Да има ли листи на независими - въпрос с повишена трудност

Да има ли листи на независими - въпрос с повишена трудност

© Юлия ЛазароваКолко "тежи" едно място в столичния общински съвет и възможно ли е дисбалансът, проявил се в случая с Борис Бонев, да бъде преодолян. Резултатите от миналите в неделя местни избори показват, че цената на мандата в подадени гласове зависи сериозно от избора на кандидата – дали ще се яви като независим и няма да търси партийна подкрепа или ще се включи в листата на някоя от партиите. Така сега партиите вкарват в столичния съвет общински съветници с 6600 гласа, а при "Атака" преразпределението донесе дори два мандата при едва 7530 гласа. В същото време независимият Борис Бонев ще има едно място в съвета, макар за неговото влизане в общинския съвет да са гласували 42 759 души.


Бонев вече заяви, че законодателството е осакатено и работи единствено в полза на партиите, а той ще настоява за промяна, която да позволи регистрацията на граждански листи.


Допитване на "Дневник" сред депутати от управляващото мнозинство обаче показва, че подобна промяна е слабо вероятна. В ГЕРБ коментират, че при предстоящи промени в Изборния кодекс ще се обсъди и въпросът с участието на независимите кандидати, но сега не могат да бъдат по-конкретни. В същото време депутати, занимавали се с изборно законодателство, дадоха да се разбере, че изместването на баланса от партиите към независимите кандидати и гражданки листи не им се струва приемливо. В нощта на изборите пък лидерът на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов заяви, че демокрация има там, където има партии и политиката се прави от партии.
Анализатори също не са единни доколко промяна, позволяваща независим кандидат за кмет да води и гражданска листа или да се регистрират граждански листи, би било безопасно на фона на политическите реалности в България. Експертите са на мнение, че действително не е особено справедливо разликата в тежестта на един мандат в съвета да е толкова голяма. Но според някои промените допълнително биха довели до легитимиране на лидерските проекти, ще създаде мимикрия на партия в заблуда на избирателите. Други са на мнение, че изменения са задължителни, тъй като сега има свръх доминация на партиите на всички управленски и властови нива в държавата.


Мимикрия на партия


"Да, не е особено чист вариантът, който сега излезе на повърхността около случая с Борис Бонев, но според мен всеки опит за промяна би отворил кутията на Пандора и няма да се получи нищо по-позитивно. Още повече, че не очаквам подобен феномен на независим кандидат с толкова сериозна подкрепа да се появи и на следващи избори. Така че по-голям риск би било сега, изхождайки от неговия случай, да се опитваме да направим законови промени" - това коментира политологът Стойчо Стойчев от Софийския университет. По думите му въвеждането на вариант, при който независим кандидат води своя листа, би било мимикрия на партия и би създало множество възможности за недобри практики.


Ако водещ кандидат с харизма, положение, с потенциал, хване група хора и ги изведе, изтегли ги нагоре и ги вкара във властта, кой след това носи отговорността за техните действия, попита той. Допълни, че няма да се знае кой стои зад посочените кандидати, от кого са зависими. В един момент това може да доведе до пълна безотговорност, когато веднъж влязат вече в общинския съвет, смята експертът.


Легитимиране на лидерските сбирщини


Според Стойчев подобна промяна би обезмислила в един момент и усилието да бъдат създавани партии, да се извърви един, макар и сравнително формален, процес на легитимация – внасяне на документи в съда, учредяване, избор на ръководни органи и т.н. Който създава поне донякъде яснота за това кой кой е и кой носи отговорността.


"Това на практика ще легитимира лидерските проекти, лидерските групи, продукти...сбирщина. И сега част от формално създадените партии носят подобна характеристика, но поне юридически има някакъв вид общност, обединена зад устави и правила", отбеляза политологът.


Той уточни, че по принцип не е против това да се даде повече възможност за участие на независими кандидати, но за съжаление в България често хубавите идеи биват опорочавани и се търсят начини как да бъдат експлоатирани за недобри цели.


Подобно е мнението и на политолога Петър Чолаков.


По принцип трябва да се помисли за промяна


По думите му по принцип може да се помисли за някаква промяна. "Има основание да се обмислят изменения в нормативната уредба. Но тези изменения ще зависят основно от партиите, а за тях не е изгодно да отварят вратите към конкуренти. Правилата на играта се диктуват от политическите формации", коментира той. За него изненадващото в случая с Бонев, е че независим кандидат успява да влезе в тази система, в която всичко е обвързано, минава през политическите и партийни централи. А сега моделът се пропуква.


"От друга страна ако законът позволяваше Бонев да води листа, не е сигурно, че той би взел тези близо 48 000 гласа. Това би навело на мисълта, че се подготвя политическа партия или политически проект, а той спечели от това, че се дистанцира от партиите", посочи Чолаков.


В същото време от гледна точка на политическата теория има аргумент, че политиката се прави от партии, защото партиите носят по-голяма отговорност, напомни експертът.


Той също е на становище, подобно на това на Стойчев: "Когато става дума и за листа зад независим кандидат, възниква въпросът защо те не се регистрират като партия. Само наименованието ще различава едното от другото. Става малко странно".


Дългогодишният член на Централната избирателна комисия и социолог Цветозар Томов обаче смята, че промени са повече от наложителни.


Свръхпартийна доминация


"Изцяло съм зад идеята да се даде възможност с инициативен комитет да се издигат листи. Един от големите ни проблеми е свръхпартийната доминация в организацията и провеждане на избори в страната. Това е национален проблем, който съществува на всички нива в управлението на държавата", коментира Томов. По думите му сега правата на хората, които биха искали да участват в избори, без да се присъединят към никоя партийна структура, са максимално ограничени.


"Не виждам почти никакви съдържателни възражения срещу тази идея. Според мен няма аргументи срещу такава идея. Единственият аргумент, който обаче политиците не биха казали на глас, е че това засяга личните им интереси", допълни социологът.


В отговор на коментари от ГЕРБ, че политиката се прави от партии, Томов припомни първата кампания на Бойко Борисов през 2005 г., когато той се яви на частичните избори за кмет на София. "Тогава той изгради кампанията си изцяло върху пълното отричане на партиите и тяхното значение в политическия процес, срещу партийността", отбеляза анализаторът.


Томов допълни, че както на общинските, а още повече на изборите за Народно събрание, прагът, която трябва да преодолеят независимите кандидати и тези в партийната листа е силно дебалансиран. И в ущърб на гражданските кандидати.


Изкривяване на изборния процес


"Тази различна тежест на гласовете на отделните избиратели е не просто безкрайно изкривяване на изборния процес. Но в същото време води и до преразпределение на гласовете в общинския съвет и така ГЕРБ получава около 4 допълнителни места в съвета. Това не е просто изкривяване, а преформатиране на изборния резултат в полза на този, срещу когото кандидатът е водил кампанията си", смята социологът.


А дали няма да има мимикрия и проформа някой ще се заяви като граждански кандидат, за да печели подкрепа, а всъщност просто няма да се назовава партийна организация - Цветозар Томов отбеляза, че и това е възможно. Но също така е възможно и да има реални граждански кандидатури, които водят очевидно непартийна кампания и политика.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Трябва да ги обавяват предварително, иначе ще вкарват хора, за които не е гласувано. А на тези младежи от Спаси София могат да им платят поне за проекта за градски транспорт, ако го реализират.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 2. 2 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Описали са Ата.а а ми говорят за независими листи! Каква отговорност? Кой е вазал на кого?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Да има ли листи на независими - въпрос с повишена трудност"

  - Да има! Само дето това е стъпка към мажоритарно начало и като такава няма да хареса на никоя национално представена партия. А листи за независими е силна РЕГИОНАЛНА конкуренция на евентуален местен картел между партиите. Пример е формацията на Дани Каназирева в Пловдив. Пример е и резултата на Б.Бонев. Съществената разлика между него и БСП+ДеБ е, че в неговите критики има конструктивизъм. За разлика от "Брадвата на Станишев", "прегърната" сега от формациите на ДБГ и ДСБ.

  Аре.

 4. 4 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1492 Весело

  Какво значи независима листа, нещо като полубременна. Или е мажоритарен вот и всеки се бори с името си, или е партийна листа обединена с някаква цел. Тогава хората гласуват за целтта, като преценяват дали кандидатите стават. Всичко останало са празни приказки. Между другото и ГЕРБ не е чиста партия, хората гласуват за Бойко, а получават....

 5. 5 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 730 Гневно

  Допълни, че няма да се знае кой стои зад посочените кандидати, от кого са зависими.

  Щото сега се знае!

 6. 6 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Докарахме я дотам "партия" да стане мръсна дума. Ето затова е всичко.

 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Когато няма елементарен морал остава да се майстори около избирателната система. Ами няма да измислят такава система, която да предотврати нечестните номера, защото изобретателността людска няма граници.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 336 Неутрално

  Маяма и тя независима, нали?

 9. 9 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Егати демокрацията ,дето 30 години след началото и няма никакви нормални правила в обществото

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Групата "Спаси София многу ма кйефи как ги рйежи харабийската оньези зализанити партийци" какво направи? Стана, изми си зъбите, облече се, пи кафе, отиде до урните и избра същите партийци.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  “Лидерски сбирщини” някак не си оасва с държавнически речник. За махленската кръчма става

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3818 Весело

  До коментар [#4] от "stoiank":

  Между другото и ГЕРБ не е чиста партия, хората гласуват за Бойко, а получават....

  Защо "между другото"?
  ПРЕДИ ВСИЧКО, а не "между другото"!

 13. 13 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Бонев горкия първо вкара един допълнителен човек на Атака и двама на ВМРО, а чак след изборите се сети да се оплаква от изборното законодателство.

  Решението е елементарно - мажоритарни избори за местен и национален парламент.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Да има или да няма е очевидно спорен въпрос.
  Не че в момента партийните листи дават гаранция за качествата на хората, но все пак, човек може да се ориентира в каква посока ще водят нещата. Това се отнася за листите въобще - парламентарна група, общинска и т.н. Вярно е, че отделни хора излизат, стават независими, но това са изключенията, а не правилото.
  Без листа, все едно дали става дума за Бонев или някой друг независим, примерно да си представим Манолова ( не че е независима) без листата на БСП си е чиста проба ала-бала - защото без решения в подръжка от ОС и най-перфектните идеи ще си останат на хартия.
  От друга страна листа, зад която не стои никаква организация, прави възможността за информиране на избирателя още по-сложна, а виждаме че и в по-лекия вариант, активността е слаба и ако просто вкараме някакви хора, събрани на неизвестно какъв принцип си е хвърляне на боб - може да стане нещо прилично, но може и добре да ни изработят.
  В този смисъл въпроа с листите и партиите не е за подценване. Някои казват, ама вижте Атака или друга подобна, че от време на време се класират в различните избори - ами това са заявени партии, имат си лидери и след като се намират малоумници да ги вкарват в парламента и съвета, така ще е, но болшинството от нас знаят що за хора са това и накъде дърпат и като минимум ние като общество сме предпазени или поне силно е редуциран шанса да ни управляват такъв тип хора.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  Предвид политическата култура в България, т.нар. независими ще са такива , докато влязат в парламента и им предложат нещо, на което няма да устоят.

 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5490 Неутрално

  Всъщност аргументите на Цв. Томов "за" потвърждават предупрежденията на Чолаков и Стойчев :)
  Истината е, че няма технологично решение. То се заобикаля винаги от хората, срещу които то е създадено.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на zli45623445
  zli45623445
  Рейтинг: 8 Неутрално
 18. 18 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  Партийните листи и независимите са неравнопоставени както на национално ниво, така и на местно. И "политиките" не се правят от партии, а от политици. Щом законът позволява независим кандидат, неговото кандидатиране трябва да бъде равнопоставено на партийния кандидат. Защото сега един партиен кандидат става депутат, или общински съветник с пъти по-малко гласове, отколкото един независим. Само при кметовете има някаква равпопоставеност, защото там изборът е мажоритарен. А защо да не е мажоритарен навсякъде? Докога ще гласуваме за партийни анонимници, калинки и послушковци???

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 19. 19 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Да бе, само партията е стожер на отговорността и морала за своите членове. Бъкат от морал, отговорност и добри практики. И е много честно да гласуваш за харизматичния лидер Бокус Тиквоний и в замяна да получиш десетки нискочели партийци по всички нива в изпълнителната и местната власт, които смело носят политическата отговорност по пътя от последния си гаф до някое консулство. Докато виж, да гласуваш за гражданска листа е жива бомба със закъснител - току-виж някой безпартиен се вмъкне в управлението, и то без отговорност, значи като се издъни, няма как да иде на завет в Световната банка (примерно) или в държавно предприятие "Да опазим горите на Кабо Верде" по партийна линия. Сакън! Такава безотговорност!

 20. 20 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 774 Неутрално

  . А защо да не е мажоритарен навсякъде? Докога ще гласуваме за партийни анонимници, калинки и послушковци???
  —цитат от коментар 18 на Darcas


  Защото при изцяло мажоритарни избори могат да се получат твърде неприятни ситуации, с фатални последици.
  1. Една партия печели всички места в парламента/ съвета с 51%. При това положение половината ( а при ниска избирателна активност и по-голямата) част от гражданите (и селяните, разбира се) остават без представители във властта. Спечелилата партия, особено ако е и т.н. лидерска, може да вземе всякакви решения в своя полза и ущърб на обществото като цяло.
  2. Всеки мандат се печели от различни хора, с различни разбирания. При това положение ще бъде на практика невъзможно да се състави управление и да се вземат каквито и да е решения. За да се управлява,ще се наложи постигане на някакво съгласие между напълно непознати и изповядващи различни ценности хора, което ще бъде много трудно.
  Така че, лоши и хубави, партиите дават поне основа за вземане на някакви относително предвидими от обществото решения.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 21. 21 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Това с гражданските листи си го представям в община Горно Нанадолнище. Ако това се реализира направо могат да слагат бариерата на входа на общината и местния феодал да събира пътната такса...

 22. 22 Профил на Борисов е тлъсто мандраджийско хюмне
  Борисов е тлъсто мандраджийско хюмне
  Рейтинг: 0 Неутрално

  тоест, Бонбонев иска партията му да не се казва партия а гражданска организация? В този цирк не участваме ли вече двайсе године?

 23. 23 Профил на Aleksandar Aleksandrov
  Aleksandar Aleksandrov
  Рейтинг: 11 Неутрално

  А защо просто гласът на независимия да няма тежест за колкото представители би вкарал?
  Така Бонев като гласува ще гласува като за 8 ... И изборният резултат не би бил изкривен.

 24. 24 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1527 Весело

  ми "гражданска листа" е оксиморон... ама бонбоневчетата сепак са вишисти, та не знам

 25. 25 Профил на Борисов е тлъсто мандраджийско хюмне
  Борисов е тлъсто мандраджийско хюмне
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А защо просто гласът на независимия да няма тежест за колкото представители би вкарал?
  —цитат от коментар 23 на Aleksandar Aleksandrov


  готово, и партиите така с по един представител с х гласа. Чудесна идея, сега щяхме да плащаме на пет вместо на шейсе и един

  ...умното си е умно

 26. 26 Профил на Борисов е тлъсто мандраджийско хюмне
  Борисов е тлъсто мандраджийско хюмне
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А защо просто гласът на независимия да няма тежест за колкото представители би вкарал?
  —цитат от коментар 23 на Aleksandar Aleksandrov


  като се замисля тази брилянтна идея става и за народното събрание, десетина депутати с пропорционално на избирателите си гласове

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Да се раздели София на 61 района и във всеки район да се избира по един мажоритарно. Без значение дали ще бъде без пълно мнозинство или с пълно в два тура. И всеки избран да може да бъде отзоваван от жителите на неговия район, ако не си върши работата. Да се отчита пред своите избиратели и да се съобразява с техните проблеми. Да носи лична отговорност пред всеки избирател.

  Ако районите се направят равни по брой население, няма да има такава разлика в цената на едно общинско място. Ако не са по рявно, разлика ще има, но в никакъв случай няма да е 35 000 гласа.

  Но никой няма се съгласи на подобно нещо. Защото партиите ще загубят своята тежест и тя ще отиде към личните качества на всеки един кандидат като мажоритарен кандидат. А всеки партиец иска да влезе в ОбС, качен на каляска /листа/, теглена от популярен лидер, събрал много гласове.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 28. 28 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#19] от "Green Day":

  ++++++++++++

 29. 29 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lou":

  Тази система би работила само ако избирателите поемат ангажимента да следят и оценяват личните качества на всеки кандидат. Повечето едва поемат ангажимента да гласуват. Ако използваме Бонев като пример, той на тези избори нямаше никакъв начин да изкара 8 избираеми кандидата, всеки от различен район, които да си спечелят местата в системата предложена от теб.

  При сегашната система, обаче, той можеше да вкара 8 човека. Тоест съществуващата ни система работи повече в негова полза отколкото мажоритарната. Трябваше само да направи партия, но уви. Явно беше по-важно да си отстоява измислените "анти-политически" принципи дори и с цената да подари мнозинство на ГЕРБ и ВМРО, а той самият да стои с едно място и нулев шанс да въздейства за реализиране на многото си идеи и планове.

 30. 30 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Трябва да ги обавяват предварително, иначе ще вкарват хора, за които не е гласувано. А на тези младежи от Спаси София могат да им платят поне за проекта за градски транспорт, ако го реализират.
  —цитат от коментар 1 на mute: words are very unnecessary they can only do harm


  Не разбирам защо , за нещо толкова тревиално , като това кой , къде , защо и как иска да живее се водят безкрайни и понякога безсмислени полемики? Стефан Цанев , още в най ранната си младост го е написал , с искреността и невинността на младостта :
  “Молитва”
  / Стефан Цанев/

  Над Черепиш безшумно пада здрача.
  Заглъхва всичко. Сам съм. И тревите.
  Аз идвам тука тайно да изплача
  гнева и болката си, и лъжите.
  Наивен бях. И вярвах много.
  На всеки срещнат вярвах. Нищо.
  Обичах ги. И лъжеха ме много.
  И много ми е болно. Нищо.
  Земя, ти имаш хляб и гроб за всички.
  Към всички си еднакво мила:
  треви и хора, зверове и птици…

  Земя, дари ме с твойта сила -
  да мога да обичам всички хора,
  да вдъхна чест на подлеците,
  герои от еснафите да сторя
  и скромни люде – от глупците.
  Земя, дари ме с малко сила -
  да мога да повалям всеки,
  забравил, че е сукал твое мляко
  и е дошъл по твоите пътеки…

  Заглъхва всичко. Сам съм. И тревите..
  Земята тръпне черна, топла, гола.
  Аз вслушвам се в спокойното и дишане.
  И падам на колени.
  И се моля.
  Земя, ти имаш хляб и гроб за всички

 31. 31 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#20:"Родолюбец"][/quote]

  Първо - и при пропорционалната система една партия може да спечели всички мандати за общински съветници - справка Доспат, където ГЕРБ взима всички места. Та аргументът ти е нон сенс.
  Второ - няма такава политическа сила, която в 240 едномандатни района да може да издигне 240 кандидата, които да спечелят 51% от гласовете. Никъде в света не е имало и статистически , математически и народопсихологически не е възможно. Доказателство са кметските избори в страната, където ГЕРБ не са получавали повече от 50-60% от кметските места в страната.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK