Ръководителите на ГЕРБ в Русе и Ветово подадоха оставки след изборната загуба

Росен Даскалов (в средата) оглави общинската структура на ГЕРБ в Русе през лятото, а назначаването му с решение на Изпълнителната комисия на партията породи сериозно напрежение в местната организация

© ГЕРБ

Росен Даскалов (в средата) оглави общинската структура на ГЕРБ в Русе през лятото, а назначаването му с решение на Изпълнителната комисия на партията породи сериозно напрежение в местната организацияРъководителите на общинските организации на ГЕРБ в Русе и във Ветово – Росен Даскалов и Андрей Райков, са подали днес оставки като председатели на структурите след изборната загуба в двете общини. Засега Изпълнителната комисия на партията не е разгледала исканията.


Областният ръководител на ГЕРБ Пламен Нунев потвърди пред "Дневник" за оставките, но не пожела да коментира дали двамата трябва да понесат отговорността за резултатите, след като не те утвърдиха кандидатите за кмет в общините. Той посочи, че това е морален акт след изборната загуба, който двамата са решили да направят. Вероятно следващата седмица висшето ръководство на ГЕРБ ще се събере, за да обсъди оставките.


В Русе кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова остана втора на балотажа, като взе едва 36.63% от гласовете. Във Ветово пък претендентът на ГЕРБ остана едва четвърти на първия тур, а партията има един съветник.
В нощта на изборите премиерът Бойко Борисов заяви, че в Русе резултатите се дължат и на това, че основният кандидат, обсъждан да бъде номиниран, е бил сменен в последния момент, защото не е имал нужната по закон уседналост. Освен това отбеляза, че на някои места в страната, където партията не е заложила на досегашните си кметове и съветници, част от партийните структури са работили срещу издигнатия претендент.


В Русе напрежението около издигането на кандидат за кмет ескалира още през лятото на тази година. А местната организация дори си позволи открита съпротива срещу решенията на Изпълнителната комисия и на централата в София. Тогава на ръководния пост в общинската организация беше назначен Росен Даскалов.


Ръководството на общинската структура на ГЕРБ в Русе обяви за нелегитимно и изненадващо решението на Изпълнителната комисия на партията за смяна на местния лидер. Допреди това структурата се оглавяваше от кмета на града Пламен Стоилов, а според информация, публикувана на 31 юли в официалната "Фейсбук" страница на областната организация на партията, за общински ръководител е утвърден Росен Даскалов.


От София не пожелаха и да гласуват доверие на досегашния кмет и да го номинират за нов мандат. Впоследствие Стоилов сам се оттегли и не пожела да се кандидатира за нов мандат, като даде да се разбере, че си прави отвод заради липса на подкрепа от централната власт.


Сега до десетина дни се очаква прякото партийно ръководство да прецени кой ще понесе отговорността за резултатите в Русе, като Борисов се закани промените по места, където резултатите не са добри и са показали проблеми, да продължат.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Плюсовете на т.н. Лидерска партия. При "уж демократичната БСП" оставки се каза, че няма и не се предвиждат. Те при тях и оставката се води непостоянна,.... докато не се отмени от подалия я. При Христо Иванов- при загубени поредица от избори и дори невлизане н Парламента- оставка няма. Той е сам партия- няма второ лице- той държи финансовия поток от Сащ. При Радан- подава оставка и ставал редови член, но изведнъж .........стана редови Зам Председател. После измами Тафров и се самоспусна начело- без избори...........разбира се. Демокрацията е за други.

 2. 2 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Ти да не си от дриймтима в Хасково?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3274 Любопитно

  ... В нощта на изборите премиерът Бойко Борисов заяви, че в Русе резултатите се дължат и на това, че основният кандидат, обсъждан да бъде номиниран, е бил сменен в последния момент, защото не е имал нужната по закон уседналост ...

  Някой може ли да ми обЯсни как въобще може да се достигне до "обсъждане на основна кандидатура" на човек, който не отговаря на базово изискване?

  Той наш Баце си плещи по принцип Пунти Мари и иди ми-дойди ми едно към гьотере, но това дори Той няма как да си го е измислил ...

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  Подалите оставки са с най-малка вина за изборния резултат. Но някой трябва да поеме "вината"

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Така се прави. Като загубил изборите подаваш оставка и действаш напред. Даваш път на нов лидер.

 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 429 Весело

  Тези не знаят ли как се прави...
  Да се обадят на другарката Корнелия ...
  Тя си подаде оставката и после си е оттегли преди да е гласуват

 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Така ли се прави? Томислав, какво се ослушва тогава? Той беше един от тия, дето се тръшкаха, че да наложат неизбираемата кандидатура на Надежда Петкова в Добрич. ;)

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 951 Неутрално

  А нима на областният координатор - Нунев ли е, Нулев ли - ще му се размине?!

  Иначе фантастична кариера на парашутиста Росен Даскалов - задържа се цели 3 месеца и доста помогна за това 30 години по-късно пак от Русе да тръгнат промените :)

 9. 9 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 44 Весело

  Аз си мислих, че всички партии са победители в тия избори 😅

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  Защо се подават оставки, та нали сам премиерът ни увещаваше, че един от градовете, който се бил върнал към " нормалността" бил именно Русе ?
  Аз пък таман му повЕрвах и сега.......

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Ако ги бяхме избомбили в София, сега щяхме да четем същото за всичките бандитски мутри от софийския ГЕРБ. Главата им беше на дръвника онзи ден, когато "градската либерална общност" реши, че с червена брадва няма да си цапа ръцете.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ГЕРБ са единствените които подават оставки след несправяне.
  Другите са обикновени измамници.
  Затова ГЕРБ продължава да управлява.
  Никоя друга партия не е успяла както ГЕРБ- факт.

 13. 13 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Мечтай си ... безплатно е ;)

 14. 14 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Вярно е, че младото ръководство не намери правилната кандидатура. А тази госпожа си нямаше и хабер нито от управление нито от реалните проблеми на града. Истината за загубата си е една - ГЕРБ не разбра какво искат гражданите на Русе. Проблемите на гражданите безпардонното замръсяване на въздуха от Монтюпе подновено особено след странното намаление на глобата след посещението на министъра на околната среда - Нено Димов. И днес към 16,00 отново въздуха се обгазяваше и се чуваха някакви вентилации от покривите на халетата. Кандидатката за кмет направо заяви, че приоритета бил да не се пречело на бизнеса.
  .

  не съм избягал
 15. 15 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Другата дразнеща причина е всичко в града се прави в интерес на мафията. Например в края на управлението на БСП кмета на града Божидар Йотов получи от държавата правото да управлява крайбрежието пред града, което значи да събира таксите от спиращите по понтоните кораби. Само пасажерите за една година са над 300 броя. Без всякаква логика обаче, кмета на града даде тази дейност на ТИМ срещу 4000 лв. на месец. Дори стана скандал в ОС, защото беше им дал и цялата ни речна градина. След няколко месеца кмета на ГЕРБ отдаде на концесия пак на ТИМ, въпреки че нямат право като най-големия дунавски превозвач, да учавстват в придобиване и на пристанища. Не стига това ами днес фиормата на Мултигруп - Минстрой, с европейски пари сбъдва всички мераци на концесионера ТИМ и даже му изгражда яхтено пристанище.

  не съм избягал
 16. 16 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 609 Неутрално

  И третата най-важна причина за загубата на ГЕРБ в Русе е непестроената магистрала до Бяла. Това пътче е целогодишно най-натовареният участък в България. Въпреки това преди него построихме Тракия, Марица, Люлин, Струма, Околовръстни дъги, Хемус ... . Днес вече гледаме към Драгоман и Видин. За Русе много обещания получихме първо от СДС. После от БСП. Обещаваше го и ГЕРБ. Последно този път ни беше обещан от ВМРО. Хиляди процедурни хватки, огромно тупане на топката, но никой не прави първа копка. Е затова и ГЕРБ загуби доверието на русенци и това не е заслуга на местната учителка а лично на Бойко

  не съм избягал
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Бойко Борисов чисто по комунистически търси "врага с партиен билет". Класика, така Вожда оправдава провалите и грешките в кадровата си политика. Явно това ще гледаме в ГЕРБ и БСП следващите месеци, разчистване от несъгласните. А цената ще е изборни загуби.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Е, ми няма начин! Щетите от поразен общински башибозук, който е основен ресурс, са съществени и безвъзвратни. Някой трябва да понесе отговорност.

 19. 19 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 491 Неутрално

  "В нощта на изборите премиерът Бойко Борисов заяви, че в Русе резултатите се дължат и на това, че основният кандидат, обсъждан да бъде номиниран, е бил сменен в последния момент, защото не е имал нужната по закон уседналост."

  Ха-ха-ха. Някакъв парашутист били гласили, но се сетили късно за уседналостта :)

  Цецо-апартаменто тепърва ще липсва все повече. Той поне такива грешки не правеше :)

  over the under
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Весело

  Подалите оставки са с най-малка вина за изборния резултат. Но някой трябва да поеме "вината"
  —цитат от коментар 4 на pet_fire


  Вината се поемат само със суджуци, още БСП ни го обясниха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Никоя друга партия не е успяла както ГЕРБ- факт.
  —цитат от коментар 12 на mop36557620

  Основната причина е Грандиозната Некадърност на другите партии. Особено на десните, към БСП хората имат алергия по исторически причини. Просто няма свястна алтернатива.

  Отдавна съм казал, че ако някой е в състояние да победи ГЕРБ това е само Бойко Борисов. И той много се старае в този насока, практически ежедневно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2171 Весело

  Във Ветово всичко стана ДеПЕсе. Повече Българи отколкото турци са гласували за ДуПиСе.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#7] от "Petleshev":

  Че защо Томислав ще кадрува в Добрич?!
  Нямат ли си структура?!

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Неутрално
 25. 25 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Майко мила! Ами сега???
  Ще трябва пак да си го местя . . . . .

 26. 26 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#19] от "Отец Сисой":

  Без Цецо са спечелени повече общини, отколкото с него.
  Що тролиш ?

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Ох, ще се разплача за тва герберче. Областният координатор нема ли да му подадат оставката? Че той е главния виновник задето пенчото им пръсна трътката.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred":

  Ами значи ГЕРБ са най-кадърните, по твоите думи ;)
  Нали и аз това написах.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  ГЕРБ никога не губи. Купува, заплашва, обещава, но винаги трябва да побеждава. Така разбира Борисов политиката. Ставаш, не ставаш, трябва да биеш.

 30. 30 Профил на krokich
  krokich
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Защо държат още Нунев в тази партия ? Сменяйте го и поставете читав и компетентен човек. Стига с тези милиционери.

 31. 31 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Мога само да те допълня приятелю с нещо дето си го пропуснал!
  Русе беше вторият град след Варна, където управляващия кмет на ГЕРБ въведе монопол върху разпространението на печата, повсеместно натрапчиво предлагане на хазарта и продажбата на цигари. Общината в Русе грубо, едностранно и незаконно развали концесионни договори и договорите за наем сключени с различни малки фирми за спирки на градския транспорт и създаде огромния монопол на "ЛАФКА" на Дилян Пеевски и Васил Божков / Черепа /. Така, че В Русе с монополи грубо и тихомълком бяха уредени почти всички мафиотски групировки в България и то с активните действия на правителствата на Бойко Борисов. ДБ за съжаление не се показа в Русе като алтернатива и смятам, че лицето Теодора Константинова отдавна трябваше да предаде поста си на по-инициативен и активен млад човек. БСП демонстрира, че се опитва да се откъсне от напъплилите я Герговци. Тя се оказа единствената, която не делеше своите сателити, а ги събра. Затова и спечели Русе.

 32. 32 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 799 Неутрално

  За пътя Русе - Бяла потвърждавам, че през всички сезони това е най-натовареия път в държавата ни. Не разбирам наглото нежелание на управляващите да построят тези 60 км. третокласно трасе известно като "пътя на смъртта" през което целогодишно минава огромен международен трафик от Запад, Север и Изток. Идващите от Западна Европа не предпочитат да минават през Сърбия, защото това е държава извън ЕС и явно скоро няма да влезе - а това означава документи и проверки на излизане извън ЕС при вход в Сърбия следващо влизане - при изход от Сърбия. Защо тогава за Бойко приоритет се появи особено скъпата магистрала до Драгоман?

 33. 33 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#16] от "RUSE":

  Разбира се горното е за теб приятелю!

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  До коментар [#21] от "Fred":Ами значи ГЕРБ са най-кадърните, по твоите думи ;)Нали и аз това написах.
  —цитат от коментар 28 на mop36557620


  Можеш да си първи и без да си кадърен. В царството на слепците едноокият е цар.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 154 Разстроено

  Не разбирам защо е тази завист към Русе!
  Всеки, който е дошъл и постоял за няколко дни в този град, остава с обич към него.

 36. 36 Профил на RUSE
  RUSE
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#35] от "gfz35619614":

  Тук не хвалим града, а обясняваме защо ГЕРБ загуби. А дали този град става за живеене питайте децата си, предприемачите и занимаващите се с малък частен бизнес.

  не съм избягал
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK