Новият кмет на "Овча купел": Фандъкова играе ролята на Бойко Борисов

Ангел Стефанов

© Анелия Николова

Ангел Стефанов



Ангел Стефанов е новият кмет на район "Овча купел" в София. Кандидатът на "Демократична България" спечели на балотажа срещу досегашния кмет Христина Семерджиева от ГЕРБ с 20% разлика.
Той е 42-годишен, доктор по политология, преподава публична администрация в Нов български университет. Основател е на инициативен комитет "Маестро Кънев", който се бори срещу презастрояването и хаоса в инфраструктурата на района. Стефанов беше подкрепен за кмет от шест граждански сдружения от "Овча купел". До 2014 г. е бил обществен посредник (омбудсман) на Столичната община. Женен е с две деца. Живее и работи в район "Овча купел".


Г-н Стефанов, Вие сте университетски преподавател, какво ви предизвика да се кандидатирате за кмет?


- Живея в квартал "Овча купел, а и 10 години съм бил омбудсман на Столичната община. Преподавател съм, но по публична администрация и като знам какво пише в книгите и учебниците - как трябва да се работи, и виждам какво реално става, в частност в район "Овча купел", развих невероятно вътрешно желание да променя нещата. Това няма да стане с писане на статии и с лекции, а с действие.




Наясно ли сте кой гласува за вас на изборите?


- Десните избиратели на "Демократична България", както и шестте инициативни комитета и активните граждани от района имаха ключов принос за моето избиране. Кандидатурата ми беше издигната от тези комитети и тя е резултат от естествен процес, който се разви в последните 2-3 години. В това време всеки от нас в тези инициативни комитети се сблъска с неработещата районна администрация.


Почти всички полезни неща, които се направиха в "Овча купел", са след като инициативните комитети влязоха в контакт с голямата община.


Оказа се, че нашата районна администрация е безсмислен орган. Ролята му, едва ли не, е била да задържа развитието на квартала, да отблъсква инициативите на гражданите и да пречи.


Имате ли обяснение за това?


- Едно от възможните обяснения е в модела на ГЕРБ. В него районните администрации трябва да играят ролята на лошите, а общинският съвет и администрацията на кмета Фандъкова да играят ролята на добрите. От наша гледна точка се получава точно такава картина, защото когато (като инициативни комитети) сме стигали до голямата община, нещата са се решавали.


Например трябваше спешно да се изгради един тротоар до Националното средно училище "София". Единият изход на учениците излизаше направо на уличното платно и трябваше спешно да се направи тротоар за децата, дълъг около 150 метра. С кмета на района, г-жа Семерджиева, проведохме поне три срещи по този въпрос, писах четири писма, но две години нямаше никакво развитие.


Тогава влязох в контакт с Фандъкова и въпросът беше решен за две седмици. От инициативни комитети от други райони на София научих, че и при тях също са се случвали такива работи.


Защо районният кмет няма да помогне за тротоар за учениците?


- Не е искал. Районната администрация досега е действала като буфер между гражданите и голямата община – да задържа и забавя всичко каквото може. А когато нещо успее да стигне до голямата община – нещата се получават.


Каква е идеята?


- Идеята е същата, както в държавата, в правителството – министрите се гърчат и не могат да решават и най-малките въпроси, но като отидат 50 човека да протестират пред Министерския съвет, излиза Бойко Борисов и казва: "Аз дадох 100 милиона". В случая тази роля играе Фандъкова.


В предизборната кампания на всички билбордове на ГЕРБ районните кметове са заедно с Фандъкова. Няма районен кмет на ГЕРБ, който сам да си направи предизборната кампания.


Районите на София нямат свой бюджет. Как ще изпълнявате обещанията си?


- Наясно съм, че сега нямам права – нямам бюджет, трябва всичко да съгласувам с общината и с общинския съвет. Амбицията на "Демократична България" е да се върви към децентрализация, защото в момента ние, "Овча купел", сме с население на областен град, а нямаме възможност да свършим това, което може кметът на областния град.


Всъщност гражданите са най-големият ресурс и инструмент на районната администрация да провежда политики и подобрения на градската среда. Преди изборите най-много обещавахме да се подобри моделът на работа в районната администрация – да бъдем постоянно сред хората, да ги ангажираме и тях в местното самоуправление – да подават сигнали, да контролират ремонти и строителни дейности, бъдат коректив на управлението на района.


Обещах да се сформира работещ обществен съвет към районната администрация, който да съдейства, но и да е коректив на управлението и на мен като кмет.


Кой е най-спешният проблем за решаване в "Овча купел"?


- Кварталът сега е непроходим в огромната си част – няма добра инфраструктура, нито за автомобилите. нито тротоари за хората.


За недостига на места в детските градини имаме амбицията да потърсим по-специфично решение – наемане на помещения и преустройването им във филиали с временни групи на детските градини до окончателно решаване на проблема. Ако чакаме да се построят новите градини, това ще отнеме 3-4 години, а този срок не устройва хората, които сега имат малки деца.


Фандъкова построи 100 сгради за детски градини и пак има недостиг. Защо?


- Защото, когато се построи нова детска градина, тези изнесени (временни) групи в приспособени, наети помещения, се закриват и децата се преместват в новата сграда. Приспособените помещения се освобождават и така не се поддържа капацитетът, за да дойдат там нови деца.


Така хем има нова детска градина, хем капацитетът на местата не се увеличава. Тези "изнесени групи" и приспособени помещения са решение поне на първо време, но така се дава някаква възможност на родителите.


Ако им се постави алтернатива: "Искате ли детето ви да дойде в такава "изнесена група", или ще си го гледате вкъщи?", тогава нека всеки родител да прецени. За нас е важно общината да предлага възможности и който родител не иска, да си търси сам решение за отглеждането на детето.


Презастрояването е спешен проблем в "Овча купел". На място до бл. 412, отредено за детска градина сега изниква 7-етажна сграда.


- Запознат съм със случая, там все пак в ниското, до новата сграда ще се построи детска градина. Иначе решението е да се приемат Подробни устройствени планове на квартала. С изключение на "Овча купел-2", районът няма актуализирани планове. С тях хората ще знаят къде може да изникне нов строеж, а не, образно казано, една вечер да си легнат с градинка пред прозореца, а сутринта да се събудят с изкоп или с вече изникнала сграда.


Строеж на сграда на място, което е било отредено за детска градина в кв. "Овча купел".

© Анелия Николова

Строеж на сграда на място, което е било отредено за детска градина в кв. "Овча купел".


Какви инвестиции в района бихте подкрепили?


- Ако са в строителството, ще ги насочим в периферните зони – край "Юбилейната гора". Там може да се развие ново строителство, защото сега са празни пространства. И в земи на бившето АОНСУ има къде да се строи, но да е прозрачно и предвидимо.


Ще се реализира ли най-сетне проектът за парк "Кукуряк"?


- Ще се боря упорито да се реализира този проект. Процедурата за обособяването на този парк – общественото обсъждане за възлагането на проекта, стартира вече, но в доста ограничени граници. Моята идея е парк "Кукуряк" да има по-големи зелени подходи с различни части на квартала.


Може ли да се спаси банята в центъра на кв. Горна баня?


- Поел съм ангажимент да проведа разговори със собствениците на бутилиращата компания и да опитам да ги убедя, че възстановяването й не трябва да се възпрепятства. Идеята ми е да включим собствениците на компанията в решаването на местни проблеми.


Сега минералната вода не носи ползи на горнобанчани, а само проблеми. Бутилирането на водата и товаренето на огромните камиони става в центъра на Горна баня и така се разбиват улиците, а район "Овча купел" нищо не печели от това.


25 май. Така изглежда минералната баня в центъра на кв. Горна баня

© Максим Караджов

25 май. Така изглежда минералната баня в центъра на кв. Горна баня

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK