Кметовете на "Демократична България" ще искат по-голяма финансова самостоятелност

Кметовете на "Демократична България" ще искат по-голяма финансова самостоятелност

© Георги КожухаровГрупата на "Демократична България" в Столичния общински съвет и районни кметове на обединението в София ще работят за повишаване на финансовата самостоятелност на районите, каза днес по БНТ новият кмет на район "Средец" Трайчо Трайков. След двата тура на местните избори в столицата "Демократична България" има 12 представители в местния парламент и осем кметове на райони.


Трайков припомни, че районните общини са второстепенен разпоредител с бюджетни средства (подробности тук), а около 90% от отпусканите пари от Столичната община отиват за разплащане на общински задачи - училища, детски, градини и лечебни заведения. Кметът на "Средец" посочи, че при това положение районните кметове трудно могат да осигурят финансиране за решаване на текущи проблеми.


"Най-добрият вариант би бил по закон да разполагаме с делегиран бюджет, който да се формира като част от приходите на района", смята Трайков. Той уточни, че Йорданка Фандъкова вече е заявила, че е склонна да разгледа въпроса за финансовата самостоятелност.
Трайков не смята, че ще има проблем да работи с кмета, при положение че не е издигнат от неговата политическа сила - ГЕРБ. "Пристрастията би трябвало да изчезнат и вярвам, че ще бъде така", допълни той.


Попитан за първите промени, който трябва да се направят в Столична община, Трайков заяви: "Прозрачност на всичко, което се случва в Столичния общински съвет и Столична община. Има направени стъпки в тази посока, но все още е трудно да се получи информация какво се е случило в машинарията на Столичната община и как се е случило".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK