Борис Бонев: Все още не мисля дали да участваме в парламентарните избори

Борис Бонев: Все още не мисля дали да участваме в парламентарните избори

© Велко АнгеловНезависимият кандидат за кмет на София Борис Бонев, активист от гражданската организация "Спаси София", получи около 10% на днешните избори. Предварителните прогнози сочеха почти два пъти по-нисък резултат за него. Бонев е завършил магистратура по иновации и технологии в Сорбоната. Работил е във Франция. От няколко години активно критикува корупционните практики в Столичната община и разработва нови решения за подобряване на градската среда.
След края на изборния ден пред Би Ти Ви Бонев каза, че ако Фандъкова или Манолова му предложат да стане заместник кмет, той ще откаже.


Г-н Бонев, хората очевидно ви вярват. Кои, според Вас, са вашите избиратели?


- Това са хората, на които им е омръзнал досегашният начин на водене на политика въобще. На политика, която не е отворена към гражданите, на политика, която обслужва само партийния интерес. Аз съм щастлив, че през последните 95 дни активно на водене на кампанията при мен на щандовете идваха стотици хора, които ми казваха "Аз за първи път ще гласувам в живота си, защото вие ме накарахте" или "Аз бях решил повече да не гласувам, но вие – целият екип на "Спаси София" ми върнахте надеждата, че е възможна истинска промяна".
За мен това изключително ценно, защото ние успяхме да мотивираме хора, които не вярваха, че нещата могат да се променят и се бяха откъснали от политическия и граждански живот на България. Важно е много повече хора да сме част от този живот. Така, че аз съм много горд с всички тези хора.


Имате ли представа какъв е социалният портрет на вашия избирател – млади и образовани или? .


- Видимо са от всякакъв социален статус, които просто припознават младите и доказано независими хора в наше лице. Аз мисля, че разбихме мита, че само "жълтите павета" гласуват за истинска промяна – нищо подобно – навсякъде хората имат нужда от промяна и им е омръзнало от това статукво.


- С този сериозен резултат обмисляте ли участие и в следващите избори – парламентарните, след година и половина?


- Все още са много ранни подобни разговори. След тази дълга кампания, която ни зареди с положителна енергия, но и с доста умора. Сега не мисля за това, предпочитам да мине малко време, да се уталожат нещата и тогава можем да говорим за това.


В момента нашият фокус е да работим за София, а вече ни е гласувано огромно доверие, което аз възнамерявам да оправдая напълно. Като техен представител в общината ще изпълнявам обещанията, които съм дал и ще работя по начина от полза за гражданите – напълно открит, защото това заслужаваме всички в София.


Вашият резултат е около 10% и с него в Столичния общински съвет можехте да сформирате група на "Спаси София", но ще влезете само вие. Подходяща ли беше тази писта за участие в изборите – като независим кандидат?


- Ами, ние нямахме избор, защото партиите така са направили изборното законодателство, че граждански листи да не могат да се правят. Преди време това е било възможно. Мога да гарантирам, че ще работим като за няколко общински групи в съвета.


Какво бихте посъветвали вашите избиратели за балотажа?


- За балотажа ли? Мисля, че всеки има глава на раменете си, но нека изчакаме и крайните резултати. "Спаси София" ще излезе с официално мнение по въпроса. Мисля, че хората ясно показаха, че гласувайки за мен, за моя колега Гергин Борисов, искат промяна. Аз тези хора няма да ги предам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK