Управляващите имат нови идеи за ограничаване на фалшивите болнични

Управляващите имат нови идеи за ограничаване на фалшивите болнични

© Велко АнгеловРаботодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината. Това е една от идеите за справяне на проблема с фалшивите болнични, след като управляващите дадоха заден ход по въпроса с неплащането на първия ден болничен. Новата идея ще бъде обсъдена от социалните партньори в Тристранния съвет, каза пред БНТ министърът на социалната политика Бисер Петков.


Сред предложенията за решаване на проблема с фалшивите болнични е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. "Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа, до 7 дни", обяви Петков.


Той допълни, че всички мерки за ограничаване на фалшивите болнични, обсъждани досега, отново ще бъдат обсъдени в тристранния съвет.
"Нека да оставим темата на един широк разговор и аз съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие", анализира той.


Приходната агенция събира вноските за болнични, издаването им се контролира от здравните инспекции, а НОИ ги плаща. Това прави контролът неефективен, твърди председателят на парламентарната социална комисия Хасан Адемов. Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листове, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока, коментира той.


Според министъра НОИ и сега осъществява контрол върху издадените болнични листове и е една от институциите, които имат право да ги обжалват. "Явно трябва по-добре да се координират контролните механизми, така че да бъдат по-ефективни", заключи той, без да навлиза в конкретика.


Според омбудсмана Диана Ковачева трябва да има и механизъм, чрез който да се контролира спазва ли се режимът, предписан в болничния лист. "Всъщност работодателят контролира. Той би могъл да оспори болничен. Има механизми, въпросът е, че те не се използват достатъчно адекватно", каза тя, цитирана от БНТ.


Все още не е известно кога ще се проведе Тристранният съвет, на който отново ще се набележат мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Весело

  От глупав по-глупав !!!
  Платете си да ви науча , калинки мамини.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Внимание: управляващите мислят и спасение дебне отвсякъде.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Гаранция ще прокарат някоя изродия в заключителните разпоредби на съвсем различен закон.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Знаете ли как Пхенян се превърна в град на младостта? Управляващите помислиха, помислиха, и преместиха старите на друго място.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  С 4идеи" няма да стане!
  Ще стане с пресичане на корупционните практики, но като знам за какви обеми пари става въпрос и колко хора са закачени на тази "ясла" съм силно скептичен, че някой има топчици да го направи!!!

 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пипера е много лют":

  Ама пък Баце ще я отмени! 🤣😂

  Да се слави името Му! Амин!

 7. 7 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 642 Любопитно

  Като толкова им е неприятно и не им се плаща - да изкарат Фонд ОЗМ към частните фондове. Те ще си плащат, но и ще извършват контрол.

  В нормалните държави дори няма нужда да ходиш за болничен до 2-3 дни, но пък ти идват на крака в къщи да те проверят дали наистина си там и си болен.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 8. 8 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Ха, пак ще приемат "правилната" идея, която искат да прокарат още отначало, но първо да изплашат материала, за да я преглътне... И естествено, малко пиар да има и за добрия вожд!

 9. 9 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Само идей да искате ! Или както казваше Остап Бендер - идеи наши, деньги ваши!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Всяка масова мярка е избягване на проблема с контрола.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Въртят, сучат и нищо умно не измислят. Фалшивите болнични се взимат основно около празнични дни, за удължаване на почивката. Голяма част от взелите ги пътуват в чужбина или в България и съответно се регистрират в хотели или на границата. Много лесно е да бъдат хванати! Просто трябва да се криминализират фалшивите болнични и да се санкционират жестоко. Като глобят 100-тина лекаря и "болни" с по едни 5К лв. и им лепнат по една условна присъда за измама, никой нито ще иска, нито ще дава фалшиви болнични.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Весело

  До коментар [#4] от "Един вампир броди из Европа":

  Влече Ви свободата в КНДР ей! 🤣😂

 13. 13 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Ако НОИ, който плаща през всичките тези години болничните листове, има възможности за контрол, нещата може да се развият в друга посока, коментира той."

  Ми хайде де!
  Цялата база данни е при вас.
  - кой лекар колко болнични е издал
  -на кои повтарящи се болни.
  -с кои повтарящи се диагнози.
  Но да се контролират и тези ДО 3 ДНИ, нищо, че не ги плаща НОИ.
  Моите наблюдения, че по контрола на вноските сте много стриктни, буквоядни и добри.
  Действайте.

 14. 14 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Вместо да се пънат да измислят топлата вода е най- добре да върнат здравно-осигурителният модел на Андрей Ляпчев отпреди 80 години, който е най-справедлив и практически приложим в българските условия...

 15. 15 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 627 Любопитно

  А с новите случай на онкологични заболявания, какво правим?
  Това поредната идиотщина ли е?

 16. 16 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Въртят, сучат и нищо умно не измислят. Фалшивите болнични се взимат основно около празнични дни, за удължаване на почивката. Голяма част от взелите ги пътуват в чужбина или в България и съответно се регистрират в хотели или на границата. Много лесно е да бъдат хванати! Просто трябва да се криминализират фалшивите болнични и да се санкционират жестоко. Като глобят 100-тина лекаря и "болни" с по едни 5К лв. и им лепнат по една условна присъда за измама, никой нито ще иска, нито ще дава фалшиви болнични.
  —цитат от коментар 11 на Viva la Evolution


  +++++++++++++++
  Така е, но трябва контрол.
  А и основно в общински и държавни институции служителите кръшкат и си взимат фалшиви болнични.
  В частния бизнес не е масово явления.

 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Трябва да се въведат законодателни промени в наредбата за ВН болничният лист да се дава на пациента едва след втория или третия КОНТРОЛЕН ПРЕГЛЕД. И ако пациентът не се яви след три дни за контролния преглед просто не му се дава никакъв медицински документ - да си оправдава отсъствията както ще. Така наглеците ,които си удължават почивните дни на морето у нас или в Гърция ще духат морно супата. А пък работодателите да си формират групи по месторабота ,които да посещават болните и да си ги контролират. Така ще покажат истинска загриженост за своите болни служители (ако са болни) Може и някое шише ракия и плодов сок да му занесат да оздравява по-бързо. Същото важи и за келавите синдикални дейци, които спокойно могат да извършват тези посещения при болните си глупави вносители на синдикален членски внос. Ако иска и това същество избрано за премиер на кочината да ходи лично да им държи ръчичките в леглото и да ръси Живковските си простотии там белким ги забавлява да оздравеят по-бързо. А иначе личните лекари издават по-малко от 14% от общия обем от всички болнични дни за година и ни дреме на хурката- по-малко простаци ще се навалят да искат незаконни услуги от личния лекар . А най-добре е всички да минават направо на комисия от 3ма лекари (ЛКК) да им мине фалшивата отпуска в ходене по кабинети....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Чичка ставаш за някой тиквен министър с профанските си умозаключения:
  - кой лекар колко болнични е издал
  Лекар с повече млади родители с деца ще издаде повече болнични листове на година от лекар с практика предимно пенсионери . Изводи никави.
  Лекар с повече хронично болни ще издаде повече болнични листове на година от лекар с по-здрави млади пациенти под 18 и деца. Изводи никави.

  -на кои повтарящи се болни. -с кои повтарящи се диагнози.
  Логично някои с хронични рецидивиращи заболявания например радикулоневрити или артериална хипертония или диабет да ползват повече болнични листове от други пациенти без хронични заболявания.
  Логично е определен контингент да са с една и ли няколко едни и същи хронични заболявания с изостряния и вписани в болничния лист
  Много сте прости Саше, мнооо

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#13] от "bora bora":

  Горното беше за теб мислителя. Поне да бяхте учили логика в 10 клас бе.. Ще е смешно да ни кажеш каква ти е професията ....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  ,,Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината."
  БРЕХ ЧЕ СТРАТЕГИЧЕСКА ИДЕЯ...? А дали няма да е адекватно и работника да си плаща здравните вноски само за дните на болничните(демек за 15 дни в годината!!!)?
  Питам! Даже и отговор не искам...

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  До коментар [#20] от "Зори":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бе те тея взеха ептен на абдали да ни правят!
  Наистина имат мерак да намалят популацията автоматично до към 3 000 000 ...ПЕНЦИОНЕРИ... и мангава ту...

 23. 23 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#9] от "telqk":

  ++++++++

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  И в болниците пътеките- по 5-6 дена. Здрав -болен, отиваш си.

 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Всичко е много простичко. Адекватен контрол на така наречените болни. АКо не са си в дома, или не докажат с амбулаторен лист, че в часа на проверката са били на лекар - ГЛОБИЧКА ОТ ПОНЕ 3 000 ЛЕВЧЕТА!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#25] от "haq30626233":

  Ти болните под домашен арест ли искаш да ги сложиш?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "....Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични на човек в годината...."

  Да си ГЕРБер вече е диагноза.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  До коментар [#25] от "haq30626233":Ти болните под домашен арест ли искаш да ги сложиш?
  —цитат от коментар 26 на rapidfire


  Не можеш да си болен, и едновременно на почивка в Гръцко.

 29. 29 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1059 Весело

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#18] от "Dr_Doolittle":
  До коментар [#19] от "Dr_Doolittle":
  Които може намира логика.
  Това, че вие не я виждате си е ваш проблем.
  Но пък мога да ви поздравя- перфектен дървен философ сте.
  Йе-е-е-е! :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK