Управляващите мислят за нови изборни правила

Управляващите мислят за нови изборни правила

© Цветелина Белутова, КапиталСъществени промени в изборните правила обмислят да направят управляващите преди парламентарните избори през 2021 г. В ГЕРБ имат намерение да се срещнат с експерти, за да се обсъдят слабостите на сегашното изборно законодателство и да се пристъпи към промени, като е възможно да се върви и към писането, обсъждането и приемането на изцяло нов Изборен кодекс, обясниха депутати пред "Дневник".


Местният вот тази есен предизвика много критики и възражения, в т.ч. и от президента Румен Радев. Чака се подробен доклад от Централната избирателна комисия (ЦИК), а председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова от ГЕРБ е изпратила писма до ангажираните с изборите институции, в които иска становища и предложения за промени в Изборния кодекс.


Заявката на ГЕРБ е на фона на казаното в деня на втория тур от държавния глава, че ще покани на среща представители на партиите, избирателната комисия и органите на реда заради компрометираното според него доверие в изборния процес заради множеството недействителни бюлетини и сигнали за купен и контролиран вот. След коментара на Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова организира среща между партиите в парламента, на която всички без отсъстващата ГЕРБ се обединиха около създаването на временна комисия в Народното събрание, която да изработи и приеме промени в Изборния кодекс.
Парламентарната практика показва, че Изборният кодекс е често променян. Действащият в момента е приет през 2014 г. след голям експертен дебат по идея на тогавашния зам.-председател на Народното събрание от БСП Мая Манолова, като процесът по изработването и приемането му отне няколко месеца. В момента Манолова, която загуби кметските избори в София, обжалва изборния резултат. Жалби и дела има и на други места.


Как ще се гласува - най-важният въпрос


Най-важният въпрос, който според депутати от ГЕРБ предстои да се реши, е за въвеждането на машинното гласуване. Преди местните избори т.г. спешно бе отменена възможността за гласуване с машини в 6 хиляди секции в цялата страна, тъй като на база на опита от европейските избори по-рано Централната избирателна комисия обяви, че ще има проблеми при отчитането на резултатите. Преди това по предложение на ДПС в законодателството бе записано, че на следващите парламентарни избори през 2021 г. в страната ще се гласува само с машини, с изключение на секциите с под 300 избиратели.


Днес в ГЕРБ са на мнение, че е по-добре да има възможност за избор дали да се гласува с хартиена бюлетина или с машини, тъй като машинното гласуване можело да затрудни или откаже възрастните избиратели. Депутати от БСП и ДПС обаче смятат, че само машинното гласуване може да доведе до честност на изборния процес. От ДПС дори предложиха машинно преброяване на бюлетините, което в ГЕРБ също са склонни да обсъдят.


Управляващите смятат да разрешат и въпроса с дистанционното електронно гласуване, което трябваше да бъде въведено у нас и което беше подкрепено на референдум преди четири години, но постоянно се отлага. Според ГЕРБ това е, защото има съмнения, че електронният вот лесно може да бъде манипулиран.


И някои други въпроси


Според депутати от ГЕРБ трябва да се помисли още за опростяване на протоколите, в които секционните избирателни комисии записват резултатите от изборите. Последните избори у нас показват, че те са пълни с грешки, което също компрометира изборния процес.


В БСП настояват да се търсят начини за изчистване на т.нар. мъртви души от избирателните списъци, но досега нито една партия, включително и социалистическата, не е проявила воля да прокара създаването на регистър на избирателите, на база на който наистина да се правят списъците. Експерти отдавна препоръчват да се въведе активна регистрация за гласуване.


Според депутати в ДПС вече са готови с някои предложения, сред които и вечните - да се обезсмисли преференциалното гласуване чрез повишаване на прага за валидност на предпочитанието, да отпадне уседналостта за гласуване на местните избори и да се разреши агитацията на език, различен от българския.


В парламентарните групи на "Обединените патриоти" и "Воля" били на мнение, че може да се въведе образователен ценз при гласуване, което обаче е в разрез с конституцията.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  Всички управляващи сменят правилата, така че да им изнасят и накрая все пак си отиват.

  Еретик
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2846 Весело

  ...Днес в ГЕРБ са на мнение, че е по-добре да има възможност за избор дали да се гласува с хартиена бюлетина или с машини, тъй като машинното гласуване можело да затрудни или откаже възрастните избиратели...

  Не са ли готини ?
  После не мислели и за оредяващата маса избиратели на Столетницата ...

 3. 3 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  В парламентарните групи на "Обединените патриоти" и "Воля" били на мнение, че може да се въведе образователен ценз при гласуване, което обаче е в разрез с конституцията.
  ---
  Да ви имам конституцията.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 4. 4 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 911 Весело

  Управляващите мислят на хилядата половината!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 5. 5 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  Машинно гласуване с пръстов отпечатък и след това се отпечатва подадения глас, и на хартиена бюлетина. Така няма да има невалидни бюлетини, защото машината ще ги спира, няма да има гласували мъртви души заради пръстовия отпечатък, няма да може да се манипулират и резултатите от машинното гласуване защото ще ги има и на хартия, и ще може да се сравняват резултатите при нужда.

 6. 6 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  За всеки избор нови правила. Все нещо им пречи .

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Изцяло машинното гласуване гарантира правилно попълване на бюлетината.
  А на който му е твърде сложно - явно няма достатъчен ценз, за да определя бъдещето на страната.

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Требе да се въведат коефициенти според политическите убеждения.Например ако гласува един демократичен българин, гласът му да се умножава по 3,14. ,за гербаджиите и куманизите да се умножава по 0,07 и т.н.Само тека ше се опраим.

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#5] от "Гадьо":

  Това някъде по света да се ползва ?. Айде да не откриваме топлата вода,става ли ?

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":

  И всеки загубил ще ревне "хакери откраднаха гласовете". Сега поне, в краен случай се броят отново бюлетините.

 11. 11 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Ясно е КОЙ има най-голяма изгода от машинното гласуване. Този който дава малините под наем и който може да манипулира разултатите! Нито дума за единен преброителен център, за камери при преброяването. Никой няма изгода от това, защото няма как да си отчетат купените гласове.

  Колкото повече - толкова повече
 12. 12 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 9 Весело

  Самите избори пречат! Всеки, който иска си гласува, гласуват и такива които не искат и не знаят, че са гласували. Да се назначи Постоянна изборна комисия, която да определя изборните резултати на основата на усреднен резултат от социологическите проучвания от последната предизборна седмица. Може и направо да избират списъка на партията с най-голям брой членове. Изборите ще поевтинеят и ще се опростят. Иначе пак ще си бъде както преди.

  без подпис!
 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Дори само факта, че 100% машинно гласуване е предложено от ДПС, трябва да запали лампичката на повечето избиратели, ако вече не го е направил факта, че беше прокарано по предложение на областен секретар на комсомола. Хайде първо да го въведат и изтестват: най-голямата демокрация (САЩ); най-старата непрекъсната такава (Великобритания); страната, създала стандартите за преобладаващата част на Европа (Франция), пък тогава ние ще почерпим от опита им. Или поне, нека го внедри Швейцария, където най-често се правят гласувания, чрез референдуми. Да натискаш за машинно гласуване, в страна, допуснала най-големия теч на данни, при това от държавна институция, е меко казано нелепо. Не съм против машините, но страната, където, в последно време, имат най-големи успехи в прилагането им е Русия. А точно нейните стандарти ли трябва да гоним!?

 14. 14 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  До коментар [#7] от "atmanpg":И всеки загубил ще ревне "хакери откраднаха гласовете". Сега поне, в краен случай се броят отново бюлетините.
  —цитат от коментар 10 на m17


  Как ще ги откраднат, когато машината е стационарна и изобщо няма възможност за включване към Интернет?
  Машината е просто инструмент за попълване на бюлетината.
  Попълва я вместо теб, а ти си проверяваш дали е попълнена правилно и я пускаш в урната.
  Не знам откъде се появяват тези измислици за хакерите.
  Машинно гласуване и гласуване през Интернет, са съвсем различни неща.

 15. 15 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Управляващите мислят...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  "Мислят", не е подходяща дума за българските управляващи.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  "Мислят", не е подходяща дума за българските управляващи.
  —цитат от коментар 15 на Рим


  Добре, че има умнокрасавци, които да се занимават с тази дейност.

 17. 17 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#15:"Рим"][/quote]

  Според мен променят правилата непрекъснато защото се съмняват , че номерата им са разкрити . А това би довело до загуба на гласове.

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Неутрално

  На ромовете гласовете директно да се пишат на Бааце, няма какво да се разхождат до урните, пък и могат да сгрешат бюлетината.

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 19. 19 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "К2":

  Все искат да са власт.
  Затова "експертите" от сарая и останалите прасюги трябва да ги консултират.
  Тоест, как да заблудят пак следващия път глупаците, че са най-кадърни, честни и незаменими.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  [quote#15:"Рим"]
  —цитат от коментар 17 на К2
  Според мен променят правилата непрекъснато защото се съмняват , че номерата им са разкрити . А това би довело до загуба на гласове.[/quote]

  ГЕРБ печелиха избори при поне 4 различни системи изборни правила. При това, имаше независимо преброяване, в национален мащаб, на един от изборите, извършено от международни експерти.

 21. 21 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Изборите са тест за партиите и електората им, 15/15 е рейтинга на БСП и непрекъснато се влошава. Затова е нетърпелива Нинова, защото чугуненият електорат намалява.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 22. 22 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Машинното гласуване е добро начало, за да се осигури някакво базово ниво на избирателите. Дано се въведе, а в бъдеще ще е добре да има и по - сериозен ценз за избираемите.

 23. 23 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Преброителни центрове, където момчета и момичета броят бюлетините под погледите на медии и всички заинтересовани. Бабките от комисиите да си поемат към къщите след края на изборния ден, а запечатани чували с бюлетини под охрана към пребройтелния център и готово. Ако се гласува и с машини дори и чувала да "изчезне" ( което ще бъде почти невъзможно, защото ще е пълен резил за местното управление на полицията ) по пътя, данните лесно ще могат да се възстановят.

 24. 24 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  [quote#20:"ivanpopov"][/quote]

  Нямам против някой да печели избори.Но ако е сигурен в силата си какво налага непрекъснато да променя правилата.

  SHADOWS of SOFIA
 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Не разбирам защо се очаква че машинно гласуване би променило нещо съществено. За всичките тези години, при управление на всички партии са правени множество повторни преброявания в отделни секции и региони и никога и никъде не е открита съществена разлика с официалните резултати. Да, процеса може да се ускори и да се избегнат дребни грешки в попълване на протоколите но това няма да промени резулататите. Но основните проблеми като нихилизма на избирателите, мотивиране с кебапчета, контролиран вот няма да се променят. Дистанционното гласуване априори е изключено защото ще отвори такова поле за имами че сегашните проблеми ще ни се сторят като детска игра.

 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#19] от "One Hour":

  Без да ги величая, експертите от сарая са с доста консистентна дясна, либерална и европейска ориентация. Гласуваха за плосък данък, гласуваха за НАТО и ЕС, подкрепят всяка дясна либерална политика.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#15] от "Рим":

  Е разбира се, само свети Бойкикиев и експертите с провиснали джуки във форума на добрия олигарх могат да мисля.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#14] от "atmanpg":

  Това ако успеете да го обясните на узкуфелия електорат на БСП или слабоумниците на Слави ще ви призная за най-великия жив гуру.

 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Никакви законови промени няма да променят простия факт, че избори се продават и избори се купуват.

  Всичко ще отиде в усвояване на пари и пренареждане на парични потоци, които отново данъкоплатците ще платят, а организаторите на мероприятието ще използват за собствени цели.

  И няма как да е иначе при положение, че реално няма кой да следи за спазването на честните избори - държавните структури са овладени и са на практика частни, а хората са апатични и аполитични.

  Новият изборен закон на ГЕРБ ще е същото като новата специална прокуратура на ГЕРБ и същото като реформата на здравеопазването на ГЕРБ.

  не е само в ГЕРБ вината, обаче...във всички българи е.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Весело

  [quote#15:"Рим"]
  —цитат от коментар 17 на К2
  Според мен променят правилата непрекъснато защото се съмняват , че номерата им са разкрити . А това би довело до загуба на гласове.[/quote]

  От няколко години върхушката на герб "мисли" как да превърне една фактическа подкрепа от 30 процента в такава, която би надхвърлила 50, дори 60 %...
  Видяхме, че единият от начините е, купуването на гласове в ромските квартали. И то така да се купят гласовете, че да няма никакви последствия след това!
  Така и стана, въпреки очевидния факт за купуване на ромски гласове от върхушката на герб в София, последната дружно твърди, че такова животно нема... Т.е. това купуване е една добре свършена незаконна търговска дейност!
  Другият начин обаче е, да се приложи идеята на учиндолския дългуч, (пък и не само негова) за въвеждане на "чиста" мажоритарна система - такава, каквато още няма никъде по света... Мисля че скоро "апологетите" на тази система ще изплуват отново най-отгоре...
  Изборите в София обаче показаха, че тази идея съвсем не е сигурен начин, по който може лесно да превърнеш една 30 процентова подкрепа, в такава която ти дава пълно мнозинство....

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Интересна конфигурация, БСП с техните пенсионери и ДПС с техните либерали от Делиормана и Родопите+циганските махали, са за машинно гласуване, а "десницата" от ГЕРБ ги тегли повече ръчното. Явно има схема с фалшифициране на едро на избори, само не знам дали тя е базирана на машини или напротив. Клоня към второто сякаш. Вероятно БСП и ДПС разчитат на твърди ядра и традиционно купуване на гласове.

 32. 32 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2099 Весело

  Новият изборен закон на ГЕРБ ще е същото като новата специална прокуратура на ГЕРБ и същото като реформата на здравеопазването на ГЕРБ.не е само в ГЕРБ вината, обаче...във всички българи е.
  —цитат от коментар 29 на Боби Колев


  Така е. Хората, които избраха гешев, ще избират втори човек, който ще стои над гешев...
  Очевидно е, че това е тъпа идея. Трябва да се измисли друга.
  Ама кой да мисли, след като управляващите от герб няма с какво да мислят, а националистите са горе долу на техния акъл...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 33. 33 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най-важната промяна трябва да е - да няма номера срещу партиите, коалициите и кандидатеите. Трябва да е само текст и то да е с разбъркан ред в различните партиди бюлетини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Знаем, знаем!
  Като правилата за "избор" на Гешефт!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 761 Любопитно

  Машинното гласуване е добро начало, за да се осигури някакво базово ниво на избирателите. Дано се въведе, а в бъдеще ще е добре да има и по - сериозен ценз за избираемите.
  —цитат от коментар 22 на 4okuto


  -Колко по-сериозен ценз!? Направо, както е било отначало във Франция- 100 хиляди с право да гласуват, а 4 хиляди с право да бъдат избирани- и то те са били само мъже. Както е по Търновската конституция- само мъжете да имат права да избират, а жените да се борят за избирателни права. Голем мерак да се върнат порядките от до 19 век и народите да почнат пак борби за всеобщо и равно избирателно право. Демократичност през 21 век, ама не съвсем.

 36. 36 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 761 Весело

  Най-важната промяна трябва да е - да няма номера срещу партиите, коалициите и кандидатеите. Трябва да е само текст и то да е с разбъркан ред в различните партиди бюлетини.
  —цитат от коментар 33 на 1908


  -Горките машини на информационно обслужване, които отчитат и броят резулатаите[email protected] Та тогава всичко ще става по преценка на операторите на машините, а тогава е по-евтино да има само ,,броячи'' и ,,разносвачи'' на чували при избори.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#33] от "1908":

  Статистиката казва че в големите градове и конкретно София има доста голям процент (>14%) невалидни бюлетини поради избор само на преференция, без избор на листа. Т.е голям брой уж умни хора, които искат да ползват преференция не са се усетили че трябва да изберат и листа. Вие представяте ли си какво ще стане ако няма номера или още по-абсурдно - списъка е разместен е отделни секции ?!?

 38. 38 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 761 Весело

  Най-важната промяна трябва да е - да няма номера срещу партиите, коалициите и кандидатеите. Трябва да е само текст и то да е с разбъркан ред в различните партиди бюлетини.
  —цитат от коментар 33 на 1908


  -И тогава представителите на всяка партия в изборните комисии ще да си търсят и броят сами само своите гласове. Който намери повече отбелязвания за своята си партия печели изборите, които търсят и умуват къде са им ,,гласовете'' -губят.

 39. 39 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 761 Любопитно

  До коментар [#37] от "m17": ,,...Статистиката казва че в големите градове и конкретно София има доста голям процент (>14%) невалидни бюлетини поради избор само на преференция, без избор на листа. Т.е голям брой уж умни хора, които искат да ползват преференция не са се усетили че трябва да изберат и листа....''

  =Този реален проблем, може би би могло да се реши, ако се приеме, че посочването на преференцията всъщност реално означава и избор на партия и партийна листа. Доколкото не може да се избере някой с преференция, ако името му не е включено в листата.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#39] от "Бенк-Бенк":

  И как от номера на преференцията (едно число) да се отгатне листата (друго число) ?!?. Всяка листа има преференция, не са само ДБ че да се подразбира.
  Вие напоследък гласували ли сте в България, имам сериозни подозрения че си говорите наизуст без да сте виждали реална бюлетина.

 41. 41 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#39] от "Бенк-Бенк":

  Хватката с попълнена преференция без номер на партия е опит за контролиран вот. Пример в една община ДПС има листа от 7 съветници, а в протоколите масово има отбелязана преференция 131 с цел да не се размества листата и като резултат от 20 000 гласували общо, 4800 недействителни бюлетини.

 42. 42 Профил на rewo
  rewo
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Колко от вас са участвали пряко в организацията на избори?
  Колко от вас са били членове на СИК?
  Колко от вас са броили бюлетини?
  Колко от вас са съставяли протоколи на СИК с изборните резултати?
  Колко от вас са произвежадали избори с машина?
  Колко от вас са съставяли протоколи с изборните резултати от машинно гласуване и хартиени бюлетини?
  Колко от вас са се сблъсквали с операторите на "Информационно обслужване" при предаване на протоколите на СИК?
  Как е възможно толкова много функционално неграмотни коментари да се пишат под тази статия?

 43. 43 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Изборите са процес, в който хората гласуват и печели ГЕРБ. Цитирайте ме в някой учебник.

 44. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#41] от "usa88":

  В община на ДПС да кажем че е номер, ама в София какво е ?

 45. 45 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Основния плюс при машинното гласуване би бил невъзможността на членовете на СИК да манипулират бюлетините след края на изборния ден - например правенето им невалидни чрез дописване.

 46. 46 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17" Това е в община в която ДПС имат 5 процента. За София не мога да кажа, не съм бил в ОИК, но най-вероятно е същата история, поради неграмотност не попълват номера на партията, а само преференция.

 47. 47 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1567 Весело

  Е , голям се иска ( зор ….) за смяташ , че си победител с мизерен брой участвали...та затова мъката - как да накараш тези където не ти вярват изобщо да излязат....

 48. 48 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#37] от "m17":

  Че кво му е лошото? Който не може да се оправи с номер на партия и номер на преференция къде е ръгнАл да реди управлението на цяла държава? Дори съм на мнение, че трябва да се върне възможността за "15/15". А, да и задължително машинно гласуване навсякъде, та да няма шанс за "коригиране" в малките секции...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#45] от "Bada Bing":

  Някакви доказателства че това е масово ?. Отделно във всяка избирателна комисия има застъпници на всяка партия, тяхната роля е точно тази. И дори да приемем че в малки комисии стават далавери, то разпределението в малките е много подобно на това в големите т.е очевидно няма големи измами.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#46] от "usa88":

  Точно това ми е тезата - кретенизма е широко разпространен дори в централни софийски секции, ако усложним системата съвсем никой няма да уцели своя кандидат.

 51. 51 Профил на Bada Bing
  Bada Bing
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  Трудно може да се измери кое е масово.
  При всички положения намаляването на възможностите за манипулации е задължително за да имаме по-голяма легитимност на избраните.

 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Ами трябва да си осигурят следващата победа... служебно.

 53. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#51] от "Bada Bing":

  Българина го е страх от две неща - от течението и да не го излъжат. Така че няма вариант да убедите всички българи че изборите са честни - те инстинктивно са убедени че и другите лъжат, понеже съдят по себе си.
  Много пъти всякакви международни организации са обявявали че в България имаме честни избори и за мен лично това е достатъчно.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  До коментар [#52] от "Роси":

  Така ли спечели Радев ?. Така ли ДБ спечели 8 кметски места в София ?

 55. 55 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 556 Неутрално

  - Да махат по-скоро тези тъмни стаички и чаршафи. Става много по-бързо като или на един пюпитър сложш все едно никоъ не може да ги види - или сам са пуснеш бюлетината в машината.-

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Дяволът е в детайлите :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Въртят, сучат, и пак ще си натъманят закона както на тях им е изгодно. Никакво машинно и електронно гласуване, никакъв мажоритарен вот. Изборните далавери и измами ще продължават, защото политическата класа на това разчита.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK