От "Не е наша работа" до "Борисов е зависим" - коментари за върнатия избор на главен прокурор

От "Не е наша работа" до "Борисов е зависим" - коментари за върнатия избор на главен прокурор

© Велко АнгеловПолитиците в парламента отказваха да коментират дали процедурата по избор на нов главен прокурор трябва да започне отначало, или Висшият съдебен съвет (ВСС) може да прегласува кандидатурата и да избере отново единствения номиниран за поста Иван Гешев. Снощи президентът Румен Радев се възползва от конституционното си правомощие и върна във ВСС предложението да издаде указ за назначаването на Гешев.


"Това е конституционно правомощие на президента. Оттук насетне процедурата трябва да продължи. Всичко е в ръцете на ВСС", каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. В коментара си по казуса той обяви, че е добре да бъде напомнено, че "тази реформа се случи с промените в Конституцията и Закона за съдебната власт, в основата на които били именно тези, които протестират срещу избора на новия главен прокурор". "Визирам представители на "Демократична България". Оттук насетне трябва да изчакаме какво ще бъде решението на ВСС", обяви още Ципов.


Без да отговори на въпроса дали сега правителството би се възползвало от възможността да издигне нов кандидат, той каза: "По отношение на това защо правителството не предложи свой кандидат - това е законова възможност, не е задължение, не е ангажимент на правителството. Министърът на правосъдието и премиерът казаха, че ако бяхме упражнили едно такова правомощие, щяха да възникнат много въпроси". Конституцията дава право на Министерския съвет да предложи кандидат за поста, но кабинетът не се възползва от него при започването на процедурата по избор на наследник на Сотир Цацаров. Премиерът Борисов вече коментира, че причината е да няма обвинения за намеса в съдебната власт.
Попитан какво следва, днес Ципов обяви: "Решението е изцяло на ВСС. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкова по-добре".


Вътрешният министър Младен Маринов обяви, че не може да каже дали правителството ще издигне друг кандидат за главен прокурор. "Аз съм работил добре (с Гешев - бел.ред.) и знам, че той е човек, който притежава всички необходими качества", каза Маринов. Той добави, че и службите са дали положителни становища за Гешев, тъй като работят добре с него.


Лидерът на БСП Корнелия Нинова припомни позицията на партията си, че не се меси на президента. "Аз бих искала да припомня позицията на БСП, която съм изразила на 31 юли - преди три месеца, тук от трибуната на парламента - че състезание само с един участник не е истинско състезание; че единственият човек, който можеше да осигури истинско състезание, е премиерът Борисов, защото по закон предложения се правят или от прокурорите, или от правителството. Била съм доста остра в това изказване. Казвам, че сме се надявали Борисов да прояви здрав разум и да внесе втора кандидатура. Уви, тежките му зависимости не му позволиха тази смелост. За нас той е участник в договорката за издигане на един-единствен кандидат. БСП в такива уговорки не участва и законът не ни дава право нито да предлагаме, нито по някакъв начин да въздействаме на този процес. Уважаваме решението на президента. Той има това право по Конституция", каза още Нинова.


Без да коментира дали при избора на Иван Гешев за главен прокурор е оказван натиск върху партиите, тя обяви още: "Бих искала да се обърна към лидерите на другите партии. Не упражнявайте партиен натиск върху членовете на ВСС за партийни, икономически или лични интереси. Те са висши магистрати и трябва да действат, водени единствено от закона, от вътрешното си убеждение и от съвестта си. Нека те да решат оттук нататък как да процедират".


На въпрос дали в решението на президента има политически мотиви Нинова каза: "Не. Виждам конституционни". Попитана дали трябва да започне нова процедура по избор на главен прокурор, тя каза: "Това е юридически казус. Това не е работа на партиите".


От ДПС отказаха да коментират темата. "Още в началото на процедурата казах, че политици, народни представители и партии не трябва да коментират това производство, защото сме извън него. Независимата съдебна система си избира главен прокурор, президентът подписва или отказва да подпише указ. Къде е ролята на народните представители, за да коментирам. Отказвам да коментирам. Отказвам", обяви депутатът Хамид Хамид.


Лидерът на ВМРО и вицепремиер Красимир Каракачанов, който бе в Народното събрание за парламентарен контрол, обяви: "Така е преценил президентът, така е направил. Един от аргументите е, че има обществено несъгласие. Както имаше несъгласие, така и имаше съгласие".


Попитан дали правителството трябва да издигне кандидат за главен прокурор, той каза: "Да ви раздам ли визитка картичка? Аз не съм министър на правосъдието.". После допълни, че мисли, че ВСС ще потвърди избора на Гешев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK