Президентът подписа указа за Иван Гешев и се обяви за промени в Конституцията (обновена)

Президентът подписа указа за Иван Гешев и се обяви за промени в Конституцията (обновена)

© Анелия НиколоваПрезидентът Румен Радев постави точка на процедурата по избора на нов главен прокурор на България, като обяви, че е подписал указа за назначаването на Иван Гешев, след като е поискал от единствения кандидат за поста уверение, че ще работи за това прокуратурата да е независима и прозрачна. В същото време държавният глава даде заявка да започне дебат за нови промени в Конституцията, свързани със съдебната система.


Решението си държавният глава обяви след изненадваща среща с Иван Гешев на "Дондуков" 2 , продължила около 45 минути.


Няма как да наруша Конституцията


Президентът започна изявлението си, припомняйки, че преди месец е върнал предложението на Висшия съдебен съвет (ВСС) за назначаване на Иван Гешев заради съмненията около процедурата по избора. Той допълни, че повторното гласуване не е успяло за ги разсее, но въпреки това държавният глава не може да се вслуша в призивите за нарушаване на Конституцията, намеквайки за публично обсъжданите варианти да бави указа за назначаването или да го подпише, но да сезира Конституционния съд с питане дали ВСС е имал право само да потвърди номинацията на Иван Гешев, или е бил длъжен да започне изцяло нова процедура с още кандидати.
"България ще стане демократична държава, когато започнем да спазваме законите, затова няма да позволя президентът да ги нарушава" - с тези думи Румен Радев сложи край обсъждането за тълкувателно решение на Конституционния съд.


Публично изказваните мнения на юристите по този въпрос бяха в двете крайности - от това, че има всички основания съдът да бъде питан за това как се процедира при връщане на кандидатура от президента, до пълно отричане на тази възможност и тълкувания, че тя би означавала нарушение на Конституцията и може да се превърне в основание да се иска отстраняване на президента от Народното събрание.


За прокуратурата: всички факти и всички виновни


Румен Радев подчерта, че според българския конституционен модел отчетността на главния прокурор завършва с неговия избор и затова обществото е много чувствително към тази процедура. Той повтори тезата си, че очаква с новия си ръководител прокуратурата да работи ефективно по всички сигнали за нередности, изброявайки част от тях - т.нар. "Апартаментгейт", некачествените ремонти на големи инфраструктурни обекти, действията на Българската агенция за безопасност на храните по мобилните инсинератори, грабежа на КТБ.


Най-често употребяваните думи в изявлението на президента. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. облаци от думи

© Дневник

Най-често употребяваните думи в изявлението на президента. Изображението е получено чрез програма за създаване на т.нар. облаци от думи


Той допълни, че изясняването на всички факти и всички виновни е главната задача на държавното обвинение: "Не селективно посочване, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне очакванията на българите за законност и справедливост".


Промени в основния закон


Държавният глава обяви, че започва широк обществен дебат за промени в Конституцията, за участие в който възнамерява да покани представители демократичната общност, парламентарните партии, институции, професионални сдружения и граждански организации. Според основния закон на държавата президентът има право на инициатива за промени, които да бъдат гласувани от Народното събрание, но само по въпроси, които не изискват произнасяне на Велико Народно събрание. За одобряването на изменения обаче са нужни гласовете на три четвърти от депутатите (180 души) при процедура, включваща три гласувания в различни дни.


Последните промени в Конституцията бяха направени през 2015 г. Те започнаха по настояване на "Реформаторския блок" (тогава част от управляващата коалиция) и първоначалният проект предвиждаше мащабни промени, но още преди внасянето му в парламента беше редуциран до компромисен вариант, който предвиждаше само разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия. В последния момент всички останали парламентарни партии (ГЕРБ, БСП, ДПС, Патриотичният фронт, АБВ, БДЦ и "Атака") бламираха и предварително уговореното разпределение на квотите в магистратската и парламентарна квоти в колегиите на Висшия съдебен съвет. Така идеята за лек превес на парламентарната квота в прокурорската колегия, която да гарантира еманципиране от главния прокурор, пропадна.


"От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено управление и гражданска среда", заяви президентът. Той призова за "зрялост и общи усилия", подчертавайки, че от тях зависи бъдещето на на нацията. "България ще стане нормална европейска държава, когато осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху институциите", завърши държавният глава.


Видео от изявлението на Румен Радев:


Изборът като политически сблъсък


Иван Гешев беше избран за главен прокурор на 24 октомври сред безпрецедентни протести срещу и в подкрепа на номинацията му, но две седмици по-късно Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването му с мотива, че трябва да има истинско състезание и че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високо обществено доверие. Висшият съдебен съвет (ВСС) обаче отказа да започне нова процедура и преизбра Гешев на 14 ноември.


В деня на избора правосъдният министър си позволи да даде срок на държавният глава да одобри кандидатурата на Иван Гешев - "между 3 дни и една седмица", макар че Конституцията да няма такива изисквания. Румен Радев заяви пред журналисти, че няма да се поддаде на натиск.


Според Конституцията президентът има право да откаже да подпише указ за назначаването на главен прокурор само веднъж. Според юристи обаче той обаче може да поиска тълкувание на процедурата в Конституционния съд.


Избраният главен прокурор Иван Гешев на влизане в президентството. Вляво от него е експерт от пресслужбата на прокуратурата.

© Велко Ангелов

Избраният главен прокурор Иван Гешев на влизане в президентството. Вляво от него е експерт от пресслужбата на прокуратурата.


Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича на 10 януари. Преди това се очаква той да бъде избран за председател на антикорупционната комисия - пост, за който беше предложен миналата седмица от партиите в управляващата коалиция - ГЕРБ, "Атака" и ВМРО. Третата партия от "Обединени патриоти" - НФСБ, по-късно подкрепи кандидатурата му след среща с Цацаров.


Пълният текст на изявлението на президента четете тук.
За избора на Гешев четете тук.
Как президентът върна избора на Гешев четете тук.
Как ВСС преизбира Гешев четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK