БСП иска съдът да контролира прокуратурата

БСП иска съдът да контролира прокуратурата

© Надежда Чипева, КапиталБСП иска съдът да контролира прокуратурата по отношение на отказите за образуване на досъдебно производство. Това предвиждат предложения за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които социалистите днес внасят.


Според лидера Корнелия Нинова така ще се възстанови до голяма степен чувството за справедливост, тъй като "независимият български съд" ще налага контрол върху прокуратурата. Тя обяви, че в момента, ако някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно производство по различни причини - субективни, икономически, политически или лобистки, този процес приключва, а това създава чувство на несправедливост. Заради което БСП предлага всеки да може да обжалва действията на прокуратурата пред съда, за да не се допускат произвол и злоупотреби от страна на прокурори. Това по думите й било дискутирано от Комитета на министрите на Съвета на Европа, заради което се очаквало и положително становище от Венецианската комисия. Социалистите пък щели да търсят подкрепата и на другите партии.


На въпрос защо БСП не предлага възможност за разследване на главния прокурор, Нинова отвърна, че предложенията са и способ за това. "Когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство, и т.н.", допълни лидерът на БСП.


Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че депутатите от партията изразяват резерви към тези предложения. Той каза, че и в момента има съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата, а по отношение на актовете за досъдебно производство - имало инстанционен контрол в прокуратурата. По думите му ако се въведе и съдебен контрол, съдът няма да има време да се занимава с друго.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Може и да започнете да се усещате, че така не може да продължава!

 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Звучи разумно. Само се чудя защо БСП чака всичките тези години за да го предложи това. Защо например не го предложи и прие по времето на Орешарски ?

 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  ГЕРБ се хвърлиха да бранят абсолютната власт на централизираната по сталински политическа бухалка.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 877 Неутрално

  На въпрос защо БСП не предлага възможност за разследване на главния прокурор, Нинова отвърна, че предложенията са и способ за това

  Доста уклончив отговор. Би трябвало да има ясни правила,

 5. 5 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Хихи, доста добре. БСП се усети, че се оляха с Гешев/Цацаров, та сега се задействаха. Да ги видим ГЕРБ как ще откажат да приемат този текст.

 6. 6 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  ,,БСП иска съдът да контролира прокуратурата,,

  Ми то и обезинението ДБ иска същото.Главният прокурор да бъде съдия, а не от прокурорите, съдиите да контролират прокурорите

 7. 7 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1810 Весело

  Каке курнело, тва дето го приказваш, съгласувано ли е с кремълския агент от село дръндар...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  Очаквайте отговора - следващите 2 седмици прокуратурата ще "удри" човек от БСП с някоя стара папка, предвидливо кътана за такива момент. Не има риск предложенията да се приемат от настоящото библиотекаро-сарайско мнозинство, а за да дресира раята на условни рефлекси. Правиш това - следва това - готов ли си за последствията?

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2112 Неутрално

  Има нещо неясно в това предложение, но това не означава да се отхвърли, напротив трябва да се доразвие и изчисти. И освен това все пак са необходими промени в начина на номиниране и избиране членовете на ВСС и съотнешението в съвета между прокурори и съдии, за да си дойдат нещата на място, а не както е сега Цацаров и от утре Гешев да командват цялата система, държейки камшика на кариерното развитие на съдиите.

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Това е разумно предложение! Особенно за Спец. Прокуратурата.....поне докато не се закрие това "чудо".....

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  И защо само по отношение на "отказите" за образуване на досъдебно производство? Трябва да е и за всяко "образуване на досъдебно производство" на 'спеца"- специално---- е задължително даже да има !

 12. 12 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1245 Весело

  Браво, браво, това трябва да е някаква много напредничава крушовишка идея, щото по света такива неща – съдът да контролира прокуратурата – не съществуват! Ами тогава, по тази крушовишка логика, съдът да вземе да контролира и адвокатурата! Що да ги лишава от тази благина? В адвокатурата да не са по-лоши от другите? Таман ще можем да кажем с нескрита гордост и национално самочувствие, че „И ний сме дали нещо на света!“. Браво, стринке!

 13. 13 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Въпроса е много резонен даже...... Що да не може, съда да се произнася примерно по "бръщолевиците" на спец.прокуратурата по "досъдебните" .... дали нещо е "кибертероризъм" според тях или обикновенно "КОМПЮТЪРНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ"................... Едното се наказва с глоба до три хиляди лева и въобще не е предмет на спец. съдилище и прокуратура ......другото..бая...Защо трябва да се чака чак до трета инстанция за да има справедливост? Много лесно нещо всички се оказват организирани престъпни групи и терористи? Не мислите ли?

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4317 Неутрално

  " Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Ципов обяви, че депутатите от партията изразяват резерви към тези предложения. Той каза, че и в момента има съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата, а по отношение на актовете за досъдебно производство - имало инстанционен контрол в прокуратурата."

  Ако някой си прави илюзии за друг отговор от сараите на подобно предложение, макар и направено от комунисти, просто не наблюдава реалността у нас през последните поне 10 години....Макар че и подобен съдебен контрол да има, това не може да замести липсата на почтени и достойни прокурори, които да поддържат от началото до край едно издържано обвинение срещу някой силен на деня или неговите обръчи, защото ако едно обвинение отначало умишлено е повдигнато с процесуални дефекти или е неподплатено с достатъчно доказателства в съда, то ще падне, а давността междувременно ще е изтекла......

 15. 15 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Ама това, ако мине нали се сещате че "звено 1, към отдел 1, тероризъм и пръскачки" към спеца. ще остане без работа, ама съвсем ? Колко души са там, и колко "тероризъм" .... Те сега, не могат да си го измислят, па представете си, ако съда каже тва не е тероризъм .... Не е за вас...хаха...... Или пък "ква организирана престъпна"...жената, бабата, и кучето......а бегайте............. И как ще вземат 18 заплати?

 16. 16 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  БСП са като танк, който прави димна завеса. Не са проблем отказите да бъде образувано досъдебно производство, а постановленията, с които се привлича обвиняем.
  Първо, съдиите ще бъдат изключително претоварени, защото това са стотици хиляди откази на година. Жалбите срещу тези откази ще обхванат повече от половината случаи. Съдиите ще се занимават с несвойствена работа. Какво могат да сторят - при всички случаи те са арбитър и не би трябвало да могат да образуват досъдебно производство. Ще могат само да дават указания за извършване на допълнителна проверка. Това е добре, но ще изостане същинската им дейност.
  Кучето е заровено в постановлението за привличане на обвиняем - въпросът е ще има ли правомощие съдът да пипа в тази област, т.е. ще може ли да прави преценка при наличието на доказателства дали те са достатъчно, или ще може само да констатира, че няма никакви доказателства и затова привличането е незаконосъобразно. Това е тънкият момент.
  Да завърша с това, с което започнах - БСП правят димна завеса по отношение отговорността на главния прокурор и възможността за контрол и отчетност. Това е положението.

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#16] от "hammurabi": ++++

  Ама точно "постановленията, с които се привлича обвиняем." ++++++

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3268 Неутрално

  "Той каза, че и в момента има съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата, а по отношение на актовете за досъдебно производство - имало инстанционен контрол в прокуратурата. По думите му ако се въведе и съдебен контрол, съдът няма да има време да се занимава с друго."

  Нека се опитаме, въпреки, че не сме юристи да се ориентираме за какво иде реч за да не ни будалкат.

  Когато подадете сигнал до прокуратурата тя може да образува досъдебно производство, може и да откаже. Ако откаже можете да обжалвате пред висшестоящия прокурор. Ако той потвърди отказа не можете да обжалвате в съда. (Чл. 213 от НПК). Този инстанционен контрол има пред вид Красимир Ципов от ГЕРБ. Това е, което Корнелия Нинова иска да бъде промеменено.

  Когато прокурорът е образувал досъдебно производство то може да приключи с повдигане на обвинение с обвинителен акт или с прекратяване на накзателното производство. Постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство може да да бъде обжалвано от заинтересованите пред съда (чл. 243 от НПК). Този съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата има пред вид Красимир Ципов. Такъв съдебен контрол върху отказа за образуване на досъдебно производство иска да бъде въведен Корнелия Нинова. От засипване на съда с такива обжалвания се опасява Красимир Ципов.

  Има логика и в двете позиции. Нинова е права, но ако допуснем, че прокуратурата необосновано отказва и ако допуснем, че съдът ще съди обосновано. Ципов е прав, но ако допуснем, че прокуратурата отказва обосновано и ако допуснем, че независимо от нейната обосновка всеки ще тръгне да обжалва.

  Заслужава да се помисли.

 19. 19 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 687 Неутрално

  За някои ситуации важи поговорката Бог високо, цар далеко. Удри уйно с двете цеви!

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10900 Неутрално

  Не е лошо предложението.
  Разбира се то не замества необходимостта за очетност и контрол за главния прокурор, защото той не води прокурорски преписки, а само им въздейства :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  На пръв прочит звучи добре. Работ. ата е, че не съм юрист и не мога да преценя.
  Хубаво би било Дневник/Капитал да потърсят мнението на някой съдия, ей така, да си каже приказката.
  На въпросът "Защо БСП не са го предложили това по времето на Орешарски?", отговорът е ясен - имаха по-важна работа - да противодействат на Протестна мрежа, ГЕРБ и новосъздаденият тогава (лека му пръст) Реформаторски блок.
  А и подобна промяна на НК и НПК прекарана в половин празен парламент щеше да се приеме от "демократичната общественост" като "комунистите искат да вържат ръцете на прокуратурата в полза на престъпността"

  Бог да благослови Америка за България!
 22. 22 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3976 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Невероятно нормално!

  Перестройка?

  "БСП иска
  съдът да контролира прокуратурата"

 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Когато прокурорът е образувал досъдебно производство то може да приключи с повдигане на обвинение с обвинителен акт или с прекратяване на накзателното производство. Постановлението на прокурора за прекратяване на наказателното производство може да да бъде обжалвано от заинтересованите пред съда (чл. 243 от НПК). Този съдебен контрол върху някои актове на прокуратурата има пред вид Красимир Ципов. Такъв съдебен контрол върху отказа за образуване на досъдебно производство иска да бъде въведен Корнелия Нинова. От засипване на съда с такива обжалвания се опасява Красимир Ципов.
  —цитат от коментар 18 на Един препатил


  Без да съм абсолютно убеден, т.е. впечатлението ми е само от книгите на Гришам, в САЩ има нещо подобно - нещо като "предварително съдебно заседание", където съдия, прокурор, адвокати и съдебни заседатели решават дали да има дело или да няма.
  Въпросът е дали това иска Корнелия или по-ранен етап - образуване на досъдебно производство. Ако е по-ранният етап дали това няма да затормози системата? Макар че съдебния контрол на практика може да се отнася до един диагонален поглед и подпис

  Бог да благослови Америка за България!
 24. 24 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#18] от "Един препатил":

  Преценката дали да се повдигне обвинение с обвинителен акт е единствено и само на наблюдаващия прокурор. Този акт не може да бъде контролиран вътрешнослужебно от друг прокурор, проверката е само от съд с постановяване на конкретен съдебен акт.
  Ако прокурорът не реши да повдигне обвинение, съдът не може да го задължи. Може друг, горестоящ прокурор да повдигне това обвинение, но това е по-скоро изключение.
  Съдът няма работа в при предварителните проверки. Както прокурорът не може да се прави на арбитър след внасяне на делото в съда.
  А отказите да бъде образувано досъдебно производство подлежат на контрол вътре в прокуратурата, като може да се стигне до зам.-главен прокурор (т.е. първоинстанционна прокуратура, въззивна, ВКП и зам.-главен). Има достатъчно гаранции,;ако те не са достатъчни - значи няма политическа воля. Съдът не може да образува досъдебно производство, защото е арбитър. Не може и да повдига обвинение по същата причина. Затова има смисъл да се обсъжда само евентуален контрол върху постановленията за привличане на обвиняем. Всичко друго е популизъм и разводняване на темата. А основната тема би трябвало да бъде корупцията по високите етажи на властта и възможността да бъде разследвана от прокурор, който да не е подчинен на главния прокурор.

 25. 25 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2375 Неутрално

  До коментар [#21] от "Günther":

  Няма да има разумен съдия, който де не вие срещу подобно предложение. Това не само ще ги натовари, а и претовари и няма да могат да гледат същинската си работа. Затова предложението на БСП няма да мине. И те вероятно го знаят.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9017 Неутрално

  Когато Христо Иванов го поиска, защо БСП не го подкрепиха. Йезуити!

 27. 27 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  До коментар [#26] от "Роси":

  Е, нали ГЕРБ го подкрепиха тогава?

  Бог да благослови Америка за България!
 28. 28 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Какво се случва с делата, с умишлено пропуснати доказателства? Нали тогава съдът връща делото или казва невинен? Нали самата Нинова като следовател оневинява началник от БТК и малко след това постъпва на работа при него.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#6] от "сидер":

  Ами то и досега е така, Цацаров беше успешен съдия от Пловдив. А както виждаме се превърна в архи-врагът на ДБ много бързо. Дали ако се избере друг съдия няма да се повтори същото ?

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#13] от "MPetr":

  Ами съда се произнася, нали това дело влиза при него за разглеждане. Дискусията е за случай когато се отказва образуване на дело и не се стига до съд.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  Вие не разбрахте ли че след реформата на Х.Иванов е точно така - съдии избират съдии и прокурори избират прокурори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK