Парламентът задължи правителството да приеме план за развитието на медийната среда

Парламентът задължи правителството да приеме план за развитието на медийната среда

© Надежда Чипева, КапиталСлед бурни дебати за свободата на словото у нас парламентът задължи до края на март следващата година правителството да приеме план за развитието на медийната среда в България, включително и нов модел за финансиране на обществените медии. Решението бе взето единодушно след разисквания, инициирани от БСП.


Според представители на управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти" у нас има свобода на словото, защото всеки можело да говори каквото си иска. Депутати от БСП обаче смятат, че няма среда за качествена журналистика, а основните проблеми са цензурата и автоцензурата.


Лоша среда или фалшиви новини


Според зам.-председателя на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков свободата на словото не е всеки да каже каквото си иска, а да се създадат условия на журналистите да работят свободно. "Фалшивите новини се борят с качествена журналистика. Има авторитетни журналисти, но систематично се работи за тяхното омаскаряване", каза Зарков.
"Цензурата върху определени теми в последните няколко месеца е очевидна. По-сериозен проблем е автоцензурата. Има страх сред колегите. Едни олигарси могат да те уволнят, ако си позволиш да напишеш не това, което трябва. Бойко Борисов освобождава един друг собственик на системата на разпространение, който я управляваше, а сега не му е необходима. Това няма да върне онези вестници, които затвориха заради монопола", обяви депутатът от "БСП за България" Антон Кутев. Според колегата му Александър Симов, когато в България липсва свобода на словото, качеството на демокрацията куца.


Според председателя на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ основният проблем са фалшивите новини.


Атака срещу "Репортери без граници"


Според депутати от БСП е много сериозен проблем, че България е на 111-о място по свобода на словото според класацията на "Репортери без граници". Вежди Рашидов обаче е на мнение, че организацията прави страшно вмешателство в работата на хората.


За пореден път зам.-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев критикува класацията на "Репортери без граници", която не е докладвала за "фрапиращия случай на мейли, които изтекоха от една медийна група". Той каза, че всичко било в интерес на Сорос обществото, защото в докладите пишело само за Делян Пеевски. По думите му протестъри протестирали в защита на Силвия Великова от БНР, но в комисията за проверка на случая в парламента имало писмо, че заради тях са сменени ресори на други репортери.


"Г-н Пеевски притежава една част от медиите, а г-н Прокопиев притежава другата част. Тяхната битка не е политическа и всички знаем за какво говоря", обяви Вежди Рашидов.


Какво ще се решава


Дебатът се проведе по инициатива на БСП, която иска нов модел за финансиране на обществените медии - през фонд "Радио и телевизия", в който правителството да дава част от брутния вътрешен продукт, но да не се събират такси от потребителите. За запазване на обществените медии, където имало плурализъм, се обяви и депутатът от ГЕРБ Тома Биков.


По инициатива на Вежди Рашидов към ресорната комисия е създадена работна група, която да предложи промени в Закона за радиото и телевизията.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK