"Демократична България" ще има кметове в 8 столични района, ГЕРБ - в 12

"Демократична България" ще има кметове в 8 столични района, ГЕРБ - в 12

© Надежда Чипева, КапиталГЕРБ и "Демократична България" ще имат най-много районни кметове в София. Това показват данните на Общинската избирателна комисия (ОИК) в столицата при напълно обработени протоколи от секционните комисии. Балотажи в неделя имаше в 22 от 24-те софийски района.


Управляващата партия спечели на втория тур в София кметските места в 11 района - "Искър", Подуяне", "Витоша", "Нови Искър", "Красна поляна", "Възраждане", "Сердика", "Люлин", "Илинден", "Надежда" , "Връбница". Като се прибави победата на Рангел Марков от първия тур в Банкя, партията ще има общо 12 района.


"Демократична България" успя да се наложи срещу претендентите на ГЕРБ и СДС, повечето от които досегашни кметове в 8 района - "Лозенец", "Оборище", "Красно село", "Слатина", "Овча купел", "Триадица", "Средец" и "Студентски". Най-убедително е представянето на Константин Павлов в "Лозенец", който влезе в балотажа с втори резултат, но го завърши с преднина от 4 500 гласа пред опонента си от ГЕРБ.
БСП ще има един кмет - д-р Делян Георгиев в "Изгрев".


Двама независими кандидати спечелиха доверието на съгражданите си в столицата - те ще са начело на районите "Младост" и "Панчарево". Преди седмица в "Кремиковци" районен кмет стана независимата Лилия Донкова.


Резултатите по райони:


Район "Искър": Битката в този район беше най-оспорвана и завърши с преднина от 114 гласа. Победител е Ивайло Цеков от коалицията ГЕРБ-СДС, получил подкрепата на 46.13% от избирателите. Борис Цветков от БСП остава втори с 45.56%.


Район "Подуяне": Ева Митова от ГЕРБ с 53.07% побеждава убедително на Веселин Жечев от БСП със 37.82%.


Район "Лозенец": За кандидата на "Демократична България" Константин Павлов са гласували 56.85%, докато за опонента му от ГЕРБ Любомир Дреков- 34.60 на сто.


Район "Младост": В този район за пореден път независим кандидат печели изборите. Стефан Стефанов е получил доверието на 55.55% от имащите право на глас, докато за Мария Илиева от ГЕРБ са гласували 38.67%.


Район "Витоша": Теодор Петков (ГЕРБ-СДС) печели с 50.47 от гласовете, докато Христо Вълчанов от "Демократична България" е с 40.84%.


Район "Нови Искър": Даниела Райчева от коалицията ГЕРБ-СДС завършва първа с 55.97% от гласовете, като оставя зад себе си Владислав Владимиров от местната коалиция Движение "България на гражданите" (ДБГ, ЗНС, НДСВ), предпочетен от 39.60% от гласувалите.


Район "Красна поляна": Тук резултатите са близки, като Иван Чакъров от ГЕРБ-СДС с 47.47% изпреварва независимия Георги Миланов, който е с 44.23%.


Район "Възраждане": Балотажът между Савина Савова от ГЕРБ и Васил Кънев от "Демократична България" също завършва с близки резултати и победа с малко на Савова - 46.81% от гласовете, срещу 43.60% за съперника ѝ.


Район "Оборище": Кандидатът на "Демократична България" Николай Александров е първи с 50.92% пред представителя на ГЕРБ Петър Митев с 39.17%.


Район "Сердика": Тодор Кръстев (ГЕРБ-СДС) печели с 53.24% срещу кандидата на БСП Янко Янков, който е с 36.60%.


Район "Люлин": Милко Младенов от ГЕРБ изпреварва с почти 7% Мая Александрова от БСП: 49.51% срещу 42.73%.


Район "Илинден": Победата е за Иван Божилов от ГЕРБ 50.22% срещу Георги Томов от БСП с 41.36%.


Район "Надежда": Димитър Димов от ГЕРБ с 51.63% изпреварва Стоян Цветков от БСП с 39.09%.


Район "Красно село": Росина Станиславова от "Демократична България" побеждава убедително с 50.34% досегашния кмет Христо Апостолов (ГЕРБ-СДС), който взима 39.33%.


Район "Слатина": На втория тур досегашният кмет Наталия Стоянова (ГЕРБ) губи от Георги Илиев от "Демократична България". Резултатите са 40.13% срещу 51.62%.


Район "Панчарево": Независимият кандидат Николай Гюров печели убедително с 62.57% срещу Димитър Сичанов от ГЕРБ, който е с 33.18%.


Район "Овча купел": Ангел Стефанов от "Демократична България" е с 55.62%, докато опонентът му Христина Семерджиева (ГЕРБ-СДС), получава 36.65% на сто от гласовете.


Район "Триадица": Димитър Божилов от "Демократична България" събира 54.10% от вота, като оставя зад себе си Николай Терзиев от ГЕРБ с 35.41%.


Район "Изгрев": Районният кмет тук е единственият от БСП. Лекарят Делян Георгиев е първи с 51.32% от гласовете, а кандидатът на ГЕРБ Цветомир Жеков получава доверието на 39.76 на сто от гласувалите.


Район "Връбница": Младен Младенов от ГЕРБ е първи 48.42% от гласовете срещу 42.78% на Владимир Петров от БСП. Разликата е 800 гласа.


Район "Средец": Трайчо Трайков от "Демократична България" печели с 54.21%. Любомир Ковачев от ГЕРБ събира 34.57%.


Район "Студентски": Досегашният районен кмет Димитър Дилчев (ГЕРБ) губи изборите, след като за него са гласували 40.24%, докато за Петко Горанов от "Демократична България" гласа са си дали 50.77 на сто.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK