Премиерът обеща да изпълни всички препоръки на Венецианската комисия за реформи в съдебната система

Премиерът обеща да изпълни всички препоръки на Венецианската комисия за реформи в съдебната система

© Георги КожухаровПремиерът Бойко Борисов обеща днес да изпълни всички препоръки за реформи в съдебната система на Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, известна като Венецианската комисия.


След като обяви, че международната рейтингова агенция Standard & Poor's (Стандард енд Пуърс) е повишила кредитния рейтинг на България, Бойко Борисов каза, че има някои неща, които правителството може да направи, за да върви страната напред, сред които е и продължаване на реформите в съдебната система.


"Продължаващите структурни реформи в съдебната система биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата. Затова си спомняте, че изправих едно писмо на Жан Клод Юнкер, попитахме Венецианската комисия какво мисли за нашите реформи, доколкото знам следващия петък ще имат заседание, ще ни пуснат препоръките. И от сега мога да ви кажа, че това, което ни препоръчат, ние ще го изпълним в пълния му обем, за да можем да продължим пътя си все нагоре и напред", обяви министър-председателят, който четеше от лист хартия констатациите на рейтинговата агенция на журналисти.
След това той направи заявка за реформи в антикорупционното законодателство, органът по приложението на което ще бъде оглавен от настоящия главен прокурор Сотир Цацаров по предложение на ГЕРБ. "От съществено значение според "Стандарт енд Пуърс" е да се продължи реформирането в антикорупционното законодателство - това правим в момента - и отбелязват, че напредъкът на България в тази област е признат по механизма за сътрудничество и проверка на Европейската комисия (ЕК), което е важно, тъй като при новата многогодишна финансова рамка на ЕС критериите за правова държава биха могли да се взимат предвид", продължи да чете Борисов. После каза, че средствата за България ще бъдат увеличени с 8%.


Каква реформа


В началото на ноември експертите от Венецианската комисия посетиха България, за да дадат оценка на поредните опити на българското правителство да изпълни ангажимента си за въвеждане на гаранции, че в България може да бъде проведено ефективно и независимо разследване на главния прокурор при наличие на данни, че той е извършил престъпление. В момента такава възможност не съществува и дори обвинителят да извърши тежко умишлено престъпление, може сам да спре разследването срещу себе си.


Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския главен прокурор е идентифициран от европейските институции преди повече от десет години, припомня "Капитал". Той се дължи на факта, че главният прокурор стои начело на една силно йерархизирана структура, която има монопол върху разследването. Той има власт върху всеки прокурор, както и силно влияние във Висшия съдебен съвет (ВСС), но върху него практически няма контрол и той не дължи отчетност никому.


Още в първите си дни като министър през април Данаил Кирилов обяви, че негов приоритет ще е изготвянето на законопроект, който да създаде механизъм за търсене на отговорност на тримата големи в съдебната власт.


Срещу лансирания от него законопроект се създаде сериозна опозиция. Много юристи заявиха, че той на практика няма да е ефективен срещу главния прокурор, защото оставя разследването в периметъра на прокуратурата, т.е. под егидата на главния прокурор, а същевременно на практика създава имунитет срещу наказателно преследване на "тримата големи", като предвижда, че разследването срещу тях ще е възможно само след разрешение от ВСС.


През септември Кирилов поиска от комисията експертна оценка на лансирания от него законопроект за нов механизъм за отстраняване и разследване на "тримата големи" в съдебната власт - главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Очаква се другата седмица той да защитава проекта си пред Венецианската комисия.


Във вторник президентът Румен Радев подписа указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор и анонсира дебат за промени в конституцията, касаещи работата на прокуратурата. Държавният глава подчерта, че в сегашния конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му, заради което и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. С изказването си Румен Радев направи тезисно послание, че основен проблем около фигурата на главния прокурор е неговата безконтролност.


Новоназначеният Иван Гешев обаче смята, че е мит, че главният прокурор е недосегаем и всевластен и той се изгражда с политически цели.


Каква оценка


Преди да замине за Мадрид, където ще участва в в 25-ата конференция по изменение на климата, премиерът Бойко Борисов покани журналисти на летището, за да разясни за повишения кредитен рейтинг на страната ни. Той извади лист хартия и изчете констатациите на международната рейтингова агенция, сред които - устойчиво икономическо развитие без макроикономически дисбаланс, стабилен напредък по присъединяването към т. нар. чакалня за еврозоната ERM II, подобрена рамката за борба с изпирането на пари и др.


"Нетният държавен дълг е с шест процентни пункта по-нисък от преди 5 години, ниският дълг на държавния и частен сектор и излишъците по текущата сметка осигуряват на България буфери при външен шок, фискалната позиция на България се е подобрила в последните няколко години, икономиката расте стабилно и се предвижда ръст 3.6%, българският банков сектор е успешен и печеливш, отчетено е, че коалицията може да изпълни мандата си, има политическа котва", обяви още министър-председателят. Той каза още, че финансовият министър Владислав Горанов е добър стопанин и заради това не му иска оставката.


Накрая съобщи, че ще изпълни всички препоръки - освен за продължаването на реформата в съдебната власт и тези за по-голямо усвояване на средствата от ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския главен прокурор е идентифициран от европейските институции преди повече от десет години, припомня "Капитал".

  Еми така е записано в конституцията:
  Чл. 126.
  (1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.
  (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2709 Любопитно

  ,,Ще изпълни всички препоръки ,освен за реформа в съд. власт" ? Това отрича гръмкото заглавие . Бай Х за 10 мин. си смени мнението?

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  До коментар [#1] от "palav_nik":

  Прочете ли внимателно цитата,който ти самият си постнал? "Проблемът с ПРАКТИЧЕСКАТА безконтролност и всевластие..." Практическа,а не теоретична. Няма значение какво пише в Конституцията,(тоест на теория),а какво става на практика.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Наслушахме се на обещания. Една дума не му вярвам.

 5. 5 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Хихи, яко са им дърпали ушите във Вашингтон.

 6. 6 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  С риск пак да задъвчем старата дъвка, ще повторим че в Конституцията има един единствен текст за правомощията на Гл. прокурор.
  Чл. 126 (2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.


  Законът за съдебната власт е този, който дава реалните ( и големи!) правомощия на гл. прокурор. И той може да се променя с обикновено мнозинство.

  Чл. 136 (3) (Изм. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) Прокуратурата е единна и централизирана. Всички прокурори и следователи са подчинени на главния прокурор.
  Чл. 138. Главният прокурор:
  1. ръководи прокуратурата;
  2. организира и разпределя работата на своите заместници;
  3. (доп. - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) назначава и освобождава служителите във Върховната касационна прокуратура, във Върховната административна прокуратура, в Националната следствена служба и в администрацията на главния прокурор;
  4. издава инструкции и дава указания относно дейността на прокуратурата;
  5. (нова - ДВ, бр. 33 от 2009 г.) съвместно с ръководителите на министерства и държавни институции създава специализирани междуведомствени звена за подпомагане на разследването под процесуалното ръководство на определен от него прокурор;
  Чл. 139. (2) Главният прокурор и неговите заместници могат писмено да отменят или изменят актовете на подчинените им прокурори, освен ако са били предмет на съдебен контрол.

 7. 7 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Весело

  И аз искам да обещая нещо, но не знам какво. Сетих се! На следващите избори ще вкарам Йоло Денев в Народното събрание и ще го избера за министър-председател.

  без подпис!
 8. 8 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Любопитно

  А прекръсти ли се, когато даде обещанието?

 9. 9 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Весело

  "Няма значение какво пише в Конституцията"

  Ъхъм, вий сте некъв борец за справедливост над Конституцията.
  Съвременен Робин Худ от адвокатска кантора...

 10. 10 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  кои точно препоръки - от 2015, 2017, 2019... 2120... 3120... тоя дъртак верно си мисли че тук са останали само дебили

  23.10.2015
  Венецианската комисия препоръча: Правителството да участва в номинирането на главен прокурор

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/10/23/2635044_venecianskata_komisiia_preporucha_pravitelstvoto_da/

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Снимката говори повече от нефелните обяснения на наградения с футболна фланелка: от набитите чембъри тиквата е придобила правилна форма, баце се придружава от разследвания горанов - финансов министър, а говорим за правосъдие в отсъствие на правосъдния министър. Не съм фен на сергишев но неговото определене е най-точно - циркаджии!

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Кое поред обещание е това за едно и също нещо?

 13. 13 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Реформи в съдебната система може да има само след свикване на Велико народно събрание и създаване на нова конституция. Сичко друго е мижи да те лажем...

 14. 14 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Лелеееее . . . тоя сигурно се е нашмъркАл и обещава всичко ангро. Всичко, 'щото финансите от ЕС към България можело и да зависят от направеното по въпросните препоръки. Същият "правешки" маниер като на учителя му.

 15. 15 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Премиерът обеща да изпълни всички препоръки на Венецианската комисия за реформи в съдебната система"


  Тц! Боко може (всъщност ЩЕ ИЗПЪЛНИ) всички препоръки, но ако са от САРАИТЕ и дружките му отпреди времето, мадридския крадец - Бай Симо, да го вкара в Политиката!

 16. 16 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  ,,Ще изпълни всички препоръки ,освен за реформа в съд. власт" ? Това отрича гръмкото заглавие . Бай Х за 10 мин. си смени мнението?
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  трябва и разбиране, не само четене. То не че ''журналистите'' са мнго добри в изразяването, ама все пак..

  '''Накрая съобщи, че ще изпълни всички препоръки - освен за продължаването на реформата в съдебната власт и тези за по-голямо усвояване на средствата от ЕС.'''

  ще изпълни всички препоръки, не само за продължаване на реформата в съдебната власт.

  журналисти, милорд :Д

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Буквално във всички развити страни ГП е или Министъра на Правосъдието, или се избира от Министър Прецедателя (както е в Англия примерно), или се номинира от МП а потвърждава от парламента или друга институция. БГ е единствената страна в която ГП се избира по колективен начин парламента без никой пряко да застава зад това назначение. По-скоро би било по-добре ако президента номинираше, а парламента одобряваше ГП, а не обратното. Също така, в повечето развити страни няма такова нещо като ''ВСС'', а в тези в които има, той се състои от хора пряко избрани от министъра или президента. В всички страни, съдиите на страната се избират пряко от прзеидента или министъра с одобрението на парламента, а прокурорите се избират пряко от президента или министъра с одобрението на парламента. В БГ системата е толкова лошо направена че е комично направо. Цялата система трябва да смени. Този ВСС или трябва да се махне, или трябва членовете да се назначават директно от президента или министъра, или пък ГП да назначава членовете а ГП да се избира пряко от президента или минисъра. Прокурорите трябва да се назначават пряко от 1 човек които да носи отговорноста, а не от ВСС които се състои от хора колективно избрани от парламента които не носят отговорност към никой.

 18. 18 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  "Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския главен прокурор е идентифициран от европейските институции преди повече от десет години, припомня "Капитал". Еми така е записано в конституцията:Чл. 126.(1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.
  —цитат от коментар 1 на palav_nik  Добре ще направиш да не цитираш КРБ, защото там не пише нищо за мафията, за кражбите, за данък Русия, а кометирай ПРАКТИКАТА .
  Другото е бла, бла ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 19. 19 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 316 Любопитно

  ,,Ще изпълни всички препоръки ,освен за реформа в съд. власт" ? Това отрича гръмкото заглавие . Бай Х за 10 мин. си смени мнението?
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  Отдавна се каня да питам, някакви точки ли се раздават за бързо писане на коментари в Дневник?

  Няколко души тук, под няколко ника, ще си счупят пръстите да пишат бързо коментари. Често, от това страда качеството на коментарите на въпросните индивиди.

  Та, каква е идеята от толкава бързане? Точки ли, пари ли, защо така?

  А относно, това, което сте написали, прочетете още веднъж последния параграф на статията по-горе:

  "Накрая съобщи, че ще изпълни всички препоръки - освен за продължаването на реформата в съдебната власт и тези за по-голямо усвояване на средствата от ЕС."


  После, поемете си въздух, прочетет още веднъж този абзац по-горе, помислите, осмислете...
  Помислите и това, че журналистите в Дневник работят под напрежение, за малки хонорари, а и дори и в неделя вечер...

  Тоест, неясен изказ не е нещо невиждано, по-скоро е правило.

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Дано поводът за събуждането да е дърпане на ушите отвън.

  http://www.mjs.bg/Files/Standarti-za-nezavisimost Ven Com final.pdf
  Становище от 2017 г.
  "ВК разглежда въпроса за ролята на прокурорите в съдебната власт като тясно свързан с по-общия въпрос за позицията на главния прокурор в рамките на съдебната система.ВК откроява няколко важни въпроса по темата, сред които:Отчетност на главния прокурорВК констатира как съгласно Конституцията и ЗСВ главният прокурор се радва по същество на същия статут като на председателите на ВКС и ВАС. Този модел има своите положителни и
  1313отрицателни страни. От една страна, прокуратурата не се контролира от други клонове на властта. От друга, не е ясно кой може да държи главния прокурор отговорен. Този парадокс е отбелязан в доклад на ПАСЕ (Committee on Legal Affairs and Human Rights, “New threats to the rule of law in Council of Europe member States: selected examples”, report by Mr.B. Fabritius).Предвид факта, че Конституцията не предвижда нито своебразен „вот на недоверие” на главния прокурор от НС, нито възможност за отстраняване от изпълнителната власт, то единствената форма на отчетност на главния прокурор остава представянето на ежегодни доклади пред ВСС и НС.Венецианската комисия не препоръчва да се въведе "вот на недоверие" на главния прокурор или подчиняването му на изпълнителната власт, тъй като това е много деликатен въпрос поради рискове от политизация. Втази ситуация, обаче,следва да бъдат въведени други ефективни механизми за отчетност поради факта, че основанията за отстраняване са трудно изпълними. Последното се дължи на следните пречки:-ВСС няма правомощието за самостоятелно разследване и изясняване на фактитеи следва да се обърне или към ИВСС,или към самата прокуратура,-основанието за освобождаване по чл. 129, ал. 3, т. 3 от КРБ предполага влязла в сила присъда, а поради квазимонополното положение на главния прокурор спрямо разследването той може да спре/прекрати разследване срещу себе си (реферира се към делото Колеви срещу България).-освобождаването на основание чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията също е трудно за прилагане и остава теоретична възможност. Това се дължи главно на силната позиция на главния прокурор в системата на прокуратурата и в рамките на ВСС. Дори ако приемем, че няма нужда да се извърши специално разследване на действията на главния прокурор и че Инспекторатът има волята и ресурсите за събиране на доказателства, то има малко шансове за това такава инициатива да бъде успешна във ВСС, тъй като главният прокурор има достатъчно правомощия да предотврати такъв случай.ВК констатира на практика силното влияние на главния прокурор в рамките на ВСС. Комисията отбелязва, че членовете на ВСС с кариера на прокурори, след приключване на мандата на ВСС, се връщат в системата на прокуратурата и това отново ги превръща в йерархично подчинени на главния прокурор. Освен това нищо в закона не възпрепятства главниятпрокурор да задейства проверки по отношение на предишната работа като прокурори на членове на ВСС докато изпълняват мандата си (За разлика от избраните членове на съвета, упражнявали съдийска професия, които не са в същата позиция по отношение на двамата председатели на ВКС и ВАС –вътрешната независимост на съдиите е по-добре защитена и в резултат на това съществува по-малък риск те да действат в защита на интересите на своя ръководител).Комисията обобщава накратко, в настоящата българска система има слаба структура за отчетност на главния прокурор, който по същество е имунизиран срещу наказателното преследване и е практически несменяем.Предложения на ВК за подобряване:-Въвеждане на процедура за импийчмънт и ревизиране на процедурата по чл. 129, ал. 3, т. 5 за освобождаване на главния прокурор –разследванията срещу главния прокурор
  1414да се провеждат от независим орган или лица, неподчинени на прокуратурата. Влиянието на членовете на ВСС с професионален произход от прокуратурата и блокиращ глас при разследванията и подаване на предложение до президента за освобождаване трябва да бъде намалено.ВК препраща към процедура, разписана в становище към Република Грузия (CDL-AD(2015)039)-Венецианската комисия потвърждава, че реформирането на механизмите за отчетност и отстраняване на главния прокурор не изисква симетрично въвеждане на огледални процедури за председателите на ВКС и ВАС. Докато съдиите трябва да бъдат независими, то тази концепцията не е напълно приложима към прокурорите. При тях по-точно е да се говори за "автономия", а не пълноценна "независимост" на прокуратурата. Становището на ВК от 2017 г. потвърждава препоръките от становището от 2009 г. По мнението на Венецианската комисия,правомощията на прокуратурата извън сферата на наказателното право трябва да бъдат сериозно ограничени, ако не напълно премахнати. Препоръките препотвърждават изводите от цялостния структурен и функционален анализ на прокуратурата".

 21. 21 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  С настоящето управление всякакви напъни да излъска имиджа си са напълно излишни ! Лъжите на тоя няма смисъл даже да се коментират ! Корупцията и престъпността са почти навсякъде и повсеместни ! Какви симулации на съдебна реформа ще ми демонстрират от сараите.....

 22. 22 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#17] от "happystory":

  Стига с тоя прецедент бе. България е конституционна република. Президента има само представителна функция. Да си ходи там на гала вечери с президентшата и да не се бърка в политиката. Ай бактън.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 23. 23 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2191 Неутрално

  Кое поред обещание е това за едно и също нещо?
  —цитат от коментар 12 на Наблюдател  « ... той извади лист хартия и прочете констатациите ... «


  Мутрата ще забрави това обещание, както и секунди след него е забравил и онова, което с труд е прочел от листчето !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 24. 24 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  Парламентарна република сори

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 25. 25 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  До коментар [#16] от "kaiser":
  журналисти и журнальорки сър... втора публикация за гробарските лъжи в рамките на по-малко от седмица

  Кейт Блюет, Би Би Си: Дадени са милиони, а условията в домовете за деца са същите
  ноември 29, 2019
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/30299445.html

  Поглед отвън: България само инсценира борба с корупцията
  01 Дек. 201
  https://www.segabg.com/hot/pogled-otvun-bulgariya-samo-inscenira-borba-korupciyata

 26. 26 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5110 Весело

  Джентълменско е да обещае, човешко е да не го изпълни

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#18] от "niksan1":

  " "Проблемът с практическата безконтролност и всевластие на българския главен прокурор е идентифициран от европейските институции преди повече от десет години, припомня "Капитал". Еми така е записано в конституцията:Чл. 126.(1) Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата.(2) Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори.

  —цитат от коментар 1 на palav_nik  Добре ще направиш да не цитираш КРБ, защото там не пише нищо за мафията, за кражбите, за данък Русия, а кометирай ПРАКТИКАТА .
  Другото е бла, бла ... "

  Напълно основателна забележка ! Според КРБ морската плажна ивица е изключителна държавна собственост и никакви мутренски хотели не трябва да има на нея, но на практика така ли е наистина ? Мутациите и лъжите на тзи власт вече не впечатляват хората, просто идва време за плащане на сметката.....

 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2203 Весело

  Щом Барни ще прави рИформата, няма страшно.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Реформи в съдебната система може да има само след свикване на Велико народно събрание и създаване на нова конституция. Сичко друго е мижи да те лажем...
  —цитат от коментар 13 на palav_nik


  и кой ще я създава тая нова конституция - пак мухлясалите десарски боклуци ли... мерсим, ама нема нужда

 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 816 Неутрално

  "и кой ще я създава тая нова конституция - пак мухлясалите десарски боклуци ли... мерсим, ама нема нужда"

  Ъхъм, ми тогава си мрънкайте там под юргана за справедливост и върховенство на закона...

 31. 31 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3872 Неутрално

  До коментар [#12] от "Наблюдател":

  " Кое поред обещание е това за едно и също нещо?"

  Никой не се наема да отговори на този въпрос ! След всяко обещание следва жест в полза на сараите и олигарсите около властта ! Това е проблема ! Ако само лъжеха и не си изпълняваха обещанията - свикнали сме на това отдавна !

 32. 32 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Добре, че са кредитните агенции за да ни казват ... че сме добре :) Не знам как го правят някои държави с къде по- лош кредитен рейтинг от нашия, но хората там живеят определено по- добре :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 33. 33 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1019 Весело

  До коментар [#13] от "palav_nik":

  Пунта мара е точния и актуален израз :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#3] от "deaf":

  Има значение какво пише "в теорията". Ако "теоретично" е допусната една безконтролност, то практически всяка "свободна частици", опс прокурор може да бъде безконтролен, практически … ако участва в съответното "енергетично ниво" - ОПГ.

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  Почерпил ли е? Все пак е малък юбилей - за десети път ги обещава тези неща :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Стига с тоя прецедент бе. България е конституционна република. Президента има само представителна функция. Да си ходи там на гала вечери с президентшата и да не се бърка в политиката. Ай бактън.
  —цитат от коментар 22 на Содом и Гомор кРаят на джендъризма

  Никъде човека не казва, че президента трябва да определи... а или министъра, или президента... и е прав, че зад това назначение трябва да стои някой, който да носи отговорност, а не както сега ... обща безотговорност на народното събрание, гласувано по команда естетвено.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Весело

  До коментар [#34] от "wanderer":

  Сам си противоречиш... Има ли значение какво пише в теорията,когато на практика прокурора прави каквото си поиска?

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  Мисля си, че американците (американската посланичка например) са хванали Борисов за слабините и това са много болезнени, а не любовни хватки. Той ще ги следва (от болка) скърцайки със зъби. Ето днес и Данчо Ментата се яви да го заплаши.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Толкова ниска топка са Винету, Беновска, Велева и Мастагаркова, че и един учиндолски може да ги отстреля без особено усилие.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 40. 40 Профил на БУДЖАК
  БУДЖАК
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Будиста говори така, сякаш за първи път чува за това!

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Мисля си, че американците (американската посланичка например) са хванали Борисов за слабините и това са много болезнени, а не любовни хватки. Той ще ги следва (от болка) скърцайки със зъби. Ето днес и Данчо Ментата се яви да го заплаши.
  —цитат от коментар 38 на penetrating  До коментар [#38] от "penetrating":

  Нали ако Борисов почне реформи - в правосъдието например - това значи сам да се вкара в затвора!!! И да вкара и други комунисти...

 42. 42 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Той и други неща беше обещал...

 43. 43 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Бае ТодАр 2.0
  обещал нещо за петнайсти път. 🤔
  Аз тук новина не виждам.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 44. 44 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 430 Весело

  Тоя ,ако си мисли ,че някой му вярва.....!

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2386 Весело

  До коментар [#32] от "ь":

  "Не знам как го правят някои държави с къде по- лош кредитен рейтинг от нашия"

  Пестят пари за кредитен рейтинг. А ние сме дашни само и само да запазим стабилните три Б-ета - "Бойко, Бойко, Бойко" (хип хоп ура). Очаква се да се притури още едно Б в рейтинга за четвъртия Му мандата … на стабилност, пращаща хората нагоре (към Рая) и политиците напред (с къщи за гости в Барселона, Халкидики и други "западнали" брегове).

 46. 46 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Аз пък обещавам да му вида дъното... Абе кво беше туй риформа БЕ...! НЕГОВАТА...

 47. 47 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#23] от "niksan1":

  Боко обеща и отиде да си доиграе белота...

  Eddie lives... somewhere in time!
 48. 48 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  След като свинчовците си назначиха безотчетен Главен прокурор, шеф на безотчетна "Анти-корупционна" комисия и държат повечето медии, щял да иска съвети от Европа ?!?

  Ами ако съвета от ЕС е - спазвай разделението на властите и не си назначавай хора от едни и същи съмнителни кръгове на всички властови позиции, какво правим ?!?

 49. 49 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Базе се пошегувал.

  Единственото което венецианските люляци искат е да го махнат.

  Е няма как да се уволни сам, пък и само още един мандат е обещал.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 50. 50 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2183 Неутрално

  Кой вярва на изобличен и осъден лъжец?
  Айде баннете ме пак, подлоги

 51. 51 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#22] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":

  Президента е представителна институция, и като такава би било добре да има повече правомощия. Колкото повече се балансира власта в управлението, толкова по-добре за демокрацията в България.

 52. 52 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  А Доган пита ли, да не изяде некой чимбер зад врата?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 53. 53 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До 4
  ,,Ще изпълни всички препоръки ,освен за реформа в съд. власт" ? Това отрича гръмкото заглавие . Бай Х за 10 мин. си смени мнението?

  Това означава че ще изпълни всички реформи поискани от веницианската комисия и не само в съдебната власт

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Биха могли да са от полза за подобряване в на бизнеса средата,
  околната среда на средната класа, на висшата и изобщо...

  Проблем е:
  Венецианската комисия за отводняване на "гьола" Венеция ли да мисли
  или за препоръки за реформиране на эвразийски ГЕРБ?

  Проблем 2:
  Ти си го избра.

  Главен прокурор избра
  (цементира над властта)
  преди хиляди лета,
  подкопавайки Реформи.

  Радост нова си избра
  за след хиляди лета,
  отсега,
  саботирайки Реформи.

  А ветерана прокурор (циментиран над властта) насилваш да се бори
  с антикурупцията и с корупцията.

  Нема бъдеще в това.
  В злина антибъдеща.

  Подай ръка на Да, България.
  На Демократична България!

  "Продължаващите структурни реформи в съдебната система
  биха могли да са от полза за подобряване на бизнес средата.

  Затова си спомняте, че изправих едно писмо на Жан Клод Юнкер,
  попитахме Венецианската комисия какво мисли
  за нашите реформи,
  доколкото знам следващия петък ще имат заседание,
  ще ни пуснат препоръките.

  И от сега мога да ви кажа, че това, което ни препоръчат,
  ние ще го изпълним в пълния му обем,
  за да можем да продължим пътя си все нагоре и напред",

  обяви министър-председателят, който четеше от лист хартия
  констатациите на рейтинговата агенция на журналисти.

  След това той направи заявка за реформи в антикорупционното законодателство, органът по приложението на което ще бъде оглавен от настоящия главен прокурор Сотир Цацаров по предложение на ГЕРБ."

 55. 55 Профил на whitestar
  whitestar
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Име: Whitestar

  Тази цел за синхронизиране с Венецианската конвенция е амбициозна, а изпълнението на препоръките в ПЪЛЕН обем е наистина обещаващо! Това наистина ще ни доближи до европейските ни съотборници. Реформата в съдебната система е не по-малко важна, от гледна точка на правата и то на хората, които честно изкарват своите доходи и вече СА ЕВРОПЕЙСКИ граждани! Не бива да забравяме този термин!Освен това получаваме и една нова надежда за ЕРМ, която трябва да преследваме без компромис, а не да разчитаме до безкрай на стария и вече малко компрометиран Костовистки механизъм наречен Валутен борд!!!

  Whitestar
 56. 56 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Случвало се е.
  2013 г.

  Първо докладва пред медиите, че си е написал оставката,
  съхранявана в лев или десен (или заден) джоб.

  После медиите докладваха, че посред нощите е търсил и не намерил
  политическо убежище при особено близък наш атлантически партньор.

  След което, социологическо проучване на Женския пазар уточни:
  както и да е.

  Мина се не мина време и експремиера се завърна
  да премиерствува

  До коментар [#49] от "оКоМаНапрай":

  Е няма как да се уволни сам

 57. 57 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 495 Неутрално

  ББ и обещания - ха, ха, хааа!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 58. 58 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Милият ни “венецианец”...Ама той бил московец...КОЙ,бе-ТОЙ да е московец?ДА...не...ДА...не...ДОБРЕ ДЕ,МОСКОВЕЦ Е!!!

 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  цел1!
  цел2!!
  цел3!!!
  ...

  Има ли бъдеще в тези зли дни?
  Има!
  С патос надмогваме носталгията.

  пп
  Др. Костов изпълзе по всички телевизии да дава др. совети на др. Бойко,
  фаворита на телевизиите.

  Другар хвали другаря за ненадмината политическа хитроватост
  и умноумие.
  Едно е ясно: другарство прекрасно.

  До коментар [#55] от "iuj51580965":

  Тази цел за синхронизиране с Венецианската конвенция е амбициозна,
  а изпълнението на препоръките в ПЪЛЕН обем е наистина обещаващо!

  Това наистина ще ни доближи до европейските ни съотборници.

  Реформата в съдебната система е не по-малко важна, от гледна точка на правата и то на хората, които честно изкарват своите доходи и
  вече СА ЕВРОПЕЙСКИ граждани!

  Не бива да забравяме този термин!

  Освен това получаваме и една нова надежда за ЕРМ,
  която трябва да преследваме без компромис,

  а не да разчитаме до безкрай на стария и вече малко компрометиран
  Костовистки механизъм наречен Валутен борд!!!

 60. 60 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#24] от "Содом и Гомор кРаят на джендъризма":


  Парламентарна република сори
  —цитат от коментар 24 на Содом и Гомор кРаят на джендъризма


  Тиквостан е Парламентарна република???
  Може, но при усливие, че Боко е тоя Парламент!

 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#41] от "deaf":

  Напълно вярно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ако Бойко беше казал,таковал съм ви "Венецианската комисия".
  Тука същите които сега се надпреварват,да измислят все по остроумни коментари за това което е казал Бойко,щяха да се надпреварват да го плюят,как той "мутрата"не се съобразява с препоръките от ЕС!
  С няколко думи,УГОДИЯ НЯМА!

  sdg
 63. 63 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#26] от "pet_fire":

  Както е казАл Луи XIV-ти: Благородно е да се обещава, глупаво е да се изпълнява. ;)

  Бивш tww09306483.
 64. 64 Профил на spaceman
  spaceman
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Интересно, защо не го е направил до сега? И къде е гаранцията, че ще си изпълни обещанието?

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Който си спомня “снишаванията” на бай Тошо няма как да не направи паралел с бат Бойко. Добър ученик! Молодец!

 67. 67 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 1980 Неутрално

  Бочко знае, че от него нещо не зависи в съдебната система, поради което обещава нашироко, като на циганска сватба.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#62] от "Svetlio":

  "Ако Бойко беше казал,таковал съм ви "Венецианската комисия".
  Тука същите които сега се надпреварват,да измислят все по остроумни коментари за това което е казал Бойко,щяха да се надпреварват да го плюят,как той "мутрата"не се съобразява с препоръките от ЕС!
  С няколко думи,УГОДИЯ НЯМА!"

  Даааммм. Каквото и да каже все тая. Докато думи и дела се разминават, наистина няма никакво значение какво ще каже. Според вас съдебната система е перфектна, нали?

 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Снимката говори повече от нефелните обяснения на наградения с футболна фланелка: от набитите чембъри тиквата е придобила правилна форма, баце се придружава от разследвания горанов - финансов министър, а говорим за правосъдие в отсъствие на правосъдния министър. Не съм фен на сергишев но неговото определене е най-точно - циркаджии!
  —цитат от коментар 11 на telqk


  За какво точно разследват Горанов, че съм го пропуснал? Наистина питам, не е риторичен въпрос.

 71. 71 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Не ставаш. Подавай си оставката. "Кой си го избра" и "той си го избра" вече са назначени и сега ще правиш циркове пред комисията ли?
  ОСТАВКА

 72. 72 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  ,,Ще изпълни всички препоръки ,освен за реформа в съд. власт" ? Това отрича гръмкото заглавие . Бай Х за 10 мин. си смени мнението?
  —цитат от коментар 2 на hodounski


  "И от сега мога да ви кажа, че това, което ни препоръчат, ние ще го изпълним в пълния му обем".... - от статията.

  ,,Ще изпълни всички препоръки ,освен за реформа в съд. власт" - от твоя коментар. Това, което си цитирал, наистина е амфибола. "Освен за рефома в съдебната власт, ще изпълним всички (останали)препоръки"

  Наистина се получават две противоречиви твърдения в частта за съдебната власт. Но като им знам начина на говорене на повечето политици... Същият като моя начин на писане във форума е.

  Разбира се, по определение Боку - пък и всеки политически противник, е глупав до безкрайност. Но това само в желанията ни. Аз бих отчел две неща:

  1. Лошо построените фрази. 2. Това, че Боку, както и повечето политици говори с елиптични изречения. Пропуска думи, които - за него, се подразбират.

  Резултатът - получават се амфиболи, те., фрази, които могат да се тълкуват по два противоположни начина.

  Ролята на уточняващ фактор играе контекстът. Същото това: "И от сега мога да ви кажа, че това, което ни препоръчат, ние ще го изпълним в пълния му обем"....

  Във всичко мога да обвиня герберите, но не и че са добри оратори. Но пък идеята, че току що са ги пуснали от малоумницата, е меко казано, пресилена. Ако беше така, нямаше БСП и колаборацонният им партньор да се държат за задника след всеки поредни избори.

 73. 73 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#71] от "Хи-хи":

  В един от градовете, в които живях известно време, имаше циганска махала на един гол баир. Гол, защото, дърветата бяха отишли за отопление. Викаха й "Слънчев бряг". Аз съм човек заядлив и саркастичен, но не деля хората на по-висши и по-низши, та и там имах приятели.

  Та, отивам веднъж да ги видя, и в центъра на маалътъ - нещо като събор. Една камара млади жени - старите готвят, мъжете - по бизнес, се наредили в кръг, а в средата - едно съвсем младо момиче, високо, с някакви развлечени дрехи, но понеже докато говореше, движеше цялото си тяло, фигурата й добре се отгатваше... и добре изглеждаше...

  Понеже фонетиката им не е точно като тази, с която сме свикнали, ще я адаптирам малко, за да е по-разбираема.

  Дамата си беше свила ръцете в лактите, беше ги издала напред и извършваше някакви възвратно - постъпателни движения с тях.

  "Ас му викам "Нийдей йела" ("недей ела" - вместо "недей идва") - ръцете и бавно отиват напред, "той пак йела" - ръцете и се връщат назад. "Ас му викам "Нийдей йела, той пак йела" - и така десетина пъти.

  Нещо като синкопирането в джаза си беше - по-ниският тон буквално се слива със следващия, с по-високия. Твърдението, че го е гонила, да не и идва "на гости" - с описанието на конкретния... ъъъ… физически, да речем акт.

  "И утря (утре) кво - Гюла биремена!"

  Тук на една от зрителките - ниска, малко тантуреста, и се изчерпва търпението, и задава въпрос: "Ма йюбаво (хубаво) ли йииибе ма, Гюло?"

  "Ми йииибе мъ, що дън йииибе ? Ама първо йииибе, пък чак тогиз пита!"

  "Ъм ти що ни вика?"

  "Ъм щот убаво ма, как що?

  Та... и вашите, на компанията ви, политически отношения с Боку, и те така, уважаеми Хи-хи...

 74. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Бочко знае, че от него нещо не зависи в съдебната система, поради което обещава нашироко, като на циганска сватба.
  —цитат от коментар 67 на volarok


  То хубаво, ама след като нищо не зависи от него, защо от сума ти време насам ревете като... заклани, че И ЗА СЪДЕБНАТА СИСТЕМА пак той ви бил виновен?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK