Наддаване за минималната пенсия скара депутатите и прекъсна заседанието им

Наддаване за минималната пенсия скара депутатите и прекъсна заседанието им

© Надежда Чипева, КапиталПроцедурни спорове по време на дебатите за размера на минималната пенсия за догодина доведоха до изостряне на напрежението в парламента, викове "Червени боклуци" и "Оставка" и прекъсване на заседанието, на което депутатите трябваше да гласуват окончателно бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2020 г.


Депутатите разглеждаха три предложения за размера на минималната пенсия за стаж и възраст - отхвърлените в бюджетната комисия предложения на БСП и ДПС за съответно 300 лева и 250 лева от 1 януари, както и предложението на управляващите за минимална пенсия от 250 лева, но от 1 юли 2020 г. Предложеното увеличение е по-голямо от първоначално заложения от управляващите ръст от 6.7% до 234.13 лева (сега минималната пенсия е 219. 43 лв.). Между двете четения на бюджета на ДОО самите управляващи предложиха по-голям ръст в изпълнение на предизборната програма на "Обединени патриоти". Прдизборно "малкият" коалиционен партньор на ГЕРБ обещаваше минимална пенсия от 300 лева в края на мандата, ако влезе в управлението.


"Рано или късно ще ви се наложи да преизчислите пенсиите, защото няма как тези хора да карат на полусъединител", обърна се Георги Гьоков от БСП към управляващите и ги предупреди, "По-силен от телевизора по избори е хладилникът." Въпросът за размера на минималната пенсия стана повод за нападки и обиди между доскорошни партньори в "Обединени патриоти".
"Крайно време е "Обединени патриоти" да изпълним обещанието, което дадохме, за да влезем във властта - минимална пенсия от 300 лв. Сега правим бюджтет за към края на мандата. Съвсем логично е ние от "Атака" да искаме минималната пенсия да бъде 300 лв.", каза Павел Шопов и заяви, че "Атака" ще подкрепи предложението на БСП за 300 лева минимална пенсия от януари. Съпартиецът му Десислав Чуколов предложи за минималната пенсия да се гласува поименно и се обърна директно към лидера на НФСБ и доскорошен вицепремиер по демографската политика Валери Симеонов. "Айде, Валери, гласувай. Ще подкрепиш ли 300 лева пенсия? Няма да мръдна от тука, докато не подкрепите 300 лева пенсия", заяви Чуколов. "Моля ви от утре да забраните продажбата на алкохол в българския парламент", репликира Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти"/ВМРО.


Рамадан Аталай от ДПС пък излезе с ексцентрична идея - вместо предложения от Движението размер на минималната пенсия от 250 лева от 1 януари, да се запише 500 лева. "Мисля, че ще бъде в унисон с "патриотите" и всички онези популисти", заяви Аталай. Председателстващият НС Емил Христов (ГЕРБ) обаче не прие това, обяснявайки, че процедурата не дава възможност за подобни предложения. Аталай обясни,ч е не прави ново предложение, а иска замяна на числото в текста.


"Колкото и да ни обясняват колегите от малкия партньор на ГЕРБ, повтарям го, за да го знаете, а не да се опитвате да лъжете от парламентарната трибуна, се стигна до 250 лева предложение от министър-председателя. Обещанието за 300 лева остава за следващ мандат", заяви Красимир Янков от БСП и попита дали избирателите ще гласуват доверие на същите партньори за следващ мандат. Социалистите също поискаха поименно гласуване на точката за минималната пенсия. Георги Свиленски изтъкна, че "всички сме наясно, че 250 и 300 лева са нищо, но все пак е някакъв знак" и призова депутатите да приемат предложението на БСП за 300 лева минимална пенсия, като по думите му може да се намерят необходимите за целта 500 млн. лева.


В крайна сметка председателстващият Народното събрание подложи текстовете на гласуване и предложението на БСП не бе прието. Когато се стигна до предложението на ДПС обаче започнаха спорове за процедурата. Емил Христов предложи за гласуване заложеното в проектобюджета предложение на ДПС за 250 лева миимална пенсия. След изразено недоволство Христов отговори, че процедурните въпроси ще бъдат обяснявани с правилника на Народното събрание след гласуването на текстовете.


Депутати от БСП обаче напуснаха местата си и се качиха на парламентарната трибуна. Последваха ги и народни представители от "Атака". "Защо те е страх?", обърна се Георги Свиленски от БСП към председателстващия заседанието и заяви, че процедурата е вече опорочена. В суматохата Емил Христов на няколко пъти призова за спокойствие, а хората на Волен Сидеров и депутати от БСП започнаха да скандират "Оставка". На това представители на управляващото мнозинство отговориха с викове "Червени боклуци". "Ще накажа някой", предупреди Христов и прекрати заседанието. Депутатите ще продължат с разглеждането на бюджета на ДОО утре (4 екември).


Единствено самоосигуряващите се ще плащат по-високи вноски догодина


Самоосигуряващите се ще бъдат единствените, чиито разходи за осигуровки догодина ще се увеличат чувствително, след като управляващите дадоха назад и сведоха осигуровките на земеделските производители до съвсем малко над миналогодишните нива. Народното събрание днес прие Бюджета на държавното обществено осигуряване за 2020 г. в размер на 12.4 млрд. лв. с гласовете на 106 депутати и 86 "против". Документът бе приет на фона на критики от опозицията, че той не предразполага към реформи и не дава възможност за никакви реформи и политики, различни от досегашните.


При окончателното разглеждане на Бюджета на ДОО за 2020 г. управляващите гласуваха увеличаване на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се от 560 на 610 лева. За земеделските производители и тютюнопроизводителите минималният осигурителен доход от догодина става 420 лева, при сегашни 400 лв. Първоначално беше заложено земеделците и тютюнопроизводителите да се осигуряват на минимум 610 лева от догодина, т.е. да има изравняване с размера на минималната работна заплата. Между двете четения обаче от ГЕРБ предложиха увеличението да е значително по-малко. Текстовете днес минаха почти без дебати в пленарна зала, единствено с упрек от левицата, че не са направени разчети как това увеличение ще се отрази върху производителите.


Опозицията в лицето на БСП беше по-настървена по отношение на максималния осигурителен доход, който остана 3000 лв., след като от 1 юли беше вдигнат до това ниво от 2600 лв. Левицата искаше той да бъде увеличен на 3900 лева с мотива, че богатите се облагодетелствали за сметка на бедните, но това беше отхвърлено.


Без промяна депутатите оставиха периода на изплащане на паричното обезщетение за бременност и раждане - 410 дни, и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1- до 2-годишна възраст - 380 лева. Депутатите приеха бюджета на фонд "Общо заболяване и майчинство" с приходи в размер на 1.240 млрд. лева и разходи в размер на 1.290 млрд. лева. Детайлите по него ще бъдат гласувани в сряда, като управляващите залагат обезщетението за отглеждане на дете през втората година да остане без промяна - 380 лева, а от БСП искат то да се увеличи на 650 лева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 877 Неутрално

  А колко е социалната ?

 2. 2 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Значи единствените наказани са самоосигуряващите се. Никой не ни е защитил. Нито една партия. Нито в парламента , нито извън парламента.
  Безсрамници.

 3. 3 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално


  В това Народно събрание няма нито десни, нито леви. Има само левандури.

 4. 4 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 799 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":


  Значи единствените наказани са самоосигуряващите се. Никой не ни е защитил. Нито една партия. Нито в парламента , нито извън парламента.Безсрамници.
  —цитат от коментар 2 на grayeagle


  Ами партиите са на мнение, че щом сте самоосигуряващи се, значи сте и самозащитаващи се.

 5. 5 Профил на Вуду
  Вуду
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Патреотите са пълни клоуни.

 6. 6 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 840 Любопитно

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Гледам - ругаеш извънпарламентарните.
  Тва е разбираемо.

  Ма пък що си науми, че теб, бокулизача, трябва да те защитават неквиси извънпарламентарни?!
  Тва наистина е изумяващо!

  Даваш власт на комунишката ДС, гласувайки за избраника й - потомствения комуняга Боку - пък после ревеш, че те изчукват тебе, самоусигуряващия се?!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 7. 7 Профил на kamenof
  kamenof
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Максималният осигурителен да бъде 3900 лв. ? Дрогарете от бсп на какви ускорители са ? Няма такива /добре платени/ циркаджии като тях.

 8. 8 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Ами донякъде е логично да се вдигне минималния осигурителен доход до размера на минималната заплата. Не че е приятно (самоосигуряващ съм)

  Бог да благослови Америка за България!
 9. 9 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Ами донякъде е логично да се вдигне минималния осигурителен доход до размера на минималната заплата. Не че е приятно (самоосигуряващ съм)

  Бог да благослови Америка за България!
 10. 10 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  "В крайна сметка председателстващият Народното събрание подложи текстовете на гласуване и предложението на БСП бе прието" - това е цитат от статията и ако не е вярно ( а никъде другаде няма информация за това кардинално префасониране на бюджета ) г-жа Пеева бързо да пише опровержение на написаното.

 11. 11 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Див популизъм в действие!

 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Тумбак воевода нали даде милиардите за хвърчила на хартия и получи похвала, че БГ е на челните места по разходи за въоръжаване, пенсионерите да го духат!

  Мърфи е оптимист!
 13. 13 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#7] от "kamenof":

  Максималният осигурителен да бъде 3900 лв. ? Дрогарете от бсп на какви ускорители са ? Няма такива /добре платени/ циркаджии като тях.
  —цитат от коментар 7 на kamenof


  Не разбираш ли защо го правят - дъртите ченгета искат тавана на пенсиите да надхвърли 2000 лева.

 14. 14 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 706 Разстроено

  Споровете за пенсии са безсмислени, докато заплатите и осигуряването е мижаво. Огромният проблем (характерен за много пост-съветски страни) е НЕжеланието на правителствата да помогнат на населението да заживее малко по-достойно. При такива африкански заплати и толкова работещи пенсионери (по болест, инвалидност и др.) - толкова, цялата схема е сбъркана и порочна.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 15. 15 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отхвърлили 125 евро минимална пенсия?
  Разбирам защо. Но да питам:
  - Домус Ага плати ли си глобата?
  - ТЕЦ Варна + пристанището на теца, колко пари внесе Доган за покупката?
  - Свинята хванаха ли му сметките най-накрая?

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 16. 16 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#12] от "султана глаушева":

  А Бочко няма нищо общо, да знаеш. Той все не е разбрал, все някой друг е виновен. Е, той затова работи за опростачване на нацията и за все по-ниско ниво в образованието - отглежда си електорат човекът. Но и това ще е до време - тук без вода, там едва дишат от мръсен въздух, а няма лекари и нормални болници... И простакът ше схване, макар и по трудния начин, че нещо не е наред.

 17. 17 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Дневник, изключително тъпа анкета сте пуснали!
  Да ви подскаже отговора! Да се наблегне на логиката, т.е. на науката, айде сега по пътя на логиката - на физика, математика, химия и биология!
  Аман от артисти и юристи! Сичкото тъпан артист става!

 18. 18 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  ГЕРБ мразят самоосигуряващите се, а ние сме около 450 000, без земедилците, които са подзащитни на ДУПИСЕ.

  Искам партия на самоосигуряващите се ...
  Ние сле помече от търтеите на бюджетна издръжка - избиратели на ГЕРБ

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  До коментар [#8] от "Günther":

  Преди години минималният и максималният осигурителен доход за самоосигуряващите се беще ясно изразен в минимални работни заплати - минимум две, максимум - десет. Добре, но когато дойдоха на власт некадърниците от ГЕРБ решиха, че могат да смъкнат от самоосигуряващите се повече пари и измислиха някакви по-високи рошави цифри и като минимум, и като максимум. Да, ама междувременно се заеха да вдигат произволно минималната заплата, че уж повишавали доходите. И понеже са зяпнали максималния осигурителен доход са проспали, че минималната заплата е надхвърлила минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Та сега са се заели да го оправят. Некадърници, пълни некадърници във всичко.

 20. 20 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#8] от "Günther":

  Да, ама това не е осигуряване. По сметката ми има нула. Парите заминават в държавния бюджет. Това реално е данък. Най- неприятното е , че синдикатите не защитават самоосигуряващите се.
  Назрява време да не направи партия на работещите граждани, като те да преценяват какъв процент от осигуровките им да отиват за перо солидарност с обществото. Не виждам защо да се молим на пенсионерите и хората със социални проблеми. Те е редно да ни се молят, защото реално зависят от нас. Просто сега ние нямаме никакъв механизъм да си посочим претенцията, която е осигуровките ни да са лично наши, а да си взимат само данъците ни. На какво основание социално неосигурени ще гласуват, и ще бъдат избирани даже.

 21. 21 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Това което правят ГЕРБ и патриотичната сбирщина е гавра със законите на България.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Цирк!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 24. 24 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Докато дефиницията на осигурено лице е лице за което има декларирани осигуровки, но не и непременно платени, държавните пенсии няма как да са високи.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Безсрамници на квадрат

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  Тая година синдикатите ги изпързаляха с единия ден болничен и се разконцентрираха от главната им цел от последните години - вдигане на максималния осигурителен доход и съответното вдигане тавана на пенсииите за бившите номенклатурчиции, ченгета и овенни ( а и нали самите синдикални босове са бъдещи потребители на тавана). Вместо да се занимават със защита правата на работещите и плащащи данъци българи, те само с пенсиите се занимаваха преди всяко приемане на държавен бюджет.

 28. 28 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 503 Неутрално
 29. 29 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Нищо де, след година и половина пак ще идем за гъби и накрая отново ще си изберем Бочко.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#2] от "grayeagle":

  Самоосигуряващите се са основно хора с дребен и (донякъде) среден бизнес. Това е гръбнака на всяка иконэмика, но тези хора нямат представители в парламента. В парламента е представена клептокрацията!

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Един препатил":

  В това Народно събрание има: ГЕРБ (БСП2) БСП, ДПС (корпорация, а не партия), Разединени ДС кадри!

 32. 32 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  До коментар [#13] от "dorn":

  Таван на пенсиите въобще не трябва да има! Получаваш толкова, колкото си внасял!

 33. 33 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1883 Неутрално

  С народни пари лесно се наддава. Когато не са твои, а чужди /общи/ тогава не ми правиш сметката толкова строго. На този ще дадем толкова, на другия повече, на трети още повече. Обаче откъде ще дойдат парите? Нали има кой да ги дава - 4 млн юридически и частни лица, плащащи данъци.

  Мотото на комунизма е "другари, дайте да вземем от способните и имащите и да дадем на нямащите и некадърните". Или на социално слабите.

  Депутатите удобно премълчават едно - днешните пенсии се плащат от днешните работещи. Предвид застаряващото население все повече хора се пенсионират и все по-малко остават работещи. Пенсионната система се задъхва и не средствата не достигат. Затова всеки месец държавнитя бюджет доплаща за пенсиите на пенсионерите. На всички - не само на тези със стаж и възраст, а и на онези със социалната. Ние всички искаме да се дават на заслужилите ни майки и бащи по 700 евро пенсия. Но това е невъзможно в държава, където средната заплата е 1200 лв, а извън София пада до 800 лв. Държава с огромен сив сектор, който плаща осигуровки на МРЗ или изобщо не плаща.

  И когато говорим за минималната пенсия, е все едно да обсъждаме телефоните с шайби от комунизма. Защото вече никой не използва такъв. Броят на пенсиионерите на минимална пенсия е малък. Преди може да е бил голям, но днес много то тези хора са измрели, а повечето са се пенсиорали в последните 15 години и са работили след 1989 г. Затова повечето взимат пари над този праг на минимална пенсия. Вдовиците и вдовците имат право да взимат 1/2 от пенсиятана починалия, ако де откажат от своята, или 25 % от пенсията на починалия като добавка. Затова много овдовели пенсионери използват тези възможности. Ако някой пенсионер е толкова закъсал, че да е на минимална пенсия, то рано или късно преминава на 1/2 от другия или 25 % добавка.

  По традиция тези партийни спорове в Парламента преминават по начина, описан в "Пътешествията на Гъливер", в които в страната на лилипутите местните мъдреци спорели дали трябвало яйцето да се чука от острото или от тъпото. И водели люти спорове по тази тема. И с днешния спор по същия начин.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 34. 34 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  От сърце пожелавам на всички депутати да живеят с пенсия от 250 лв = 125 евро.

 35. 35 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Комунизъм в действие от страна на метастазите на БКП - Герб, БСП, ДПС и патрЕоти.

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  Важното е да има за АЕЦ Белене и Турски поток, за да обогатим пенсионерите от Росатом и Газпром.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Вече не се разбира, пенсията свързана ли е с осигуровките, които всеки е внесъл в НОИ или това е някаква социална помощ, която някакви "патриоти" популистки обещават по митингите. Ами по този начин, ще откажат хората да се осигуряват. И какво ще стане с тези, които получават 301 лев. Така е и с помощите. С тях, коледните и великденските , много пенсионери минават пенсиите на тези, които получават повече с няколко лева. Тези неща не ме засягат, имам висока пенсия, но се възмущавам, защото не е справедливо.

 38. 38 Профил на Джелсомино
  Джелсомино
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Принципът да се вдига само минималната пенсия, а нормалните не, води след определено време до това, че минималната ще достигне нормалните и болшинството пенсионери ще се окажат с минимална пенсия. Пълна социална несправедливост.

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#34] от "antonio_vivaldi":

  А баба ми през комунизма "живееше" с 38,00 лева 1989 година или с 12,66 долара, колкото беше курсът на черно, другарю.
  Тогава що не я питахте как живее.

 40. 40 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#33] от "Lou":

  За герб ли гласува? Не ми отговаряй, вече знам след като прочетох адвокатския ти коментар.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 41. 41 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Иди я питай ти възможно най-скоро, като ти е толкова важно, щом сравняваш щастието с баба ти 89та. Баба ти 96та как беше? Колко и беше пенсията тогава, трол нещастен!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#39] от "Да вярваме на истината":

  Защото това бе земеделската пенсия за хора без нито една платена осигуровка. Защо МАНИПУЛИРАШ габровче мамино ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3454 Весело

  До коментар [#43] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ах,нали уж беше държавата на работниците и селяните?!

  klimentm
 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Разстроено

  До коментар [#44] от "klimentm":

  Помниш ли времената когато габровци се славеха като честни и почтени хора ?
  Явно са отминали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1922 Неутрално

  ГЕШЕВ, БОЛЯТ ЛИ ТЕ ЗЪБКИТЕ ???Румънската евродепутатка Рамона Стругариу, която попита Гешев на изслушване в Европарламента докъде е разследването #Апартаментгейт и дали и той не е замесен с евтиния апартамент на жената до него. Тя попита също евродепутата Емил Радев какво е правил в Либия с трафиканта на оръжия Николайчо Гигов и “Титана” Димитър Борисов - Гърнето, които са предложили откуп за отвлечения танкер БАДР.
  —цитат от коментар 25 на Firestarter


  Хахахахаха, отчаянието ви вече е паталогично! Колкото и да клеветите Гешев навън, това няма да хване никакъв декиш!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#46] от "lz2":

  Май си объркал статиите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#13] от "dorn":

  Уважаеми, таван не трябва да има, всеки да получава това което е внесъл!!! Затова НОИ е зле, хората не се осигуряват върху реални доходи именно заради тавана!! Защото независимо от големината на внесените осигуровки, пенсията ти е отрязана.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  До коментар [#34] от "antonio_vivaldi":А баба ми през комунизма "живееше" с 38,00 лева 1989 година или с 12,66 долара, колкото беше курсът на черно, другарю.Тогава що не я питахте как живее.
  —цитат от коментар 39 на Да вярваме на истината


  Моята беше с 21,60 лв.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#32] от "vassilun":

  Да но само върху осигурителните вноски след 2000 г или след 1997(предполагам знаеш защо). Без легендарните три години.

 51. 51 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#13] от "dorn":

  Така е, те и сега получават по високи пенсии от повечето работещи!

 52. 52 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1668 Разстроено

  Сит на гладен не вярва , а и пасти и торти бол , нямат и зъби ( пенсионерите де... те си имат по 32 казват , не било от мутация , ама все пак....) ,та ще преглъщат по-лесно ….като си мислят за оня , който им мереше дажбата на " кофичка кисело мляко и хлебец..."!

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#4] от "koko65bg":
  "Ами партиите са на мнение, че щом сте самоосигуряващи се, значи сте и самозащитаващи се. "

  Сиреч, партиите вкараха депутатите в нарушение на Конституцията, чл. 67
  "Чл. 67.
  (1) Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ. Обвързването със задължителен мандат е недействително.
  (2) Народните представители действат въз основа на Конституцията и законитев съответствие със своята съвест и убеждения."

  Прокуратурата следва да повдигне обвинения към партиите като към ОПГ, подбуждаща към престъпления "съвестните и убедени" народни представители.
  И на следващите избори ще трябва да гласувате за престъпници.

 54. 54 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#37] от "Роси":

  "Вече не се разбира, пенсията свързана ли е с осигуровките, които всеки е внесъл в НОИ или това е някаква социална помощ"

  Пенсията отдавна не е свързана с размера на осигуровките -преди (при Тато до Иван Костов) - три последователни години (като директор/генерал/ N-ти разряд еди какво си) от най-добрите последни 15 години се брояха за 40 години трудов стаж. След рИформата отпадна и процента на осигуряване (дали си се осигурявал на 42% или на 16%), но пък с "хуманизма" на Масларова започна да се търгува трудовия стаж (последната измама с ощипване на НОИ с 3 млн. лв. е от такова търгуване).
  След ГЕРБерунската рИформа са затри трудовия стаж преди 2002 г.. Сиреч на герберските милиционери, родени след 31.12.1959 г. и пенсионирани на "преклонната възраст" от 45-50 г., тоя стаж от преди 2002 г. се брои. На "простите" граждани, набори на милиционерите, приносът на тоя стаж се зачерква и пенсиите им се редуцират с 28%, щото видите ли изпълнявали закона и са се осигурявали с 2% в частен пенсионен фонд за няколко години. А това, че 20 и кусур години са внасяли в пъти повече от шапкарите за пенсионното осигуряване се затрива. Тъй де, може ли милиционер да помни повече от 10 години!? То и толкова не помнят- ей на, на Баце предходните са виновни за управлението от преди три години.

 55. 55 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  За какво са им на пенсиоерите пари, нали скоро ще мрат. Важното е да има за циганите, нали така БХК?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Гневно

  Ще го сложат на "фирмите" от "един" човек. Каквито са повечето земеделски производители. Т.е. работят в полза на едрите земеделци...Тия същите, като едрите зърнопроизводители от добруджанско, които преди година, или две бяха тръгнали да протестират в столицата, извозвайки се на луксозни джипове и лимузини, пък не знам дали не е имали и някои пристигнали с частни самолети...А дребните земеделски производители - в гробищата.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK