Вицепремиер не възразява да има повече отчетност на главния прокурор

Вицепремиер не възразява да има повече отчетност на главния прокурор

© Велко АнгеловВицепремиерът Томислав Дончев обяви, че не може да възрази на исканията за отчетност на главния прокурор. Според него едва ли някой съвестен държавник би възразил за повече отчетност и прозрачност на която и да е институция.


На въпрос за отчетността на главния прокурор в интервю за БНР днес Дончев каза: "Как бих могъл да възразя по отношение на повече отчетност или на повече отчетност на която и да е институция". На реплика, че новият титуляр на поста Иван Гешев е казал, че няма нужда от такава промяна и че главният прокурор не е всесилен, той каза: "Не съм чул такова изказване. Едва ли някой съвестен държавник и представител на която и да е институция би възразил за повече отчетност, повече прозрачност".


Във вторник президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и анонсира дебат за промени в конституцията, касаещи работата на прокуратурата. Държавният глава подчерта, че в сегашния конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му, заради което и обществото ни е особено чувствително към тази процедура.
С изказването си Румен Радев направи тезисно послание, че основен проблем около фигурата на главния прокурор е неговата безконтролност, коментира "Капитал". Той по същество реферира към становището на Венецианската комисия, констатациите в решението на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви срещу България", аналогичните констатации в независимия одит на прокуратурата от петима прокурори от Службата за подкрепа на структурната реформа и др. за всесилната и безконтролна фигура на българския главен прокурор.


Според бившия правосъден министър и настоящ съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов заради липсата на политическа подкрепа целта на ръководената от него реформа през 2015 г. за някаква форма на демократична отчетност за прокуратурата не е постигната.


Новоназначеният Иван Гешев обаче смята, че е мит, че главният прокурор е недосегаем и всевластен и той се изгражда с политически цели.


В началото на декември се очаква Венецианската комисия да даде оценка как българските власти изпълняват ангажимента си за създаване на законови гаранции за ефективно разследване на главния прокурор.


Днес вицепремиерът Томислав Дончев подкрепи идеята на президента Румен Радев за дебат за промени в конституцията, но каза, че не мисли, че мястото на прокуратурата например е в изпълнителната власт. Той обяви още, че иска в основния закон да е записано, че основното образование е задължително, а не - както сега, че образованието е задължително до 16-годишна възраст.


Според вицепремиера е вина на процедурата, че е нямало състезателност при избора на главен прокурор. По думите му ако акцентът е бил върху такава, е трябвало да има възможност и граждани да предлагат кандидати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK