Управляващите мислят за нови изборни правила

Управляващите мислят за нови изборни правила

© Цветелина Белутова, КапиталСъществени промени в изборните правила обмислят да направят управляващите преди парламентарните избори през 2021 г. В ГЕРБ имат намерение да се срещнат с експерти, за да се обсъдят слабостите на сегашното изборно законодателство и да се пристъпи към промени, като е възможно да се върви и към писането, обсъждането и приемането на изцяло нов Изборен кодекс, обясниха депутати пред "Дневник".


Местният вот тази есен предизвика много критики и възражения, в т.ч. и от президента Румен Радев. Чака се подробен доклад от Централната избирателна комисия (ЦИК), а председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова от ГЕРБ е изпратила писма до ангажираните с изборите институции, в които иска становища и предложения за промени в Изборния кодекс.


Заявката на ГЕРБ е на фона на казаното в деня на втория тур от държавния глава, че ще покани на среща представители на партиите, избирателната комисия и органите на реда заради компрометираното според него доверие в изборния процес заради множеството недействителни бюлетини и сигнали за купен и контролиран вот. След коментара на Румен Радев лидерът на БСП Корнелия Нинова организира среща между партиите в парламента, на която всички без отсъстващата ГЕРБ се обединиха около създаването на временна комисия в Народното събрание, която да изработи и приеме промени в Изборния кодекс.
Парламентарната практика показва, че Изборният кодекс е често променян. Действащият в момента е приет през 2014 г. след голям експертен дебат по идея на тогавашния зам.-председател на Народното събрание от БСП Мая Манолова, като процесът по изработването и приемането му отне няколко месеца. В момента Манолова, която загуби кметските избори в София, обжалва изборния резултат. Жалби и дела има и на други места.


Как ще се гласува - най-важният въпрос


Най-важният въпрос, който според депутати от ГЕРБ предстои да се реши, е за въвеждането на машинното гласуване. Преди местните избори т.г. спешно бе отменена възможността за гласуване с машини в 6 хиляди секции в цялата страна, тъй като на база на опита от европейските избори по-рано Централната избирателна комисия обяви, че ще има проблеми при отчитането на резултатите. Преди това по предложение на ДПС в законодателството бе записано, че на следващите парламентарни избори през 2021 г. в страната ще се гласува само с машини, с изключение на секциите с под 300 избиратели.


Днес в ГЕРБ са на мнение, че е по-добре да има възможност за избор дали да се гласува с хартиена бюлетина или с машини, тъй като машинното гласуване можело да затрудни или откаже възрастните избиратели. Депутати от БСП и ДПС обаче смятат, че само машинното гласуване може да доведе до честност на изборния процес. От ДПС дори предложиха машинно преброяване на бюлетините, което в ГЕРБ също са склонни да обсъдят.


Управляващите смятат да разрешат и въпроса с дистанционното електронно гласуване, което трябваше да бъде въведено у нас и което беше подкрепено на референдум преди четири години, но постоянно се отлага. Според ГЕРБ това е, защото има съмнения, че електронният вот лесно може да бъде манипулиран.


И някои други въпроси


Според депутати от ГЕРБ трябва да се помисли още за опростяване на протоколите, в които секционните избирателни комисии записват резултатите от изборите. Последните избори у нас показват, че те са пълни с грешки, което също компрометира изборния процес.


В БСП настояват да се търсят начини за изчистване на т.нар. мъртви души от избирателните списъци, но досега нито една партия, включително и социалистическата, не е проявила воля да прокара създаването на регистър на избирателите, на база на който наистина да се правят списъците. Експерти отдавна препоръчват да се въведе активна регистрация за гласуване.


Според депутати в ДПС вече са готови с някои предложения, сред които и вечните - да се обезсмисли преференциалното гласуване чрез повишаване на прага за валидност на предпочитанието, да отпадне уседналостта за гласуване на местните избори и да се разреши агитацията на език, различен от българския.


В парламентарните групи на "Обединените патриоти" и "Воля" били на мнение, че може да се въведе образователен ценз при гласуване, което обаче е в разрез с конституцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK