Доган обяви дефицит на реформаторски идеи заради опиянеността на елита от властта

Последният път, когато Ахмед Доган се е появявал публично, са местните избори.

© Георги Кожухаров

Последният път, когато Ахмед Доган се е появявал публично, са местните избори.Година след като обяви, че обществото и държавата нямат нужда от предсрочни парламентарни избори, днес почетният председател на ДПС Ахмед Доган каза, че партиите не са готови за такива, но те са възможни, ако волята им за власт надделее над идеята за собствената им сигурност.


В традиционната новогодишна реч пред елита на партията тази вечер той говори за рестартиране на модела, решаващ фактор за което е гражданското общество. Преди година той обяви, че е нужно управление на страната от програмен кабинет за ускорено развитие.


"Към днешна дата в политическия спектър на България няма нито желание, нито готовност за предсрочни парламентарни избори. Всяка политическа сила се надява за нормално приключване мандата на управляващото мнозинство с очакване максимално да се възползва от парламентарното време за прелегитимиране, позициониране и евентуално за конструиране на нетипични коалиционни формати. Целта им е гарантирано участие във властовата система на държавата. И тъкмо затова, ако волята им за власт надделее над идеята за собствената им сигурност като политически партии, предсрочни парламентарни избори са възможни", казва в речта си Доган (цялата реч четете тук).
"Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на "критичната точка" на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество", казва още почетният председател на ДПС.


Според Доган страната е изправена пред сериозен дефицит на реформаторски идеи, защото "стремежът към властта и властовата система на обществото се превърна в самоцел за елита със силата на опиат". "Подобна социално-политическа ситуация поражда умора, апатия и демотивация в обществото, а по правило политиците се превръщат в гръмоотводи на цялата натрупана негативна енергия в национален и международен мащаб", смята още почетният председател на ДПС.


"Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност", се казва още в речта на Доган.


Цялата реч на Ахмед Доган четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK