Кои са новите кметове в областните градове

Управляващата партия ГЕРБ спечели балотажа в девет областни града, сред които трите най-големи в България – София, Пловдив и Варна. Като се вземат предвид резултатите от първия тур преди седмица формацията на премиера Бойко Борисов завършва местния вот през 2019 г. с кметове в общо 17 областни центъра, като в два - Кюстендил и Монтана, тя е част от широки коалиции, подкрепящи настоящите кметове за спечелването на поредния им мандат. В шест града досегашните кметове от ГЕРБ спечелиха отново поста още на първия тур с внушително мнозинство. Въпреки успехите обаче данните и от двата тура сочат отлив на гласове за управляващите.


БСП, която на предишните местни избори нямаше нито един кмет на областен център, прави крачка напред като завършва вота с четирима победители в областни центрове. Кандидати, издигнати или подкрепени от левицата печелят втория тур в Русе, Разград, Перник и Благоевград.
В три областни града – Плевен, Видин и Добрич, избраните кметове са от коалиции от десни партии. ДПС има успехи в по-малки населени места, но от големите запазва влияние единствено в Кърджали, който спечели преди седмица на първия тур.


В два града - Пазарджик и Ямбол, печелят кандидати, които не се ползват с подкрепата на никоя от големите парламентарни партии. В Пазарджик Тодор Попов спечели четвърти пореден мандат, издигнат от коалиция "Новото време", в която влизат ВМРО, "Новото време", "Обединени земеделци" и "Съюз на свободните демократи". Той победи номинирания от БСП Благо Солов, а претендентът на ГЕРБ в града отпадна още на първия тур. В Ямбол, където Бойко Борисов не допусна досегашния кмет да се яви отново от името на ГЕРБ, победител стана Валентин Ревански от името на партията "Пряка демокрация"


Ето и резултатите от втория тур, оповестени от общинските избирателни комисии при 100% обработени протоколи на секционните комисии.


Кои са новите кметове в областните градове

© Надежда Чипева, Капитал


Йорданка Фандъкова остава кмет на София с 49.98 на сто от гласовете. За издигнатата от инициативен комитет и подкрепена от БСП Мая Манолова са гласували 45.13%. Екипът на Манолова обяви, че ще иска касиране на вота.


В Благоевград досегашният кмет Атанас Камбитов от ГЕРБ загуби с 40.98% балотажа от подкрепения от БСП Румен Томов, за когото са гласували 56.61%.


Във Варна Иван Портних от ГЕРБ остава начело на града за трети мандат с гласовете на 60.79% от съгражданите си. Опонентът му Костадин Костадинов от националистическата партия "Възраждане" получи подкрепа от 35.99%


Новият кмет на Видин е Цветан Ценков от местната коалиция СДС. Той получава 58.27% от гласовете срещу 39.49 на сто за опонента му Огнян Ценков от ГЕРБ.


В Добрич поста си запазва досегашния кмет Йордан Йорданов от местната коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН). За него са гласували 66.54% срещу 31.97 на сто за опонента му Надежда Петкова от ГЕРБ-СДС.


В Перник печели Станислав Владимиров от БСП срещу досегашния кмет Вяра Церовска. Резултатът е съответно 50.27% срещу 47.68%.


Георг Спартански печели нов мандат в Плевен с 50.60% срещу 47.24% за кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров.


В Пловдив резултатът е в полза на Здравко Димитров от ГЕРБ, който печели балотажа с 57.32%. Славчо Атанасов от местната коалиция НФСБ (ВМРО-БНД) получава подкрепа от 38.10%.


В Ловеч със 48.45% от гласовете втори мандат печели кметът Корнелия Маринова (ГЕРБ). За опонента ѝ от БСП Радина Банковаса гласували 46.45%.


Кметът на Пазарджик Тодор Попов (местната коалиция "Новото време") печели четвърти мандат с 56.11%. За Благо Солов от местната коалиция "БСП за България" са гласували 41.05 на сто от упражнилите правото си на глас.


Денчо Бояджиев от БСП е новият кмет на Разград. За него са гласували 54.32%, срещу 42.48% за досегашния кмет Валентин Василев (ГЕРБ).


В Русе Пенчо Милков от местната коалиция БСП за България печели с 60.53% срещу 36.63 на сто за Диана Иванова от ГЕРБ.


Кметът на Сливен Стефан Радев (ГЕРБ) си осигурява втори мандат с подкрепа от 64.75% срещу 32.71% за Кольо Милев от БСП.


В Смолян кметът Николай Мелемов (ГЕРБ) печели трети мандат с 56.73%, а за Стефан Сабрутев (БСП) са гласували 40.52%.


В Силистра досегашният кмет Юлиян Найденов (ГЕРБ) печели 52.4% от гласовете. За Момчил Неков от местната коалиция БСП са гласували 45.47%.


В Търговище кметът Дарин Димитров от ГЕРБ печели убедително втори мандат с 69.1% срещу кандидата на ДПС Хамди Илиязов, за когото са гласували 29.27 на сто от упражнилите избирателното си право.


В Шумен настоящият кмет Любомир Христов (ГЕРБ) победи с разлика от 77 гласа. Христов получи подкрепа от 48.57% от гласувалите срещу 48.27% за Венцислав Венков от БСП.


В Ямбол кметският пост печели Валентин Ревански (местната коалиция Пряка демокрация) с 61.92% от гласовете срещу 35.27% за Катя Георгиева от БСП.


Най-важното и интересното от изборната нощ четете тук.
Кой са новите районни кметове в София - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK