Колко "безапелационна" е победата на ГЕРБ

Колко "безапелационна" е победата на ГЕРБ

© Юлия ЛазароваГЕРБ продължава да е водещата сила, но гласувалите за нея този път са по-малко. Няма обаче политическа формация, която успява да се възползва от ерозията в подкрепата за управляващата партия. Така могат да се резюмират първите коментари на наблюдатели след гласуването за местна власт в неделя.


"Безапелационна победа" над основния си опонент от БСП отчете в изборната нощ премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него постигнатото говори за стабилността на управлението.


Преглед на резултатите (при над 90 на сто, а някъде и при напълно обработени протоколи) показва, че управляващата партия на много места губи подкрепа и в проценти, и в абсолютни гласове. Макар да печели на първи тур кметско място или да стига до балотаж, сравнението в повечето областни градове с резултатите на изборите през 2015 г. говори за отлив. Най-сериозни загуби на подкрепа за момента се очертават в София, Варна, Благоевград, Добрич. Осезаем е отливът в Русе, там засега кандидатът на левицата води пред този на ГЕРБ. И най-вече загубата в Ямбол, където претендентът на управляващите се класира едва трети и не достига до втори тур.
"Промяната в ГЕРБ", която по думите на Борисов се е отразила ползотворно, се вижда в данните от Хасково, а във Видин и Враца кандидатите на ГЕРБ за нов мандат също бележат прогрес и в проценти, и в абсолютни гласове.


София - на балотаж и хиляди загубени гласове


Досегашният кмет Йорданка Фандъкова отива на балотаж. При под 50 на сто обработени протоколи тя взима 69 733 гласа, или 36.68% от гласовете. През 2015 г. тя спечели още на първи тур с 238 500 гласа и 60.17%. Прогнозите на наблюдатели и анализатори са, че отливът ще е над 100 000 гласа при всички преброени гласове в София.


В Пловдив, Благоевград и Варна - трудности за втори тур и отлив


В Пловдив ГЕРБ реши да не издигне досегашния си кмет Иван Тотев и заложи на областния управител Здравко Димитров. Засега Димитров печели 39 493 гласа, което е 36.15% от гласовете. На предишните избори през 2015 г. Тотев получи 47 752 гласа, или 39.55% подкрепа. Втори в Пловдив е кандидатът на ВМРО и НФСБ Славчо Атанасов с 21.12 на сто подкрепа.


Кметът на Благоевград от ГЕРБ Атанас Камбитов също може да се похвали, че е пръв преди балотажа и води пред опонента си - независимия Румен Томов, подкрепен от БСП, който има 20.50% подкрепа. Но докато през 2015 г. той взима 19 591 гласа и печели още на първи тур с 58.03%, сега Камбитов има малко над 9 хиляди гласа и взима 25.65% подкрепа.


Във Варна се очертава една от ней-сериозните интриги. Там до ранния предиобед в понеделник още не бяха обработени около 20 на сто от протоколите. При първите неокончателни данни кметът и кандидат на ГЕРБ за нов мандат Иван Портних получаваше над 50 на сто подкрепа, но при повече обработени данни, той падна под чертата от 50 на сто. При обработени 79.01% гласове той взимаше 39 255, или 49.44%. На предишните избори Портних стана кмет без балотаж със спечелени 76 258 гласа, или 62.67% подкрепа. За второто място в града до последно се борят Костадин Костадинов от "Възраждане" с 14.24% и Анелия Клисарова от БСП с 14.06%.


Бургас, Стара Загора и Габрово - на първи тур


Кметът на Бургас и претендент за нов мандат отново издигнат от ГЕРБ Димитър Николов печели още на първия тур. Този път той взима 47 830 гласа, или 65.82%, което е спад с около 20 на сто подкрепа в проценти и около 25 хиляди гласа.


В Стара Загора кметът Живко Тодоров, издигнат пак от ГЕРБ, отново печели на първи тур, но сега с 38 658 гласа, или 68.63%, а през 2015 г. е получил над 10 хиляди гласа повече - 51 620 гласа, или 79.04% подкрепа.


Подобно е положението и в Габрово, където кметът Таня Христова също печели с 11 292, или 58.63%, в сравнение с 2015 г., когато взима 68.38%.


Видин, Враца и Хасково дърпат напред


Във Видин кметът Огнян Ценков от ГЕРБ бележи напредък и по-сериозна подкрепа, като сега печели 6027 гласа, или 32.41%, а през 2015 г. е взел около 22%. Във Враца кандидатът за нов мандат на управляващите Калин Каменов отбелязва най-сериозния ръст и печели още на първи тур с 23 092 гласа, или 72.79%, при около 38 на сто подкрепа през 2015 г.


Както отчете Борисов, промяната се е отразила позитивно на резултата в Хасково. След като се отказа от Добри Беливанов, който 2015 г. печели на първи тур 46.91%, сега издигнатият от управляващите Станислав Дечев печели без балотаж и се класира с 51.42%.


Перник с интересен обрат


Интересен обрат има в Перник. Досегашната кметица на ГЕРБ Вяра Церовска печели 39.89% на първия тур и остава втора. Пред нея е претендентът на БСП Станислав Владимиров с 40.52%. Двамата са на балотаж следващата неделя. През 2015 г. Церовска взе 41.08% от гласовете.


В Русе загубата е от най-големите


След като не номинира за нов мандат досегашния кмет Пламен Стоилов и така предизвика сериозни сътресения в местните си структури, сега централата на ГЕРБ в София ще трябва да се примири с второто място преди балотажа в неделя. Засега в Русе кандидатът на левицата води пред този на ГЕРБ. Диана Иванова от ГЕРБ печели 25.56%, а Пенчо Милков, издигнат от местна коалиция начело с БСП, взима 35.34% от гласовете. За общинския съвет в Русе ГЕРБ имат малко по-сериозна подкрепа в проценти, но не и в твърди гласове - 7343 гласа, или 26.81%.


През 2015 г. Стоилов, издигнат от ГЕРБ, спечели още на първи тур и взе 52.94%. Отказът на централата да го подкрепи отново предизвика открито недоволство в местните структури.


Смяната на Детелина Николова в Добрич, която 2015 г. взе с подкрепата на ГЕРБ 49.05%, сега изпраща управляващите също втори преди балотажа. Там претендентът им Надежда Петкова взима малко под 30 на сто и ще застане срещу Йордан Йорданов, издигнат от коалиция около бившата партия на Меглена Кунева с подкрепа от 41.22%.


Във Велико Търново ГЕРБ не си позволи промяна


След като дългогодишният "втори" и "дясна ръка" на Борисов в ГЕРБ – Цветан Цветанов, беше свален от всички партийни позиции, очакванията бяха за промени и в дългогодишния му избирателен район Велико Търново. Това обаче не стана.


Общинската организация на ГЕРБ единодушно издигна кандидатурата на настоящия кмет Даниел Панов за трети мандат и за водач на листата за общински съветници, а централата я одобри безпроблемно.


Така тук отливът е значително по-малък - Даниел Панов ще е отново кмет с 19 032 гласа, или 60.55%, а преди е бил подкрепен от над 65 на сто от гласувалите.


В Ямбол ГЕРБ не стига до балотаж


Местната власт в областния град Ямбол ще претърпи един от най-сериозните обрати на фона на ситуацията в останалите големи градове в страната. В града със сигурност ще има балотаж, но отсега се вижда, че досегашните управляващи града губят много позиции за сметка на претендентите от досега слабо известната и непредставена в нито една власт партия "Пряка демокрация".


Досегашният кмет Георги Славов, който през 2015 г. спечели още на първи тур с подкрепата на ГЕРБ, сега като издигнат от инициативен комитет печели едва 13% от гласовете.


Изненадващо първи е Валентин Ревански, който засега събира 40.18% като кандидат на партия "Пряка демокрация". Подобно е и положението при предварителните данни за общинския съвет, където кандидатите на формацията взимат малко под 30.40% от гласовете.


Ревански досега не е участвал в политиката, той е местен бизнесмен, собственик на местното радио 999, което набра популярност и покрай протести в последните години около кризите с унищожаване на селскостопански животни заради болести. Тогава радиото излъчваше репортажи в подкрепа на собствениците на животни. По неофициална информация той има роднинска връзка с бивш депутат от ДПС, но макар местни медии да го свързват с партията, той се разграничава от нея.


Засега данните показват, че на балотаж срещу него ще излезе Катя Георгиева, издигната от БСП, която печели 21.54%. Кандидатът на ГЕРБ и областен управител на града Димитър Иванов отпадна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Колко "безапелационна" е победата на ГЕРБ

  Много. Пак печели почти навсякъде или води за балотажа. Това че София е набалотаж нищо не значи. След три избора от раз на Фандъкова беше нормално да има умора в хората.

  Ама вие си пейте опорките де, на никого не пречите ;)

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Не е по силите само на една партия да се пребори с мафиотското статукво. Необходимо е обединение на широк фронт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Ако ГЕРБ бие с много , това е живковизъм както стана в Доспат , ако бие с малко , не е достатъчно категорично.

 4. 4 Профил на Ивайло Христов
  Ивайло Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  Цялата държавна администрация под строй беше излязла да гласува за партията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на Ивайло Христов
  Ивайло Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Когато нещо посинее неправомерно и насилствено, то после по природните закони почервенява, независимо от всичко и всички!

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Безапелационна е победата на ГЕРБ в числа. След 2 часа ще ги публикувам реалните гласове на партиите за общински съвети.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  Истината е , че ГЕРБ продължава да се движи по наклонената плоскост / заслужено/ ,но няма /и най-вероятно в близко бъдеще/ няма да има сериозен опонент за властта, защото и БСП "яко издиша"!

 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ивайло Христов":

  "Когато нещо посинее неправомерно и насилствено, то после по природните закони почервенява, независимо от всичко и всички!"
  ===========
  Може и обратно:
  - Това са сини сливи.
  - А защо са червени?
  - Защото са още зелени.

  Еретик
 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1660 Весело

  ......на СОФИЯ и трябва добрата СТАРА КМЕТИЧКА.......!!!!!......Която е до БОЛКА запозната с проблемите на МЕГАПОЛИСА.....ииии......малко СВЕЖА КРЪВ и ЪПГРЕЙД в ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ.......!!!!!......хората сме морни и искаме тишина , ЗЕЛЕНИНА , СПОКОЙСТВИЕ , СИГУРНОСТ и УДОБЕН ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ......../....АМАН от РЕВАЛЮЮЮЦИИИ......../......правете си ги на ДРУГА ПЛАНЕТАААА........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Повръща ми се от ГЕРБ, разбирате ли? Но нормалните хора сме малцинство.
  Повече са чиновниците и държавните хрантутници.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  Когато управлявеш дълго, натрупва се умора в кадрите и писваш на хората, а опозицията трупа точки и забрава за греховете си. Прекалено добре стоят на краката си даже.
  Нали си спомняте смените на БСП и СДС на колко време се случваха?

  Еретик
 13. 13 Профил на Ивайло Христов
  Ивайло Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално
 14. 14 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Голямата промяна в София ще бъде, че с групата на ДБ и Бонев в съвета влизат коренно различни по образование, манталитет и възпитание личности. В сравнение със старите лица "несменяеми съветници" ще изглеждат като мерцедес пред каручка.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 15. 15 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Колко "безапелационна" е победата на ГЕРБМного. Пак печели почти навсякъде или води за балотажа. Това че София е набалотаж нищо не значи. След три избора от раз на Фандъкова беше нормално да има умора в хората.Ама вие си пейте опорките де, на никого не пречите ;)
  —цитат от коментар 1 на Jumbo Jet


  Съгласен съм с теб ! А тази Юлияна Колева , честно казано , я смятах за резонен журналист ! Тук се е изцепила и говори като РУПОР на "независимата " Костинбродска !
  Какво им става на тези хора ??? Изтрещяха съвсем ! Явно , на първо време , Евразия ги ЗОВЕ , а от там до Северна Корея - един "аршин " място !

 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Толкова си зле, че не можеш да видиш, че ГЕРБ управлява както БКП!!!И в София и в България като цяло.
  Това, че някой не иска ГЕРБ, не означава автоматично, че е от БСП.Те са двете страни на една и съща монета!

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  А колко безапелационна е загубата на Бонев при условие, че изравни резултата на три партии?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2809 Неутрално

  До коментар [#15] от "doroteus":

  Ресора на Колева е здравеопазване и там има добри материали.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  Началото на края. Време беше.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  Колко е "безапелационна" победата на ГЕРБ над БСП не е особено важно. Важното на тези избори е, че има много хора, които вече не гласуват за ГЕРБ. Това е началото на края. А наглото поведение на Бойко Борисов да продължава да се прави на велик като нищо може да струва главата на Фандъкова в София. Ей така, да видим дали това нищо не значи и колко е "безапелационен". Ама Манолова била комунистка! Айде бе, а Борисов и Фандъкова санким не са! С какво Манолова би била по-лоша от Фандъкова? Досега не сме чули нищо конкретно освен шамански заклинания. Каквито слушаме от доста време за Радев. Ама той си е президент.

 21. 21 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#19] от "Роси":

  Пак си заравяте главата в пясъка без да смятате и да мислите. ГЕРБ може да бъде победен от нова силна дясна партия единна и с харизматичен интелигентен и умен лидер.
  Иначе като гледам пак има над милион глада почти за общински съветници.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#20] от "Един препатил":

  Именно...! ГЕРБ се държат надменно и вече никой не се интересува от напукани магистрали, когато децата му заминават и доходите са смешни. Голям праз, че Борисов обещал догодина 10 процентно увеличение на бюджетните заплати, то вече е изядено от инфлацията.

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  До коментар [#14] от "cinik":

  Каква група на Бонев?! Евентуално само той и може би още един. Няма листа човекът. Най много по Добре ще вземе ГЕРБ за негова сметка.

 24. 24 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Демек, навсякъде ГЕРБ губят от 1/3 до 1/2 от избирателите си.Това е наистина добра новина!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2016 Неутрално

  Фактът , че герб продължават да печелят след 10 годишно управление, явно не ви тревожи :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Ако съберем резултата на Фъндъкова и Манолова, то наистина резултата на ГЕРБ е 'безапелационен' :)

 27. 27 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Колко "безапелационна" е победата на ГЕРБ
  =======
  Около 10 пъти по безапелациона от тази на умнокрасивите

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 944 Любопитно

  ГЕРБ ЗАГИНА.
  —цитат от коментар 4 на Ивайло Христов


  Наистина ли?И това кога стана?

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  До коментар [#27] от "clarkv622":

  "Около 10 пъти по безапелациона от тази на умнокрасивите"

  -----------------------------------
  Не е важно колко имат ДСБ, важно е, че въпреки огромният отлив от гласуващи за Фандъкова, Министър Председателя ни, в ефир казва, че "печелят в София безапелационно". Това е безочие и подигравка с хората.

  А още по-наглото е, че те са го знаели предварително, и пак сложи Фандъкова за кандидат. Е така, да ни каже че колкото и да пищим, ГЕРБ ще си правят каквото искат и ще продължават по същия начин.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2784 Неутрално

  69 733 гласа, или 36.68% от гласовете. През 2015 г. тя спечели още на първи тур с 238 500 гласа и 60.17%

  -------------
  Това не е отлив, а потъване. 170 000 гласа по малко, само в столицата.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2813 Неутрално

  До коментар [#29] от "hope":

  До коментар [#27] от "clarkv622":"..... Това е безочие и подигравка с хората.А още по-наглото е, че те са го знаели предварително, и пак сложи Фандъкова за кандидат. Е така, да ни каже че колкото и да пищим, ГЕРБ ще си правят каквото искат и ще продължават по същия начин.
  —цитат от коментар 29 на hope


  А най-любопитното е, че той така си мислеше и на президентските избори. Магаре да им сложа пак ще го изберат. Сега не зная какво точно си мисли - дали си вярва или наглостта му е израз на паника. Ама не е зле да помисли и за кръвното си, а в база "Лозенец" да подготвят за всеки случай една стая.

 32. 32 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2112 Любопитно

  На Боце ще му взимат охрана Негър. щъкат разни по софето и се запознават с противниците му. Някои са още с преводачките си.

 33. 33 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 310 Неутрално

  Всички знаем че герб печели с гласовете на държавните чиновници ,разни там "строители" и ромите ето ви ги тези 10 15% с които печелят при ниска избирателна активност немогат и кота нагоре вядя се на президенските така ключа е в високата активност

 34. 34 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Голяма победа на ГЕРБ. Като националния отбор.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3412 Неутрално

  До коментар [#11] от "arcanum":

  Сакън нидей, ша исцапаш форума

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  ГЕРБ толкова преяде с власт, че оттук нататък само ще губят.

 37. 37 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#1] от "Jumbo Jet":

  В София От 240 хиляди да изгубиш 170 хиляди т.е. над две трети !!! от грасовете си е направо катастрофа. Интересно защо обаче журналята и разните пишман политолози не коментират този факт

 38. 38 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  С една дума ГЕРБ са разбили глобалистите на пух и прах пак! Българската Соросоидна Партия (БСП) не може да се мери въобще!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 39. 39 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  началото на края - дръжки мен ако питате. герб здраво си държи властта. има явно малко разклащанеи, но крайния резултати си все същия.

 40. 40 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 371 Весело

  Важното е че БСП отвя ДъБъГъбарите в София и ще си има кмет на столицата.

  Има ли един град или село в който ДъБъГъбар да е спечелил дори и с малко

 41. 41 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Фандъкова била загубила гласове,ама ГЕРБ "загива".ГЕРБ отичал и т.н. и т.н..
  Когато пишете такива неща,поне малко не ви ли е срам от резултатите на вашите кандидати и партии???
  Или викате "Бит и еВан срам нямат",че и вашата работа?!

  sdg
 42. 42 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Баце стои докато Моделът Кой му позволява да съхранява статуквото. Никога не е бил самостоятелен играч. Марионетка на която се разрешава да дуе бузи, да говори джаста-праста шменти капели на мах, да се "дърли" ама на ужким с комунягите и да пази обръчите на ДПС да не им посегне някой. Навън отдавна го усетиха, че върти дирника по сите азимути и е на шпагат не от вчера. Държат го с компромати и в Кремъл и в Брюксел и във Вашингтон. Да видим какви са инструкциите на мисис Херо Мустафа.
  Явно е едно, времето му изтича и страхотният отлив на гласове го показва.

 43. 43 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Основната тема е не победата на ГЕРБ, а малоумието на българина, който продължава да гласува за тях. Преди малко прочетох следния коментар под една статия:
  "Ако по някаква магическа случайност партия ГЕРБ се появеше в СССР, то другарят Сталин незабавно би издигнал лозунга: "Да изкореним "бойко-борисовщината" и "цветан-цветановщината" от нашия бит"! Естествено, на двамата юнаци щеше да бъде дадена възможност да се разкаят по време на събеседванията си със следователите на Лубянка. Както и да медитират години наред в килиите на Матроска тишина, или в необятната белота на Сибир

 44. 44 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 735 Неутрално
 45. 45 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 448 Неутрално

  дневник, с тези криви снимки приличате на жълтите сайтове на руската пропаганда. които с грозни снимки на политическите си опоненти искат да внушават разни неща........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK