Новият Столичен общински съвет се заклева днес и избира председател

Пленарната зала на Стличния общински съвет.

© Юлия Лазарова

Пленарната зала на Стличния общински съвет.Новият Столичен общински съвет се събира днес на първото си заседание. На него кметът на София Йорданка Фандъкова, 61 общински съветници и 24 районни кметове ще положат клетва. Новият съвет има само една задължителна точка в дневния ред – избор на председател и негови заместници.


Заседанието ще се ръководи от най-възрастния член на новия съвет - Грети Стефанова от "Демократична България".


Председателят ще се избира с тайно гласуване и ще заеме поста този, за когото са гласували поне половината плюс един съветници. Зам.-председателите ще се изберат с явно гласуване като всяка политическа група в съвета може да предложи и да има свой представител в ръководството.
Политическата група на ГЕРБ-СДС вече номинира Елен Герджиков, който в миналия мандат заемаше тази длъжност. Със своите 27 съветници ГЕРБ-СДС може да си осигури мнозинство в 61-местния градски парламент с четиримата избраници на ВМРО и двамата от "Атака" - партиите, които подкрепят и правителството.


ГЕРБ ще конструира плаващи мнозинства при гласуванията


Въпреки това, групата на ГЕРБ предлага плаващи мнозинства за гласуване в СОС по определени теми и ресори, обясни нейният председател Малина Едрева. За тази цел ще се промени и тематиката и секторите за действие на постоянните комисии към СОС, обяви Едрева.


Бъдещата обща работа с "Демократична България" ще е предимно в сферата на дигитализацията и повишаването на прозрачността в работата на общината и на съвета. "Превръщането на Витоша в най-големия парк на София, както и проблемите с чистотата на въздуха и транспорта" също е решено да бъдат обща тема с демократите, в чието обединение влизат двама съветници от Зелено движение – Владислав Панев и Тома Белев.


С ВМРО партньорството на ГЕРБ ще е в сигурността и транспорта. С общинския съветник на "Спаси София" Борис Бонев Едрева посочи като общи теми – транспортната инфраструктура и обслужване.


"Демократична България" заявява пет неотложни задачи


Арх.Борислав Игнатов, който е общински съветник от "Демократична България", обяви пред "Дневник" кои са конкретните проблеми, които групата на демократите ще настоява за решаването им:
- Въвеждане на справедлива такса смет и нова организация на сметосъбирането в София с акцент върху рециклирането. Прекратяване на проекта за инсинератор (крематориум) за боклук в ТЕЦ София.


- Спиране на всички възможности за презастрояване чрез осъвременяване на Общия устройствен план и провеждането на открит конкурс за неговото задание.


- Въвеждане на пълна прозрачност на заседанията на СОС и комисиите към него чрез осъвременяване на правилника за работата им и въвеждане на дигиталните технологии.


- Одит и оздравяване на Топлофикация, Центъра за градска мобилност и другите общински дружества.


Борис Бонев от "Спаси София" вече е подготвил доклади с бързи и евтини решения


за спешните проблеми на столицата. "Подготвяме няколко доклада за решения за градския транспорт и градската среда. Те са лесни и евтини за направа, като изграждането на навес на автобусната спирка до метростанцията на бул."Г.М.Димитров", както и да се премахнат няколко платени паркоместа и да се разширят тротоарите пред Софийската математическа гимназия", каза той пред "Дневник".


Подготвя се приемането на нов правилник за работата на СОС. В изготвянето му ще участват представители на всички политически групи, обясни Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ. Целта е да се създадат нови ресорни комисии към съвета, които да съвпадат с приоритетите, поставени от кмета Фандъкова през новия мандат. До приемането на новия правилник СОС ще действа по сегашния, а ресорните комисии ще запазят сегашните си области на действие.


Пълен списък на общинските съветници в Столичния общински съвет:


Независим: Борис Бонев.


ГЕРБ: Иво Петров, Елен Герджиков,. Малина Едрева, Ивайло Петков, Николай Стойнев, Антон Койчев, Асен Николов, Татяна Георгиева, Екатерина Йорданова, Лорита Радева, Силвия Христова, Анна Стойкова, Зафир Зарков, Георги Георгиев, Борислав Бориславов, Ваня Тагарева, Стефан Марков, Христиан Петров, Радослав Влахов, Прошко Прошков, Ботьо Ботев, Симеон Колев, Димитър Вучев, Веселин Милев, Радослав Абрашев, Борис Петров и Диян Стаматов.


БСП: Калоян Паргов, Милка Христова, Иван Таков, Иван Пешев, Владимир Данев, Диана Тонова, Михаил Ставрев, Альоша Даков, Николай Николов, Васко Тодоров, Иван Мечков, Иван Виделов, Николай Велчев, Албена Кръстева и Петко Димитров.


"Демократична България": Методи Лалов, Борислав Игнатов, Веселин Калановски, Марта Георгиева, Владислав Панев, Иво Божков, Михаил Паргов, Тома Белев, Симеон Ставрев, Любомир Георгиев, Яна Тодоранова и Грети Иванова Стефанова


ВМРО: Карлос Контрера, Владимир Митов, Димитър Антов, Михаил Петров,


"Атака": Волен Сидеров и Борислав Иванов.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Прошко Прошков и Иво Божков ше опават столицата!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В новия Столичен общински съвет комунистите от ГЕРБ и социалистите от БСП са мнозинство. Това не е лошо!
  Представителите на ДСБ както винаги ще подкрепят комунистите от ГЕРБ,
  въпреки че гурото им Иван Костов от 20 години работи за разцепването на „Дясното“ (според Плевнелиев) !

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Махането на Владов е победа за демокрацията. Една калинка по-малко в СОС !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  И нека сделките започнат сега....

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  Моля Дневник, ако е възможно, да се даде колко съветници са от герб и колко са от СДС.


  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 341 Гневно

  Слагам 100лв, че шефка на комисията по транспорт ще е същата калинка :(

 7. 7 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Кой според вас сьфорумници ще спечели избора?

 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Махането на Владов е победа за демокрацията. Една калинка по-малко в СОС !!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Влизането в съвета на финансово вещи лица като Владислав Панев и Яна Тодоранова ще има силно деморализиращ ефект върху заварените невежи. От калинки ще станат на пияни калинки. Съвсем ще се комплексират, горките.

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 9. 9 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Моля Дневник, ако е възможно, да се даде колко съветници са от герб и колко са от СДС.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Голям проблем ли е да ги преброиш? Ако са повече от десет и не ти стигат пръстите на ръцете, сядаш на пода и събуваш чорапите. Ако са повече от 20 - викаш комшиите и разчистваш място в хола, та да можете да насядате в кръг. Ние, тука, в провинцията, така правим. Е, веднъж имахме проблем, щото не знаехме как се казва това число, дето следва, та викахме един от другата маалъ, че е по-учен. Осми клас беше завършил човекът!!!

 10. 10 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Тази калинка Малина Едрева, каква и е фамилията? Нещу ми се чу като Малина Едрева Одеон. И защо толкова крие фамилията си, и е единствената в сайта на столична община, която изписват само с име и презиме.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#9] от "gr52":

  Ами преброй ги и кажи. Ще ти благодаря !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 837 Весело

  Кметицата в сянка, дали се закле пред телевизора ...
  Да служи денонощно в интернет пространството на другарката от село Крушовица и нейните общински съветници

 13. 13 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 402 Весело

  На Методи Лалов едно изявление от изказването му много ми хареса:
  "Модернизацията е бърза, тя е належаща."
  Дали не заслужава рубриката Цитат на деня?

 14. 14 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Плаващите мнозинства ще разкриват тепърва кой кой е в СОС. Като гледам... средата е токсична и пълна с калинки.

 15. 15 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Скоро ще си проличи какъкв въздух под налягане е Бонев. Преди да предлагаш разни неща е хубаво да мислиш, че на отнетите парко места спират колите на твоите избиратели. Барем ги питай първо дали искат да им ги махат?

 16. 16 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 99 Неутрално

  Скоро ще си проличи какъв въздух под налягане е Бонев
  —цитат от коментар 15 на znayko84

  На 30 години и с нулев практически опит, но с лакирани нокти може да бъде златно пръстче номер две. Златен пръст номер едно в СОС (ще) е Сидеров. Интересно какъв следващ минискандал ще спретне боядисаната Бяла Златка.

 17. 17 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 837 Весело

  Не се притеснявайте
  Игнатов ще носи играчките на гаджето си и ще си играйкат с Бонев и Иво Божков

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Любопитно

  Фънди се зклела ,ама в какво ? Във вярност към бай Х ?

 19. 19 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#9] от "gr52":Ами преброй ги и кажи. Ще ти благодаря !
  —цитат от коментар 11 на КМЕТ В СЯНКА


  И като си събуеш чорапите, пак ли не ти излизат?

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  И Герджиков трябва да бъде сменен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK