Парламентът отложи дълго чакан социален закон заради дезинформация за отнемане на деца

Парламентът отложи дълго чакан социален закон заради дезинформация за отнемане на деца

© Юлия ЛазароваСлед слухове за отнемане на деца, протести и критики от църквата мнозинството в парламента реши да отложи с шест месеца новия закон за социалните услуги, който трябваше да влезе в сила от 1 януари. За гласуваха 143 депутати, четирима бяха против, а двама се въздържаха.


Новият закон за социалните услуги бе приет през февруари т.г. след повече от 5 години дебати и обсъждане на различни концепции за реформа в социалната сфера. Неговата основна цел е да повиши достъпността и качеството на социалните услуги, които държавата делегира като дейност на общините. Техният брой е 1356 и касаят хора с увреждания, възрастни хора, децата в риск и др. (още четете тук).


Макар в закона да няма подобни текстове, бе създадена истерия, че чрез него ще се отнемат деца, която доведе до протести и критична позиция на Светия синод. Друг повод за критики е възможността социалните услуги да се извършват от неправителствени организации, каквато всъщност има и в момента.
Заради напрежението "Обединени патриоти" поискаха отлагане с шест месеца, а новият социален министър Деница Сачева подкрепи предложението им. Целта на отлагането на закона е да се прегледат текстовете, които притесняват хората, и евентуално да бъдат променени.


От ДПС се обявиха против отлагането, тъй като то ще доведе до трудности при получаване на социални услуги от хората с увреждания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK