Кабинетът реши да достави вода на Перник през водопроводната система на София

Кабинетът реши да достави вода на Перник през водопроводната система на София

© Юлия ЛазароваДо 45 дни ще бъде изграден реверсивен водопровод, който като използва водопроводната система на София да достави вода на Перник. Това бе обявено на извънредна среща в Министерския съвет, която бе предавана на живо във фейсбук профила на премиера (Видео от срещата - тук).


След местните избори в края на октомври се разбра, че захранващият Перник и други населени места язовир "Студена" е на практика изпразнен и спешно трябва да се въведе режим на водата в града. Заради безстопанственост по случая бе повдигнато обвинение на министъра на околната среда Нено Димов, който е за постоянно в ареста, откъдето подаде оставка. Мястото му зае Емил Димитров, по-известен с прозвището си Ревизоро.


Министърът на икономиката Емил Караниколов, който е командирован в Перник от началото на водната криза там, обясни, че за целта
преди два месеца е започнало прехвърлянето количества вода от язовир "Белмекен"


към язовир "Бели Искър", която ще бъде използвана да се захрани сега Перник. Прехвърлената до момента вода е в обем 4 млн. куб. м.


Справките показват, че дебитът, който е необходим за Перник, е наличен и през годините е относително постоянен. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров след срещата. В това се уверил с проверка на място. Посочи, че подобно пренасочване на вода е имало многократно в периода 1993 г. - 2019 г.


В понеделник правителството ще поиска формално от


Столичния общински съвет да разреши възмездно използването на водопреносната система на София.


Ако то бъде получено, веднага ще започне строителството на новия водопровод, което по оценки на Караниколов ще трае между 35 и 45 дни. Предвидено е по трасето да се работи денонощно от над 10 екипа като той посочи, че целта е трасето да е готово и по-рано.


Водопроводът трябва да свързва Мало Бучино и кв. "Изток" на Перник като по него трябва да преминават по проект 300 л вода в секунда или 700 хил. куб. м на месец. Ще бъде изградена и помпена станция. Освен това се предвижда съоръжението да е реверсивно, тоест да може да се използва двупосочно.


Осигуреното от "Белмекен" количество вода се очаква да покрие нуждите на Перник за 2 месеца, след което се очаква язовир "Студена" да започне да се пълни от дъждовете и топенето на снега. От думите на кмета Станислав Владимиров след заседанието обаче се разбра, че днешното решение ще даде глътка въздух за пълненето на язовир "Студена", но


няма да доведе до отмяна на водния режим.


"Гарантира се водоподаването на перничани, но в условията на воден режим", обяви той, цитиран от агенция "Фокус". Според него не може да се каже кога ще бъде отменен режимът. Той изрази надежда пролетта да има повече сняг на Витоша и да има повече вода в язовир "Студена". "В момента, в който се достигнат количества, които могат в дългосрочен план да дадат спокойствие, първото нещо, което ще направим, е да отменим режима на перничани", заяви Владимиров.


Караниколов увери, че


това няма да създаде проблеми за язовир "Белмекен",


който е част от енергийната система на страната и освен това в района му има много сняг. Отговарящият за язовира, който също участва в срещата, допълни, че язовирът е на средното за този сезон ниво.


Не бе посочено кой ще изгражда трасето, а само, че проектът ще струва до 25 млн. лв., за които също не се разбра по чий бюджет са.


Премиерът Бойко Борисов увери, че това няма да засегне жителите на София, а кметът Йорданка Фандъкова посочи, че по никакъв начин няма да бъде засегнато водоснабдяването на София. Тук говорим само за използване на водопреносната мрежа, обяви тя. По-късно бе разпространена и нейна пространна позиция, която можете да прочетете тук.


По никакъв начин това решение за Перник няма да наруши водният баланс на София,


увери след срещата й директорът на "Софийска вода" Васил Тренев. "Моите съграждани трябва да са спокойни, аз го гарантирам това", обяви той. (Повече вижте във видеото.)


По време на срещата зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков обяви по повод кризата заради множество аварии с водоснабдяването на Шумен, Търговище и още няколко по-малки населени места, че подмяната на проблемния водопровод и изграждането на пречиствателна станция за питейни води на язовир "Тича" са включени в обхвата на голям проект, финансиран със средства от Оперативан програма "Околна среда".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK