Константин Павлов: Презастрояването ме мотивира да стана кмет на "Лозенец"

Константин Павлов-Комитата

© Георги Кожухаров

Константин Павлов-КомитатаКонстантин Павлов-Комитата от "Демократична България" е новият кмет на район "Лозенец". На балотажа той спечели с 11 513 гласа, а досегашният кмет от ГЕРБ получи 7007. Сам си е избрал псевдонима Комитата през 1997 г., когато решил адресът на имейла му да е само дума, без цифри и тирета. Всичките му мейли в другите интернет пощи оттогава са кръстени със същата дума. Обяснява, че "комита" са наричали областните управители във Византия, дори смята, че от тази дума произлиза кмет. Роден е в Пловдив преди 50 години, но от 3-годишен живее с родителите си в софийския квартал "Лозенец". Инженер е по радио и телевизия и е известен като един от създателите на безплатната поща abv.bg. През май защити дисертация по социология на тема "Ролята на интернет технологиите и социалните мрежи за гражданското участие по време на протестите от лятото на 2013 г.". Член е и учредител на "Да, България".


Г-н Павлов, дали не спечелихте балотажа на вълната "анти-ГЕРБ"?


- Благодаря на всички, които гласуваха за мен, благодаря и на тези, с които имаме различни възгледи и партийни принадлежности. Смятам, че са направили добър избор и са гласували за един добър районен кмет. Мисля, че е добър ход да се понамали присъствието на ГЕРБ в местната администрация. Така местните общности ще имат възможност да получат по-високо качество на живот.
Кои са най-спешните проблеми за решаване на район "Лозенец"?


- Първо ще направя всичко възможно да подобря пресичането на бул. "Симеоновско шосе" от живеещите в квартал "Витоша". Те ползват социалните услуги в Студентски град – детски градини, магазини и т.н. Ще сложа повдигнати пешеходни пътеки.


Ще огранича трафика на коли по улиците "Богатица" и "Козяк". Сега там тече страшен транзитен трафик, който тръгва от басейна "Спартак" до мол "Парадайз". В събота и неделя този трафик може да бъде ограничаван, за да могат хората спокойно да пресичат и отиват в парка.


Как точно ще ограничите движението на коли?


- Прави се нов план на движението в квартала, слагат се забранителни знаци за спиране на трафика в някакъв участък от ул. "Козяк". Така тя няма да е удобна за транзитните коли, а в същото време хората от квартала ще могат да стигат с кола до жилищата си през почивните дни. Това не е скъпо решение.


Друг належащ проблем е пресичането с детска количка, с велосипед или с инвалидна количка на кръстовището от хотел "Хемус" към парка зад музея "Земята и хората". Сега пресичат отгоре бул. "Св. Наум", после слизат с асансьора на метростанцията, излизат с другия асансьор, но след това трябва да пресекат бул. "Арсеналски". Тоест два пъти се налага да пресичат оживени булеварди.


Смятам да предложа нова пешеходна пътека директно от хотел "Хемус" до тази част на парка над бул. "Арсеналски".


А тя няма ли да създаде задръствания на кръстовището?


- Досега е мислено само за булеварда, за колите, но не и за хората, които живеят наоколо. Столичната община прави всичко, за да дава предимство на автомобилния транспорт и на транзитния трафик по големите булеварди. Хората в "Лозенец" страдат от тези натоварени булеварди "Черни връх" и другия - "Симеоновско шосе". Така не могат да стигат до парка по-лесно.


След 2 години за какво като кмет ще сте разочарован най-много, ако не е станало?


- Новите тротоари! Те не са нещо скъпо и ако има съпротива за ремонта им от голямата община, то тя би била чисто политическа и напук. Мисля, че в това има смисъл – България е европейска страна и тротоарите трябва да станат европейски!


Всъщност какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на "Лозенец"?


- Не съм доволен от посоката, в която се развива кварталът, в който израснах. Беше с бели къщички, с дъсчени огради, тротоарите – с каменни плочи, с павета по улиците. Училището беше на 2 минути от къщи. През 90-те години "Лозенец" се промени тотално – презастрои се, стана трудно за живеене място, стана опасно за децата да вървят сами по улиците.


Сега виждам, че кварталът се е запътил към още по-голямо презастрояване, към унищожаване на зелените площи и труден достъп до парковете. Казах си: "Стига толкова! Време е и аз да навляза в тази област - политиката!"


Решен сте да овладеете презастрояването?


- Като районен кмет няма какво толкова да направя, но ние като екип на "Демократична България" ще се борим за промени в Общия устройствен план на София – за намаляване на коефициентите на застрояване. Чрез достъпа ми до информация за приготвени (вече) проекти за голямо строителство.


Като в квартал "Хладилника" преди Зоопарка ли?


Да. Правилно се ориентирате. Докато се готвех за предизборната кампания, научих, че сега в "Лозенец" се строят 7000 нови апартамента! Това означава 20 000 нови жители при сегашното население на района от общо 50 000. Това е ръст 40% при почти същата инфраструктура, същия брой детски градини, същите улици.


В квартал "Витоша" дори няма улици.


- Така е и това е още един довод защо се кандидатирах за кмет. Там много време е загубено, без да се решават проблемите на квартала, поне 10 години. Дълго са се бавели отчуждаванията, раздавани са разрешителни за строеж. Имайте предвид, че общината поема ангажимент да осигури инфраструктура, прибирайки парите за издаването им. А тя не е осигурена в кв. "Витоша".


Имате ли правомощия да решите тези проблеми?


- За тези 7000 нови апартамента не знам дали нещо може да се спре. Ако разрешенията за строеж са издадени законно, те ще бъдат довършени. Въпросът е ние да тичаме по-бързо и с изпреварващи темпове да изграждаме съответната инфраструктура.


За сградата "Златен век" как ще действате?


- Строежът е спрян, но с аргументи, които не са по същество. Те са поправими и формално след отстраняване на дефектите този строеж би могъл да продължи. Надявам се да мога да спирам на ранен етап такива строежи, които заплашват да влошат качеството на живот в района. Защото не е само "Артекс" на това площадче там. Отсреща, на мястото на бившия хотел "Орбита", сега БЧК, се планира грамадна сграда, както и на мястото на "Енергопроект".


Но там по действащия общ план на София е разрешена височина до 26 м кота корниз?


- Имайте предвид, че има такива проекти. Щом вляза в районната администрация, ще се запозная с тях. Ако тези проекти бъдат реализирани, ще трябва да се преформатира цялото пространство там, за да се намери решение за огромния трафик от коли, задръствания, шум.


Констатирате, а какво ще направите?


- Ще се съпротивлявам. Смятам да направя всичко публично, което ми е разрешено по закон. След това с нашата група в Столичния общински съвет ще издействаме бюджет за нещата, които смятаме за важни. Тези проекти, които могат да бъдат спрени – да бъдат спрени! Аз не вярвам всичко там да е минало законно.


А какъв тип инвестиции бихте подкрепяли в район "Лозенец"?


- Които подобряват качеството на живот в района. Аз бях 20-годишен, когато започна презастрояването. Изпитвам вече страхова невроза, като видя багер или самосвал, защото смятам, че се подготвя нещо лошо.


Би трябвало, когато се подготвя нещо ново, когато се инвестират пари – това да е от полза за всички. Трябва да се обърне цялата философия, когато се правят нови проекти – те да са от полза, да подобряват качеството на живот, не да го влошават!


Това изисква повече реални, а не фиктивни обществени обсъждания на бъдещи инвестиционни намерения, нали?


- Това е част от моята програма. Първо ще възстановя Обществения съвет към района. Мисля да се срещам с местните инициативни комитети и с по-активните граждани, защото има много каузи – за спасяване на градинки, за ремонти, за защита на дървета. Обмислям инструментите, които ми дава Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Не знам обаче дали има смисъл от местни референдуми, в закона има и други форми.


Имате много активен гражданин на "Лозенец" - Борис Бонев от "Спаси София". Познавате ли се?


- Да. С него сме замислили да работим заедно след изборите. Срещахме се, той ме подкрепи изрично и се надявам с доверието, което носим, и с нашите възможности за натиск и с моите правомощия да стигнем до добри резултати за района.


Правомощията на районен кмет са ограничени. Вие дори няма да имате свой бюджет.


- Да, сега районният кмет е като малко дете, което сте пратили с точно пари да купи нещо от магазина. Много е важно това да се промени и районните кметове да получат делегирани бюджети. В момента схемата е порочна – всички пари се събират в голямата община, тя решава да ги харчи за нещо голямо – метро или булеварди. След това връща пари към районите "на час по лъжичка".


В края на годината, буквално в последните дни, се изсипват всички останали пари от бюджета и се казва: "Сега усвоявайте!" Това е като да влезе човек в голям ресторант, да го обслужат и да му кажат: "Имате 10 минути да ядете, защото затваряме."


Това не е сериозен начин за правене на политики. Районните кметове трябва да могат да планират дейността си. Финансовата децентрализация е абсолютно необходима. С нашата група в общинския съвет ще натискаме да се появят делегираните бюджети в отделните райони.


Ако това не стане, ще упражняваме натиск за финансиране на всеки важен проект. Такъв е например изграждането на детски ясли в приземните помещения на вече построени сгради. Те да бъдат откупувани от собствениците им на пазарни цени. Друг важен проект е спешното оправяне на тротоарите.


А дигитилизацията? Вие сте човек от интернет пространството.


- Непременно. Ако погледнете сайта на район "Лозенец", той е като археологическа находка. Според мен може да бъде променен, за да работи в интерес на гражданите. Дигитализацията е важна, защото представете си, ако жител на кв. "Витоша" трябва да дойде до районната администрация, която е до НДК – той трябва да се качи на колата, после да търси място за паркиране, а може би с цифровизацията на услугите цялото действие да се извърши от вкъщи.


Екипът на "Демократична България" си е поставил за цел да развие цифровите услуги в районите колкото може по-добре. Не знам докъде ще стане, ако голямата община се съпротивлява на този процес, но мисля, че дигитализацията е най-лесният начин и най-евтината инфраструктура, която може да се изгради, за да подобри качеството на живот на хората.


Бихте ли взели решения, които първоначално хората няма да харесат, но вие да знаете, че крайният резултат ще е полезен за тях?


- Притеснявам се само от скрити капани, които могат да ми бъдат заложени. Притеснява ме това, което се случи с г-жа Иванчева, и начинът, по който се отнесоха с нея. Не се наемам да твърдя дали е виновна или не. Говоря за чисто процесуалните действия по неин адрес. Не мисля, че ще попадам и аз в такива капани, но ще има голяма съпротива към нас, районните кметове от "Демократична България". Ще има спънки, но ние ще се съпротивляваме!


Вие сте университетски преподавател. Ще се откажете ли сега?


- Преподавам "Нови медии" в специалност "Европеистика". Може би ще спра с дигиталния маркетинг, но ще продължа да преподавам поне един предмет, защото е много зареждащо.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK