Мая Манолова създаде гражданска платформа "Изправи се.БГ"

Мая Манолова създаде гражданска платформа "Изправи се.БГ"

© Анелия НиколоваБившият омбудсман Мая Манолова създаде гражданска платформа "Изправи се.БГ", в която ще се включат граждани, експерти, граждански сдружения, движения, инициативни комитети, браншови организации и синдикати. Проектът бе обявен след загубата на кметските избори, а по думите на Манолова целта е да се защитават гражданските права, а не да се превръща в партия.


Дейността на гражданската платформа ще се финансира чрез дарения през онлайн платформа.


В учредителната декларация на платформата са записани девет основни области за работа - право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.


В екипа на гражданската платформа са хората от инициативния комитет, който я издигна за кандидат за кмет на София - Никола Вапцаров – правозащитник, Тихомир Валериев – представител на Инициативния комитет "Зелена Обеля", адвокат Десислава Малинова – от гражданското движение за чист въздух, Вера Иванова от майките от "Системата ни убива", Бисер Манолов – финансист, Пенка Георгиева от организация за защита правата на пациентите, ген. Валентин Цанков – бригаден генерал от Асоциацията на сухопътните войски, Десислава Бакърджиева – актриса, Борис Панкин – режисьор, Таню Киряков – олимпийски шампион по стрелба, Кристина Димитрова – изпълнител, Невена Андонова – кинорежисьор, Цветелина Хаджибонева – представител на Протестна група "Младост", представители на Инициативния комитет "Горубляне" и "Овча купел", Максим Генчев – режисьор, както и представители на Асоциацията на домоуправителите, на медицинските съсловия на фелдшерите и на медицинските специалисти, представители на Гражданско движение "Днес" и др.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK