Какво обещава Фандъкова и какво премълчава за новия си мандат

Йорданка Фандъкова.

© Надежда Чипева

Йорданка Фандъкова.В предизборната си програма Йорданка Фандъкова дава своите конкретни решения за справяне с основните проблеми на столицата, които обещава да изпълни през следващия кметски мандат до ноември 2023 г.


Срещу презастрояването - нов ресорен зам.-кмет


Фандъкова обещава да назначи заместник кмет с ресор "Строителство", който да отговаря за планирането и изграждането на всички публични проекти - "експерт с доказан авторитет в областта".
Срещу презастрояването тя предлага да се увеличат отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. Тази мярка трябва да защити междублоковите пространства. Фандъкова иска да наложи краен срок за реституционните процедури до декември 2020 г. Така тя смята да спре придобиването на имоти чрез фиктивни реституционни претенции.


В програмата си тя обещава да създаде програма за изкупуване на частни терени, отредени за озеленяване. Отделно ще наложи забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Така ще се запазят терените, предвидени в устройствените планове за детски градини и училища.


Задължителна приемна за граждани веднъж седмично при всеки нов инфраструктурeн обект, обещава Фандъкова. Тя ще предприеме действия за облекчаване на процедурата за отчуждаване на частни имоти, когато се изграждат улици в новите квартали.


Как ще спре "ремонта на ремонта"


За справяне с феномена "ремонт на ремонта", който се прояви в повечето скъпоструващи проекти за обновяване на центъра на София, тя предлага законодателни промени за повишаване на отговорността на проектанти, строителни фирми и надзорници при некачествено изпълнение на поръчката,


За повече прозрачност в процедурите за обществените поръчки Фандъкова предлага те да се провеждат по електронен път чрез единна електронна платформа. Тя сочи и конкретна дата за начало – 1 ноември 2019 г., което значи, че вече би трябвало да се прилага.


Места в детските градини и яслите


"Осигуряваме места за всички деца в детските градини с нови 50 групи. Строим нови ясли за децата от 10 месеца до 3-годишна възраст. Изграждаме училища и детски градини в новите квартали на София" - това са основни направления в раздел "Млада София" в програмата на Фандъкова.


Новите квартали са "Манастирски ливади"-запад и изток, Студентски град, вилна зона "Симеоново" и "Витоша ВЕЦ Симеоново".


Предвижда строителство в "Красно село", "Овча купел", "Слатина", "Сухата река", "Левски" и "Горна баня".


За по-чист въздух - познати мерки като "зеления билет"


Фандъкова обещава към ваучерите за въглища и дърва за социално слаби, да добави и за пелети и газ. Ще увеличи честотата на миене на улиците и ще постави 2000 филтъра на комини на къщи, където се отопляват на въглища и дърва.


Ще продължи програмата за безплатна замяна на стари печки с инсталации за отопление с пелети и газ. Капацитетът на тази програма е да помогне на 20 000 софийски домакинства. При замърсен въздух ще продължи издаването на еднодневен "зелен билет" за цялата градска мрежа с цена 1 лев.


Ще доизгради т.нар.Вътрешен ринг, който заобикаля центъра на града и така ще отклонява транзитно преминаващите автомобили.


Електробуси в градския транспорт


Тя обеща нова Система за е-таксуване, която ще бъде внедрена до 2021 г. Чрез нея таксуването ще е според реално изминатото разстояние или време. Карти и билети ще могат да се зареждат и купуват през интернет и чрез телефон.


През 2020 г. стартира системата за доведащ транспорт . "Бърза и удобна връзка на кварталите с метрото чрез мрежа от довеждащ траспорт със 100% електробуси", е записано в програмата й. Започва с "Люлин", "Овча купел", "Горна баня", "Малинова долина", "Манастирски ливади", "Хаджи Димитър", "Витоша ВЕЦ Симеоново".


Ще пусне 10 линии изцяло обслужвани с електробуси. Те ще са от кв."Слатина" до Симеоновски лифт – нова линия N123. От Спортната палата до летището – линии 84 и 184, както и линии 260, 74, 73 и 6, които ще са оборудвани с електробуси до 2022 г.


Още 13 км ново метро


Фандъкова заявява да построи нови 13 км метро. До края на 2019 г. ще бъде завършен участък от Третия лъч на метрото – от "Подуяне" до "Красно село", който е 8 км. През първата половина на 2020 г. ще е готов и участъкът в район "Овча купел" с дължина 4 км.


За периода 2020-2025 г. е планиран стартът на 3 км метро от кв."Хаджи Димитър" до кв."Левски", което е част от Третия метродиаметър. Още 6 км ще се издълбаят като отклонение на третия лъч при Военна академия в посока кв. "Гео Милев", "Слатина", зала "Арена Армеец" и с последна спирка на бул. "Цариградско шосе", близо до "Технопарка".


С още 2.1 км ще бъде удължен втория диаметър от станция "Бизнес парк" до Симеоновския лифт. От метростанция "Люлин" ще има продължение до Околовръстния път.


За безопасност на движението - ново звено в общината


Ново специализирано звено по пътна безопасност ще бъде сформирано в Столичната община. То ще е с кординиращи функции и ще работи заедно с Консултативния експертен съвет по безопасността на движението.


Лифтът Княжево-Копитото трябва да тръгне през 2021 г.


Фандъкова обещава до 2021 г. да възстанови кабинковия лифт Княжево-Копитото. "Със или без съдействието на собственика (частното "Витоша ски" АД).
Тя ще предприеме действия за задвижване на Драгалевския седалков лифт, пише в програмата й за новия кетски мандат. Ще увеличи и излетните автобусни линии до Витоша, както и обновяване на хижите, общинска собственост.


Какво не обеща в програмата си


Няма конкретни решения за най-задлъжнялото общинско дружество - "Топлофикация-София", с 800 милиона лева дълг. Само държавната "Булгаргаз" чака над 500 милиона лева, а се търсят нови инвестиции за технологично модернизиране на отоплителното дружество.


Не се споменава нищо за реформа в Центъра за градска мобилност. Това общинско дружество управлява синята и зелена зона за паркиране и с парите от нея трябва непрекъснато да се изграждат нови общински паркинги - не само в центъра, а и в кварталите.


Няма нито дума за по пряко участие на гражданите в работата на Столичния общински съвет (СОС). Това може да стане с промени в правилника за дейността на СОС като се даде по-голяма възможност на представители на граждански организации да се включват в заседанията на ресорните общински комисии.


Промените в Общия устройствен план на София, за които бяха единодушни всички кандидати за кмет, за да спре реално презастрояването и заграбването на зелени площи, в програмата на Фандъкова са отбелязани с едно изречение: "Приемане на Визия за развитие на София с хоризонт 2050 г., чиито цели да залегнат при изработване на промените в Общия устройствен план на София". Толкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (97)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1249 Любопитно

  Съвсем спокойно можеше да има нов кмет на София.
  Да благодарим на излезлите за гъби "демократи", които с пасивността си избраха Статуквото!

  Прави впечатление за пореден път, че сме нация без вяра в каквото и да е!

 2. 2 Профил на Explorer
  Explorer
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Какво обещава г-жа Никоя? С купените ромски и с 220 милиона депесарски гласове. Позор!

  Всеки ден стават чудеса! Коледа не е толкова далеч.
 3. 3 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Каквото и да се промени към по добро то няма да е заради фандъкова а поради факта, че герб повече нямат мнозинство нито при съветниците нито при районите кметове. Промяната ще е въпреки герб. Много труден мандат я чака и слава богу. Разчитам на новия кмет на Триадица да си върши работата както трябва.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Реституцията трябваше да се спре много отдавна===
  Абе тя другите неща да изпълни
  И няма да й е лесно
  Дано си е направила изводите от минималната победа

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3799 Неутрално

  Ще припомня един виц "Отива циганин на сватба. Яде, пие и гледа другите хора. По едно време става кръстника и обявява - давам 1000лв и нова пералня. Тъстът след него - давам 20000 лв. Бащата на булката и той дава 20000 лв. Всеки обещава по нещо. Циганинът попитал човека до него - сега ли се дава всичко това. Човекът му отговорил - сега само се обещава. Рипнал циганина - давам двата коня с каруцата ". Та и Фандъкова така обещава.

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Не обещава, ама ще стане:
  - да закрие още трамвайни линии;
  - да дискриминира още пешеходците, като освен велосипеди и тротинетки качи на тротоарите още много кофи за боклук, ел. табла, шахти;
  - да дрънка за обществения транспорт, а да улеснява трафика на колите;
  - и този мандат да не махне керамичните и изпочупени плочки от стълбите в подлезите на НДК, та някой пешеходец да си строши краката;
  - да направи още улици без тротоари, та някой да бъде прегазен от трамвай;
  - и прочие, и прочие фандъковщини.

 7. 7 Профил на Файли
  Файли
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всички мушкот столевката в джеба и реват после като наакани...

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Дано ги изпълни!

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Ще прати ли пресъпниците на съд или още ще ги ПРИКРИВА !?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#10] от "Santa_Claus":

  Наивник ли си или трол ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Не смятам, че нещо ще се промени в София.
  Фандъкова не отговаря на нито един въпрос конкретно. Тя е от политкоректните личности - не критикува, говори с общи приказки, няма емоция.
  Питат я “Защо за 10 години не построиха детски градини и има 6000 деца, за които няма места?” и отговорът е “Пускаме 50 нови групи и продължаваме да работим”!


  Да им е честита на 60% от ДСБ, които не излязоха да гласуват или гласуваха за нея.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope": С емоция работа не се върши.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Да поздравим кметчето с поредния сенчест мандат.

  Хорате не се подадоха на изМамата Манолова

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 17. 17 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Сега да ви разкажа нещо за Фандъкова, та да си знаете. Избор на фирма за ремонт на центъра. Първом се плати, за да я изберат. После се плати, за да се купят материалите от посочена от Фънди фирма. След това ГеПи груп се издъниха на Графа. Фънди рече - няма да платя. И не плати. Това е Фънди. Хем корумпирана, хем лъжлива. Да са ни честити още 4 години от същото.
  За да не бъда разбран погрешно. Кака Мая е същата стока.

 18. 18 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Да споменем и нашите платени проститутки агенциите които даваха преднина на Фандъчката между 10-16% и които са отказали хора да гласуват срещу гербавите. Хора не гледайте и слушайте тези курви. Всеки да си пуска гласа в урната после ще стане ясно кой колко гласа има

 19. 19 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#3] от "GreenBush":

  Аз също разчитам таваните на подлезите които прави да не падат преди края на мандата, както стана с предишната кметица от ДСБ/ДБ

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#18] от "nkk81":

  Трябва да си много тъп за да не гласуваш заради социалогическа прогноза. А после се имат за умни и красиви дори.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Нищо, сега с доминиране на ДСБ при местните кметове, детските градини ще изникнат като гъби.

 22. 22 Профил на GreenBush
  GreenBush
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Кретените подкрепили Галева реват на умряло. Снощи Райчев щеше да се спомине. Все хубави неща
  —цитат от коментар 15 на sashobal


  Кретенът явно си ти! Картината в София дори е още по яка! Фандъчката вече няма мнозинство нито при съветниците, нито при районните както в предишният си мандат. Безконтролното крадени да се надяваме приключи. Сега тия къде и дърпат конците, ще трябва да са по изобретателни.

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  За десет години Фандъкова построи 100 детски градини. А за 10 години преди това, Софиянски закри над 40.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#6] от "spiegel":

  Колега, аз пък съм доволен, че по предварителни данни нашите хора вземат 8 районни кметски мандата - в районите "Лозенец", "Оборище" , "Красно село", "Слатина", "Овча купел", "Триадица", "Средец" и "Студентски" (на предишщните избори Реформаторският блок взе 4). Значи, има надежда Синя София на едни следващи избори да стане отново Синя и да се отърси от този милиционерско-мутренски хаос...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Айде първо да покажат тия кметове някаква работа пък тогава взимайте цялата власт. Много ме е яд за кмета на Красно Село - човека беше от РБ на миналите избори но се оказа много свестен и свърши маса работа за квартала. А сега даде фира заради някаква неизвестна функционерка дето нищо смислено не казва.

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  "Наща крава мляко дава"...... народно творчество ...

 27. 27 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Каквото и да направи, едно е сигурно...ние гражданите ще и направим живота черен, както саждите от нейните основни избиратели ни тровят.

  Щото тя строи детски градини ( оставаше и да не го прави с тоя бюджет и всички европски пари...), но мръсния въздух е враг номер едно на детското здраве.

  Ай ся да видим-кой кого.

  Готви се, юрдечке! Тоя път ще хвърчи перушина!

 28. 28 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Софиянци няма да ги доживеем тия мерки, ще сме умрели от нещо белодробно в тоя мандат :/

 29. 29 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е началото на края за Фъндъ. и тиквите в София. Най се радвам на победата в Лозенец, Лозенец и кварталите към района излязоха и гласуваха. С преднина от 4500 гласа, мишката Любомир Дреков беше смазана. На следващи общински избори и следа няма да има от гюбре партай в София. ;)

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1997 Неутрално

  Съвсем спокойно можеше да има нов кмет на София.Да благодарим на излезлите за гъби "демократи", които с пасивността си избраха Статуквото!Прави впечатление за пореден път, че сме нация без вяра в каквото и да е!
  —цитат от коментар 1 на Paolo Di Canio

  Пак демократите са виновни, нали? А как си представяш един борец от 2 (ДВА) дни срещу статуквото да го пребори?

 32. 32 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  "Фандъкова обещава да назначи заместник кмет с ресор "Строителство", който да отговаря за планирането и изграждането на всички публични проекти - "експерт с доказан авторитет в областта".

  Аз пък си мислех, че главният архитект на София е "експерт с доказан авторитет в областта", който "отговаря за планирането и изграждането на всички публични проекти"... Защо до сега проблемът с презастрояването не е решен, а ако се назначи заместник кмет с ресор "Строителство" магически ще се реши? Ще има повече от един чиновник, който ще трябва да се подкупва?

 33. 33 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#1] от "Paolo Di Canio":

  Манолова не е ли част от статуквото? Много добре помним нейните изяви в миналото и знаем от къде произхожда... Тя не е алтернатива.

 34. 34 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 798 Неутрално
 35. 35 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 798 Неутрално

  КОПТОРЕТЕ НА РОМЕИТЕ В ЗПАДНИЯ КО ШЕ ГИ ПРАИМЕ НЕЗА КОННИТЕ ХИЛЯДИ СА , А СЕЧТА .............

 36. 36 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Много изтъркано, господине. Специално за Красно село, дори е смешно да се твърди подобно нещо. За вас "функционерката" може и да е неизвестна, за гражданите, които ги е било грижа в каква кочина живеят, е съмишленик.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 37. 37 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Това е хубавата новина. Но демократите трябва най-после да разберат, че кампанията започва на следващия ден след изборите, а не месец преди тях. Че трябва да изнасят публично всички скандали в ОС и всеки от тях да го превръщат в плюс за себе си. Да не спират да ходят по места и да се борят за решаването и на най-дребни проблеми. И най-после да се обединят поне с Николай Ненчев. Да намерят точната фигура за кандидат за софийски кмет и да му създават образ отсега. И тогава синя София ще си върне управлението на столицата.

 38. 38 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 12 Неутрално

  След цялото недоволство на гражданите, след 10 години, Фандъкова най-сетне се загрижи за мръсния въздух и за презастрояването. Too little, too late. Това по никакъв начин не кореспондира с цялостната й политика, и както се каза по-горе, накрая пак ще го отнесат пешеходците и дърветата. Ако изобщо изпълни обещанията си.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#36] от "deinakz":

  Аз живея в тая "кочина" и имам съвсем лични наблюдения кой какво е свършил. И бях крайно недоволен от Църноръчки, по-предишния кмет от ГЕРБ и съм много доволен от Апостолов, който беше издигнат от РБ. Новата кметица не я познавам щото не ходя на сбирките на ДСБ и ДБ но не съм я виждал на обществени обсъждания, например на последното за разместване на движението в квартала заради метрото. И според програмата си не смята да свърши нищо смислено, щом не го е споменала.Така че не, нямам добри очаквания но пък ако се докаже съм готов да гласувам за нея следващия път.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#38] от "deinakz":

  Аз предлагам да вземем на спасителя един дрон и да ходи да снима комините на циганите. А на архитекта да му вземем една фадрома и да го пуснем да засипва паметници.

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  Фънди може да си обещава ,ама бай Х не дава. Той иска неговите суджуци да лапкат

 42. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Не случайно в Младост, най-потърпевшия район, пак не избраха ГЕРБ.
  От ДСБ също не избраха.
  Пак е независим!

  Любовта ще спаси света!!!
 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Масовият обществен натиск е надеждата, ако разчита някой на тази пионка нищо хубаво няма да се случи. Всичките и неща са общи приказки. Нищо смислено срещу презастрояването, нито дума за колите, както и за липсата на паркоместа, нищо за крайните квартали и още и още от това голямо нищо.

 44. 44 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#39] от "m17":

  Това, че не сте я виждали на общественото обсъждане за метрото, значи, че не е била активен гражданин. Страхотна логика! А господин Апостолов организира ли обществено обсъждане за кръстовището на Житница и Борис? А случайно да помните, че именно госпожа Станиславова е сред основателите на ГРОС и че именно те организираха първото гражданско обществено обсъждане (за висящото кръгово на Гешов и България), което пак общината пропусна? Да, ако сте автомобилджия, няма да ви се хареса нейната работа. Само че, вие изобщо не сте чели програмата й първо на първо. Както съм казвала и друг път, Игнатов не ме вълнува, Бонев - още по-малко.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 45. 45 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Ще лапа топлофикация от завода за горене на отпадъците. Да пробва с референдум да види дали ще и се получи...

 46. 46 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  ... GP Group, си аз обичам и на Бойко във любов се вричам ....... Само дайте ми "парата" и продължавам аз борбата ......

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Фандъкова обещава само това, което няма да засегне интересите на техните хора и фирми.

 48. 48 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Не видях нищо за премахване на паметници. Защо ли?

 49. 49 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Ще влиза ли и този път в малките улички? Че не си спомням кога влязоха при предният мандат 😀

 50. 50 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Фандъкова ако искаше да въведе купуване на билети за гр. транспорт със смартфон можеше да го направи още през 2015, а не през 2021г.

 51. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#44] от "deinakz":

  Кръстовището на Житница и Борис беше проектирано при проектиране на метрото което беше преди Апостолов. Отделно това е голям проект и засяга и други квартали - житница не в район красно село и не може да се обсъжда само в нашия квартал.

 52. 52 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 106 Неутрално

  Не смятам, че нещо ще се промени в София
  —цитат от коментар 13 на hope

  Е, как няма да се промени София? Ще стане още по-мръсна, още по-презастроена, още по-наакана от автомобили, още по-хаотична и още по-скъпа за живеене. Гарантирано от ГЕРБ. Слоганът им Работа, работа, работа всъщност е Крадене, крадене, крадене на обществен ресурс и преразпределяне на порциите към мутри и приближени на ГЕРБ фирми

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#44] от "deinakz":

  Напротив, прочетох и "програмата" или поне основните точки на сайта на РБ. И там няма една позитивна от типа "ще направя, ще променя".

 54. 54 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  [quote#22:"GreenBush"][/quote]

  Нещо не си разбрал правилно. Гербавите + шкембарниците имат пак мнозинство в СОС, а ония псевдо-патрЕоти само чакат подходяща оферта да се "продадат".
  Да не говорим, че и Бялата Златка стана общински съветник, за да бърка със Златно пръстче, къдто и когато трябва.

  Та остави тая песен наивна, как общинските съветници на герболята не били мнозинство. Схемите ще си продължават както преди.

  София е загубена кауза, за още 4 години.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#50] от "Димитър Димитров":

  Искането е едно ама реализирането е друго - само за сведение, имаше три търга, две отмени и десетки спирания заради некласирани доставчици и тоя процес отне 3-4 години и завърши едва тази година като срока за цялостно внедряване е до есента 2020 по спомен.

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#45] от "falkoneti":

  Вчера имаше референдум - против Борисов и ГЕРБ. Резултата е ясен, след 4 години пак ще има.

 57. 57 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Споменавам (не с добро) фандъчка на всеки светофар, независимо дали карам или ходя пеша. Явно няма да променям нищо в настроението си.😁

 58. 58 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#32] от "plamen_b":

  Имаше много "наши" хора за уреждане. И още има. Младост, Манастирски ливади, Редута -там е някакъв гмеж, заради презастрояването.

  Във кв. Витоша пък просто всеки си строи където и както свари. Години наред един ПУП не можаха да прокарат.

 59. 59 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#10] от "Santa_Claus":

  До сега кой и какво пречеше ?

 60. 60 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#53] от "m17":

  Пробвайте пак: https://sofia.demokrati.bg/person/rosina-georgieva-stanislavova/
  И това, че проектът касае няколко квартала, на вас ви звучи като оправдание да не се пита нито един. За да може на откриването, всички да останат неприятно изненадани, но най-вече напълно неинформирани какво ги чака. Кой е бил кметът при проектирането, няма значение. Апостолов беше избран и с тази уговорка, гражданите да могат да участват с по-голяма роля в проектите и да не се случват решенията на тъмно, доколкото зависи от неговия пост. В действителност, нищо такова не се случи и именно заради това, човекът си отиде по живо по здраво.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 61. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#58] от "idiotstavrev":

  УП на София беше започнат от Борисов и завърши при Фандъкова, ПУПовете ги избута тя и районните кметове. Софиянски 10 години не подкара нито един ПУП, за да не му пречи на заменките с Малеева примерно.

 62. 62 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  На първи тур, Фандъкова имаше 160 хил гласа от 1.16 млн гласоподаватели. Това е около 14% от всички. Не знам дали има столица в ЕС с по-слаба подкрепа за кмет процентно. Мен щеше да ме е срам да се пиша "победител" така. Като махнем циганите и администрацията нещата стават унизителни.

 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#62] от "kapitan_laino":

  По принцип доволните хора не гласуват, те си живеят живота и се кефят на настоящето си. Гласуват недоволните и политиканите като дращещите тук.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#60] от "deinakz":

  Точно тия глупости четох, нищо конкретно, общи лафове. Щяха да "приложим механизъм за участие и контрол от страна на гражданите". Че Апостолов ако ти трябва можеше да го видиш и да го напсуваш лично всяка вечер, общува с електората в кафето зад блока до неговата къща.

 65. 65 Профил на allmighty
  allmighty
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Интересно как тролчета от всякакви цветове се вълнуват не от това как са се представили техните партии и кандидати със собствените си привърженици, а от това как са гласували привържениците на ДБ.

  Отговорите са 2 :
  Първо - гледайте си своята работа.
  Второ - гласували сме както сме намерили за добре. Аз лично - за никой от предложените в София. Но нама да вадя нож срещу други симпатизанти на ДБ, които на втори тур са решили да гласуват срещу по-голямото според тях зло.

 66. 66 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Весело

  Обещава да се държи като брокер:
  1 На "Кой"
  2 На недвижими имоти - купува скъпо, продава евтино
  И разбира се, обещава слънцето да изгрява от изток и да залязва на запад (за да може да отчете поне едно сигурно изпълнено обещание) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 67. 67 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  моча, моча кога ще събори... а и графа има да преименува г-жата антикомунистка хахахах... чакаме

 68. 68 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "idiotstavrev":УП на София беше започнат от Борисов и завърши при Фандъкова, ПУПовете ги избута тя и районните кметове. Софиянски 10 години не подкара нито един ПУП, за да не му пречи на заменките с Малеева примерно.
  —цитат от коментар 61 на m17


  ОФчи да ти изброявам ли колко района в София, бяха със забавени ПУП-ве, заради дефекти на процедурите направени именно от Фандъковците.

  Къде е ПУП-ът на ВЕЦ Симеоново?

  Ето го резултатът от "гениалността" на герберастията:

  https://www.youtube.com/watch?v=JZMdKu2IHOM

  Стълбовете още са си там, насред улицата.

 69. 69 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#58] от "idiotstavrev":УП на София беше започнат от Борисов и завърши при Фандъкова, ПУПовете ги избута тя и районните кметове. Софиянски 10 години не подкара нито един ПУП, за да не му пречи на заменките с Малеева примерно.
  —цитат от коментар 61 на m17


  Тиквата на Банкя на можа ПУП да приеме доакто беше кмет, сигурно защото беше зает да урежда Сталийски и ортаците с "проектчета" и разрешения за строеж.

 70. 70 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#61] от "m17":

  Я ми обясни с какъв акъл и КОЙ издаваше разрешения за строеж в УПИ-та във кв. Витоша на 1-2 км от Симеоновско шосе насред ПОЛЕТО, без да има НИТО УПИ, НИТО КАКВИТО И ДА Е УЛИЦИ?

 71. 71 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  А княжевския лифт - това е вицът на годината или поредната схема за грабеж.

 72. 72 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2573 Неутрално

  До коментар [#42] от "hope":

  има едни парцелчета с ограничения на кръстовището на Балан дето загряваха на старта и само чакаха да минат изборите... много скоро ще го видим колко точно е независим

 73. 73 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Стига с тази Фъндъкова..... БСП спечелиха изборите! Така казаха всички червени бацили. Дайте победителката Нинова, да не е болна, или вече я изгониха от БСП?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 74. 74 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#62] от "kapitan_laino":По принцип доволните хора не гласуват, те си живеят живота и се кефят на настоящето си. Гласуват недоволните и политиканите като дращещите тук.
  —цитат от коментар 63 на m17


  Това е едната страна на монетата, от другата са тези, които ги е обхванала апатията и безверието.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#68] от "idiotstavrev":

  Покажете ми поне един ПУП на квартал направен за 10 години при Софиянски ?

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#71] от "olimpipanov":

  Това е една огромна глупости, влязла в програмата на Фандъкова под натиска на зелените еуглени. Нито има лифт (дори стълбовете ги няма вече), нито има нужда от лифт нито има кой да плаща за тоя лифт. Ще струва много милиони а после поддръжката ще гълта много пари защото няма кой да го ползва на реална цена. Дано нищо да не прави за него.

 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#70] от "idiotstavrev":

  Това ставаше по времето на Софиянски мисля, ако се ориентирам за кой район говорите. Това че няма улици не значи че няма парцели, дори напротив. Проблема е че има маса постройки с частични изменения на ПУП и нямат дори градоустройство т.е няма отдреждания за улици. Затова и отне толкова време асфалтирането на улиците в Манистирски ливади - нямаха нито делби, нито отреждания, нищичко. Софиянски е давал на воля, местните кметове са карали съвсем през просото....

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#69] от "idiotstavrev":

  ПУПа се прави маса време, само изработката е 2-3 години, после обсъжданията, корекции, безкрайно съдене от недоволните собственици на градинки дето не могат да ги застроят ... ПУП на красно село дето е застроен и няма много свободни парцели отне 6 години !!! Само за сведение, оня рибарския магазин до пазара съди плана на 3 инстанции за да предотврати възможността да го бутнат за да разширят улицата. Не успя но забави план с 2 години.

 79. 79 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Социологията в България е като всяко друго нещо - пълна пунта мара. Манипулация на общественото мнение. Който плаща, той поръчва процентите.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#79] от "arcanum":

  И защо мислите така - алфата даваха 5-10 процента преднина на Фандъкова, спечели с 5 и както каза шефа на щаба на Мая " десните ги е срам да си признаят"

 81. 81 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2778 Неутрално

  До коментар [#74] от "бабачко":

  Е как пък точно в София ги е обхванало безверието - в Благоевград, в Русе, във Видин дори как вярват и си смениха кметовете ?

 82. 82 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  До коментар [#74] от "бабачко":Е как пък точно в София ги е обхванало безверието - в Благоевград, в Русе, във Видин дори как вярват и си смениха кметовете ?
  —цитат от коментар 81 на m17


  Забравяте ,че в София обслужващия персонал на цялата олигархия и послушковците в държавата администрация са пряко зависими да обират трохите от масата на силните на деня!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 83. 83 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 722 Любопитно

  До коментар [#37] от "spiegel":
  Това, което казвате е така.
  Така трябва да се прави и да действа всяка политическа сила. Не само във вашият случай, както вие ги наричате "демократите".
  Само че, запитахте ли се ЗАЩО не са го правили до сега? Защо това се прави къде малко, къде повече от герберите, но никога от ДСбарите? Защото според мен и доколкото мога да говоря от личен опит в работата си с районното ни кметство - те не искат да управляват, защото знаят, че не могат - нямат капацитет. Те искат едно нещо - да не управляват ГЕРБ.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 84. 84 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 722 Весело

  До коментар [#62] от "kapitan_laino":
  Викаш, да подаде оставка и да покани вашата за кметица? С мега подкрепата!
  Найс, а?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3982 Неутрално

  ...Да им е честита на 60% от ДСБ, които не излязоха да гласуват или гласуваха за нея.
  —цитат от коментар 13 на hope


  На герберите им казах, че понеже сме били гласували за БСП, сега 8 (ОСЕМ) от районните кметове са на "Демократична България".
  Това същото обяснение се отнася и до вас червени сбърканяци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#67] от "extraCACA":
  За това, Ви подкрепям напълно.
  Чакаме и ние! МОЧА, графа, могилата...

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 87. 87 Профил на diboan
  diboan
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#24] от "Norman Granz":

  Егати синята София.,с 50% за мая. За първи път ме е срам че съм Софиянец. Изберете си районните кметове но защо дадохте 50%.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на Lilia Lang
  Lilia Lang
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Мая обещава всичко и за всеки, няма графа неизпълнимо. Интересно как щеше да се справи с всички обещания ако беше станала кмет? Ясно е, че щеше да се извинява с това , че СОС и връзват ръцете. (Сега пък Фандъкова ще се извинява с това тъй като ГЕРБ нямат мнозинство). Бонев е голям манипулатор и вече му нямам капка доверие. Първоначално много харесвах да спасим София, въпреки че се чудих защо ще я спасяват като все пак София никога не е бил хубав град за живеене, сега поне транспорта е по-добре уреден и не пуши Кремиковци. Единствения кандидат на който имах доверие заради биографията му беше Игнатов , но позицията му за инсинератора беше глупава. Мисля, че ако балотажа беше между него и Фандъкова, много от избирателите на ГЕРБ (които гласуваха за по-малкото зло) щяха да гласуват именно за него и той щеше да спечели. Между другото слушах всички дебати между Манолова и Фандъкова, гледах Игнатов и Бонев (жалко, че нямаше директен дебат с всички накуп). Фандъкова ми направи неочаквано добро впечатление- спокойна, уравновесена, с интелигентни отговори, нещо което не мога да кажа за Мая.

 90. 90 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Много неща е обещала като повечето политици.

 91. 91 Профил на bash
  bash
  Рейтинг: 294 Весело

  Обещава, обещава, какво да обещава!? Ще ви вдигне данъците, ще разшири сините зони и всякакви подобни "десни неща". Поне изглежда по-интелигентна, от червената кукувица. За пръв път, да се радвам, че не съм от София :)

 92. 92 Профил на Boris Gaganelov
  Boris Gaganelov
  Рейтинг: 559 Неутрално

  [quote]...и с парите от нея трябва непрекъснато да се изграждат нови общински паркинги - не само в центъра, а и в кварталите[/quote]

  Горният цитата намеква че едва-ли-не има изграден от Градска Мобилност паркинг в центъра.

  Нека поясним - със средствата събирани от Градска Мобилност от 01.09.2012 до ден днешен (над 7 години) са изградени 0 паркинга за гражданите.

 93. 93 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Майка и да еба курва гербажийска.
  Пак се промъкна с гласовете на циганите и турците.
  Да се надяваме за последно.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 94. 94 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 626 Неутрално

  да се гътне дано, заедно със всички малоумни герберасти

 95. 95 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2326 Неутрално

  Фандъкова е кмет на мафията и няма как да спре презастрояването,защото в противен случай ще й подхвърлят едни белязани пари и ще последва Иванчева. Строителната мафия не прощава. Така че това обещание за спиране на презастрояването го пишете още от сега неизпълнено или лъжа. Тя не може да се справи и с мръсния въздух,който дишат софиянци. Зелените билетчета не решават въпроса генерално,а само малко по чист въздух в даден момент. Тя няма и идея как ще направи въздуха в София чист,а не малко по чист.

 96. 96 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 472 Неутрално

  селяни за ориенталско развитие на бългаария

 97. 97 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 641 Весело

  "За по-чист въздух - познати мерки като "зеления билет" !? Възду-у-у-у-у-у-ух, под налягане с аромат на чревна фауна!

  Малинчо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK