ГЕРБ и ВМРО могат да направят мнозинство в Столичния общински съвет, сочат резултатите им

ГЕРБ и ВМРО могат да направят мнозинство в Столичния общински съвет, сочат резултатите им

© Надежда Чипева, КапиталГЕРБ би си осигурил мнозинство в Столичния общински съвет, но с подкрепата на ВМРО. Това показват данните от разпределението на мандатите и местата в общинския съвет. Очаква се те да бъдат публикувани скоро и на страницата на общинсакта избирателна комисия.


Пред "Дневник" членове на комисията съобщиха, че по първоначалните разпределения на мандатите, които са напарвили в комисията, ГЕРБ ще има 27 съветници. Досега партията имаше 30, но и това не достигаше за пълно мнозинство от 31 съветници в 61-членния общински съвет.


ВМРО, с които партията на Бойко Борисов има споразумение на национално ниво и се очаква да са партньори на ГЕРБ също и в столицата, пък ще получат 4 мандата. Така общо двете формации могат да съберат 31 души подкрепа, ако решат да работят заедно.
Следващата по големина сила този път е БСП, които ще имат двойно повече съветници - изчисленията са, че печелят 15 за разлика от досегашните 7 представители.


Веднага след това е "Демократична България", която ще има 12 съветници. Те досега ясно са се заявили като опозиция на ГЕРБ и кмета Йорданка Фандъкова. А след като част от избраните през 2015 г. с дясната листа за общински съветници попаднаха този път в листата на ГЕРБ, сега очакванията са да няма разцепление на дясната група в съвета.


Към групата на опонентите на Фандъкова е и независимият Борис Бонев от "Спаси София", който получава място в съвета и вече обяви, че ще е деен коректив на управлението на столицата. За него са гласували над 41 хиляди души, а квотата за избор на един общински съветник е малко над 6400, но неговите останали гласове не се разпределят и той може да получи само едно място като независим кандидат.


"Атака" също ще има място в общинския съвет с двама съветници, като водач на групата се очаква да бъде лидерът Волен Сидеров. Той подаде заявление, че се отказа от мястото си в парламента и вероятно ще стане общински съветник. Макар доскоро да беше партньор на Борисов във властта, малко преди кампанията за местна власт той отново започна да се заявява като опозиция на властта. Дали ще влезе в споразумение с ГЕРБ в София засега не е ясно.


Извън съвета остават ДПС, независимият Гергин Борисов, Българската социалдемократическа партия, които макар и с малко, не прескачат общинската избирателна квота, за да вкарат съветник.


Досега ГЕРБ имаше 30 общински съветници, но през миналия мандат избра да не сключи категорично и ясно споразумение с никого, а да разчита на плаващи мнозинства и подкрепа както на досегашните представители на ВМРО, така и на разединилата се след вота през 2015 г. дясна група.


Сега постигането на такива неофициални договорки без споразумение и отстъпки на различни постове в местната власт в София изглежда по-трудно заради по-слабото представителство на ГЕРБ в съвета, макар и само с трима души по-малко.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK