Борисов очаква Макрон да се издължи с подкрепа за еврозоната, Шенген и тировете

Борисов очаква Макрон да се издължи с подкрепа за еврозоната, Шенген и тировете

© Велко АнгеловИзбори 2022

Премиерът Бойко Борисов се надява, че президентът на Франция Еманюел Макрон ще се издължи за непремереното си изказване за българите, като даде френска подкрепа за влизането на България в чакалнята на еврозоната, за "Шенген" и за отстъпки в транспортния законодателен пакет "Мобилност", наричан "Пакета Макрон".


Премиерът коментира темата пред журналисти, след като гласува на втория тур на местните избори.


Борисов подчерта ключовата роля на Франция за издигането на българката Кристалина Георгиева на най-висшия пост в Международния валутен фонд.
"Страшна подкрепа ни трябва, особено за чакалнята на еврозоната. В Европа той победи заедно с нас за Кристалина Георгиева. Ще имаме среща, надявам се да ни се издължи и за "Шенген", и за пакета "Макрон", каза Борисов.


В телефонния разговор с Макрон вчера се е изяснило, че френският президент е имал предвид, че в различни държави от Европа живеят "много лоши хора", занимаващи се с трафик на хора, източване на банкови карти и т.н. Едновременно с това "за кротки хора мигранти говорим като за врагове", поясни Борисов. Той даде пример и с говоренето в България против ромите, което се прави, "за да се хареса на обществото".


Борисов не отговори на журналистически въпрос кога очаква покана за влизане на България във валутния механизъм ERM II, но преди дни финансовият министър Владислав Горанов се ангажира с датата 30 април 2020 г.


Какво каза Макрон по адрес на българите четете тук.


Какви са различията между България и Франция по пакета "Мобилност" четете тук.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK