Недействителните бюлетини за общински съвеници бележат безпрецедентен пик, предупреждават анализатори

Недействителните бюлетини за общински съвеници бележат безпрецедентен пик, предупреждават анализатори

© Надежда Чипева, КапиталДелът на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от началото на демократичните промени досега. За да бъде направен адекватен анализ на причините за проблема и съответно – да бъдат предприети ефективни мерки, е необходимо осигуряване на достъп до бюлетините на експерти, на неправителствени организации, които са били наблюдатели на изборния процес, както и на представители на централната избирателна комисия (ЦИК). Това се посочва в писмо до ЦИК на Асоциация "Прозрабност без граници", базирано на изводите от наблюденията им по време на отминалите местни избори.


Според изборното законодателство разрешение за достъп на анализаторите до бюлетините може да предостави Централната избирателна комисия. "Настоящото искане не цели преразглеждане на резултатите от проведените избори, а отстраняване на причините за високия брой на недействителни бюлетини", се казва в писмото на наблюдателите.


Според организацията, която от години наблюдава изборните процеси, е необходимо незабавно предприемане на мерки за изясняване на причините за високия дял на недействителните бюлетини, тъй като се "отклоняват драстично от утвърдените международни стандарти за допустим дял на недействителните бюлетини и могат да бъдат показател за подкопаване на основни стълбове на демократичния процес в страната".
Изчисленията на Асоциация "Прозрачност без граници", направени въз основа на официалните резултати от местните избори във всички 265 общини, показват, че на национално ниво броят на недействителните бюлетини за общински съветници бележи исторически максимум от 466 077, като те представляват 15,098% от подадените бюлетини.


На ниво области обобщените данни показват, че в 3 области делът на недействителните бюлетини е над 20%, а в 11 области той варира между 17% и 20%. Във Видин например недействителните бюлетини са 23,12%, в Монтана – 20,71%, в Разград – 20,07%, в Ловеч – 19,99%, в Пазарджик – 19,46%, в Пловдив област – 19,38%, в Силистра – 19,26%, във Враца – 19,20%. На ниво общини на места този процент надминава и 30 на сто. Посочените стойности не включват дела на бюлетините, попълнени с избор "Не подкрепям никого".


От "Прозрачност без граници" отбелязват, че във връзка със заявените намерения на политиците за промяна в изборното законодателство е необходимо преди промените да се направят посочваните от наблюдателите анализи. За да бъде преустановена тази порочна практика, са необходими както политическа воля, така и изчерпателни данни, и пълноценен анализ, отбелязват анализаторите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK