Константин Павлов: Презастрояването ме мотивира да стана кмет на "Лозенец"

Константин Павлов-Комитата

© Георги Кожухаров

Константин Павлов-КомитатаКонстантин Павлов-Комитата от "Демократична България" е новият кмет на район "Лозенец". На балотажа той спечели с 11 513 гласа, а досегашният кмет от ГЕРБ получи 7007. Сам си е избрал псевдонима Комитата през 1997 г., когато решил адресът на имейла му да е само дума, без цифри и тирета. Всичките му мейли в другите интернет пощи оттогава са кръстени със същата дума. Обяснява, че "комита" са наричали областните управители във Византия, дори смята, че от тази дума произлиза кмет. Роден е в Пловдив преди 50 години, но от 3-годишен живее с родителите си в софийския квартал "Лозенец". Инженер е по радио и телевизия и е известен като един от създателите на безплатната поща abv.bg. През май защити дисертация по социология на тема "Ролята на интернет технологиите и социалните мрежи за гражданското участие по време на протестите от лятото на 2013 г.". Член е и учредител на "Да, България".


Г-н Павлов, дали не спечелихте балотажа на вълната "анти-ГЕРБ"?


- Благодаря на всички, които гласуваха за мен, благодаря и на тези, с които имаме различни възгледи и партийни принадлежности. Смятам, че са направили добър избор и са гласували за един добър районен кмет. Мисля, че е добър ход да се понамали присъствието на ГЕРБ в местната администрация. Така местните общности ще имат възможност да получат по-високо качество на живот.
Кои са най-спешните проблеми за решаване на район "Лозенец"?


- Първо ще направя всичко възможно да подобря пресичането на бул. "Симеоновско шосе" от живеещите в квартал "Витоша". Те ползват социалните услуги в Студентски град – детски градини, магазини и т.н. Ще сложа повдигнати пешеходни пътеки.


Ще огранича трафика на коли по улиците "Богатица" и "Козяк". Сега там тече страшен транзитен трафик, който тръгва от басейна "Спартак" до мол "Парадайз". В събота и неделя този трафик може да бъде ограничаван, за да могат хората спокойно да пресичат и отиват в парка.


Как точно ще ограничите движението на коли?


- Прави се нов план на движението в квартала, слагат се забранителни знаци за спиране на трафика в някакъв участък от ул. "Козяк". Така тя няма да е удобна за транзитните коли, а в същото време хората от квартала ще могат да стигат с кола до жилищата си през почивните дни. Това не е скъпо решение.


Друг належащ проблем е пресичането с детска количка, с велосипед или с инвалидна количка на кръстовището от хотел "Хемус" към парка зад музея "Земята и хората". Сега пресичат отгоре бул. "Св. Наум", после слизат с асансьора на метростанцията, излизат с другия асансьор, но след това трябва да пресекат бул. "Арсеналски". Тоест два пъти се налага да пресичат оживени булеварди.


Смятам да предложа нова пешеходна пътека директно от хотел "Хемус" до тази част на парка над бул. "Арсеналски".


А тя няма ли да създаде задръствания на кръстовището?


- Досега е мислено само за булеварда, за колите, но не и за хората, които живеят наоколо. Столичната община прави всичко, за да дава предимство на автомобилния транспорт и на транзитния трафик по големите булеварди. Хората в "Лозенец" страдат от тези натоварени булеварди "Черни връх" и другия - "Симеоновско шосе". Така не могат да стигат до парка по-лесно.


След 2 години за какво като кмет ще сте разочарован най-много, ако не е станало?


- Новите тротоари! Те не са нещо скъпо и ако има съпротива за ремонта им от голямата община, то тя би била чисто политическа и напук. Мисля, че в това има смисъл – България е европейска страна и тротоарите трябва да станат европейски!


Всъщност какво ви мотивира да се кандидатирате за кмет на "Лозенец"?


- Не съм доволен от посоката, в която се развива кварталът, в който израснах. Беше с бели къщички, с дъсчени огради, тротоарите – с каменни плочи, с павета по улиците. Училището беше на 2 минути от къщи. През 90-те години "Лозенец" се промени тотално – презастрои се, стана трудно за живеене място, стана опасно за децата да вървят сами по улиците.


Сега виждам, че кварталът се е запътил към още по-голямо презастрояване, към унищожаване на зелените площи и труден достъп до парковете. Казах си: "Стига толкова! Време е и аз да навляза в тази област - политиката!"


Решен сте да овладеете презастрояването?


- Като районен кмет няма какво толкова да направя, но ние като екип на "Демократична България" ще се борим за промени в Общия устройствен план на София – за намаляване на коефициентите на застрояване. Чрез достъпа ми до информация за приготвени (вече) проекти за голямо строителство.


Като в квартал "Хладилника" преди Зоопарка ли?


Да. Правилно се ориентирате. Докато се готвех за предизборната кампания, научих, че сега в "Лозенец" се строят 7000 нови апартамента! Това означава 20 000 нови жители при сегашното население на района от общо 50 000. Това е ръст 40% при почти същата инфраструктура, същия брой детски градини, същите улици.


В квартал "Витоша" дори няма улици.


- Така е и това е още един довод защо се кандидатирах за кмет. Там много време е загубено, без да се решават проблемите на квартала, поне 10 години. Дълго са се бавели отчуждаванията, раздавани са разрешителни за строеж. Имайте предвид, че общината поема ангажимент да осигури инфраструктура, прибирайки парите за издаването им. А тя не е осигурена в кв. "Витоша".


Имате ли правомощия да решите тези проблеми?


- За тези 7000 нови апартамента не знам дали нещо може да се спре. Ако разрешенията за строеж са издадени законно, те ще бъдат довършени. Въпросът е ние да тичаме по-бързо и с изпреварващи темпове да изграждаме съответната инфраструктура.


За сградата "Златен век" как ще действате?


- Строежът е спрян, но с аргументи, които не са по същество. Те са поправими и формално след отстраняване на дефектите този строеж би могъл да продължи. Надявам се да мога да спирам на ранен етап такива строежи, които заплашват да влошат качеството на живот в района. Защото не е само "Артекс" на това площадче там. Отсреща, на мястото на бившия хотел "Орбита", сега БЧК, се планира грамадна сграда, както и на мястото на "Енергопроект".


Но там по действащия общ план на София е разрешена височина до 26 м кота корниз?


- Имайте предвид, че има такива проекти. Щом вляза в районната администрация, ще се запозная с тях. Ако тези проекти бъдат реализирани, ще трябва да се преформатира цялото пространство там, за да се намери решение за огромния трафик от коли, задръствания, шум.


Констатирате, а какво ще направите?


- Ще се съпротивлявам. Смятам да направя всичко публично, което ми е разрешено по закон. След това с нашата група в Столичния общински съвет ще издействаме бюджет за нещата, които смятаме за важни. Тези проекти, които могат да бъдат спрени – да бъдат спрени! Аз не вярвам всичко там да е минало законно.


А какъв тип инвестиции бихте подкрепяли в район "Лозенец"?


- Които подобряват качеството на живот в района. Аз бях 20-годишен, когато започна презастрояването. Изпитвам вече страхова невроза, като видя багер или самосвал, защото смятам, че се подготвя нещо лошо.


Би трябвало, когато се подготвя нещо ново, когато се инвестират пари – това да е от полза за всички. Трябва да се обърне цялата философия, когато се правят нови проекти – те да са от полза, да подобряват качеството на живот, не да го влошават!


Това изисква повече реални, а не фиктивни обществени обсъждания на бъдещи инвестиционни намерения, нали?


- Това е част от моята програма. Първо ще възстановя Обществения съвет към района. Мисля да се срещам с местните инициативни комитети и с по-активните граждани, защото има много каузи – за спасяване на градинки, за ремонти, за защита на дървета. Обмислям инструментите, които ми дава Законът за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Не знам обаче дали има смисъл от местни референдуми, в закона има и други форми.


Имате много активен гражданин на "Лозенец" - Борис Бонев от "Спаси София". Познавате ли се?


- Да. С него сме замислили да работим заедно след изборите. Срещахме се, той ме подкрепи изрично и се надявам с доверието, което носим, и с нашите възможности за натиск и с моите правомощия да стигнем до добри резултати за района.


Правомощията на районен кмет са ограничени. Вие дори няма да имате свой бюджет.


- Да, сега районният кмет е като малко дете, което сте пратили с точно пари да купи нещо от магазина. Много е важно това да се промени и районните кметове да получат делегирани бюджети. В момента схемата е порочна – всички пари се събират в голямата община, тя решава да ги харчи за нещо голямо – метро или булеварди. След това връща пари към районите "на час по лъжичка".


В края на годината, буквално в последните дни, се изсипват всички останали пари от бюджета и се казва: "Сега усвоявайте!" Това е като да влезе човек в голям ресторант, да го обслужат и да му кажат: "Имате 10 минути да ядете, защото затваряме."


Това не е сериозен начин за правене на политики. Районните кметове трябва да могат да планират дейността си. Финансовата децентрализация е абсолютно необходима. С нашата група в общинския съвет ще натискаме да се появят делегираните бюджети в отделните райони.


Ако това не стане, ще упражняваме натиск за финансиране на всеки важен проект. Такъв е например изграждането на детски ясли в приземните помещения на вече построени сгради. Те да бъдат откупувани от собствениците им на пазарни цени. Друг важен проект е спешното оправяне на тротоарите.


А дигитилизацията? Вие сте човек от интернет пространството.


- Непременно. Ако погледнете сайта на район "Лозенец", той е като археологическа находка. Според мен може да бъде променен, за да работи в интерес на гражданите. Дигитализацията е важна, защото представете си, ако жител на кв. "Витоша" трябва да дойде до районната администрация, която е до НДК – той трябва да се качи на колата, после да търси място за паркиране, а може би с цифровизацията на услугите цялото действие да се извърши от вкъщи.


Екипът на "Демократична България" си е поставил за цел да развие цифровите услуги в районите колкото може по-добре. Не знам докъде ще стане, ако голямата община се съпротивлява на този процес, но мисля, че дигитализацията е най-лесният начин и най-евтината инфраструктура, която може да се изгради, за да подобри качеството на живот на хората.


Бихте ли взели решения, които първоначално хората няма да харесат, но вие да знаете, че крайният резултат ще е полезен за тях?


- Притеснявам се само от скрити капани, които могат да ми бъдат заложени. Притеснява ме това, което се случи с г-жа Иванчева, и начинът, по който се отнесоха с нея. Не се наемам да твърдя дали е виновна или не. Говоря за чисто процесуалните действия по неин адрес. Не мисля, че ще попадам и аз в такива капани, но ще има голяма съпротива към нас, районните кметове от "Демократична България". Ще има спънки, но ние ще се съпротивляваме!


Вие сте университетски преподавател. Ще се откажете ли сега?


- Преподавам "Нови медии" в специалност "Европеистика". Може би ще спра с дигиталния маркетинг, но ще продължа да преподавам поне един предмет, защото е много зареждащо.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  Ами ако се сложи хубав данък сгради на презастроеното в и без това квартал в който данъчните оценки са на 1/3 от пазарните цени нещата ще потръгнат!
  Сещам за офис сгради молове,бакалии,бензиностанции които либералния закон третира като инвеститори , за недоразумението "Златния Век" да не говорим! Всичко това само натоварва инфраструктурите а общинската касичка е празна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Евала Коце! Мачкай селяните :)

 3. 3 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Хубави думи... Но да видим делата, а те са много по трудни...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Всички в началото са амбицирани, но...

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Вече и в богаташкият "Лозенец" ли има проблеми?!

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2748 Неутрално

  Освен Борис Бонев и Мая Манолова е в района му, а и доста гласове на балотажа са червени. Червената прегръдка обаче е убийствена.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 284 Неутрално

  За тоя е важно да помни Иванчева.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Тоя красавец най-"отпърво" да вземе да декларира имотното си състояние, както и това на близките си, че както се е заел със забраните за строителство, доста бързо ще му се наложи да стане поредния събудил се милионер. Иначе заявленията му са хубави и тъкмо ще сравняваме след няколко години... Но нека не сме големи оптимисти за очовечаването на Лозенец

 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  ГЕРБ и "здрав тротоар" са взаимоизключващи се понятия. Познавам лично десетки граждани, които над 10 години внасят жалби, молят се, събират подписки и да го кажем в прав текст - търсят връзки, за да им ремонтират жалкото подобие на тротоар пред кооперацията. Накрая получават отговор неофициално чрез общи познати на районния им кмет, че ако ги оправят, после Спаси София и Аз, репортерът и пр. ще снимат как колите паркират отгоре и ги чупят. Затова в рамките на сегашното и следващото поколение, т.е. още 30-40 години никой няма да ти се занимава да прави тротоари. Когато се родят и порастнат нови хора с нов манталитет - тогава.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 10. 10 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ще говорим след 4 годин!

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Управлението на ГЕРБ в София роди две нови думички - "безтрамвайник" и "безтротоарник".

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 12. 12 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Успех, Лозенец разчита много на теб.

 13. 13 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Прави се нов план на движението в квартала, слагат се забранителни знаци за спиране на трафика в някакъв участък от ул. "Козяк".
  ------------------------------------------------------
  Боже Божкеееееееее аре още един Калин.
  Викам направо да преместиш Била, Американското посолство и Правителствена някъде, че живущите от квартала да им е по удобно.
  Добре, че като районен кмет нямаш правомощия да сътвориш това безумие !!!!!!

 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Нито едно непопулярна мярка, дори на директен въпрос избягва да каже че за да има резултати трябват болезнени мерки. Примерно тротоарите - те са в тоя вид щото неговите съседи паркират безобразно и ги разбиват. И сто милиона да му даде голямата общината, без да се спре с това паркиране ще станат същите за година. За диагоналната пътека е същото - звучи просто ама като го направи и увеличи задръстванията, неговите съседи ще го псуват. Но пък 4 пъти повртатя "голямата община ще се съпротивлява". Че защо и е да го прави, нали на следващите избори големия кмет също ще си ги сложи тия придобивки в списъка с хвалбите. Но човека се застрахова, след 4 години ще вдигне ръце и ще каже "аз много исках ама те се съпротивляваха"

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Смятам да предложа нова пешеходна пътека директно от хотел "Хемус" до тази част на парка над бул. "Арсеналски".
  ----------------
  Безумието на тоя няма край .
  Пешеходна пътек по диагонал на кръстовището ли ?
  И откъде въобще видя проблем точно на това кръстовище????
  ОСветено като слънце, светофари, подлез и аснасьори...
  Малоумник.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  И общината определя местните данъци, тоест данък сгради и данък МПС. Районът може да коригира данъчните оценки може би, което за някои райони си е направо задължително.

 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  Първите му задачи като районен кмет ще са да оправи тротоарите, да ограничи трафика по ул. "Козяк" .."

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#17] от "m17":

  Не е точно така драги ми Владов. Малко се ограмоти по темата. Конкретния размер се определя от съответната община.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на Джони Глупавия
  Джони Глупавия
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Поредния некадърник, който не е излизал от София, ще забранява колите по улиците?!?

  Ами, това е най-лесно, ако имаш други проблеми, може да забраниш и хората... така ще е чисто, спокойно, а и никой няма да разбере, че си прост като г*з....

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#18] от "victortrt":

  Само СОС за София с бюджета за годината - още с този за 2020 ще има неприятни изненади.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#21] от "Джони Глупавия":

  Хората вече ги забраниха гробарите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Примерно тротоарите - те са в тоя вид щото неговите съседи паркират безобразно и ги разбиват.
  —цитат от коментар 14 на m17


  А що паркират - щото им се позволява. Щото общината нехае и не си върши работата. На запад дали се въздържат от такова паркиране защото са някакви висши същества или защото знаят, че ще трябва да си събират колата от наказтелния паркинг с трицифрена глоба в евро?

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#18] от "victortrt":

  Може от миналата година в определени тесни рамки. И то столична община а не отделен район. И както виждате, кмета не предлага такова нещо щото не иска да се конфронтира със съседите си, защо Фандъкова да го прави тогава ?

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чак пък голям, в Красно село лилавата функционерката спечели с 2 хиляди гласа, които са половината от червените бабички гласували за червения слабо*мник на първи тур. При общо 12 хиляди гласа за нея.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#25] от "kapitan_laino":

  Да прочетохте че тоя смята да ограничи съседите си да паркират по тротоарите ? Ако е честен трябва да поиска 10 паяка денонощно да кръстосват само за неговия квартал. И поне милион колчета още, плътно да огради всяка педя тротоар щото талибаните ще го налазят. А той вика ще че размества знаци.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":

  Айде глупости, в нашия квартал кмета оправи маса тротоари, асфалтира ги и плътно колчета. И паркинга ни направи, и 3 малки улички забравени от едно време само около моя блок. Но имаше лош късмет да го издигне ГЕРБ и даде фира.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#29] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Факт, хората не оцениха човека, той беше от РБ на миналите избори, сега се яви от СДС и даде фира. Нищо, сега 4 години ще плюем функционерката. Жалко зе спасителите не издигнаха кандидати за местни кметове, с толкова червени бабички в кварта можеше да спечели и да можем да се гаврим още по хубаво - ще му снимам всяка крива плочка и ще му пускам сигнали в кутията в кметството.

 32. 32 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#9] от "cinik":Айде глупости, в нашия квартал кмета оправи маса тротоари, асфалтира ги и плътно колчета. И паркинга ни направи, и 3 малки улички забравени от едно време само около моя блок. Но имаше лош късмет да го издигне ГЕРБ и даде фира.
  —цитат от коментар 30 на m17


  Забравил си, че така беше в центъра до към 2010 г. - безкрайно слагане на колчета, зона няма. След няколко седмици колчетата са като сиромашка ограда - изстръгнати, срязани с флекс, ударени при разминаване и захвърлени в храстите. Или направени подвижни, за да си ги вдига батката, за да си паркира както си знае. Дори гербавите, които не се славят с особено тежък умствен багаж, се наложи да вземат правилното решение.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":

  Аз съм първия привърженик на зоната. И искам целия квартал и цяла София да стане зона. Ще си плащам стикер и ще паркирам.

 34. 34 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 681 Неутрално

  А тя няма ли да създаде задръствания на кръстовището?- Досега е мислено само за булеварда, за колите, но не и за хората, които живеят наоколо. Столичната община прави всичко, за да дава предимство на автомобилния транспорт и на транзитния трафик по големите булеварди. Хората в "Лозенец" страдат от тези натоварени булеварди "Черни връх" и другия - "Симеоновско шосе". Така не могат да стигат до парка по-лесно.----------------------------------------------------------------Нямам нерви да чета повече идеите на тоя плазмодий,.Който си го е избрал - да му мисли.Само отсега да е ясно - който му уйдиса на акъла да сложи пешеходна пътека ( а не пешеходен надлез) на Симеоновско ще е съотговорен за смъртните случаи ЗАЕДНО с тоя *****
  —цитат от коментар 24 на NoBrainNoPain


  Има поне 3 повдигнати пешеходни пътеки на Симеоновско шосе, срещу зоопарка , спирката на тополите и при бензиностанцията на петрол, освен това има и пешеходен светофар при ловния парк.

 35. 35 Профил на deny
  deny
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Лозенец е зелена зона и паяци дигат редовно спрелите неправомерно по места случайно останали без колчета. Но докато всеки селянин с 3 коли паркира безплатно където му скимне ще си имаме разбити тротоари и кални зелени площи!

 36. 36 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#24] от "NoBrainNoPain":

  Абсолютно точни са всичките ти коментари. Комитата си няма хабер какво да прави, как се управлява такава система. Цялото му интервю е разочароващо, без програма и визия. Всичко сведено до тротоарите, пътеките. Нито дума за екипа, с който ще работи и за който вече го питах (вероятно ще назначи все пак пиарката). Сайтът щял да оправя...и това всичкото за четири години мандат. Комита, червените те избраха, съдбата ти е да плащаш услугата.

 37. 37 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 654 Неутрално

  "Строежът е спрян, но с аргументи, които не са по същество. Те са поправими и формално след отстраняване на дефектите този строеж би могъл да продължи. " . За другото добре, но с този коментар показва, че Артекс няма да бъдат пипани, което показва близки връзки на Мирянови и ДБ. Отделно хората в тази част на Лозенец са против небостъргача, а на него явно повече го интересува Артекс, отколкото жителите на квартала.

 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#35] от "deny":

  Е това не го разбрах - ако е зелена зона навсякъде и вдигат неправилно спрените, как градинките ще са кални локви - нали не влизат коли масово там ?

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Добре, рационално, реалистично и амбициозно.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  До коментар [#36] от "voodoo_child":

  Много сте злобни това герберите. Всички, които не са гласували за вас, са ваши врагове. Ама вие не сте България.

 41. 41 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Желая му успешна работа.

 42. 42 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  "Строежът е спрян, но с аргументи, които не са по същество. Те са поправими и формално след отстраняване на дефектите този строеж би могъл да продължи. " . За другото добре, но с този коментар показва, че Артекс няма да бъдат пипани, което показва близки връзки на Мирянови и ДБ. Отделно хората в тази част на Лозенец са против небостъргача, а на него явно повече го интересува Артекс, отколкото жителите на квартала.
  —цитат от коментар 37 на ДСиБ


  Напротив, светва те, че спирането на строежа от ДНСК е само профорама, докато минат изборите. Тези дни съдът ще отмени решението и тогава строежът ще продължи с пълна газ, още преди Павлов да си е влязъл в кабинета.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 43. 43 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Системата работи, лично съм накарал общината да обнови три тротоара в Борово и да сложи колци, да закърпи няколко дупки, да направи детска площадка, да сложи кошчета на друга, да оправят пейките, да вдигат поне 100 пъти коли от тротоарите и разни дреболии. Пускате сигнали на call. Sofia. Bg и не преставате докато не свършат работа. Работа вършат, макар и бавно. Като кажа на някой ми вика "браво", но не се сещат да сигнализират. Дори пред работата ги накарах да си оправят шахтите, дупките и да почистят един тротоар от метър трева, даже не знаеха, че е тротоар и че е техен. Та мисълта ми е че не трябва да си траете и да чакате някой да ви оправи нещо. Този кмет нито ще реши проблема с презастрояването в Лозенец, нито ще направи безумна пешеходна пътека по диагонал на голямото кръстовище. В Лозенец откакто е зона е доста по-добре. За това се боря в Борово сега, ще изчезнат всички бракми, служебни коли и бусове за да мога да си спирам спокойно и да си плащам.

  Много хитър
 44. 44 Профил на TheRedOne
  TheRedOne
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Само не каза как ще удовлетвори избирателите си от БСП?

 45. 45 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Прави се нов план на движението в квартала, слагат се забранителни знаци за спиране на трафика в някакъв участък от ул. "Козяк".------------------------------------------------------Боже Божкеееееееее аре още един Калин.Викам направо да преместиш Била, Американското посолство и Правителствена някъде, че живущите от квартала да им е по удобно.Добре, че като районен кмет нямаш правомощия да сътвориш това безумие !!!!!!
  —цитат от коментар 13 на NoBrainNoPain


  За автоталибана най-голямото светотатство е да го възпрепятстват да си напазарува от кварталната бакалия с колата. За автоталибана ако един човек на 40 не се търкаля вместо да ходи, значи нещо не му е наред.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 46. 46 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  "Строежът е спрян, но с аргументи, които не са по същество. Те са поправими и формално след отстраняване на дефектите този строеж би могъл да продължи. " . За другото добре, но с този коментар показва, че Артекс няма да бъдат пипани, което показва близки връзки на Мирянови и ДБ. Отделно хората в тази част на Лозенец са против небостъргача, а на него явно повече го интересува Артекс, отколкото жителите на квартала.
  —цитат от коментар 37 на ДСиБ  О велика мисъл моля те покажи как проблемът Артекс да се реши.
  Ама да е законосъобразно и безплатно.
  Защото ако ще ми вземете едни пари за обещетения не съм съгласен.
  Парцелът на моята къща струва половин милион евро.
  И на мене не ми пречат съседните коперацйи построени на законни отстояния.
  Може да ми засенчва и да ми се губи гледката към Витоша обаче това е законът.
  Бори се да го променят а не да ограничаваш другите който го спазват.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 47. 47 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Така е!Преди ГЕРБ какви тротоари имаше!Какви трамваи!Железо!

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3328 Неутрално

  До коментар [#37] от "ДСиБ":

  Ами вижте кой е кум на Лозанчо,като става дума за Артекс.

 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#43] от "Кум Лисан":

  +++++++++++++++++
  Аз съм с по-малко постижения - само няколко шахти и таралясника, сега атакувам едни липсващи кофи за разделно събиране.

 50. 50 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Правилно е да се работи за спиране на застрояването.
  Миньо направи хотела на ламаринена будка и кафенета с ориенталски елементи. Това разбира се стана с мълчаливата помощ на циганската кралица и Лилка, която се покри и скоро никой няма да я помни. Японските вишни ги няма, а дъбът се изгуби под бетонната барака на Артекс. И кой реши там да се прави кръгово, вместо да се ремонтират кварталните улици.

 51. 51 Профил на uvr57524198
  uvr57524198
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Презастрояването ме мотивира да стана кмет на "Лозенец" .... "този строеж би могъл да продължи".
  "Ще огранича трафика на коли по улиците "Богатица" и "Козяк".
  ... и колите от бъдещия небостъргач в час пик, къде се очаква да отидат ако не точно в претоварения "Черни Връх" и задръстените "Богатица" и "Козяк".
  Надявам се, новия кмет има ясна позиция по казуса "Артекс", който е най-тежкия пример за презастрояване в квартала.
  Дали не си дадох гласа напразно ????

 52. 52 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Ще почакаме с оценките. Дано не се подведе както някогашните районни кметове назначени от тристранката базирано на изборните резултати от 1990. Аз като седесар бях стреснат от липсата на скрупули и морал у много от тях. То не бяха платени ресторанти, то не бяха назначавания на приятели, то не беше раздаване на терени и права. Дай на един гладен интересчия малко властчица и пари и му гледай сеира. Може пък сега да не е толкова лесно. Тогава беше куче влачи, диря няма.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 53. 53 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 672 Любопитно

  Браво на човека, желая му успех! Има много правилно отношение към най-големите проблеми на родния ми квартал: застрояването което трябва непременно да се ограничи (Особено важно е да се запази сградният фонд от преди ВСВ - къщите, или пне тези от тях които все още не са съборени за да се строят блокове мутробарок), и в транспортният сектор да се даде пълно предимство на пешеходците и на живеещите в квартала за сметка на селянията, която го използва за паркинг и за транзитен коридор. Града е все пак за жителите му...

 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Когато си тъп, и не знаеш кой какви функции има..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  До коментар [#48] от "yanne":

  Кой Лозанчо, тоя, дето Герб го туриха ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 56. 56 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#2] от "falkoneti":

  Майните станаха граждани ли?

 57. 57 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Със статията стигнах до тук:

  Роден е в Пловдив преди 50 години, но от 3-годишен живее с родителите си в софийския квартал "Лозенец".

  Пхахахахахха :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 58. 58 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Да са му живи и здрави родителите на тоя нефелник дълги години още. Така като го слушам, едва ли може да си избърше з@дника сам!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 59. 59 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Боже, Боже, защо си ни оставил толкова верисии.

 60. 60 Профил на g
  g
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Все пак да не забравя, че парка и мола, не са прилежащи части към дворовете на "кореняците" от Лозенец. Относно презастрояването на квартала, в огромната си част то се случи, точно защото неговите съседи решиха и реализираха, при това с отлична печалба собствените с наследствени имоти.
  Все пак няма намерение да прави референдум, за изселване на новонастанилите се в квартала след,
  1972 година.

 61. 61 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 709 Любопитно

  "Обяснява, че "комита" са наричали областните управители във Византия, дори смята, че от тази дума произлиза кмет."

  О, преразумни кмете, поради что се срамиш от... себе си?

 62. 62 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#54] от "Darth Plagueis":

  Е разбира се че не му е работа, само едно диагонална пътека му е работа, както чета какво смята да прави. Ама като има достатъчно крет*ни да го изберат що да не си поиграе на "комита". Ясно е че накрая пак някой друг ще му е ср*л в гащите.

 63. 63 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Със статията стигнах до тук:Роден е в Пловдив преди 50 години, но от 3-годишен живее с родителите си в софийския квартал "Лозенец".Пхахахахахха :)
  —цитат от коментар 57 на ndb


  Нда, стар ерген на половин век, в хотел "Мама". Това е, не е и тайна.
  И на въпроса кои са "най-спешните проблеми на Лозенец", отговоря, че ще прави легнали полицаи на Симеоновско (що псувни ще отнесе, мале мале!, ако това изобщо стане, защото не се прави от районните кметове!) и зебри. Че ако това са най-спешните проблеми, значи Лозенец е бил управляван перфектно досега, за какво бе целият вой?! нищо за социални дейности насочени към възрастните, детски градини, никакви иновативни идеи. Защо поне не предложи в любимия му квартал Витоша, където било много страшно, една църква да вдигне, това минава ли му през ума на византиеца?? Кучетата бездомните там какво ще ги прави? Ще въвежда ли там Зелена зона? Той изобщо не познава същината на това, с което се е захванал.

 64. 64 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#61] от "forza":

  Не съм убеден, че това е била идеята на никнейма му. Комитата го помня от началото на века, когато пишеше във форумите на дир.бг и тогава коментираше много темата за Македония. Затова, не бих се изненадал ако идеята за никнейма му идва по - скоро от македонското движение.

 65. 65 Профил на Vladimir Yosifov
  Vladimir Yosifov
  Рейтинг: 229 Весело

  Успех!

  Като брокер имоти и местен гид на Гугъл Карти публикувам съвети как да се използва Google Maps при реклама на апартамент, магазин, офис, сграда в строеж, право на строеж, право на въздуха, реклама на услуги. Полезно е. Гугъл Карти не е само навигация, а и медия за реклама на бизнес. Опитайте.
 66. 66 Профил на Elysium
  Elysium
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "NoBrainNoPain":

  Единственото безумие на това кръстовище е липсата на асансьори от всички страни. Не знам каква е причината, но за детски колички и хора в неравностойно положение е кошмар. Ако е възможно, трябва да се мисли в посока поставяне на подобни асансьори, не да ми правят още пешеходни, легнали полицаии и други препятствия, създаващи огромен трафик. Мръсния въздух нали точно живущите там ще го дишат, да не говорим и за всички, които ще чакат да пресекат на новите пешеходни пътеки.

 67. 67 Профил на Angel Simeonov
  Angel Simeonov
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пичове, проблемът е друг. Земята се краде или се придобива от хора с политически и институционален чадър. Заствоява се по супер експлоататорски наìн. Това е много сериозен бизнес, със сериозни печалби. Но, има точка на пресичане - също като всяка пирамида. Тя се достига, когато квартала ви от системан гледна точка - като часто от съседните квартали и от града вече не става за живеене - буквално ви създава ежедневно проблеми и стрес. Системата не е линейна. тоест малки промени не водят винаги до пропорционални промени. Ако това е вярно, че се планира 40% нарастване на населението на Лозенец - то той и сега не става за живеене, а после? сега е момента да продавате.
  Перспективата за София е тъжна, много тъжна.

 68. 68 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#67] от "black_jack":

  Никакво нарастване на населението на Лозенец няма да има щото е физически невъзможно, няма празно място в тоя квартал.. Продължава развитието на Хладилника. Там беше индустриална зона и къщички, които постепенно се превръщат в блокчета. Но хубавото е е в тоя квартал за първи път в София, първо се направил планиране и тогава се строи. И затова има площи отредели за улици, за градинки и училища и се предполага да се построят с времето. Но този квартал е доста далеч от Лозенец, над Парадайса и ще се обслужва от строящите се бул. Каблешков и пробива към Симеоновско. И няма да му влизат в драгоценните улички с бели къщурки на тоя смешник.

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  До коментар [#66] от "Elysium":

  Аз се сещам за поне 2 причини - всеки асансьор идва над 150 хиляди т.е това са още 350 хиляди лева. Втората е че може би физически няма място както примерно е в Красно Село където има 3 асансьора вместо 4 щото парцела за четвъртия така и не успяха да го вземат от алчните потомствени селяндури.

 70. 70 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#64] от "Vendome":

  Именно ;)

  Но в днешните му политически среди явно това е петно от срамно минало и трябва да се преформатира в някакъв сай-фай.

 71. 71 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#32] от "cinik":Аз съм първия привърженик на зоната. И искам целия квартал и цяла София да стане зона. Ще си плащам стикер и ще паркирам.
  —цитат от коментар 33 на m17


  Това работи чудесно - цяла София зона, стикерче по местоживеене. Първа кола - стикер стотина лева, втора кола стикер 500, трета хилядарка. И всички искат не искат ще ходят на работа с градския транспорт. Грубичко звучи но е точно такава реалността в град който всяка година е в топ 3 на най-добрите градове за живеене в света

 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2882 Любопитно

  Комитата от блогер а решил да става квартален кмет белким си осигури старините! А за Асенчо Генов няма ли кметско място или той още е млад и може да почака?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK