Вместо на ГЕРБ Борисов се скара на градската десница за изборния резултат (допълнена)

Вместо на ГЕРБ Борисов се скара на градската десница за изборния резултат (допълнена)

© Юлия ЛазароваВместо на ГЕРБ за отстъплението от няколко областни града на местните избори партийният лидер и премиер Бойко Борисов "се скара" на "демократите", чието ръководство по думите му подкрепило не Йорданка Фандъкова, а Мая Манолова на балотажа за кмет на София. На националното съвещание на ГЕРБ днес, което продължи по-малко от час и не оправда очакванията за ограничаване на мандатите за кметовете на партията, Борисов нарече десните не градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия.


Лидерът на ГЕРБ не назова името на нито една партия. На балотажа "Демократична България" не призова избирателите си за кого да гласуват. Мнението на представители на обединението бе, че и двете кандидатки са едно и също. Създадената от Миглена Кунева партия "Движение България на гражданите" подкрепи Манолова още в началото на кампанията.


"Много съм огорчен от нашите приятели, но ние трябва да спрем да ги наричаме десница. Това са бившите деца, внуци на червената номенклатура", каза Борисов, а в залата последваха аплодисменти. Вниманието му бе привлечено от влизането на кмета на Стара Загора Живко Тодоров, който закъснял за представянето, защото полагал клетва пред общинския съвет.


"Тея ли демократи, бе"
Докато говореше за аферата "Костинброд", която била чудовищна манипулация, изведнъж Бойко Борисов възкликна: "Тея ли демократи, бе! Те ли се съешиха с Христо Иванов и Атанасов? Искаш ли да ти кажа, Росене, защо? Защото ти си по-умен, по-интелигентен и разсъждаваш много демократично. Защото това не е градска десница, а опозицията вътре в комунистическата партия, която е била. Тя сега с нейните сателити работи". Коментарът му бе в диалог с бившия президент Росен Плевнелиев, който по-рано каза, че като десен човек е унижен, че ръководството на "Демократична България" е призовавало да се гласува за Мая Манолова на балотажа и предложи тя да стане "шеф" на обединението.


Според Борисов те (бел. авт. - представителите на опозицията вътре в БКП) се озлобили най-много, след като правителството купило не "Грипен", а изтребители F-16, с което за първи път реално дало геостратегическото направление на България, когато започнало изграждане на интерконектора с Гърция за втечнен газ, както и след обвиненията на няколко души за шпионаж (бел. авт. - в полза на Русия). "Ей това вече си ги разкри и те си отидоха при Мая", завърши премиерът. И започна да говори за Балкански поток, газовите магистрали и кой с какво строи.


"Какво им хареса Мая повече? Нищо лошо не казвам за жената. Мутрата ли е Фандъкова или какво е? Или диктаторът? Те обикалят от телевизия на телевизия, изкарват компромати и казват: "ГЕРБ беше много лош с нас". С кое питам", обяви още Борисов. Той помоли лидерът Корнелия Нинова да му прати тези, за които казва, че са репресирани в Пазарджик и Благоевград. И каза: "А ние за Кърджали, ако почнем да пискаме?". Там пореден мандат спечели кметът на ДПС Хасан Азис.


Вместо на ГЕРБ Борисов се скара на градската десница за изборния резултат (допълнена)

© Юлия Лазарова


После се обърна към лидера на СДС Румен Христов, който бе гост на събитието, и му каза, че няма да стават една партия, но принципът на синия цвят ги задължава да бъдат заедно. "Както каза Христо Иванов - за каква алтернатива... Всички реформи могат да станат и те ставаха. Само че така е по-добре... Да подкрепиш срещу десните партии опонента си, който защитаваше Орешарски. Колеги, до там ли паднахте? Аз като се почувствам виновен, подавам оставка, скривам се и ако не ме върне народът, си седя у нас. Защо ви дразни, че сме евроатлантическа партия? Кое ги дразни, за да предпочитат другите?", попита Борисов.


"Циганите имат право да обичат Бойко"


Бойко Борисов се опита да даде обяснение на ромския вот за ГЕРБ с твърдението, че циганите имат право да го обичат. Основна критика на инициативния комитет на Мая Манолова е, че в ромски секции има масово гласуване за опонента й. Според Борисов това е новата афера "Костиброд".


"Понеже казаха, че циганите много обичали Бойко. Бойко имат право да го обичат... Те като ме видят скачат и викат - защото осигуряваме работни места, защото им вкарахме 50 хил. деца да учат, а не да се учат да крадат", обяви Борисов. Той изброи, че само роми работят като "пчелички" за почистването и гробищата в София, заради което ГЕРБ има право ромите да гласуват повече за партийния й кандидат.


С репликата "Глей ся кво става, Роска" и констатацията "Оказва се, че Радев го обичат повече" Борисов цитира, че в ромски секции настоящият президент има 40 915, а неуспешният кандидат на ГЕРБ - по-малко. "За нашата Цецка тогава - 19 532", каза лидерът на ГЕРБ.


Без мандатност за кметове


Първоначално обявеното от Бойко Борисов решение кметовете от ГЕРБ да не могат да се кандидатират за четвърти мандат не бе взето. На срещата той каза, че няма да се кара на хората в партията за изборните резултати, тъй като опонентите им виждат в тези действия отслабване на формацията, а опонентите започвали да се възприемат като алтернатива. После обясни как една седмица услужливо слушал само за Благоевград и Русе - градовете, в които ГЕРБ загуби кметските места. След като избори добрите резултати на ГЕРБ в няколко града, той спомена и Хасково и се обърна към областния лидер на партията там Делян Добрев: "По-голяма реабилитация от тази няма, брат".


Срещата на ГЕРБ в кино "Люмиер" започна в 11.55 часа, като в продължение на 20 минути Цветомир Паунов представяше общинските кметове от партията, които били с десет повече, или 140. Зад гърба му беше разположена голяма карта на България, а областите, в които ГЕРБ има кмет на областен град, бяха оцветени в синьо.


Вместо на ГЕРБ Борисов се скара на градската десница за изборния резултат (допълнена)

© Юлия Лазарова


Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов седеше на първия ред в компанията на бившия президент Росен Плевнелиев, председателя на СДС Румен Христов и министри. Най-много аплодисменти получи кметът на София Йорданка Фандъкова, която на балотаж спечели нов мандат с 20 366 гласа преднина пред Мая Манолова.


Накрая бе представен и самият Борисов като "силната фигура, която ни обединява". Преди да излязат другите говорещи, той поиска жените да пристъпят напред. В изказването си лидерът каза, че е бил провокиран от един политолог да направи такова събитие и да му покаже как изглежда "пропукания ГЕРБ", както го нарекъл той. Толкова били хората в залата на "пропукания ГЕРБ", че щели да стигнат за един голям протест.


След това каза, че другия път ще се кара на кметовете, но ги посъветва като видят паднала хартийка на улицата, да я вземат, а като има шахта без капак - да я пазят, за да видят хората, че милеят за тях. "Хората ви дават, дават доверие. Не може само "Качихме със сто, качихме с десет". Трябва да качим в качеството", обяви още Борисов.


Накрая той даде да се разбере, че ГЕРБ има трима опоненти - Румен Радев, Корнелия Нинова и Мая Манолова, като, за да се посмеят хората на събранието, съобщи, че в техните родни села партията му спечелила изборите. След седемнадесетминутно слово той запусна събранието с думите: "Карайте внимателно. Спазвайте знаците!".Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK