Президентът информира посланици, че иска промени в конституцията

Президентът информира посланици, че иска промени в конституцията


Ден след като подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, президентът Румен Радев информира посланиците на страните - членки на Европейския съюз (ЕС), Швейцария и Норвегия, че ще инициира широк обществен дебат за промени в конституцията, за да отговори на очакванията на гражданите за много по-висока прозрачност в работата на българското правосъдие, както и за ролята, отчетността и мястото на прокуратурата в съдебната система. Отстояването на върховенството на закона трябва да се превърне в неотменима част от институционалната култура в България, заяви още държавният глава.


На срещата посланиците поставиха редица въпроси, свързани с върховенството на правото у нас, резултатите от Механизма за сътрудничество и проверка по отношение на българското правосъдие, причините за демографската криза в България, участието на страната ни в дебата за бъдещето на Европа, засиления миграционен натиск по външните европейски граници, европейската и регионалната сигурност, съобщиха от "Дондуков" 2.


Румен Радев припомни и отправените в обръщението му към народа и Народното събрание през септември т.г. предложения за изсветляване на законодателния процес с преустановяване на наложилата се практика за кардинална промяна на закони чрез преходни и заключителни разпоредби, с което се избягва общественото обсъждане и оценката за въздействие. Сред предложенията на президента бяха и въвеждането на индивидуална конституционна жалба, усъвършенстването на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, финансовата децентрализация на общините, намаляване на големия брой недействителни бюлетини, което компрометира доверието в изборния процес.
"Българските граждани трябва да осъзнаят силата и отговорността си да изискват много по-високо качество в управлението, както и прозрачност и ефективност при изразходването на обществени средства и да упражняват контрол върху институциите", подчерта Румен Радев в отговор на въпрос на посланици.


Според президента ефективната борба с корупцията по високите етажи на властта, повишаване на сигурността на гражданите, качествените промени в здравеопазването и образованието са задължителни предпоставки за преодоляване на негативните демографски тенденции в България. Той отново подчерта, че страната ни ще работи за равномерно разпределение на научната и образователна инфраструктура в Европа, без което е невъзможно реално икономическо и социално сближаване в ЕС.


Като общо европейско предизвикателство Румен Радев открои тенденцията на нарастване на броя на мигрантите в региона на Източното Средиземноморие и на Балканите. Той призова за общ европейски подход към този въпрос, финансова помощ за страните по външните европейски граници и готовност за своевременна подкрепа от екипите на Фронтекс.


По думите на държавния глава неотслабващата подкрепа за европейска перспектива на страните от Западните Балкани е в интерес както на регионалната сигурност и стабилност, така и на самия ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 48 Любопитно

  Да се приеме Член първи-Да управлява само ДеБъ!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Не разбирам какво очаква от посланиците. Не могат да се намесват. Ще напишат по една справка, на границата на жълта новина...
  Изтърван е духа от бутилката.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3118 Неутрално

  "Българските граждани трябва да осъзнаят силата и отговорността си да изискват много по-високо качество в управлението"

  А може ли да изискваме намаляване на ролята на централната власт за сметка на местната?

  Примерно, в София да са само външна политика и армия. Всичко останало да е на местно ниво. Почти както е във Швейцария - там всеки Кантон си има Конституция, изпълнителна, законодателна и съдебна власт.

  Техните Кантони са колкото нашите бивши окръзи - 30 броя. Та тука всеки окръг да си има същите неща. Кеф ти Гешев, кеф ти друг кандидат, кеф ти реформи у един Окръг, кеф ти стабилност в съседния Окръг. :)

 5. 5 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Клоунът след часа чай си тръгва, тръгва уморен,
  изгубва се в прегръдката на мрака
  Клоунът сега е пак съвсем, съвсем обикновен
  До утре, до утре, до утре,
  до утре вечер в другия спектакъл
  До утре, до утре, до утре,
  до утре вечер в другия спектакъл
  Ла ла лей ла ла ла лей ла ла лей ла...

 6. 6 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  Къде видя да се споменава ДБ в тази статия. А може би имаш някакво раздвояване на съзнанието. Извинявай!

 7. 7 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Прокуратурата вън от съдебната власт. Мястото й е в изпълнителната власт, чийто ръководител да подлежи на отчет и контрол от Парламента.

 8. 8 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Все наболели проблеми

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Бай Тошо не даваше, БАТ' Бойко и той ме дава - руския батюшка не дава.

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2917 Неутрално

  Президентската институция е достатъчно безсмислена, та по-добре да се закрие. Тъкмо ъе парламента няма да има с кого да се оправдават.

 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Предложението е много разумно - държавата да защитава гражданите си от външни сили. Другото да се остави на хората и местното самоуправление.
  Само бих искал да добавя, че освен метната "кантонална" полиция трябва да има и някаква форма на "държавна", която да разследва престъпления, извършени на територията на два "окръга".

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Jeremy
  Jeremy
  Рейтинг: 245 Весело

  До коментар [#1] от "Платон Фъшкиев":

  ей фъшкия, ама ти верно ли си толкова прост ве човек?
  щом до такива като теб вече са стигнали за да наемат тролове значи матряла наистина тотално е изпростял в тази територия

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  Долу ръцете от Конституцията гадове!

 14. 14 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "Президентът информира посланици, че иска промени в конституцията"

  Зсщо ги информира?
  Про ените засягат някоя от тези страни ли? Или послсниците трябва да одобрят?? Началници ли са му, какви са му, че да им се отчита??😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 15. 15 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  "
  А може ли да изискваме намаляване на ролята на централната власт за сметка на местната?

  Примерно, в София да са само външна политика и армия. Всичко останало да е на местно ниво. Почти както е във Швейцария - там всеки Кантон си има Конституция, изпълнителна, законодателна и съдебна власт. "

  Не, щото тогава Дупница ще стане феодално владение с феодал начело. Твърде НЕ.

  В Русия съм! В Русия съм!
 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "Ден след като подписа указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор, президентът Румен Радев информира посланиците на страните - членки на Европейския съюз (ЕС), Швейцария и Норвегия, че ще инициира широк обществен дебат за промени в конституцията, за да отговори на очакванията на гражданите за много по-висока прозрачност в работата на българското правосъдие, както и за ролята, отчетността и мястото на прокуратурата в съдебната система. Отстояването на върховенството на закона трябва да се превърне в неотменима част от институционалната култура в България, "заяви още държавният глава.
  Той добре ги е ИНФОРМИРАЛ ! Но преди това прочел ли е внимателно Конституцията , в частта промени или гласуване на нова Конституция ???? Не ставаше ли това от Велико народно събрание , за чието свикване трябва да са съгласни 2/3 от народните представители ??? И друго - точно ИЗИСКВАНИЯТА НА КОИ ГРАЖДАНИ са го "провокирали " за има такива щения! Не беше ли по-разумно , в стил ОБЕДИНИТЕЛ, да отправи тези си ЩЕНИЯ преди подписването на УКАЗА за Иван Гешен като главен прокурор ! Ава така става като уволниш най-компетентния си съветник по КОНСТИТУЦИОННИТЕ ВЪПРОСИ - Борислав Цеков , защото не бил съгласен с теб !

 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Зсщо ги информира??😂
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев


  За да клепе България.

 18. 18 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1798 Любопитно

  "Президентът информира посланици, че иска промени в конституцията"Зсщо ги информира?Про ените засягат някоя от тези страни ли? Или послсниците трябва да одобрят?? Началници ли са му, какви са му, че да им се отчита??😂
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев


  Жал ти е, че не е докладвал на Жужето!?!?!

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Аз ако бях президент първо щях да информирам българските данъкоплатци за тези си намерения...

 20. 20 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3624 Весело

  Новият главен прокурор пръв ще подкрепи въпросните промени, сараите първи ще заговорят за свобода на словото и плурализъм на медийния пазар.....Дето се вика кучетата си лаят, керванът си върви, престъпните схеми също...Посланниците ще " приветстват" идеята, спор няма !

 21. 21 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Долу ръцете от Конституцията гадове!
  —цитат от коментар 13 на atmanpg


  Не знам КОГО определяш като ГАД , но ето какво открих :
  „Има ли възможност обикновено НС да приеме такива промени", поиска да разбере Цацаров. Той настоя още при обсъждането на измененията депутатите да отговорят на това дали с въпросните промени се гарантира в еднаква степен независимостта на съдиите, на прокурорите и на следователите.

  От Инспектората на ВСС също се притесняват, че за промените в Основния закон за съдебната реформа май ще трябва Велико Народно събрание (ВНС). Имало вероятност с някои промени да се промени държавното управление

 22. 22 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Зсщо ги информира?Про ените
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев


  С тези дебели пръсти трудно се пише на смартфона.
  Фатмака и Нинова да не са разпърдяли лявото пространство?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 23. 23 Профил на Stalwart
  Stalwart
  Рейтинг: 1467 Весело

  До коментар [#4] от "realguru":

  "кеф ти реформи у един Окръг, кеф ти стабилност в съседния Окръг"

  Тц, умнокрасивците не искат да са автономна екосистема в която те си правят 'реформите' и теоретично биха били перфектното общество, искат да ги НАЛАГАТ на бай чиляк, тия се изприщват само при вида на некой дето просто ей така си джитка през лайфа независимо че е по-скоро калдъръм а не персийски килим, ако не си бучащо намръщен лозунгаджия сключил вежди срещу мерзките врагове на справедливостта (всеки извън умнокрасивата секта) начи си ганьо-фашис и шамариш жената на втората ракия още под портрета на Путин :)

  Facing Worlds
 24. 24 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  Ако нивото на обществена култура, от огромно значение за формирането на ефективно гражданско общество в България е същото като на швейцарците ( може и като на словенците) нямаше да се допусне демонстративното гаврене на скритите играчи зад завесата, довели до  това министър-председателят и хората около него да си гарантират защита от разследване за дълги години напред или поне докато няма друга, по-удобна на ДПС конфигурация. Заедно с това те ще могат да се ползват от всички услуги на двата репресивни органа - железен контрол върху партийните и властови структури в цялата държава, елиминиране на потенциалната политическа конкуренция, натиск върху свободните медии и инструмент за превземане на бизнеси.

 25. 25 Профил на Elena Georgieva
  Elena Georgieva
  Рейтинг: 228 Неутрално
 26. 26 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 463 Весело

  Вкиснатият отново се изживява като опозиция без да си дава сметка, че ако гражданите биха били толкова придирчиви към управлението той нямаше да е президент.

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  "... А може ли да изискваме намаляване на ролята на централната власт за сметка на местната? ..."!

  Ти чуваш ли се, какво говориш? Децентрализацията е смъртен враг на червената аристокрация, която управлява България! Поне аз, не знам дали ще доживея това чудо - децентрализацията!

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  И на мен ми липсват местни дерибеи, които да колят и да бесят и никой да не може да ги озапти.

 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#24] от "Анти Шишковци":

  Я кажи върху Дума и БСТВ какъв натиск се оказва и от кого?

 30. 30 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Този клоун не може да пипа конституцията.

  И без друго сега точно ще се опитат да прескочат конституцията ни и да наложат със сила И. Конвенция. Всичко е заради ИК и Стратегията, които са си едно и също нещо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  До коментар [#28] от "Alarmstufe: Rot":

  Има още доста аналози на Живко Суджука...! И понеже не разбираш за какво става въпрос да ти кажа, че такива местни дерибеи се отглеждат от централната власт. Без нея, те няма как да съществуват.

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1345 Любопитно

  "Президентът информира посланици, че иска промени в конституцията"Зсщо ги информира?Про ените засягат някоя от тези страни ли? Или послсниците трябва да одобрят?? Началници ли са му, какви са му, че да им се отчита??😂
  —цитат от коментар 14 на Веселин Дечев


  Не, въздухоплавателната ушанка си въобразява, че по този начин бляновете му стават легитимни пред ЕС и приемливи за разглеждане в България! Да, ама както винаги пак си е направил криво сметката – ако изобщо умее да смята политически! Нали, според същия, благоверния на Деса про…, пардон поетеса, България беше „блато“? Той какво, иска повече правомощия в „блатото“ ли? И ги иска да му ги гласуват точно тези – депутатите в парламента, на които ехидно напомняше „Остава ви една седмица“? Ами че тези, същите, направо рият с копита от нетърпение да му уйдисат на акъла, така че ей сега сега ще видим като как, аджеба, ще стане тая работа! Мда!

 33. 33 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 610 Весело

  Дреме им на дедовия,че аскьовлийското руменчо иска да променя конституцията!

 34. 34 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3805 Неутрално

  Безсмислена инициатива. Посланиците нямат нищо общо с българската конституция и едва ли ги интересува ищяха на Радев тя да бъде променена. По скоро Радев цели с това мероприятие да се оправдае с безропотното подписване указа за назначаването на главния прокурор на страната при скандални нарушения на принципите на изборност , които обезсмислеха самия избор, защото да избираш едно от едно не е избор.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7399 Неутрално

  Това, което ние не можем и не искаме, чакаме да го свършат посланиците.

 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Весело

  Нелош подход за натиск на зависимите от #Кой политици, начело с Борисов :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#22] от "Корки":

  Лявото пространство се напълни с десни идеи, докато леваците от ГеРП се късат да да пълнят десния бостан с тикви.
  Everything is upside down, everything is backward.

 38. 38 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alarmstufe: Rot":

  Елементарно, но се иска малко да се приложи мисъл. Цитираните от теб са "ЗА". Има само едни, които са "против". Цялата мощ на държавната машина е насочена срещу тях. И такива като теб естествено.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#36] от "penetrating":

  О да, със съгорснот Борисов толкова е е впечатлил от срещите на Фърчилков че си го е преместил в другия крачол.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Весело

  До коментар [#39] от "m17":

  Като Путин ли? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#40] от "penetrating":

  Не знам, не следя житието на Путин.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5406 Весело

  До коментар [#41] от "m17":

  И аз, но пък чета коментарите тук :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  "Българските граждани трябва да осъзнаят силата и отговорността си да изискват много по-високо качество в управлението, както и прозрачност и ефективност при изразходването на обществени средства и да упражняват контрол върху институциите"

  Прав е!
  За виртуалната формация ДеБе от друга страна въпросът е да се нагнетява пара вс вирката, което значав, че нямат същностни претенции по въпроса - просто си квичат.

  I Want To Believe
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK