Само девет партии декларират дарения от бизнеса за кампаниите си за местния вот

Само девет партии декларират дарения от бизнеса за кампаниите си за местния вот

© Юлия ЛазароваСамо девет от общо 66 партии и коалиции са декларирали, че са получили парични или непарични дарения от юридически лица по време на предизборната кампания за местните избори м.г. Големите партии ГЕРБ, БСП и ДПС, които имат най-големи разходи по кампанията, не декларират финансиране от бизнеса. Това се вижда от отчетите на регистрираните в Централната избирателна комисия (ЦИК) участници в изборите, които са подадени в Сметната палата (всички отчети вижте тук).


По инициатива на ДПС парламентът премахна забраната за финансиране на партиите от юридически лица миналото лято, след като държавната субсидия бе намалена от 11 на 1 лев на глас. За 2020 г. субсидията бе увеличена на 8 лева на глас, но партиите все още имат възможност да получават финансиране от бизнеса.


Кой кого финансира


Най-голямо дарение от бизнеса е получило обединението "Демократична България" - 100 хил. лв. от старозагорската строителна фирма "Левкоин" ЕООД на Любомир Корцанов, чийто офис според в. "Старозагорски новини" е бил разбит три седмици след изборите. Даренията от физическите лица и кандидатите на коалицията са на стойност около 24 хил. лв. Друга фирма - "Универсстрой Стоянови", е предоставила на "Демократична България" два билборда за безвъзмездно ползване, чийто наем би бил 2872 лв.
Партията на Веселин Марешки "Воля" е получила четири дарения от пловдивската фирма за производство на велосипеди "Макском" ЕООД, чиято обща стойност е 48 хил. лв. Фирмата е собственост на Максим Митков, чиято съпруга Нина Миткова бе за кратко депутат от "Воля" в този парламент, но напусна по лични причини. Разходите на партията за кампанията са малко над 141 хил. лв.


Коалиция "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, която след поредния неуспешен опит да стане кмет на Пловдив бе назначена за областен управител от кабинета "Борисов 3", е получила 5 хил. лв. от транспортната фирма "Стойчев и син-ДС" ЕООД, която се занимава основно с транспортно обслужване на товари.


Някои по-малки играчи


Парично дарение в размер на 5 хил. лв. е направила несебърската фирма "ВИП" ООД за кампанията на партия "Море", зад която стоят строителните предприемачи от "Св. Влас" братята Динко и Йордан Диневи, съобщава в. "Капитал".


Две дарения от бизнеса е декларирала Партията на зелените. Едното е в размер на 10 хил. лв. от "Марели Системс ЕООД", която се заминава с продажба на осветителни тела и други дейности в столичния район "Люлин". Другото - 3 хил. лв. от "Агро мел 2011" ЕООД, която има фуражен завод в Симитли.


Партията на Валери Симеонов - НФСБ, е декларирала непарично дарение от строителното предприятие "Възход-Арньо - Апостолов и Лазаров" от добричкото село Славеево. Партията на Татяна Дончева - "Движение 21", е получила календарчета на стойност 380 лв., отпечатани от адвокатско дружество "Дончева и Димитров". Партия "Свобода" е получила 430 лв. от "Самодулов ко" ЕООД.


Кой колко похарчи


ГЕРБ и ДПС не декларират дарения нито от физически, нито от юридически лица. За предизборната кампания за местния вот партията на Бойко Борисов е декларирала малко над 2 млн. лв. разходи, от които над 446 хил. лв. за медийни услуги и близо 1.2 млн. лв. - за плакати и рекламни материали. Разходите на ДПС за кампанията са 890 хил. лв., като основните пера са същите. На сайта на Сметната палата няма публикувани отчети на отделни кандидати на движението.


Коалицията "БСП за България" декларира 191 дарения от физически лица, чийто общ размер е около 338 хил. лв. Разходите на социалистите за предизборната кампания са около 1.2 млн. лв., от които 575 хил. лв. за медийни участия. Дарения от физически лица имат и НФСБ, и "Атака", като разходите на партията на Волен Сидеров за кампанията са около 350 хил. лв. Партията на Красимир Каракачанов - ВМРО, е финансирала кампанията си от субсидията и членския внос, а разходите са около 662 хил. лв.


Декларираните разходи за кампанията на спечелилата нов мандат в София Йорданка Фандъкова са близо 156 хил. лв. при финансиране от 3.9 млн. лв., докато разходите на основния й опонент Мая Манолова са близо 190 хил. лв. при финансиране от 2.3 млн. лв. За кампанията си Манолова е разчитала на 171 дарения, но само от физически лица, докато Фандъкова не е декларирала такива. Кандидатът на "Спаси София" Борис Бонев е финансирал кампанията си с лични средства и 73 дарения от физически лица. Разходите му са близо 24 хил. лв. На сайта на Сметната палата няма публикуван отчет на издигнатия от "Демократична България" Борислав Игнатов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK