изявление след изборите премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че управляващата партия е удържала "безапелационна победа над БСП навсякъде в страната, а в София - двойна". От думите му не стана известно какво има предвид - по първоначалните данни разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова е 9.2 процентни пункта, а разликата между ГЕРБ и БСП във вота за общински съветници - 14.6.


Той разтълкува резултатите като знак за стабилност на управлението.


В отговор на въпрос Борисов каза, че в изборите не се е усетила липсата на доскорошният втори човек в партията - Цветан Цветанов, който винаги е бил шеф на предизборния щаб на партията до изгонването му от партийните постове тази пролет. "Да, липсва ми, но и без мен, и без него, и без петел, ще съмне", обобщи в характерния си стил Борисов.


Той оцени като добри резултатите на ВМРО - партията, на чиято подкрепа основно разчита за управлението в момента. Останалите две партии, които формално влизат в управляващата коалиция - "Атака" и НФСБ, не бяха споменати.


Премиерът отказа да отговаря на въпроси за балотажа в София и препрати към кандидата Йорданка Фандъкова и щаба й.


Още по темата - тук


Пълното изявление на Борисов вижте във видеото:

Мая Манолова призова за гласуване на втори тур

Издигнатата като независим кандидат и подкрепена от БСП Мая Манолова призова за активно гласуване на втория тур с аргумента, че предстои избор между диктата и демокрацията.


Мая Манолова

© Георги Кожухаров

Мая Манолова


София показа, че иска промяна, но ни трябва воля още една седмица, заяви Манолова в първата си изява пред медиите след излизането на резултатите от вота в София, където тя отива на балотаж срещу настоящия кмет Йорданка Фандъкова, като по първоначални данни изостава с около 10 процентни пункта.


"Промяната е възможна, промяната е близо. Разбирам тези, които не излязоха да гласуват - те не повярваха, че нещо може да се промени, но сега се видя, че промяната е възможна", каза Манолова.


Още по темата - тук


Пълното изявление на Манолова вижте във видеото:

Една пета от гласовете за Борис Бонев идват от "Демократична България" - това сочат демографските профили на избирателите, направени от "Алфа Рисърч".


Според тях 20 % от гласовете за кандидата на неправителствената организация "Спаси София" са дошли от гласоподаватели, чиито политически пристрастия са към "Демократична България". Едва 6 процента идват от привърженици на ГЕРБ, 5% - от такива на БСП, а 4% - от тези на ВМРО. Общо 65 на сто от гласовете за Бонев са дошли от привърженици на други партии.


Подробности - тук.

ВМРО очаква да удвои общинските си съветници в София

Резултатите на ВМРО са добри и очакваме партията да удвои общинските си съветници в София, заяви Юлиан Ангелов, шеф на предизборния щаб на партията, която е част от управляващата коалиция.


По изчисления на ВМРО съветниците им ще са шестима. Броят на представителите им ще е ключов предвид по-ниския резултат на ГЕРБ спрямо изборите през 2015 г. Все още не е известно дали двете партии заедно ще имат 31 мандата, колкото са нужни за мнозинство в Столичния общински съвет.

Общинската избирателна комисия в София съобщи, че в 20 ч са затворили всички секции.


Гласували са 452 644 души или 43.57% от гласоподавателите. Подадени са 56 сигнала за нарушения

Премиерът Бойко Борисов влезе в централата на на ГЕРБ в административната сграда на НДК. Той отказа коментари пред медиите. Пристигането му обаче се тълкува като знак, че може да се очаква скоро изявление на управляващите.

БСП обяви, че се връща в местната власт

Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев обяви, че партията е спечелила двойно по-голяма подкрепа спрямо предходните местни избори. По думите му това показвало, че левицата се завръща в местната власт.


"Гражданите явно искат промяна. Нека софиянци помислят тази седмица и да гласуват за промяната", призова той преди предстоящия балотаж между подкрепената от БСП Мая Манолова и Йорданка Фандъкова (ГЕРБ).


Още за изявлението на левицата тук

Край на изборния ден

Резултатите от местния вот: Борисов видя стабилност, БСП - ново начало (хронология)

© Георги Кожухаров


Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално края на изборния ден.


Според говорителя на комисията Александър Андреев изборният ден е протекъл нормално. Постъпили са 250 жалби и сигнали, но нарушенията не са съществени.


Андреев уточни, че ЦИК е свалила имунитета на петима кандидати по искане на главния прокурор.

Трудните Пловдив и Русе

Както се очакваше, в Пловдив и Русе, където досегашните кметове не участват в надпреварата по изричното настояване на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, ще продължат кампанията още една седмица.


В Пловдив първи е издигнатият от управляващите областен управител Здравко Димитров, а изненадата там е втората позиция на Дани Каназирева, издигната от коалицията Съюз за Пловдив", която изпреварва сочения до вчера от различни проучвания за сигурен участник в балотажа - Славчо Атанасов, явяващ се този път от името на НФСБ/ВМРО.


Атанасов заяви, че резултатът до момента не означава нищо и призова да се изчакат резултатите от паралелното преброяване. "В Пловдив екзит половете не се получават", коментира той, като припомни предишните избори, където до последно беше ту първи, ту втори на балотажа срещу Иван Тотев, като накрая загуби с разлика от около 1000 гласа.


В Русе ГЕРБ дори няма да влезе в балотажа от първа позиция. Там първи е номинираният от БСП Пенчо Милков, а издигнатата от ГЕРБ Диана Иванова - бивш водач на формацията ЛИДЕР на Христо Ковачки в града, е на втора позиция.
Още за резултатите - тук

Победите на ГЕРБ: две сигурни победи и една на кантар

Резултатите до момента сочат две сигурни победи за ГЕРБ в кметската надпревара - на досегашните кметове в Бургас - Димитър Николов, и Велико Търново - Даниел Панов. Очаква се силен резултат да постигне и Живко Тодоров в Стара Загора, но засега данни за гласуването там няма.


Във Варна Иван Портних е на кантар да спечели от първия тур битката за трети мандат начело на града. Прогнозният му резултат е 49.5% и се чака паралелното броене на гласовете.


В Хасково резултатът на кандидата за кмет на ГЕРБ Станислав Дечев е висок - 48.3%, и дава шанс за победа от първи тур.


На предишния местен вот през 2015 г. управляващата партия завърши първия тур с победа в 10 областни града.

Първите резултати

По националните ефирни телевизии започва обявяването на прогнозните резултати от гласуването за местна власт. Данните са получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции. Все още не е известно кога ще започнат да текат първите официални данни на Централната избирателна комисия.


Първите прогнозни резултати можете да видите тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK