ЦИК установи неправомерна агитация от Би Ти Ви срещу кандидати на ГЕРБ в изборния ден

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" стана повод за множество критики и недоволство срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова. Би Ти Ви излъчиха репортаж с обзор на ремонта в изборния ден, което стана повод ГЕРБ да определят това като "телевизионен Костинброд"

© Георги Кожухаров

Ремонтът на столичната улица "Граф Игнатиев" стана повод за множество критики и недоволство срещу столичния кмет Йорданка Фандъкова. Би Ти Ви излъчиха репортаж с обзор на ремонта в изборния ден, което стана повод ГЕРБ да определят това като "телевизионен Костинброд"Централната избирателна комисия установи неправомерна предизборна агитация в самия изборен ден от страна на Би Ти Ви, която е била срещу кандидата за кмет за нов мандат Йорданка Фандъкова. По жалба на ГЕРБ заради излъчени репортажи по телевизията в изборния ден в неделя комисията е приела, че има нарушение, неспазване на Изборния кодекс и ще бъде съставен акт за нарушение.


Следобед в неделя, малко след 16 ч., Би Ти Ви излъчва репортаж със заглавие "Хубаво, но не е готово" и с подзаглавие "Ремонтът на "Граф Игнатиев" – нито в срок, нито според очакванията на столичани". Използвани са кадри от вече излъчвани материали, в които се припомня и случай на ранена жена, чийто съпруг изкъртил три "перки", поставени като ограничители на ул. "Граф Игнатиев".


Реакцията на ГЕРБ не закъсня. Веднага след това пресаташето на партията коментира във "Фейсбук", че става дума за "телевизионен Костинброд", а отдолу членове и симпатизанти на партията заявиха, че медиата компрометира кандидати, докато още тече гласуването. Вечерта на пресконференцията в нощта на изборите и премиерът Бойко Борисов не скри раздразнението си, отказа да отговаря на въпроси на представителя на Би Ти Ви и отбеляза случилото се, макар и индиректно.
От формацията изпратиха и сигнали до Централната избирателна комисия.


С решение от днес ЦИК приема, че "негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представляват нарушение" на Изборния кодекс. В решението се посочва, че "предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация, е достатъчно да бъде направено политическо внушение, и то под всякаква форма, се казва още в решението.


Затова е постановено и председателят на комисията да състави акт за нарушение на медиата.


И по втора жалба на ГЕРБ ЦИК се е произнесла положително и е установила нарушение на Би Ти Ви. Жалбата е заради репортаж от сливенското село Гавраилово. Репортерите разказаха за схема, при която от кметството раздавали пари на жители от ромски произход като обезщетения заради умъртвените им заради чумата прасета. Но всъщност те не отглеждали прасета. Репортажът е озаглавен "Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове".


В жалбата се посочва, че в телевизионния репортаж репортерката е споменала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа било изписано СЛИВЕН, с което се внушавало, че посочените нарушения са извършени в община Сливен. В статията, публикувана на сайта на медиата, било посочено, че става дума за село Гавраилово.


И по този въпрос ЦИК постановява същото като в решението за София.


Очаква се от Би Ти Ви да възразят и обжалват решенията, след като получат материалите от ЦИК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK