Борисов поиска да бъдат отстранени директори на болници заради починалото дете

Борисов поиска да бъдат отстранени директори на болници заради починалото дете

© Юлия ЛазароваПремиерът Бойко Борисов разпореди на здравния министър Кирил Ананиев в началото на правителственото заседание да бъдат отстранени още днес директорите на болниците, които са си прехвърляли болно дете, което в крайна сметка почина.


Сутринта родителите на детето са били на среща при премиера. Детето първо е постъпило в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", откъдето са го изпратили в болница "Лозенец", там са го изписали за домашно лечение. После детето се влошава и бива откарано в "Пирогов", където е починало.


Отстраняването на директорите ще трае, докато продължават проверките на прокуратурата и се прави съдебномедицинската експертиза. Борисов разпореди още на здравния министър да каже на прокуратурата да ползва ВМА за експертизите, където са "едни от най-добрите лекари".
"Трябва да има възмездие. От наша стана да бъде направено днес. Това бездушие, разстроих се, незабавно да се махат оттам, докато свършат проверките и се намерят виновните. Направихме детски отделения, толкова пари за здравеопазване се дават", коментира премиерът.


Малко по-късно Ананиев извика тримата директори на болници на среща в министерството и очаквано ги отстрани временно докато текат проверките. Заедно с това е отстранена и лекарката, приела болното дете в педиатрията - Емилия Георгиева.


Премиерът обяви пред медиите и решение на кабинета, с което се отпускат 6.7 млн. лв., с които да се платят данъците на болница "Лозенец". "Само отпускаме пари, само плащаме, Ананиев, и ефектът е разплакани родители при мен. Ако това е правилно...", заключи Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK